Автор Тема: Москвич номер 4 - 408И / 1974 г.  (Прочетена 1802 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Октомври 08, 2018, 11:54:30
Прочетена 1802 пъти

Неактивен Методи Кръстанов

 • Публикации: 138
Пусто не остава време да пиша за самоходните ми конструкций с елементи на бронебойни машини и селскостопанска технника.  Та така....

Четвъртия ми москвич поред е Москвич 408И, 1974г., цвят светло зелен или резидав,  ловешка сглобка. Първия москвич закупен изцяло с мои лични пари, в предишните москвичи винаги имаше участие баща ми. Как се сдобих с него - по много прозаичен начин. По принцип исках да имам осмак, понеже досега само дванайсетки ми бяха минали през ръцето, но не бях планирал да купувам и не бях гледал обяви и не бях търсил, когато нещеш ли, мисля, че беше през есента на 2009г., имах някаква работа из Своге и обикалях със москвич номер 2. По едно време, подминавайки някаква пряка, случайно мернах да се показва задницата на настоящия. Все едно провидението ме насочи, нямах никаква работа по тази уличка, но вътрешно нещо ме накара да мина оттам. Абе прокълнати са тия коли да знаете. Та викам си, чакай да се върна да го разгледам. Върнах се и спрях, като до него се суетеше и собственика му, възрастен човечец. Идвайки, видях, че осмака е без номера, и веднага си казах, той го е изкарал и сигурно чака някои репатрак за вторични. Точно това беше и ситуацията - бил се обадил на някаква фирма и ги чакал да го товарят, като през това време обираше от колата каквото може да му потрябва. Питах защо, той каза, това ми е първата кола, първи собственик съм , какви ли не спомени имам с нея, с нея се ожених, но внуците ми купиха едно малко ново фиатче и реших да го продам, но след като никои не го купи, го бракувах и сега го давам на скрап, понеже вече гаража ми е зает и нямам място и за москвича и нямам сили и желание да се занимавам с него. ФИатчето ми е много по удобно. Мен ме заболя сърцето направо, казах му не го давай, на мен ще го продадеш, аз искам такъв от доста време, пък и отвреме на време ще минавам с него, да си го виждаш. Той се двоумеше, бракувах я вече, каза, не можеш да вземеш номера. Аз му казах, че не е проблем, само ми я дай. В крайна сметка той се съгласи, обади се на скрападжиите да не идват и ето как аз се сдобих с първия ми осмак, демек 408И. Вярно, доста изстрадал е, поизгнил е, салона е изпокъсан, но пък вървеше, само му налях бензин, сложих акумулатора от моя москвич той запали. Вървеше и работеше хубаво. Хрома му също е перфектен. Двигателя беше на 40000 от основен ремонт, като по думи на човека, колата е на 180000км. като ми каза че блока е слаган чисто нов. Интерсното бе че в случая жена му се разплака, когато взех москвича, като ми каза това е първата ни кола, какви спомени имаме само с нея, много ще ми е мъчно за нея..........Аз само се усмихнах, и някак се разчуствах. Тогава си казах, ще направя осмака както си е бил от завода и пак ще доида да го покажа, да видя какви ще са реакциите тогава.
     За съжаление, от края на 2009г., до сега, по различни причини включително и мързел не ми остана време да го подхвана за нищо. Даже не съм го палил от две или три години. Преди това го карах нелегално по чукари и планинските пътища в наше село. В момента седи навън. Какво ще стане с него по натам, не знам. Но все се сещам за обещанието си да го направя и да го покажа отново на онази женица, ако още е жива де, защото минаха вече около 10 години. Незнам, иска ми се да го направя, ще видя, ако не така ще си стои, за спомен за това че и жените могат да плачат за москвич и че имат някакви чувства като цяло :) В момента си признавам изглежда като изоставена кола, но време няма. Остава надеждата че някога отново ще се движи по пътищата на родината.

Показвам снимки от 2009г. От Своге до нас го теглихме с москвич номер 2 и брат ми.

Тук вече е на собствен ход към новия му дом, валеше един дъжд, а той беше с едни изтъркани видинки.....

Вече и у нас:

Пребоядисван е като това си личи по целия салон които е за изхвърляне:

Двигателя си работи доста доволно, е поне допреди две или три години, оттогава не съм го палил.....

Ето ме и мен през далечната 2009г. вечерта когато го взех. Отново щастлив до новата си придобивка :)Та така, общо взето сега като пиша ме сърбят ръцете да му подкача бензин, да му сложа акумулатор и да му чуя гласа. Много приятно мърка мотор 408 и направо си е музика за ушите :) Нямам планове за него в близко бъдеще, така че ще си стои. Едва ли ще го продам, а на скраб никога няма да го дам, така че засега ще стои. Но поне нека има темата, да се знае че някъде там стои и чака един москвич модел 408 И.........
« Последна редакция: Октомври 11, 2018, 19:14:03 от dido1903 »

Октомври 08, 2018, 13:25:45
Отговор #1

Неактивен Frysco

 • Публикации: 388
Някак си ми изглежда познато... защо ли?

Октомври 08, 2018, 13:55:33
Отговор #2

Неактивен Методи Кръстанов

 • Публикации: 138
Някак си ми изглежда познато... защо ли?


Не, ти няма как да си виждал такъв москвич :) п.с най вече заради теб пуснах снимките :)

Октомври 08, 2018, 14:09:16
Отговор #3

Неактивен Frysco

 • Публикации: 388
Усетих се, затова викам, чакай да се обадя пръв.
Що се отнася до машината, ами в интерес на истината, работата по нея си е много.

Октомври 09, 2018, 20:30:39
Отговор #4

Неактивен wander

 • Публикации: 146
Най-после нова тема :) Има ли актуални снимки? Хромът свети :)

Октомври 09, 2018, 20:58:45
Отговор #5

Неактивен michev

 • Публикации: 2634
 • only rear wheel drive
1974-та трябва да е с таблото с 3-те кръгли прибора. Така ли дойде, или ти го сменя? Иначе това с дългия скоростомер е много по-красиво, особено крушките на мигачите и дългите светлини.

Октомври 10, 2018, 09:00:40
Отговор #6

Неактивен m_g

 • Публикации: 968
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
1974 има и с хоризонталното табло - сменят го някъде през годината. 1973 е твърдо с хоризонтално, а 1975 - с трите кръгли. Това при експортните.

Октомври 10, 2018, 09:23:58
Отговор #7

Неактивен Методи Кръстанов

 • Публикации: 138
Да, таблото го сменят през 74г. Това си му е оригинално, даже отзад си стоеше пломбата. Сега не е много за показване, не че се е променил много, хрома си е същия, но в момента си прилича на изоставена кола и за това признавам, ме е срам да покажа актуални снимки. Ако успея да сколасам да го поизмия и да напомпя гумите ще го снимам.

Октомври 12, 2018, 23:13:40
Отговор #8

Неактивен fokke

 • Публикации: 709
  • fokkerc.com