Автор Тема: Ретро Колите в България - Снимки  (Прочетена 2179123 пъти)

0 Потребители и 139 Гости преглежда(т) тази тема.

Февруари 09, 2024, 01:50:31
Отговор #6140

Неактивен Bogi

  • Публикации: 743
  • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
    • Bogi Maramski's garage
Модела 280 СЕЛ в108 е с отн. редкия 4.5 литра осмак мотор /който в тази версия е продаван поставен на каросерията конска глава само в САЩ, докато в Европа и света 3.5 литра е макс. слаганата серийна моторизаци на 280 в108 модела/, и е произведен в посл. моделна година на в108 еС-класата- 1972.
И моя е такъв само че къса база SE, всъшност сигурен ли си че е дълъг този, защото табелката е като мойта ?
Някой от тези са лоста на волана, моя е долу (3 степени ауто). Този двг. много ме кефи как работи D-jet е страхотна !!! Има някакъв звук като на зил, и почти същата миризма от аспуха !!

Всмукателния колектор на този е много търсен от собственици на новия М117 които искат да разкарат "паяка" /ке-jet-а, и да си сложат Мега-Микроскуърт, имаш наготово горивна рейка с дюзи всичко компле ...

Честито на колегите, много доби коли !!
немец мръсен, бандит магистрален ...

Февруари 09, 2024, 10:26:00
Отговор #6141

Неактивен USfan

  • Публикации: 10850
Благодаря, да, щастливци сте двамата, с тези хем класически хем мощни Бенцове.  :)

Пардон, моя грешка в писането, къса база СЕ е и неговия, не СЕЛ.
Обърках се, понеже за Европа 6.3 моторите са слагани само на дълги бази, та мислех че и УС-спека 4.5 е така.

Е сега говорих с него, потвърди, че и неговия автомат е с долен лост. поне при табакерите в114 като моето бивше 250 ЦЕ Купе доплащане е имало и за автомат и за позициониране на лоста. Долно поставяне е било с доплащане от няколко десетки ДМ в Европа.
В САЩ обаче понеже тая 4.5 версия като вашите  е със сериен автомат, може само доплащане да е имало за долно поставяни на лоста.

А що се касае за джипа на Стенли, ъгпгрейдите по него са лесно отстраними, но са купувани наскоро и са качествени и скъпи части.
Например цялото окачване и спирачна система са преработени с нови части от Сумит Рейсинг, слагани са в 2020 година. Петте фара горе са оригинални на Хела, с хром корпуси, и са махаеми с целия хром бар лесно.

Ценното при неговия СЖ-7 е, че е Евро-доставка от нов в Холандия, с километраж в км, без странични светлини, и без катализатор, така че двигателя, макар да е само с номинални 110-120 коня тоя шестак, се развърта лесно на обороти.
Малко синее като му се дава яко газ, та сигелно ще трябват са се менят гумички на клапани, а може и сегменти на буталата.
Тия дни ще му измеря аз компресията с едни нов комплект компресомер дето купих, пък ще видим хавата на буталната група как е.





Февруари 09, 2024, 22:45:04
Отговор #6142

Неактивен дядо владо

  • Публикации: 45

А що се касае за джипа на Стенли,.......
.........не го пипайте много
Старомоден-няма вайбър, скайп и т.н. 0877 17 07 27

Февруари 10, 2024, 06:25:35
Отговор #6143

Неактивен caro

  • Публикации: 91
Имам почти същия карбуратор за части , че май му е спукан корпуса. Това маркуче защо виси зад динамото - то трябва да е свързано с вакуумния регулатор на делкото иначе карате на статично запалване .

Февруари 10, 2024, 10:37:06
Отговор #6144

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 1170
Имам почти същия карбуратор за части , че май му е спукан корпуса. Това маркуче защо виси зад динамото - то трябва да е свързано с вакуумния регулатор на делкото иначе карате на статично запалване .

