Автор Тема: Citroen BX Sport на hydrometalique  (Прочетена 40470 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 18, 2018, 13:15:25
Прочетена 40470 пъти

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1912
Отварям темичка за миналогодишната ми придобивка - Citroen BX Sport.
За разлика от другите ми автомобили, не съм се старал да трупам материал, за да онагледявам работата. Малко се поуморих от снимки и писане и затова реших да карам малко по-лежерно. Истината е, че мислех да не правя "реставрация" на колата, а леко да я освежа и да я покарам, пък каквото дойде. Да, но както често се случва, обективната обстановка и малко по-високият критерий не позволяват просто козметични намеси и така лека-полека нещата си се случиха в посока класическа реставрация. В случая просто малко по-безболезнено, понеже колата се прави на принцип различен от предните ми работи, а именно - каране, отстраняване на проблеми, пак каране, пак работа и така.
И за да не продължавам в посока хаотично представяне, ще направя въведение, както си му е реда, за да има яснота.
Колата придобих случайно, не съм имал идея да вкарвам ВХ в гаража си, въпреки че любовта ми към шевроните се зароди именно с покупката на ВХ в началото на 90-те ( 1,4 общо мазане ).
Мои познати се свързаха с мен с молба да спасявам един ВХ, понеже го чака скрападжийница, а на тях не им се занимава. С нежелание се отзовах, понеже знам какво е състоянието на повечето автомобили от тези години, а и един конвенционален ВХ не ми е интересен по никакъв начин. Каква беше изненадата ми обаче, когато пред очите ми се откри ВХ Sport в откровено нелошо състояние, въпреки че не е каран близо 5 години.Това са снимки от първата ни среща.

След месец-два туткане прехвърлихме колата и аз изпаднах в летаргия. Загърбих я, имах много грижи около DS-a, не ми се занимаваше отново с две неща едновременно и така. Пауза.
 

Септември 18, 2018, 14:43:41
Отговор #1

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1912
След кратката интродукция нека кажем няколко думи за модела, предмет на тази тема.
BX Sport се ражда през 1985-а година с идеята за производството на лимитирани 2500 броя, които впоследствие се допълват от още 5000 броя и така общата бройка е близо 7500, а производството приключва 1987-а. Общо две години цикъл.
Модификцията има условно няколко отличителни характеристики. На ниво екстериор - лесно разпознаваем кит - раздувки на калниците, характерни изрязвания по задницата, отличителни само за този вид брони и красиви джанти, ползвани и в други модели на PSA  . Интериорно приема десен, ползван в момента в СХ Турбо версиите - тъмно синьо с шеврон, отличителен волан, табло с голяма близост до това на СХ Турбо.
Естествено най-интересната част е в задвижващия агрегат. Разработен е от студиото Danielson на базата на общия за PSA тип двигател XU9, в случая със сериино название XU94 или 159В . Двигателят е снабден с два двойни карбуратора Solex ADDHE 40, модифицирана глава и по-големи клапани. Развива мощност от 126 кс с около 170 нютона . Съществува неформален регистър на автомобилите от модела, който е куплиран с регистър на рали версията 4TC с двигател N9T , която няма да е предмет на разговор в тази тема - https://bx4tc.nl/
Освен всичко гореописано, колата има стандартна хидравлична система, хидравлична рейка, дискови спирачки на всички колела.

След сухичкото представяне, което по-детайлно всеки заинтересован може да прочете обширно в нета, можем да преминем към предполагам по-интересната за много хора част - а именно как продължих да се мажа с моторно масло, вместо тоалетен крем и да си ръся кал по главата, вместо балсам за коса  :D

Снимки от двигателния отсек след няколкогодишен престой на открито :Както можете да се досетите, не бих се осмелил да опитвам да въртя и паля веднага, след като колата не е карана близо 5 години. Всъщност безсмислено е да повтарям и интерпретирам шекспировата дилема на тема " да превъртя или да не превъртя" (мотора), затова ще отбележа , че търпеливо се човърках превантивно три дни - наливане на газ в цилиндрите три денонощия, демонтаж на карбураторите , миене и смяна на гарнитури и други аксесоари, смяна на масла, филтри , свещи и т.н. до заветния момент с паленето.

Карбове :

 

В паузите се наложи да пипна малко гуми, спирачки и да огледам колата отдолу. Липсваха крайно гърне и гарнитури на колекторите, гумите бяха квадратни, но за мое искрено удивление дъната, праговете и изобщо шасито се оказаха в повече от добро здраве.След като събрах нещата по местата им, пристъпих към палене. Колата запали с огромна лекота, работи сравнително равномерно и тихо, без да броим гръмотевиците от липсващите гарнитури на колектора и гърнето.
След 5 години мълчание ВХ-а промърмори, повдигна с лекота купето и застана в мога да кажа перфектна хидравлична стойка. Тук трябва да спомена , че хидравликата е в учудващо за мен самия добро състояние. Това лято ми се наложи да изкормя по моя вина прословутия паяк / знаещите са наясно за какво говоря / . С изключение на това и изгнили и напукани обратки на хидроцилиндрите, други проблеми по хидравликата по колата нямаше.

