Автор Тема: Стандарти за маса/тегло на автомобилите  (Прочетена 573 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 14, 2018, 19:49:49
Прочетена 573 пъти

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 793
Съществува доста невярна и объркваща информация за теглото/масата на автомобилите в нета (пък и в доста брошури и каталози). Ето малко инфо по темата за стандартите, по които вярна или не, информацията за масата/теглото на автомобилите ни би трбявало да е предоставена в повечето случаи.   
По-долу са дадени повчето стандарти за тегло на автомобилите, които са използвани и се използват понастоящем от немски / европейски марки в техните официални сайтове/каталози. Включително и такива, които можем да видим в брошури и каталози на класически автомобили.
Само един леко объркващ пример – противно на очакването в  терминът Empty weight („празно“ тегло) няма нищо „празно“   :).


ЕС / Германия:
Leergewicht EU (Кола с 90% гориво, 68 кг шофьор, 7 кг багаж (75 кг), последна дефиниция на ЕС използва само шофьор 75 кг)

Leergewicht DIN (Кола с 90% гориво, без шофьор, без багаж)


Leergewicht betriebsfertig/ Empty weight

Старо определение 24.07.1962 - 30.06.2004:

Собственото тегло е теглото на готовото превозно средство със 90% пълни резервоари за гориво и 100% запълнени системи за други течности, включително теглото на цялото заводско оборудване (резервни колела и гуми, резервни части, инструменти, крикове).

Ново определение от 01.07.2004:

Собственото тегло е теглото на готовия за употреба автомобил с 100% пълни резервоари за гориво и 100% запълнени системи за други течности, включително теглото на цялото заводско оборудване (резервни колела и гуми, резервни части, инструменти , крикове). Плюс 75 килограма като тегло на водача.


DIN/ISO Kerb Weight/Leergewicht DIN
Собственото тегло на превозното средство се състои от превозно средство, включително 90% от горивото, водача, инструментален комплект, предупредителен триъгълник и резервна гума (когато е монтирана). По същество е подобно на определението на европейското бордово тегло. Но тъй като старите DIN стандарти не включват шофьор, предполагам, че когато има позоваване на "DIN тегло", може да се приеме, че няма водач.

US Curb weight
Собствено тегло (със или без водач, стандартно/неизвестно? ниво на оборудване).
Тегло на автомобила с течности и гориво на 100%, както и тегло на други (стандартни) опции. Водачът (обикновено) не е включен в юридическото определение на САЩ, но обикновено е включен в публичните фигури на производителите.
.
EU Kerb Weight/Leergewicht EG

Последно определение на ЕС за "маса в движение" (тегло на борда) съгласно 1230/2012:
"масата на превозното средство, чийто (ите) резервоар (и) за гориво са напълнени най-малко до 100% , включително масата на водача, на горивото и течностите, оборудвани със стандартно оборудване в съответствие с спецификациите на производителя и, когато са монтирани, масата на каросерията, кабината, съединителя и резервното (ите) колело (а), както и инструментите ".

Предишно определение на ЕС за масата на превозното средство:
Тегло на автомобила с течности на 100% и гориво при 90%. Водач, включен в типовото одобрение и в официалната документация. Определението на "маса на превозното средство" обаче не включва водача, но директивата на ЕС определя, че теглото на водача (75 кг) трябва да бъде включено в заявленията за типово одобрение. Теглото е дадено за базовото превозно средство без опции, задължителни за теглото на борда.
« Последна редакция: Септември 14, 2018, 20:09:01 от Nik1600GT »

Септември 14, 2018, 20:16:43
Отговор #1

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 2220
Вярно ... доста объркващо е :-\
retrobs.com

Септември 15, 2018, 08:25:30
Отговор #2

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 793
Вярно ... доста объркващо е :-\

Доста да, най-вече по отношение на термина Leergewicht и още 2-3 англоезични термина, с които има връзка.

Dry Weight/"Сухо тегло" - най-лекото, което може да бъде превозно средство. Превозното средство се измерва без водач, пътници или багаж. Думата "суха" се отнася до факта, че тя е празна от всички течности: гориво, масло, охладител и всичко останало.

Tare Weight/"Тегло на тарата" - теглото на автомобила в състояние, в което е готово за шофиране, но без водач или пътници. Измерването се извършва без багаж или товар, само с 10 литра гориво в резервоара и всички други течности на максимално ниво.

