За пръстените на 24-10 съм в грешка, така е. За Газ 24 ремонтните пръстени, които имам, а и тези които свалих от моята Волга са 32мм, но с различна дебелина. Заден спирачен цилиндър не съм отварял, но на всеки преден цилиндър единият о-пръстен е по-тънък от другия. Разликата им е минимална и ако не се погледне специално, не прави впечатление, но я има.
За цялостна ревизия на системата съм съгласен, че има още какво да се желае. Спомената бе проверка на барабаните за биене – как се осъществява въпросната проверка?
Ще бъда много благодарен, ако някой обясни поведението на педалът на спирачките при правилно работеща система. В частност при неработещ двигател педалът твърд ли трябва да бъде и да бъде вдигнат високо – като на съвременен автомобил?
Задавам горният въпрос защото тази седмица купих ново серво от магазина на Константин Величков в София, но разтрисането на двигателя при отпускането на спирачката остана. Педалът при неработещ двигател има ход на 95% от хода си на работещ мотор. При запалване на двигателя с натиснат педал се извършват и останалите 5%.Маркучът от сервото до всмукателния колектор изглежда добре, но го скъсих малко от двете страни и го проверих чрез надуване и потапяне във вода. Проверката се наложи тъй като неуспях да намеря нов маркуч в магазините. Сервото държи вакуум за две натискания на спирачката след изключване на двигателя – чува се лесно по „свиренето“. Новото осезаемо „вдишва повече въздух“ от старото. От тук и следващият въпрос – това „свирене“ от сервото нормално ли е при отпускане на спирачката – ясно е че поема въздух, но така ли трябва да се чува.
Ако трябва да обобщя -притесненията ми са насочени към новото серво – 1) Двигателят все още „разтриса“ при отпускане на спирачката (прочетох доста по руските сайтове, но описание на такъв проблем не срещнах ); 2)Разликата в хода на педала при работещ и неработещ двигател е много малка, а в твърдостта аз не долавям такава; 3)На външен вид „новото“ серво не изглежда никак, ново, но бях уверен, че е такова. Иначе казано съмнявам се в изправността му. Поведението му си прилича доста с това на старото, но при старото педала не омекваше въобще и дори леко „риташе“ при запалване на колата с натисната максимално спирачка. Имам уговорка с хората от магазина при проблем със сервото то да бъде заменено, за това се колебая как да постъпя. Ето един клип за онагледяване:
И един клип след малко „пипане“ по колелата и поставяне на новото серво – всички колела блокират:
Освен занимавката със спирачките успях да свърша и други неща по Волгата – тъй като не намерих ново кранче за радиатора, стугар ми изработи от пластмаса уплътнението с канал за о-пръстен – сега няма теч. Все пак търсенето на нов кран продължава. Както се вижда от клипа, боядисах джантите и монтирах съвременни зимни гуми 175/80/14 без вътрешни. Полирах капаците за джантите и боядисах черните точки – чакат включване. Купих нов маншон за скоростния лост. Стелката за тунела на скоростния лост е готова –прехвалените „майстори“ , които я правиха си оставиха ръцете и не съм доволен, въпреки това поставена на място изглежда добре.

С баща ми сменихме тампоните на долните носачи отпред – измъчихме се. Пръв беше предният десен - разви се с доста чукане и влезе сравнително лесно. Втори беше предният ляв – голяма греда! Много бой с чука, изгоряхме тампона с горелка и гряхме „макарата“ където е резбата, повдигнахме носача с крик, така че да не натиска болта – нищо, не мръдна. Жокер – помощ от приятел с оксижен и след 10 минути останалите три тампона бяха с разхлабени болтове. Тук си мислехме, че трудното мина, но много грешахме – получаването на съосие и доближаването на носача до резбата на „макарата“ не е никак тривиална задача. След доста време игра с хидравличен крик за наместване на носачите нещата се получиха. За щастие резултатът е налице – освободихме се от зловещото чукане от предницата.