Автор Тема: "Волга" ГАЗ 24 - 1978 г.  (Прочетена 43557 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 13, 2018, 23:26:11
Прочетена 43557 пъти

Неактивен vani4a

 • Публикации: 58
 • Daihatsu Feroza '91, Газ 24 '78, Москвич 2140 '79
Здравейте, както споменах преди около месец в темата „Интересни обяви за редки автомобили и части“ оглеждам се за Волга Газ 24 или Газ 21. Идеята за подобен автомобил се пробуди някъде 2014 година и постепенно започна да ме „човърка“ все повече. Реалното оглеждане започна, може би, преди около година без да бързам с покупката. Дори конкретната Волга почти се бях отказал да ходя да я гледам, но отидох и продължението е ясно.

Волгата е произведена 1978 година, а датата на първа регистрация е 1982 година. Първоначално се е ползвала от министерски съвет по думите на продавачите (не знам до колко е вярно, няма нищо черно на бяло) и след това я купуват те. Не знам коя година се случва въпросната покупка, но черно на бяло първият документ, който намерих в колата с името на втория собственик е от 1988 година.

Последната активна застраховка, която намерих е до началото на 2008 година. Колата след това най-вероятно е карана от време на време, но от поне 5 години не е излизала от гаража и никой не я е поглеждал. Хубавото е че през цялото време е стояла в сух гараж, но е прибрана с купища кал по нея. Волгата си има доста забележки, но честно казано ме спечели купето – на място видях изгнило  в багажника – зад задна дясна гума, че десния праг е „правен“ и подпухнала боя около фаровете. В последствие се оказа, че има изгнило и зад задната лява гума и малко пред предната пасажерска врата от вътрешната страна. Салона е с допълнителна тапицерия и обкантени балатуми върху оригиналните стелки – класика в жанра. По пода навсякъде си стой оригиналния залепен асфалт. Двигателя е оригиналния и както се очакваше от дългия престой – всичко гумено е за смяна. Също така никога не е имала газова уредба и получих някои от оригиналните документи и инструменти.

След като я огледах минаха няколко дни доуточнихме детайлите по телефона и дойде денят да си я прибера – отидохме с баща ми (15 години е притежавал и карал активно Газ 24 от 1982 година) с репатрак и я натоварихме. Сега започна по-интересното – стягане за технотест, а след това без да бързам ще се опитам да я доведа до желаното от мен състояние – максимално близко до оригинала с идея колата да е за удоволствие и да не се кара активно.

До момента успях да я поизмия от калта (направо ми се разказа играта) , да събера всичко от купето и да сваля седалките и допълнителните тапицерии. Закарах седалките и калъфите на автомивка за пране , но резултата е не ми харесва дунапрена е пълен с прах, освен това оригиналната тапицерия на шофьорската седалка е прокъсана. Видях в другите теми тук какво ме чака, но за момента се примирявам с положението и наблягам на техническата част. Смених кръглите мигачи на предните калници, тъй като единият не светеше и беше тотално запекъл отзад. Също сложих нова маса на предния капак и смених някои водни маркучи(предстоят и останалите). Свалих механизма за вдигане на шофьорското стъкло, защото не работеше и сега е при един приятел, за да му „бае“. Смених маркучите за бензина в двигателния кош и филтъра и с баща ми я запалихме с бензин от шише под бензиновата помпа. За теста изолирахме връщащия бензин. Регулирахме клапаните, свещите (а днес купих нови) и чукчето и наковалнята. Също разглобихме и почистихме карбуратора, преди неработеше ускорителната помпа), но пак ще го отваряме защото не се бяхме подготвили с гарнитури и тях взех днес. Сменихме гумичките на една използвана спирачна помпа (тази на колата беше протекла), поставихме я и обезвъздушихме спирачната система (благодарности за хубавата тема за 24-ката на fokke). Използвахме спирачна течност DOT 4 и не съм сигурен дали не сгрешихме. Сега е наред сервото – педала е твърд и при натискане се чува „дишене“ от сервото. Днес е поръчан ремонтен комплект за него и за водната помпа (тя тече и има шум при въртене). По план след сервото и водната помпа трябва да източа, сваля и почистя резервоара, да му сменя поддържащите шини, възстановя останалите маркучи и връщащия бензин. И още и още…

