Охо, нещо против 9000 ли чух?Вече една година имам такъв и мога да кажа,че не е по-малко истински СААБ от 900 например. Освен това качеството на материалите определено е по-добро, сега на прима виста се сещам , че май не съм виждал 900 без спукано табло. Говоря за класическия 900 , а не NG. Мисля,че за всички е ясно,че реално спадът на качеството идва с 9-5/3 моделите, а 9000 е доста сполучлив, не случайно се произвежда цели 14г.
Е, щом имаш такъв, ясно че си необективно пристрастен, малко по метода на пристрастените собственици и на Вектра-Саабите, и Мондео-Ягуарите.
9000 не е лоша кола като конструкция, и си е доста качествен на изработка, но не е съвсем истински Сааб, поради това че, както се знае, и е излишно да се дискутира, основно моторите, настройките и конструкцията по окачването с главините, и някои уякчавания по каросерията, са Саабова отделна разработка, и различна от Фиат-Ланча-Пежо супата.
Иначе общата компоновка- напречен мотор с напречна кутия, и каросерийната обща конструкция на хечбек-седан с 5-4 врати, са унифицирани с италианските посестрими.
От тази гледна точка на унификацията, логично, че екстремно индивидуалната Саабост, заложена още от 99 и после 900, се губи в 9000.
Като продажби 9000 са доста успешни, и аз също ги харесвам, но от маркетингова гледна точка, те са началото на 24 годишното пропадане на фирмата.
Никой достатъчно интелигентен потенциален Сааб клиент, от едновремешните тогавашни купувачи в пика на фирмата в 80-те и 90-те години, като там разните даскали, адвокати, хипита, юпита и сие, би му харесало, и би искал зорлем да дава премиумна цена, само заради един мотор, а всичко останало да е Фиат, Опел. Шеви джипка, че и Скуби най-накрая.
Да не говорим и че в последните тъжни години, даже и вероятно по-голямата част от последните 9-3 и 9-5, вече си бяха и с ГМ мотори.
Базови подробности за джойнта с Фиат и Пежо, има и тук.
https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_9000Що се касае за напуканите табла, това е нормално и срещано явление, и при всякакви 20-30 годишни модели коли, виждал съм го и при 9000 естествено.
Що са касае за 900 Класик, да така е, цепят се здраво,
но има и такива с ненапукани табла, като например моя личен 900.
Е, моя все пак винаги е бил гаражен, вкл. и сега, аз съм му втори собственик, и го взех след 29 години престой в първия му собственик.
На ориг. 150000 км. е сега, остава и да му е напукано таблото.
Е го на.