Unladen weight/Тегло без товар
Теглото на превозното средство в ненатоварено състояние, когато то не носи никакви пътници, стоки или други предмети.

То не включва теглото на:
-гориво
- акумулатори в електрическо превозно средство - освен ако не е мобилен скутер или задвижвана инвалидна количка

Тези англоезичини термини подсказват какво включват в теглото, но очевидно терминът Еmpty weight е объркващ и със сигурност на много места се полза грешно вместо някой от трите по-горе. Освен, ако не са променили нещо в последните години,  а навремето под Еmpty weight да се е разбирало това, което и подсказва термина. А иначе масово използавния в старите немски брошури и каталози термин Leergewicht (без DIN или EU) би трябвало да е  Tare Weight/"Тегло на тарата".

Ето само един пример как се размножават глупости (невярно инфо) в нета. При това от известни и реномирани източници, което инфо после се мултиплицира. Това по-долу са тестови данни на Роуд енд Трак от края на 50те и началото на 60те на Порше 356 А и С. Повече от сигурно и известно е, че както и да го мериш това тегло, Порше 356 А е много по-леко от Порше 356 C (с около 80-90 кг). А и тук мерната единица е една и съща де - това Curb weight. E, тука 356А дори го дават с половин идея по-тежко, да не говорим, че точно тези килограми (обърнати от паунди, де) май другаде не съм срещал нито при А, нито при С. А за динамиката/ускорението до 100 не говорим. Там има огромно количество изписани и размножени глупости (за каквото се сетиш, което се търкаля по пътя). И не толкова за конкретните измерени времена (ясно е, че зависи къде, кой, как и т.н. е мерил), ами пак принципно за моделите. Не може при един и същ двигател и кутия (визирам конкретно Порше 356 А и С със 75 кончевия мотор), при купе с 90 кг по-тежко С-то да дава по-добро време от А (може би само щото е по-нов модел и няма кака да е по-бавно  ;D). Не навсякъде го дават така де, но и такива неща се разхождат в нета пък и в доста луксозни издания на хартиен носител. Тук поне това не е написно, може би само защото данните за А-то са за по-слабия 60 кончета мотор, а С-то е модела 75 кончета.« Последна редакция: Септември 15, 2018, 10:27:25 от Nik1600GT »

Септември 15, 2018, 12:09:53
Отговор #3

Неактивен USfan

  • Публикации: 7004
Да, тия отлики в данните и леки трансформации в течение на годините са много интересни.

Но, ще се отплесна, нещо друго ми направи впечатление в тия препостнати тестове, което показва, колко само се е развил и променил автомобилния свят, по отношение на динамиката, само за 30-40 години след дебюта им на тия 2 версии Поршента.

Леле, изумява ме всъщност колко бавни са на независими тестове, тия типични представители на гамата 356 купета.
На 356 А-то, със средния по мощност мотор- 70 коня /както пише Ники, има и Даме версия с 60 коня само/ му дават цели 14,4 сек до 60 мили/ч ускорение.
А това дори няма 100 км/ч. Само 96 и нещо км/ч, са 60 мили скорост.
Дори на доста по-силния 356 С модел, ако и да е по-тежък, с вече 90 коняв 1.6 литра мотор, му дават пак мудните 13.5 сек до 60 мили
.
За сравнение например, на най-измотаната на динамика кола от всичките дето имам, Фронтерата ми с 2 литра мотор бензин от 1992 год. модел, и яьпд 115 коня мощност, и дават по заводски данни, 13.5-14 сек до 60 мили-100 км/ч, и в повечето независими тестове от преди 1/4 век, тя ги е правила.

Да не забряваме, че въпросната Фронтера е с поне половин тон по-тежко сухо тегло, и с доста по-голямо напречно сечение на площ на каросерията, а вероятно и съпротивление, от спрямо показателите на 356.
Дори и така, макс. скорост на бензин Фронтера къса база, е около 160 км/ч, не е много по-бавна от тази на 356 А с базов мотор.

Което ще рече, че има озезаеми плюсове по отношение поне на надлъжната динамика на една кола, от налагането в течение на десетилетията на кутии с повече скорости /при 356 са само 4, при Фронтера вече 5/, и по-широки и с по-добро сцепление гуми /135-155 мм. при 356, и 235-255 мм. при Фронтера Спорт/.

Използвах това абсурдно динамично сравнение на над 60 годишна класическа кола, спрямо почти 30 годишна джипка, просто да илюстрирам от нов ъгъл колко скоростно се е развил автомобила от времето на втората световна война насам.

