Последната снимка е погрешка, с изкормен двигател, малко предварително, но нека стои.
След известно каране, каране силно казано, но все пак малко градско, малко извънградско се установиха редица смутителни състояния в работата на мотора.
Първо колата започна да работи неравномерно на ниски обороти. Тук, във форума, дълго са дискутирани въпросите с настройките на карбураторите и естествено там се съсредоточиха известни усилия и мога да кажа без резултат. Аз самият нямам дарбата да чувам тази част от фините дейности и се осланям на хора с опит. За момента все още не сме правили настройки с вакууми и т.н., но по този въпрос по-нататък.
След известно чевъркане, дуднене и експерименти си навих на пръста, че трябва да сваля главата и да видя какво се случва вътре, за да изключим фактори като големи разлики в компресия, издухани клапани и ред други причини, които пряко или косвено могат да са свързани с недобрата работа на двигателя. Тук да отбележа само, че освен неравномерните ниски се забелязваше и друг проблем - трудно форсиране след 4000 оборота в движение. С една дума забиваше. Компресията също бе ниска - около 8,5 средно на почти всички цилиндри . Всъщност един на 9,5, друг на 8 и т.н , но седно около 8,5 и без фрапиращи разлики.
Главата бе свалена, ревизирана, гумички сменени, легла напаснати и т.н. И както сте забелязали от снимките, колата е карана и на газ. Мога да кажа, че клапаните и леглата бяха в много добро, да не кажа отлично състояние, въпреки масовите схващания за негативното влияние на газта. Както и да е.
Друг проблем, който се установи, бяха тръгнали две гърбици на разпределителния вал. Тук късметът проработи и успях да открия вал в страната, чисто нов, който бе закупен и инсталиран без замисляне .

След тази ревизия стегнах главата, качих останалите неща и - о, чудо ! ... никаква промяна

Мислех, че след смяна на вала, който имаше нередовни гърбици, профилактика и т.н може да подобри работата - нейсе ! Не стана както ми се искаше. Компресията мръдна леко, но незначително, отзад вче няма и помен от пушеци, но мощността във високите и тресенето в ниските си остана.
Към всичко това прибавихме и леко премигваща лампа на маслото при загрял мотор и изчезнал уред за налягане /спря да отчита/ .
Това наклони везните към сваляне на мотора за ревизия и на долницата.
Проведох много разговори, консултации и консилиуми с по-ведущи от мен ( да благодаря отново на Жорката DMC, той е с голям опит в XU моторите , както и на Наско от Райска градина, въпреки че той тук не се изявява за търпението и съветите ). Оказа се , че тези мотори са твърде корави и рядко правят проблеми в долнището, което беш един от сериозните фактори да не пипам, но в крайна сметка го разколачих.
Изтръгнах сърцето на звяра с пускане надолу, без жираф и чисто сам ( не правете това в домашни условия ) , измъкнах карантията и занесох вала за ревизия. Установи се една шийка, последната към ангренажа извън стандарта , но с малко. След кратко суетене, търсене на лагери и други подробности се оказа, че намерих същия вал на малко километри и всички шийки в норма и чудесно състояние. За тов благодаря специално на Наско !
Взех нови лагери оригинални стандартни и събрах моторетката по обратния ред. Естествено купих нови сегменти и всичко необходимо, като оставих ризите и буталата, които нямат износвания. Трябва да отбележа , че оригиналните сегменти не бяха никак лоши, единственият им проблем, особено на компресионните беше наличието на увеличен ключ. Естествено смених и съединителя с нов, оригинален .

Тук много снимки не съм правил, особено при събирането. Беше ми писнало вече доста, температурите се движеха около 38 градуса и нямах никакво желание да се увековечавам омаслен.
Събрах двигателя.
Следва продължение.