Този стар герой, този стар приятел, който търпеливо крои паяжините, заедно с гаражните си съквартиранти, тихо и кротко чака своята доза внимание. И понеже животът е справедлив, търпението му бива възнаградено.
По ведоми и неведоми пътища получих микровариант на рога на изобилието , а може да се каже и кутията на Пандора ( въпреки че гръцката легенда споменава повече злини при отварянето и` и по-малко блага ) и при мен се получи това :
Получих огромен колет с части, повечето почти нови, други чисто нови и старият Наутилус без колебание се отзова на поканата ми за лека и приятна профилактика.
На първо място се заех с охладителната система .Някои вероятно знаят, а други се досещат, че СХ Турбо има натоварена охладителна система, понеже, както казва известният гуру и майстор на СХ-и Наско, СХ-ът си е печка
. В основни линии СХ се държи достойно и нормално в различни режими, но с годините, поради остаряване, поради натрупване на корозия в двигателя ( чугунен блок, стоманени ризи и т.н. ) , натрупване на боклуци в радиатора, все по-рядко каране, колата започва да дава признаци на греене.
В моя случай на първо място беше обвинен радиаторът. Ремонтиран 1-2 пъти, понатрупал кал и отпадъци, бе посочен с дебелия пръст за виновник за все по-неприятните показания на таблото. Показанията на СХ II са дигитални и минават от датчика през компа, та на дисплея. Та, същият този дисплей започна впоследновреме да се държи доста неприлично. Стигнахме показания миналатагодина до над 100 градуса , което внесе смут в душата и сърцето ми и след недълги консултации реших да пенсионирам стария радиатор. Тук е моментътдаспомена, че врене и кипене на водата, извиране и ред други стандартни при такива показания ефекти аз не наблюдавах, но така или иначе радиаторът бе обречен на изгнание . След обстоен преглед на пазарната обстановка и неприятния сблъсък с реалността, реших И осъществих ъпгрейд или конверсия на подобен на оригиналния радиатор с такъв от Ситроен Ксантия 2,0 HDI - модерен, алуминиев, с микроламели, висок въздухопоток пък и доста ефективен радиатор. Наложи ми се да направя съвсем леки корекции - бидоха заварени уши за долно и горно закрепване, промених леко вариантите на тръбите ( съвсем целеносачено освен размера на питата търсих и открих радиатор със същата конфигурация на вход/изходните тръби. Монтирах датчик-шалтер на тройник и готово !
Работата стана прекрасно, радиаторътработи супер, но ... показанията на таблото отново високи, а перките не се включват. Последва
покупка на 2-3-4 броя датчик-шалтери, понеже еврокитайската автоиндустрия бе обилно обругана от всички по трасето. Така или иначе се стигна до логичния извод, че щом водата не ври, перките не тръгват, а радиаторът е студен ... проблемът е в малкия, неприятен, крайно рядък и твърде неудобно забит в центъра на главата сладур наречен датчик за температура. Та този сладур ме разиграва надълго и нашироко в температурните ми брожения.
Ей го де е :
Тук съм госнимал (вдясно) до заместителят му, който дойде каточаст от този така приятен кашон
Колкото и да е невероятно, този датчик на JAEGER 335110 се работи познайте за колко вида автомобили ...
? Само за Ситроен СХ турбо. Аналози няма
И датчици няма
Вярно, може би някой по-сръчен от мен може и да си го понаправи, но аз за тази работа сили нямам.
Но както ида е. Виновникът за моите термо терзания беше открит и както се казваше по татово време - "Въпросът Ви е повдигнат и е оставен да виси ... "
, та и въпросът с датчика и лъжливите показания беше отложен за неизвестно време, а шофирането на СХ-а беше придружено със съвсем основателно присвиване на сърцето, наблюдавайки неприятните цифри на таблото.
И ето че Господ е милостив ( а брат ми живее в Германия, която не е мръсна приказка, перифразирайки Виктор Пасков ), нещата за мое щастие започнаха да се нареждат.
В така добре подреденото кашонче, освен прословутото Jaeger-че, се мъдреше и оригинален радиатор от СХ Turbo II
Не чисто нов, но в повече от отлично състояние
След акуратни и внимателни промивки - вътрешни и външни - старата наредба на радиаторната част бе възстановена, датчикът положен внимателно на мястото на стария лъжлив мръсник и - о,небеса ! Температурата стои в стандартните си граници, радиаторът е студен, вентилаторите се включват точно, както е описано на датчика, а втора степен на вентилаторите нямаме шанс да чуем
. От вълнение днес забравих да снимам таблото, но ще поправя този пропуск заедно с нова история, коато ще разкажа съвсем скоро.
Ето тук снимки оригиналното радиаторче :