Автор Тема: Историята на леките коли на марката 3иЛ / 3иС  (Прочетена 2859 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 24, 2018, 16:18:44
Прочетена 2859 пъти

Неактивен USfan

 • Публикации: 8078
Понеже в друга тема пуснахме с един колега доста данни, снимки, и инфо по отн. на наи-елитарната соц. кола, и да не се губи материала, ето линк.

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,1148.msg132556.html#msg132556
« Последна редакция: Юли 31, 2020, 11:39:40 от dido1903 »

Септември 24, 2018, 20:30:18
Отговор #1

Неактивен desistanev

 • Публикации: 57
Благодаря ви,много ми беше интересно!Това са много хубави автомобили.За мен лично са като митологични същества от приказките..
Зил 114 много прилича на Фиат(130?),нали? :)

Септември 24, 2018, 21:32:55
Отговор #2

Неактивен wander

 • Публикации: 148
Благодаря ви,много ми беше интересно!Това са много хубави автомобили.За мен лично са като митологични същества от приказките..
Зил 114 много прилича на Фиат(130?),нали? :)

Радвам се да прочета, че е било интересно, за което заслуга има колегата USfan. И аз гледах клипчетата повторно, бях ги срещал преди време, но отново ми бяха интересни. Идеята да се премести в отделна тема разговора е много добра, за да не спамиме там и ако модераторът прецени, нека ни премести последните няколко поста тук. Desistanev много точно е определил тези автомобили като митологични същества. И все повече ще стават такива. Иначе автопаркът в СССР е огледало на социалната действителност. ЗИЛове- малко за членоветена КПСС, главите на републиките и т.н., чайките-повече, за кандидат-членове, членове на правителствата и глави на големи институции в републиките, висши военни чинове и т.н., волги- за директори на предприятия, средно ниво държавни служители имащи право на персоналки или хора с пари и връзки и т.н. и останалите коли надолу за обикновените хора като се стигне до извращенията наречени инвалидки, които от сегашна гледна точка също са чаровни и много, много рядки вече. Дори не съм виждал на живо. Иначе се сетих за някои подробности около бронираните версии, които вероятно знаете, но биха били интересни. Първата бронирана съветска масова кола е ЗиС 110, като на бронирания индексът е 115. Според легендата Сталин попитал конструкторите дали гарантират за качеството, те казали-ДА и той има казал да влязат вътре и после колата да бъде разстреляна отвън. Всички се разминали с уплаха и били възнаградени с медали. Дали е така или е легенда всеки може да прецени за себе си. Иначе бронираните ЗиЛове се произвеждат про гриф Строго секретно, като се създава бронекапсулата и около нея се сглабя колата. Такъв подход не е използван от нито една друга компания в света тогава. Гумите са Гранит, позволяващи да се кара с една камара дупки в тях. Стъклата са толкова дебели, че щофьорите след няколко години имали проблеми с очите, понеже през тях се виждало леко размазано. След 90та на запад купуват един ЗиЛ, стрелят в него с всякакви оръжия и го разглабят. Така става достояние начинът на бронировка. Между другото последният ЗиЛ 41047 мисля, че беше, та той държи рекорда на гинес за най-тежка (в бронираната си версия) и дълга серийна кола в света ако не се лъжа

Септември 24, 2018, 22:14:45
Отговор #3

Неактивен USfan

 • Публикации: 8078
Да, колегата добре нацели думата, точно митологични коли са, вече от доста време. )
Добре поне че у нашето НСО останаха, маи само три, броики от ра3ните версии..
Б нач. на 90-те години, като почнаха всичко там да продават, серио3но си мислех, че и всичките 3иЛ-ове ште ги махнат.

