Автор Тема: Реставрация на СХ Turbo Prestige  (Прочетена 54030 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Август 13, 2019, 11:42:26
Отговор #110

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1807

Април 05, 2020, 02:06:05
Отговор #111

Неактивен USfan

 • Публикации: 10623
Клипче, което ще е много интересно на Борето :) , макар предполагам той да ги знае повечето от нещата описвани тук.
Септември 04, 2022, 22:03:29
Отговор #112

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1908
Този стар герой, този стар приятел, който търпеливо крои паяжините, заедно с гаражните си съквартиранти, тихо и кротко чака своята доза внимание. И понеже животът е справедлив, търпението му бива възнаградено.
По ведоми и неведоми пътища получих микровариант на рога на изобилието , а може да се каже и кутията на Пандора ( въпреки че гръцката легенда споменава повече злини при отварянето и` и по-малко блага ) и при мен се получи това :Получих огромен колет с части, повечето почти нови, други чисто нови и старият Наутилус без колебание се отзова на поканата ми за лека и приятна профилактика.

На първо място се заех с охладителната система .Някои вероятно знаят, а други се досещат, че СХ Турбо има натоварена охладителна система, понеже, както казва известният гуру и майстор на СХ-и Наско, СХ-ът си е печка  :D .  В основни линии СХ се държи достойно и нормално в различни режими, но с годините, поради остаряване, поради натрупване на корозия в двигателя ( чугунен блок, стоманени ризи и т.н. ) , натрупване на боклуци в радиатора, все по-рядко каране, колата започва да дава признаци на греене.
В моя случай на първо място беше обвинен радиаторът. Ремонтиран 1-2 пъти, понатрупал кал и отпадъци, бе посочен с дебелия пръст за виновник за все по-неприятните показания на таблото. Показанията на СХ II са дигитални и минават от датчика през компа, та на дисплея. Та, същият този дисплей започна впоследновреме да се държи доста неприлично. Стигнахме показания миналатагодина до над 100 градуса , което внесе смут в душата и сърцето ми и след недълги консултации реших да пенсионирам стария радиатор. Тук е моментътдаспомена, че врене и кипене на водата, извиране и ред други стандартни при такива показания ефекти аз не наблюдавах, но така или иначе радиаторът бе обречен на изгнание  . След обстоен преглед на пазарната обстановка и неприятния сблъсък с реалността, реших И осъществих ъпгрейд или конверсия на подобен на оригиналния радиатор с такъв от Ситроен Ксантия 2,0 HDI - модерен, алуминиев, с микроламели, висок въздухопоток пък и доста ефективен радиатор. Наложи ми се да направя съвсем леки корекции - бидоха заварени уши за долно и горно закрепване, промених леко вариантите на тръбите ( съвсем целеносачено освен размера на питата търсих и открих радиатор със същата конфигурация на вход/изходните тръби. Монтирах датчик-шалтер на тройник и готово !

Работата стана прекрасно, радиаторътработи супер, но ... показанията на таблото отново високи, а перките не се включват. Последва
 покупка на 2-3-4 броя датчик-шалтери, понеже еврокитайската автоиндустрия бе обилно обругана от всички по трасето. Така или иначе се стигна до логичния извод, че щом водата не ври, перките не тръгват, а радиаторът е студен ... проблемът е в малкия, неприятен, крайно рядък и твърде неудобно забит в центъра на главата сладур наречен датчик за температура. Та този сладур ме разиграва надълго и нашироко в температурните ми брожения.
Ей го де е :Тук съм госнимал (вдясно) до заместителят му, който дойде каточаст от този така приятен кашон  :)

Колкото и да е невероятно, този датчик на JAEGER 335110 се работи познайте за колко вида автомобили ...  :) ? Само за Ситроен СХ турбо. Аналози няма  :) И датчици няма  :) Вярно, може би някой по-сръчен от мен може и да си го понаправи, но аз за тази работа сили нямам.
Но както ида е. Виновникът за моите термо терзания беше открит и както се казваше по татово време - "Въпросът Ви е повдигнат и е оставен да виси ... "  :)) , та и въпросът с датчика и лъжливите показания беше отложен за неизвестно време, а шофирането на СХ-а беше придружено със съвсем основателно присвиване на сърцето, наблюдавайки неприятните цифри на таблото.

И ето че Господ е милостив ( а брат ми живее в Германия, която не е мръсна приказка, перифразирайки Виктор Пасков ), нещата за мое щастие започнаха да се нареждат.
В така добре подреденото кашонче, освен прословутото Jaeger-че, се мъдреше и оригинален радиатор от СХ Turbo II  O:-) Не чисто нов, но в повече от отлично състояние  O:-) След акуратни и внимателни промивки - вътрешни и външни - старата наредба на радиаторната част бе възстановена, датчикът положен внимателно на мястото на стария лъжлив мръсник и - о,небеса ! Температурата стои в стандартните си граници, радиаторът е студен, вентилаторите се включват точно, както е описано на датчика, а втора степен на вентилаторите нямаме шанс да чуем  O:-). От вълнение днес забравих да снимам таблото, но ще поправя този пропуск заедно с нова история, коато ще разкажа съвсем скоро.
Ето тук снимки оригиналното радиаторче :Септември 04, 2022, 22:12:03
Отговор #113

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3645
Справил си се чудесно :)
retrobs.com

Септември 08, 2022, 15:12:33
Отговор #114

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1908
Благодаря, Румба.

