Автор Тема: Измерване на детонации  (Прочетена 1178 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Октомври 02, 2018, 07:13:43
Отговор #10

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 793
Чисто теоретично, има ли някакви насоки за това къде трябва да се постави датчика за детонации ?

Ето видео/анимация, което доста добре обяснава как, къде и кога възникват детонациите и мисля, че вече би трябвало да е ясно къде да се монтира. Лесно  може да се погледне при коли, там където има фабрично монтиран, разбира се.
Консултирах се вчера с колега специалист точно по вибродиагностика на двигатели, основно се занимава с корабни и други сериозни машини. Каза, че при подобни изпитвания, когато няма начин да монтира чисто механично съответния сензор, го монтират на подходящото място, като използват високотемпуратурни лепила. Но все пак зависи от сензора и това какво ще се диагностицира.
С фабричнен кнок-сензор от моргата все пак може да има некви ядове. "Смятани" са за съответната кубатура на ДВГто и не е на 100% ясно какво ще излезе от тях. Но и с такива е пробвано и е изкарван сигнал, на който след последваща обратока ясно се вижгдат детонациите (ако ги има). А аз изобщо няма да ползвам сензор от типа на тези фабрични кнок-сензори. На 100% съм убеден (и e правено успешно вече), че с читав микрофон и последваща софтуерна обработка пак ще се получи. Може да стане и в реално време с подходящ софтуер (разполагам и работя с такива) след съответните настройки.

« Последна редакция: Октомври 02, 2018, 07:17:40 от Nik1600GT »

Октомври 05, 2018, 19:56:24
Отговор #11

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 793
Его го теста -  в случая на моя боксер. Двойка прилични микрофони, малко софтуерна обработка и всичко се получи по-добре от първоначалните очаквания. На ухо, особено и при моя боксер, е абсурд. Но след запис и малко последваща обробатка (на място буквално за 2-3 мин.) се получава  на 6+. Първата част на клипа/маркираната час - 10гр. статичен аванс/30гр. максимален и детонации няма. Втората част на клипа - максималния аванс вече е 37-38гр. и детонациите се хващат. Дори и при малко по-малък мах аванс пак се хващат (ако ги има). В края на клипа около половин секунда - след филтрация този метален звук при детонациите се чува още по-добре.