Няма такова понятие "статично запалване". Английският термин е Static timing и се отнася до правенето на центровка при изключен двигател. Делкото има центробежен и вакуумен регулатор на момента на запалването. И без вакуумния регулатор центробежният си работи и дава необходимото предварение на запалването във функция на оборотите. Има доста класически делка, които изобщо нямат вакуумен регулатор и то на сериозони класически автомобили като Порше. Противно на очакваното вакуумния регулатор не дава пърформанс и точно класически автомобили със спортен дух и бегачки се карат с делка без вакуум регулатор  ;D на запалването.  А за какво служи и как работи вакуумния регулатор - всеки може да се ограмоти. В нета има достатъчно читово инфо (най-вече на английски), но съм хващал дори и елконаджии, които нямат никаква идея за какво служи, кога и как работи вакуумния регулатор на предварението на запалването. Иначе знаят, че не трябва да е разкачено маркучето към вакуум регулатора и ... до там ;D.  За сведение, аз дори имам кранче на този маркуч между карбуратора и вакуумната мембрана на делкото и понякога карам без вакуум регулатора ... понякога със ... а понякога с частично включен вакуум ;D. Но съм с къстъм характеристика на предаврението на запалването, правена от мен спрямо характеристиките на боксера  ;). Много по-важна е кривата на аванса на делкото (там дори и производителите на автомобили често правят компромиси с делката с цел универсалност/унификация най-малкото и т.н.  ;D), но това е дълга тема. И за сведение, в момента продават електронни делка с програмируема крива на предварението или такива, където можеш да избираш между 10-12 характеристики на предварението с цел максимален пърформанс.
ПП. В конкретния случай е ясно, че най-малкото е по-добре да е сръзан маркуча към вакуумната мембрана на делкото  :). Сещам се за колега с некъв Голф 2, който доста време беше карал със спукана мембрана на вакуум регулатола и така и не беше усетил сериозна разлика (да не кажа никаква  ;D) с неработещ вакуум регулатор  ;D. Но му намерихме здрава мембрана и му сложихме де.
Ето изцяло центробежно без вакуум регулатор делко за Порше 911S   ;) и цената му в ибей е 1200 долара нищо, че е без вакуум регулатор  ;D.

« Последна редакция: Февруари 10, 2024, 11:27:03 от Nik1600GT »

Февруари 10, 2024, 23:18:31
Отговор #6145

Неактивен Logrus

  • Публикации: 289
Сещам се за колега с некъв Голф 2, който доста време беше карал със спукана мембрана на вакуум регулатола и така и не беше усетил сериозна разлика (да не кажа никаква  ;D) с неработещ вакуум регулатор  ;D. Но му намерихме здрава мембрана и му сложихме де.


Аз пък имах Пасат с 1.8 RP мотор с вакумен регулатор на делкото и.....ми скъса нервите докато го хванат къде му е проблема (баш този вакумен регулатор). Честно не съм ровил да го видя как работи, но до последно имах ядове с оборотите заради него.

Февруари 11, 2024, 00:32:04
Отговор #6146

Неактивен Bogi

  • Публикации: 743
  • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
    • Bogi Maramski's garage
Аз пък имах Пасат с 1.8 RP мотор с вакумен регулатор на делкото и.....ми скъса нервите докато го хванат къде му е проблема (баш този вакумен регулатор). Честно не съм ровил да го видя как работи, но до последно имах ядове с оборотите заради него.

Ами всеки който има опит да гледа белега със стробоскопа, след като даде газ ще види че вакума не реагира.
немец мръсен, бандит магистрален ...

Февруари 11, 2024, 10:30:51
Отговор #6147

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 1170
Аз пък имах Пасат с 1.8 RP мотор с вакумен регулатор на делкото и.....ми скъса нервите докато го хванат къде му е проблема (баш този вакумен регулатор). Честно не съм ровил да го видя как работи, но до последно имах ядове с оборотите заради него.

