Известния в средите на марката сериозен почитател и собственик на специализирания Сааб-Сервиз в Перник, нашия колега и от форума Сашо, днес си качи от архива 2 сканирани статии от вестниците Труд и 24 часа, които показваха протеста от средата на Януари 2010 год. на българските Сааб фенове и собственици, по случай на осъществяваното тогава от ГМ закриване на марката.
Ние протестирахме с тези хоум-мейд плакатчета и шалчета, първо пред новото тогава американско посолство, а после пред централата на ГМ за Югоизточна Европа, поместена в сградата на Интерпред.
Дойдоха сигурно над 50-60 коли, като основната част бяха Сааби, имаше и Волва, а и част бяха от другите дошли не-Сааби коли бяха американски, на тогавашния все още жизнен Клуб на собствениците на амер. коли у нас. Аз специално дойдох със златистото ми 1986 Порше 924 еС Тарга.
Викахме-викахме, а специално от амер. посолство излезе един служител, на който тържествено връчихме нашите напечатани на лист претенции към амер. правителство по отн. на ГМ и Сааб, и той каза, че ще ги предаде на посланика.
В статията от 24 часа, драскачи от вестника са представили съвсем неправилно ситуацията тогава с фалита на Сааб.
Те пишат- одържавения концерн ГМ..., което не бе така.
ГМ бе единия от трите големи амер. автоконцерна, бяха получили големи м милиарди долари помощи от амер. конгрес, че да не фалират, и една от претенциите на правителството и конгреса, за да получи конкретно ГМ неговите спасителни милиарди, бяха Генерала да закрие или продаде 4-те си най-непечеливши марки.
Съответно, ГМ твърдо бяха решили да закрият, и вече ги бяха закрили Понтиак, Хъмър, и Сатурн, а пък имаха все пак намерение, ако може да продадат Сааб, за което и ние от протеста ги ръчкахме, и с видимите плакатчета- СЕЛЛ.
На снимките от вестниците се вижда и моя сегашен черен 1987 900и фастбек /каран тогава от сина на дългогодишната собственичка, и познаващ се на снимката и по гумения дъктайл-спойлер отзад, слаган опционално на не-Турбота 900 версии/, със залепен СЕЙВ-СААБ плакат на страничния му заден джам.
Имаше всъщност принтирани 2 вида плакатчета за този протест, и аз още си пазя по-интересния формат, видим на най-долната снимка, в който поместен между надписите СЕЙВ и СААБ, имаше силует на след-1987 лифта на 900 фастбек модел.
Всъщност този протест не беше нашенски, тогава всички клубове на Сааб-фенове по света се бяха организирали за едновремешен протест в един и същи ден, който се падна в една неделя в средата на Януари 2010 год.
Донякъде имаше ефект от този значим световен тогава Публисити стънт на Сааб-Феновете, понеже и под негово давление ГМ реши за пореден път да не закрива Сааб, а да го продаде.
АКко добре помня сагите с фалита и продажбата тогава, след като Кйонигсег неуспешно се бяха опитали тогава да купят Сааб няколко месеца по-рано в 2009 год, в края на Януари 2010 год. го купиха холандците от Спайкър, и производството на Сааби при тяхното управление изкара година и нещо, ако не бъркам.
Така, въпреки още в 2008-2009 год. задвижената процедура по фалит, Сааб произвеждаше на пресекулки коли от 2009 още до 2011 год, и успя да направи все пак бая хиляди бройки от новия базиран на Инсигния 9-5 модел, вкл. и от комби версията му.
https://www.dailymaverick.co.za/article/2010-01-27-27-january-saab-gets-sold-to-spyker-in-unequal-marriage-of-european-car-makers/Написаното от мен впоследствие надписче- Есен 2010, видимо долу на плаката, за по-лесно да си го идентифицирам това плакатче в архива, всъщност е подвеждащо, и съм сгрешил сезоните с 2-3 броя. Протеста беше през януари 2010 тод, следователно зимата на 2009-2010 год, не есента.