И при все, това, бре, :)) ама наистина бавни са на ускорение тия малки Поршенца, дори и за стандартите на 50-те и 60-те години.
Или тест пилотите и пистите на Роад и трак са били калпави, или пък просто конкретните коли са били спънати и калпави и за тогава видове гуми.
Така или иначе, това са си дървеняшки времена.
Особено погледнати през призммата на динамиката на тогавашната конкуренция от Алфа, Триумф и МГ, които и са били и продавани на доста по ниски цени от 356.

http://www.automobile-catalog.com/make/opel/frontera_a/frontera_a_ht/1992.html
« Последна редакция: Септември 15, 2018, 12:18:16 от USfan »

Септември 15, 2018, 13:36:59
Отговор #4

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 793
Люси, данните са леко занижени. А това 356А, което визираш, всъщност е точно дамен версията от 60 коня. Тук мощността е дадена по SAE и затова тези 60 кончета по DIN са станали 70, хахах. На втория тест пък 75 DIN кончевото 1600C e дадено 88 кончета и пак е по SAE. Между другото няма директна връзка за мощност по DIN и SAE, но при тези въздухари (включително и при Кеферите), а и при други коли под 100 коня, открих приблизителна връзка - мощността по DIN умножена с коефициент от порядъка на 1.15-1.17 дава мощността по SAE.
 Та за Порше 356 имам тонове инфо от най-различни източници. Нали е най-близо до "средностатистически" тунигован Кефер 1.6 та съм понасъбрал много инфо. Наистина много. Порше 356 А, B и С имат четири "цивилни" версии на 1600сс въздухара - най-слабия е 60 кончета DIN  (има го при А и В версиите), 75  DIN кончета при всички версии, 90Super - 90 DIN кончета е само при Порше 356 В и още един 95 DIN кончета при Порше 1600SC  последната С версия. Кутиите на практика са едни и същи като на ранните версии има разлика в четвъртата - малко по-дърла е 0.815 спрямо 0.85 при по-късните.
Та като оставим дамен версията 60 кончета, най-бързо от 75 кончевите версии е Порше 356А - от 0 до 60 мили за около 12.4 секунди. Това, което не пише на много места е, че при Порше 356А 1600S (т.е. 75 кончевата версия) до 1958 година се ползва и двойка по-големи двойни карбове - Солекси 40ки и след 58 всичко що е 75 кончета минава на 32ки Зенити (унификация). По официални данни и най-мощните 90 и 95 кончеви версии ги дават над 12 секунди до 100, но от това което съм чел (пак разни тестове), Порше 356В Super 90 би трябвало да слиза малко под 12 секунди до 100. А то е и по-леко с едни 30-40 кг от C версията и респективно SCто.
По отношение на ускорението - с тези 4ри степенни кутии при всички положения са търсили компромис между ускорение и максимална скорост. На тези Поршета примерно 3тата и 4тата са сравнително дълги, а максималната скорост на 356В 90 кончета например е повече от прилична - 180+ км/ч като може да се кара (поне на книга) със 140(+) нон стоп. Там са взети мерки с охлаждането спрямо по-слабите версии, включително и турбината е друга.   
Иначе дори 1500 кубиковата Карера Купе от средата на 50те е по-пъргава и прави без проблем около 200 км/ ч, но там е Фурмановия боксер мотор и развъртането е доста нагоре в оборотите.  А най-пъргави естествено са леките спийдстъри на Порше 356 пак с Фурмановия боксер. 
И накрая - от моят скромен опит мога да кажа, че тунингован Кефер 1600сс над 80 кончета явно е доста по-пъргав (0-100, 80-120 и т.н.) от всички изброени по-горе "цивилни" 1600сс 356ци. Кеферът е по-лек с едни 50-100+ кг (исключвайки обаче доста по-тежките 1302/1303, които са малко по-тежки от най-лекото Порше 356А и доста близо до Порше 356В) и кутията е малко "по-къса". Точно с колко обаче са по-леки Кеферите не е ясно защото из всевъзможните 50рски и 60тарски брошури и каталози на Кефери и Порше 356 пише каквото се сетиш и почти никога не е ясно по-какъв точно стандрат е дадено теглото и какво е "вкарано" в него. А и самите стандарти са променяни през годините ... на много от старите стандарти им се "губят дирите" и т.н. 
« Последна редакция: Септември 15, 2018, 14:25:44 от Nik1600GT »