Проблемът с вакуумната мембрана при теб е бил вторичен. Самата неработеща вакуумна мембрана не е голям проблем и ще я усетиш трудно по отношение на поведението на колата, но очевидно тук при спукана мембрана си засмуквал въздух и оттам се бърка работата на двигателя - нестабилни обороти на празен ход и-или по-високи обороти, проблеми в преходните режими и т.н. Тези 1.8 8v мотори на Фолксваген са много корави, но са сравнително капризни по отношение на такива проблеми със засмукването на въздух. Такъв проблем се решава на пътя за няколко минути  - разкача се маркуча към вакуумната мембрана и се затапва. Дават се 3-4 градуса предварение на делкото (това компенсира по-голяма част от пробема с неработещата мембрана) и си ти. Все пак с предварението трябва да се внимава и това пак елконаджиите често го пропускат или дори не го знаят -  правят центровка само на празен ход. Не по - малко важно от центровката на празнен ход е какъв е максималният аванс. И е хубаво да се провери. На клачески Поршета и Кефери в зависимост от делкото центровка често се прави по - максимален аванс и предварението на празен ход се остава, където си се получи - 5-7-10 градуса, колкото се получи. Но е важно максималния аванс да не е повече от допустимия - иначе детонации  ;D. Без и-кратко  ;D ;D ;D.
Това за максималния аванс го казвам и от собствен опит, защото съм хващал стоково делко от Алфа 33 1.5, което даваше по-голям максимален аванс отколкото му дават по заводски данни. И китайско афтърмаркет делко за Кефер, на което едната му пружина беше сложена за окраса и си правеше максималния аванс от около 40+ градуса (не трябва да е повече от 32 градуса  ;)) на 1700 оборота  ;D ;D ;D (e тук каква крива на аванса прави китаеца  ;D ;D ;D). По заводски данни на Алфовото максималния му ванс е 36 градуса, а то даваше 40-42 градуса  ;D ;D ;D. И този проблем се решава, но вече с малко "хирургия" на разглобено делко. Трябва да се намали/ограничи максимания ход на "бъбреците" на делкото. По-солжно става, ако максималния аванс се прави на прекалено ниски обороти, като при моя китаец. Там вече трябва да се сменят пружини, но и това може са оправи с малко заигравка.
« Последна редакция: Февруари 11, 2024, 10:59:48 от Nik1600GT »

Февруари 11, 2024, 15:22:36
Отговор #6148

Неактивен Ikonomov

  • Публикации: 166
Извинявам се, че задълбавам с оф-топика, ако модераторите преценят нека преместят последните няколко мнения че са важни, май имаше подобна тема.
Казаното от Nik1600GT е така и имам един въпрос към него - Колега, случайно да знаеш някъде у нас да е останал стенд за измерване на характеристиките на разпределители? Някой, който използва или поне има? Техникум, институт някакъв? Дори и стари диагностици идея си нямат от такова нещо, а е имало. На прима виста се сещам за съветския СП38-М и подобни, има и по-нови варианти някъде от 80-те.
Или опита ти е само монтиран на двигател със стробоскоп експериментално?

Февруари 11, 2024, 16:47:47
Отговор #6149

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 1170
Извинявам се, че задълбавам с оф-топика, ако модераторите преценят нека преместят последните няколко мнения че са важни, май имаше подобна тема.
Казаното от Nik1600GT е така и имам един въпрос към него - Колега, случайно да знаеш някъде у нас да е останал стенд за измерване на характеристиките на разпределители? Някой, който използва или поне има? Техникум, институт някакъв? Дори и стари диагностици идея си нямат от такова нещо, а е имало. На прима виста се сещам за съветския СП38-М и подобни, има и по-нови варианти някъде от 80-те.
Или опита ти е само монтиран на двигател със стробоскоп експериментално?

И аз се извинявам за оф-топика и приключвам темата за делката с няколко изречения. Колега Икономов, аз работя в Техническия във Варна. Преди време питах колегите от катедра Транспортна техника дали нямаме такъв стенд за тестване и настройка на делка. Ами имали сме някога такъм стенд, но за съжаление отдавна е бракуван и е отишъл за старо желязо  :(. Нямам идея къде у нас има работещ такъв стенд и не съм чувал някой да е ползвал. Делката си ги тествам директно на двигателя със стробоскоп с оборотомер и разграфена в градуси шайба на коляновия вал. Имам много стари делка, както и пружини за делка и с неколкократно сваляне и слагане на делкото и евентуално смяна на пружини и т.н. си правя и настройвам кривата на аванса  на делката.
« Последна редакция: Февруари 11, 2024, 17:43:34 от Nik1600GT »