Имам и няколко въпроса като започвам с най-притеснителният за мен – двигателя. Този клип е преди регулирането на клапаните (маслото не си променя нивото, не мирише на бензин и не изглежда да е пресечено):

Този клип е след регулирането на клапаните и запалването и почистването на карбуратора:

Звукът ме притеснява – работи като дизелов двигател и освен чукането ми се струва, че чувам звук като „виене“на лагер на водната помпа, но звукът остава дори и след сваляне на ремъците на динамото и водната помпа. Според човека, от който купувам частите е възможно биелите да са обърнати и да не „хвърлят“ масло директно към разпределителния вал (това без да я е чувал на живо). Към края на седмицата ще се гледам да измеря компресията на цилиндрите, ако това може да бъде някаква насока. При закачена водна помпа и проба тип „лекарска слушалка“ по-силен е звука на корпуса на водната помпа отколкото на капака на клапаните или на главата. Интересува ме вашето мнение.
Също дали съм допуснал грешка със спирачната течност DOT4.
Благодаря предварително!
П.п.  Ако на някой му се намират или знае къде мога да потърся запалка за таблото, лайсна или 2 за праговете, трапецовидните светлоотразители за отзад и основа или цели стопове от тези с отделните стъкла ще бъда много признателен.
« Последна редакция: Август 14, 2018, 08:56:03 от dido1903 »

Август 14, 2018, 08:19:12
Отговор #1

Неактивен wander

 • Публикации: 159
Честита придобивка! Да ти носи само радостни мигове и удовлетворение! Радвам се, че още една волга е попаднала в добри ръце. Изглежда запазена. Ще следя темата с интерес. Иначе имам оригинална запалка и някои стъкълца за стоповете. Ако идваш към Перник/София ми пиши и ще ти ги подаря.

Август 14, 2018, 08:51:17
Отговор #2

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Здравей и честито за колата!
Най-вероятната причина за чукане на мотора е текстолитовото колело на разпределителния вал, сменя се  и новото е 10 лева
Гледам ти тече от водната помпа .
Аз направих така: тръгнах първо по пътя на бензина, от бенз помпа, мркучи , карб.  след това стартер , и тн
Според мен за да се движиш с колата спокойно трябва всичко да се отвори , прегледа , и каквото трбва да се подмени, водната помпа нова, серво ново  и тн Аз купих нови горен и долен апарат на съединителя, те се износват  и предпочетох нови , макар да отремонтирах старите.

От кой град си ?

Август 14, 2018, 09:19:54
Отговор #3

Неактивен vani4a

 • Публикации: 58
 • Daihatsu Feroza '91, Газ 24 '78, Москвич 2140 '79
Честита придобивка! Да ти носи само радостни мигове и удовлетворение! Радвам се, че още една волга е попаднала в добри ръце. Изглежда запазена. Ще следя темата с интерес. Иначе имам оригинална запалка и някои стъкълца за стоповете. Ако идваш към Перник/София ми пиши и ще ти ги подаря.

Благодаря много за жеста! Всяка седмица съм няколко дни в София, дори в момента съм в столицата. Когато е удобно за теб може да се видим, тъкмо ще почерпя. По колата има доста работа, но всичко с времето си.


От кой град си ?