Ще кача и няколко снимки от интериора от момента , в който отключих за първи път колата :


Септември 18, 2018, 14:51:51
Отговор #2

Неактивен galaxie

  • Публикации: 1798
Първият ми и единствен досега допир с тази френска марка бе точно ВХ спорт. За мен много интересен и грозен автомобил, какъвто имах удоволствието да шофирам за известно време преди около 20 години, преди да намаля останалите такива в движение с един.
Адаш, да се обадиш да ме повозиш, да си припомня младините  ;D

Септември 18, 2018, 15:00:07
Отговор #3

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1912
Адаш, непременно, ще се радвам да те върна в (не)далечното минало  ;D При добри стечения на обстоятелствата, колата можеше да излезе за това Родопи, но нито аз, нито колата ще сме налични в удобен вид. Тя е в момента в бояджийно, но нека не изпреварвам хронологията на събитията.

Септември 18, 2018, 18:31:46
Отговор #4

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1912
И за да не си помисли някой, че всичко е цветя и рози с перфектната barn find кола, дето намираш, палиш и караш, започваме лееекинко с проблемите и най-вече тяхното отстраняване.
Започваме с по-леките неща .
При първоначалните тестове се установи едно хлопане в предницата, което вероятно се дължеше на скапан шарнир или тампон, накрайник или нещо от сорта. Реших да не си играя с установяване едно по едно, вероятността да бъде всичко тръгнало беше голяма, предвид годините на колата и вероятната експлоатация , взех генерално решение - всичко долу и ново  :)Тропането изчезна ( като по чудо, хаха ). Последната снимка съм качил , за да стане ясно как НЕ се прави ремонт в домашни условия. Нещо , което всички знаем и почти на 100% практикуваме  ;D
Интересно е да обява, че частите за предницата в момента са на безценица и при разумно каране, дори с цел ежедневна експлоатация, подръжката на такава кола наистина излиза на символични цени. Естествено наясно съм, че безценицата на части е моментно явление, плод на актуалното разчистване на складове с непродаваема стока, но в момента е неоспорим факт.
От цялата галимация съжалявам, че смених тампоните на носачите и то не защото новите може би няма да карат, а просто, защото старите бяха добри /оригинални/.

Септември 18, 2018, 19:11:53
Отговор #5

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1912
Последната снимка е погрешка, с изкормен двигател, малко предварително, но нека стои.
След известно каране, каране силно казано, но все пак малко градско, малко извънградско се установиха редица смутителни състояния в работата на мотора.
Първо колата започна да работи неравномерно на ниски обороти. Тук, във форума, дълго са дискутирани въпросите с настройките на карбураторите и естествено там се съсредоточиха известни усилия и мога да кажа без резултат. Аз самият нямам дарбата да чувам тази част от фините дейности и се осланям на хора с опит. За момента все още не сме правили настройки с вакууми и т.н., но по този въпрос по-нататък.
След известно чевъркане, дуднене и експерименти си навих на пръста, че трябва да сваля главата и да видя какво се случва вътре, за да изключим фактори като големи разлики в компресия, издухани клапани и ред други причини, които пряко или косвено могат да са свързани с недобрата работа на двигателя. Тук да отбележа само, че освен неравномерните ниски се забелязваше и друг проблем - трудно форсиране след 4000 оборота в движение. С една дума забиваше. Компресията също бе ниска - около 8,5 средно на почти всички цилиндри . Всъщност един на 9,5, друг на 8 и т.н , но седно около 8,5 и без фрапиращи разлики.
Главата бе свалена, ревизирана, гумички сменени, легла напаснати и т.н. И както сте забелязали от снимките, колата е карана и на газ. Мога да кажа, че клапаните и леглата бяха в много добро, да не кажа отлично състояние, въпреки масовите схващания за негативното влияние на газта. Както и да е.
Друг проблем, който се установи, бяха тръгнали две гърбици на разпределителния вал. Тук късметът проработи и успях да открия вал в страната, чисто нов, който бе закупен и инсталиран без замисляне .След тази ревизия стегнах главата, качих останалите неща и - о, чудо ! ... никаква промяна  >:D :))