Ами досега не биах гледал целенасочено клипчета с 3иЛ-ове, което отчитам като пропуск.))
Добре, че колегата Вандер напуска линкове на 2-3 клипа, че да се 3адеиствам и а3. :))

Ето тук напр. правиат подробно представиане на последните ра3работени в фабриката 3иЛове, в 2010 год, вече с частни инвеститори, лиму3ина дулга ба3а с 6 врати, и едно кабрио.
Те обаче не намират отклик в Путиновата администрациа, и вероиатно ниама да им адругиоригинални 3иЛове от таиа славна фабрика/манифактура, повече да доидат.А решението на правителствено ниво да се дадат други нови имена на новите руски лукс коли го намирам като грешно.Губи се приемствеността в историата.
А нова марка лукс коли да наименоваш от нулата, при условие и че над половината им части на тиа новите лукс коли идват така или иначе от чужбина, си е малко куца работа.
А и просто си е скучна идеиа напр. да наименoваш една кола-Aurus /наи-бли3киа превод от латински е примерно - 3латен/, или дори само проекта- Кортеж.
Според мен непол3ването на имената- 3иЛ, а и примерно- Чаика, е кардинална маркетингова и историческа грешка.
Все пак, рускиа народ, както и една огромна част от чужденци, било то хора политици от екс-СССР териториите, или инженери и руководители от сферата на автоиндустриата, асоциират една луксо3на руска кола именно с брандовете- 3иЛ и Чаика.
Да се губи това историческо наследство, както и част от все оште живите маистори 3анаиатчии в фабриката, които с кеф биха работили по нови коли, си е 3агуба на ва3можности.

Иначе новите коли от проекта Кортеж, които бил на стоиност 1 милиард Евро, вече ги пробват. Пурвата во3и Путин на 7 маи по случаи поредното му вступване в пре3идентскиа пост.

.


Што се касае по отн на бронировката, като идва в 1965 год. новото моделно семеиство 114, парвоначано не са конструирали 3а него бронировка, по примера на 100-115.
Брежнев, а и9 Хрушчов преди него, не са се во3или на бронирани коли.
Даже и след атентата срешту Брежнев в 1969, когато убиват един шофиор от кортежа му, тои продалжава поне неколко години оште да се во3и, всаштност и да ги кара и сам.
По сведениа на охраната му, маршрута от Кремал до вилата му в Подмосковието, Генсека го правил 3а само 12 мин.
3аемал шофиорското миасто на некои от придружаваштите 3иЛ-ове с куса ба3а от кортежа му /ра3бира се, на 3атворени 3а него улици/, и давал га3.

Та не сам се ровил много по Нета допалнително инфо, колегата Вандер да ме поправи ако греша, но предполагам, че около средата на 70-те год, може и по-кусно. почват Брежнев, Андропов, Черненко, и Горбачов, както и други на високи по3иции руководители, да ги во3иат отново на бронирани 3иЛове /правени по нар. от фабриката система- с бронирана капсула/.
Пишат напр руските медии,че Кастро в краиа на 60-те искал от Русиа кола с Бронировка, и, срам не срам, от 3иЛ ништо бронирано не могли да му пратиат тогава.
« Последна редакция: Септември 24, 2018, 23:20:34 от USfan »