Благодаря за съветите! Твоята тема е много полезна. На първо време мисля да сменя маслото и масления филтър иначе на текстолитовото колело съм му хвърлил око.
Аз също смятам първо да ремонтирам наличните части, за да достигна до работещо състояние и след това да набавя нови и да ги подменя постепенно. Започнах от явно не работещите и карам поред. 
От Благоевград съм и колата е там, но по няколко дни от работната седмица съм в София.
« Последна редакция: Август 14, 2018, 09:24:18 от vani4a »

Август 14, 2018, 09:51:11
Отговор #4

Неактивен ufer

 • Публикации: 385
Относно биелите, ако са обърнати, не е добре. Дюзата ("Цицката") на долното ухо пръска струя масло под буталата, за да ги охлажда. Не знам как е конструкцията на Волга, но би трябвало разпределителният вал да получава смазване през блока от основен(ни) лагер(и). Меренето на компресия винаги дава някаква информация, но повече за състоянието на цилиндри, дутала и клапани. В случая обаче няма да помогне - трябва да свалиш картера и да погледнеш къде са "цицките" на биелите. Трябва да са в зависимост от посоката на въртене на коляновия вал: по час. стрелка - отляво към 10 часа, обратно на час. стрелка - отдясно към 2 часа. Това положение съвпада със зоната, където масленият клин е най-добър, за да захранва пръскането. Такава е принципната ситуация, но ако моторът е по-особен модел, сигурно някой колега ще помогне.

Август 14, 2018, 10:10:52
Отговор #5

Неактивен ufer

 • Публикации: 385
След като прослушах записите съм на мнение, че двигателят наистина трябва да се отвори. Този шум не е добър и може да е от десетки неща, най-вече луфтове при износени елементи. Имал съм подобен звук - причината беше превъртели черупки на биелен лагер. Но при теб може да е друго: износени разпределителен вал и лагери, бутални болтове, легла на клапани (тракането е повече горе около главата). Има и нещо, което рядко се случва, но след дълго стоене някои колянови валове провисват и започва едно неравномерно износване, което сравнително бързо може да увеличи луфтовете и оттам проблемите идат накуп. Не се плаши, може и да е нещо по-елементарно, както колегата "фокке" казва, но май няма да се разминеш без отваряне на мотора...

Август 14, 2018, 16:30:33
Отговор #6

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Честита ти Волга. Изглежда много добра база!
Виж си ангренажа, свали главата и страничните капаци и отстрани всички евентуални неизправности по газоразпределението.
Дано не ти се налага да сменяш ризи - бутала - сегменти.
Няма да стане без сваляне на мотора - най-малкото заради набивката на коляновия вал и преуплътняването на картера, а и 100% ще си иска нов съединител.
Каквото и да е - в рамките на 2000 лева можеш да подновиш карантиите на двигателя.
По спирачките сложи всичко чисто ново. Иначе никога няма да имаш нормално работеща система.

Август 14, 2018, 22:33:12
Отговор #7

Неактивен vasko__2

 • Публикации: 40
Няма как да провисне колянов вал от стоене.Стига небивалици.

Август 15, 2018, 09:27:11
Отговор #8

Неактивен ufer

 • Публикации: 385
Не случайно писах "рядко". Чувал съм за 1-2 такива случаи, обикновено при дълги валове, напр. редови шестаци. Но тук преценката е много индивидуална... А когато валът е свален, хората знаят как се съхранява - вертикално, за да се избегне този проблем...

Август 15, 2018, 15:45:28
Отговор #9

Неактивен Ikonomov

 • Публикации: 166
Той тоя вал не е от кашкавал, натоварванията на него във всички посоки при работа са изключително сериозни, та да "провисне" от седене, стига пълнихте темата на човека с всичко което ви мине през акъла. Въобще на 4-цилиндров двигател с пълноопорни колянов и разпред вал е абсурдно да се говорят такива неща, а в частност и от хора които не са държали в ръцете си въпросните волгови железа и не знаят за какво става въпрос.

Честито на колегата. Моят съвет е малко по малко да си я вкарва в движение без притеснения. На втория клип, с цялата условност на микрофона на записващото устройство, ми се струва че работата е близка до нормалното за волгов двигател на празен ход, форсира се добре и без провали.
Колега, не очаквай тоя двигател да звучи като 1-литрова ежедневка от 90-те. Все пак нормалния празен ход на тая кола е 450-600 об/мин, нормално е на празен ход звукът да ти бие на дизел.