Мислех, че след смяна на вала, който имаше нередовни гърбици, профилактика и т.н може да подобри работата - нейсе ! Не стана както ми се искаше. Компресията мръдна леко, но незначително, отзад вче няма и помен от пушеци, но мощността във високите и тресенето в ниските си остана.
Към всичко това прибавихме и леко премигваща лампа на маслото при загрял мотор и изчезнал уред за налягане /спря да отчита/ .
Това наклони везните към сваляне на мотора за ревизия и на долницата.
Проведох много разговори, консултации и консилиуми с по-ведущи от мен ( да благодаря отново на Жорката DMC, той е с голям опит в XU моторите , както и на Наско от Райска градина, въпреки че той тук не се изявява за търпението и съветите ). Оказа се , че тези мотори са твърде корави и рядко правят проблеми в долнището, което беш един от сериозните фактори да не пипам, но в крайна сметка го разколачих.
Изтръгнах сърцето на звяра с пускане надолу, без жираф и чисто сам ( не правете това в домашни условия ) , измъкнах карантията и занесох вала за ревизия. Установи се една шийка, последната към ангренажа извън стандарта , но с малко. След кратко суетене, търсене на лагери и други подробности се оказа, че намерих същия вал на малко километри и всички шийки в норма и чудесно състояние. За тов благодаря специално на Наско !
Взех нови лагери оригинални стандартни и събрах моторетката по обратния ред. Естествено купих нови сегменти и всичко необходимо, като оставих ризите и буталата, които нямат износвания. Трябва да отбележа , че оригиналните сегменти не бяха никак лоши, единственият им проблем, особено на компресионните беше наличието на увеличен ключ. Естествено смених и съединителя с нов, оригинален .Тук много снимки не съм правил, особено при събирането. Беше ми писнало вече доста, температурите се движеха около 38 градуса и нямах никакво желание да се увековечавам омаслен.

Събрах двигателя.
Следва продължение.
Септември 18, 2018, 19:35:19
Отговор #6

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 3693
 :))
"ИЗКОРМЕН ДВИГАТЕЛ"  :)) :)) :))
retrobs.com

Септември 18, 2018, 19:53:29
Отговор #7

Неактивен Христо Бабачев

  • Публикации: 58
   Боби, смени гумените фланци м-у колектора и карбураторите и смятам че ще решиш проблема с оборотите на празен ход а и въобще. Това е пробвано и се получи. Нови фланци се намират но ако цената не ти хареса пробвай с алуминиева плоча която да ги замени. Предполагам че са като на Пежо за които имам чертеж за да се изработи. Чертежа съм го намерил в "мрежата". Успех с възстановяването на този рядък автомобил.

Септември 18, 2018, 22:55:46
Отговор #8

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7173
Боре, без да изчакам продължението на сагата ще ти кажа - ти си мазохист, човече! Разпилял си читав мотор заради проблем, дължащ се вероятно на карбовете или, както каза Христо от смучене на въздух от тампоните на колекторите. Аз моето Пежо го карам от 10 г. по ретро ралита, писти Дракони и т.н. само след една смяна на гумички на клапаните + регулировката им и настройка на карбовете. След тези дребни намеси колата развърта страхотно във високите, макар че при това гори масло почти колкото бензин и мята сажди през ауспуха. Вероятно става въпрос за маслени сегменти, но аз по законите на старите майстори не пипам нещо, което работи добре :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Септември 18, 2018, 23:01:15
Отговор #9

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1912
Христо, благодаря за съвета.
Насочил съм се точно натам. Гуменарията на фланците е напукана и се предполага, че смуче въздух точно оттам.
Засега не съм намерил нови. Първо искам да пробвам да ги намажа с К+D на Вюрт, за да установя със сигурност дали проблемът е от тях, а не примерно от осите на карбовете. Ако се установи , че е от тях, ще премина към смяна или направа на чисто алуминиеви. Формата е сложна, но не невъзможна. Предполагам с добър подход ще се направят.
Но този въпрос бя оставил за накрая, понеже все още не е решен.
Събрах двигателя, запалих със свито сърце. Избръмча отново , заработи първо равномерно, после ... по старому. Липсваше един, а от време навреме и два цилиндъра. Закарах колата на добър ЕЛКОН, за да видят и там какво е положението по искри, капачки и данните на искрата - всичко се оказа в норма. Пипнаха хората - карбуратор и други неща, дори успяха да накарат мотора да заработи на 4 цилиндъра ( ура ! ) и да дърпа във всички обороти - чудо .
Стрелката на налягането обаче пак не работи. Въртележки на датчици, следене на око за мазането горе на вала - уж всичко си има , а наягане йок.

След няколко денонощия кошмари в съня и грозни планове съвсем по случайност се установи и причината :Скъсан лентов кабел, който прави контакт на някои от пистите от време навреме, а на други изобщо.

След ремонта всичко си дойде на място :Утре още малко разкази ...