Ще продължа с леко декоративна част. Едно отнещата, от които страдат всички СХ-и са декоративните лайсни на улея за вода на тавана. Те са PVC с алуминиева вложка и с годините се спичат, белят , ронят и изобщо стават много гадни. Моите се разпаднаха при демонтажа преди много години. Понеже са рядкост, няма ги, а тези които се продават са безбожно скъпи, бях пригодил подобни , черни на цвят, които бях боядисал с хромна боя. Беше нещо някакво такова, както казват децата, с една дума - никакви . Та, в кашончето с благинките се оказа и чифт лайсни и то не какви, а за Престиж, които са и по-дълги  O:-)

Старите :И новите :


Септември 08, 2022, 15:22:45
Отговор #115

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3454
Поздравления, Боре!
Тези лайстни явно за всички класически автомобили са нещо безумно трудно откриваемо.
А в същото време придават невероятна линия и визия на всяка кола.
Аз имам два чифта такива за синия Рекорд - и двата са яко надъвкани и изкривени.
Нови няма! За сметка на това по-лесно е да откриеш Светия Граал в Ибей >:(
Ако съвсем случайно се появят и съвсем случайно не бъдат веднага купени, то или са на безбожни цени, или заради формата им никой не иска да се занимава с шипинг.

Поздравления още веднъж!

Септември 08, 2022, 19:00:19
Отговор #116

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1908
Благодаря, Дидо. Настина тези лайсни са препъникамък за много проекти. Аз чинно изчаках близо 10години , за да се сдобия с тях. Не че не можех да ги купя на безбожна цена. Просто има доста по-важни неща и ето че търпението се възнаграждава.

Ето един друг детайл от т.нар."дребни", но дразнещи . Става дума за конзолата с дисплеите, които показват данните от температурата на течностите, външна температура и часовник. В случая на Prestige Turbo са четири дисплея. На дизел моторите са само два , други са с по три, а на моята версия са най-много. То, хубаво много, ама като са изтекли ...  :)) грозна работа. Проблемът на тези дисплеи, както вероятно много хора се сещат, е протичането на кристала, заради високата температура от подсветката. Често срещан проблем на автомобилите от 80-те, дори и от 90-те години. Никога не бях виждал таблото си с работещи четири прибора . И ето сега - voila'
Септември 08, 2022, 21:36:11
Отговор #117

Активен didotooo

 • Публикации: 2811
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Много интересна тема  и изключителен автомобил , още повече в тази върхова модификация . Умирам за 80 десетарски космически кораби като този . Ще се радвам някой ден да го разгледам на живо , за целта май трябва да дойда поне веднъж на класик рейсинга.

Септември 09, 2022, 12:27:11
Отговор #118

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7198
Честито, Боре! Предполагам, че "вълщебното" кашонче произлиза от онзи супер запазен екземпляр, който обаче не можел да излезе цял от моргата и за който ти ми разказа на Класик излета?
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Септември 09, 2022, 13:43:41
Отговор #119

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1908
Митак, правилно предполагаш. Колата от която си "набрах" части беше на символични километри, мострен техно автомобил, в състояние, което не може да се срещне при частен собственик. Можеше да ударя супер бинго, но животът не винаги дава 100%. Както и да е, понашия край има известентурцизъм за случая - берекят версин ! Човек трябва да се задоволява с това, което му се дава.
Успях да инсталирам доста дребни неща по колата и съм много доволен.
Смених моите инжектори с четири почти нови , следпрофилактика , естествено, понеже онези бяла запекли истински . Вероятно не са работили в последните 20 години.
Смених и животното наречено "дебиломер" , понеже това, което получих беше непокътнато, девствено и очевидно малко работило. Дори и само тази смяна на добре работещ, с почти нов дебитомер се отрази повече от осезаемо на вървежа на колата. Стана много по-жива и адекватна от преди това. Всички, докоснали се до тази допотопна електроника знаят за мудността, лаговете и замислянията. Е, мога да кажа, че имам система с много свежест и автентичност в работата. Въпреки тези думи, мога да кажа, че старата система работеше безупречно. Имало е моменти, при които не бях палил колата повече от година време. Имам клипове и то неподправени, с това как пали СХ с L-Jetronic след 1 година престой -  без замисляне, без безумно въртене, без претрисания и кихавици. Просто безупречно ! 
Ето една снимчица и на двата дебитомера с филтърните кутии. Новият отляво.