Септември 27, 2018, 19:39:30
Отговор #4

Неактивен wander

 • Публикации: 148
В нета няма кой знае колко много клипове с автомобили ЗиЛ. Блг за постнатите. Търсих един много интересен филм за последните зилове, но явно е свален. Иначе съм напълно съгласен, че при условие да са решили да възобновят производството на коли от този клас, трябваше да са под марка с традиции, а не новоизмислена. Наистина за такива коли традициите са много важно нещо. Но допускам, че може би основна причина е, че ГАЗ е частна и не произвежда леки коли, а заводът ЗиЛ е фалирал и се разрушава. До колкото знам не произвежда нищо. Може би затова са предпочели нещо ново, а и вероятно за продажбите се разчита на богати руснаци отколкото на чужденци. Относно бронировката си напълно прав. Като изключим параноята на Сталин, Хрушчов и през първите 10 години Брежнев не само се возят в небронирани автомобили, а често са и в кабриолети сред тълпата. Има не 1 или 2 записи как преминават и махат на 2 метра от хората. Изобщо не е имало страх от покушение, хем толкова много хора няма как да се пребъркат. Иначе след въпросния атентат в които пострадват и космонавти (във въпросния зил изобщо не е бил генсекът), вече висшето ръководство се вози само на бронирани версии. Включително и Брежнев в края на управлението си. Като цяло нов модел на зил е излизал при всеки нов генсек. Иначе намерих 2 обяви на къси версии, но като цена дори са по-скъпи. Произвеждани са много малко-няколко десетки от модел. Между другото по едно време е имало идея броят на късите версии да се увеличи, да се преместят в тях част от най-високите служители от чайките, а те самите да се позиционират по-надолу малко по стълбицата на йерархията. Но тогавашното ръководство на ГАЗ е против, намира благодетел да издейства това да не се случи и късите версии остават буквално единици. Иначе щяха да са почти колкото чайките. Много интересни са и бусчетата Юност. Те също са мнооого рядки и скъпи. За времето си са нещо като ВИП бусчета. Дори Форд ги харесва и иска да произвежда по лиценз такива, но естествено му отказват. Като екстри не отстъпват на колите ЗиЛ. Ето две обяви за къса версия и една за ЗИЛ Юност:

https://auto.ru/cars/used/sale/zil/117/1077062365-41666e/


https://auto.ru/cars/used/sale/zil/4104/1064788146-9def7d/


https://auto.ru/bus/used/sale/zil/3207/15469677-9d178599/


« Последна редакция: Септември 27, 2018, 21:22:48 от wander »

Октомври 03, 2018, 14:08:39
Отговор #5

Неактивен USfan

 • Публикации: 8078
Да, очаквак кусото междуосие да е по-ценно порАди броиките, а и може би покраи практичността.
Ама на тиа цени от 200 и 500000 Евро, има да си стоиат според мен.

Иначе бусчето екстремно ме радва, бих си патешествал с такова с кеф.
Но и на него цената ми се вижда леко нереална.
Точно па такув бус е много нишова резтрокола.
Колкото и да е редка, надали ште иа пласират на исканата цена, така мислиа.

Октомври 22, 2018, 21:20:09
Отговор #6

Неактивен USfan

 • Публикации: 8078
И3глежда руските лукс коли имат напоследак нешто като ренесанс.
На Московскиа салон краиа на м. Август дебутира кусата ба3а Аурусљ наречен- Сенат.На Сената Путин во3и тиа дни и лично Египетскиа пре3идент Ген Сиси, на една писта в курорта Сочи. Може па некои ден и в БГ да видим тоиа 3иЛ наследник...

Октомври 22, 2018, 21:41:43
Отговор #7

Неактивен michev

 • Публикации: 2632
 • only rear wheel drive
Люси, то тази една писта, е тази за Формула 1.

Октомври 22, 2018, 21:45:25
Отговор #8

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 2779
Е,товаришч Путин может позволит себя ... он не социално слабий!
retrobs.com

Ноември 19, 2018, 21:44:41
Отговор #9

Неактивен USfan

 • Публикации: 8078
Товаришт екс'пре3идент Украин, тоже.  ;D
Ето едно старо следпревратаджииско видео с колите му.

По принцип е отн. скучна колекциата, типична като при селендур олигарх. ))
Но, има и находки.
Ока3ва се, че единственото продадено некога на частно лице, кабрио куса ба3а 3иЛ, е било негово, като част от 4-те броики 3иЛа в колекциата.
Другите 3 броиа иначе са отн. стандартни лиму3ини дулга ба3а,

Има и неколко други интересни елегантни двуврати купета/кабрио, като например СЛС Роадстер, и Бентли Брукландс купе.
Има и дори Вечната Амбер- еС клас с126 СЕК.

« Последна редакция: Ноември 19, 2018, 21:49:01 от USfan »