Автор Тема: Москвич 401-1954 г. ☭  (Прочетена 37035 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 02, 2018, 12:01:37
Отговор #110

Неактивен тетевен

 • Публикации: 263
 :D :D :D :D :D .....Точно казано.

Декември 02, 2018, 13:32:03
Отговор #111

Неактивен Емил

 • Публикации: 206
Може би до сега разбрахте, че всички дейности нужни за привеждане на москвича към някаква годност за управление по пътищата,  ;D бяха много динамични.  >:( И може да се каже, че голяма част от крепежните елементи (болтове) на предните капаци и калници липсваха. :-X Все пак това успяхме да постигнем бързайки в тъмницата, преди заминаването ни от гр.Харков.По пътя ни до сега дефектира и клапана за смяна на видовете горива ( газ/бензин), и автомобила работеше само на газ, а понякога и на двата вида гориво.  ;D В зависимост от настроението на автомобила.


Предните капаци също бяха укрепени на бързо, и при честите ни манипулации във двигателният отсек,

ключалките му не пасваха правилно. ^-^ Налагаше след всяко затваряне,допълнително да се подсигуряваме с така наречените кабелни превръзки (миши/свински опашки), предотвратявайки отварянето им по време на движение.


В маркираният в зелено участък се вижда луфта който се получи от предната маска и капаците ( при бързото ни събиране), при което не успяхме да ги приберем достатъчно.  ;D А във червено, отново съм Ви маркирал прословутият "клапан".


 :)) Ще Ви призная, че над 20 години съм активен шофьор, но никога не съм притежавал автомобил със газова уредба.  ;) Винаги съм се изумявал, как моите познати, хваляйки своите алтернативни източници за задоволяване гладът на своите двигатели,  :o все им се налагаше да отварят капаците си, правейки някакви донастройки.  :)) Ето, че вече дойде и моят ред, налагайки се възможно по-бързо да се специализирам  във въртенето на тези жизненоважни кранчета. 8)) Със Павел вече усещахме първите и топли слънчеви лъчи, наближавайки предградието на Киев, O:-) и може да се каже, че вече бяхме примерни шофьори и спазвахме нужните ограничения.Въпреки, че бяхме все още в ранна есен (13.10), бях изненадан от температурната информация (индикираща на модерните пътепоказателни табели), показваща +2 градуса.


 :D Ето защо ни е било толкова студено през изминалата вечер.


Видно е, че вече бяхме изпълнили част от нашият план.


Бяхме вече във Киев,точно преди да се събуди градът.


Избягвайки неописуемият трафик на огромната украинска столица,която е с официално население около 3 милиона жители, а неофициално надхвърляща 7 млн.

Само преди 50 години този мегаполис се е считал за най-зеленият град в света.


Наричали са го: "градът намиращ се в парка".


В момента не е точно така, и активно се презастроява.


Като в новият му градоустройствен план, усилено преобладава високото строителство.

 ;D Но въпреки това, Киев продължава да бъде доста зелен.


Преминаването ни през този мегаполис премина възможно най-гладко,


 ::) като от време на време, създавахме приятна емоция и усмивки на ранобудните водачи,


чрез появата на нашето така атрактивно возило.


 :)) Като имаше моменти, каращи ме да се чувствам дори и във Франция....


Пътят в предградието и във самият град беше на възможно най-високото ниво,


създавайки ни усещането , че се намираме в една истинска Европейска столица.


Подминавайки покрай второто Киевско летище, подвизаващо се в гр.Бориспил (на около 40 км. от Киев),


вече можеше да се каже, че успешно бяхме прекосили този огромен мегаполис. :)) Москвича мъркаше нервно, чакайки скоростната отсечка до Одеса.

 :P Следва продължение...
« Последна редакция: Декември 02, 2018, 13:38:51 от Емил »

Декември 02, 2018, 14:09:07
Отговор #112

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6802
Браво, интересни снимки в движение от Киев... наистина приятно се пътува с кола, в която всички те забелязват и се усмихват :) Относно проблемите с АГУ - не са страшни, ако си се сблъсквал с това... преди години и аз бях заклет противник на "синьото гориво", но след като си купих кола с вече монтирана уредба открих и положителните страни да имаш алтернативно гориво. Специално проблемът с клапана е бял кахър - просто трябва да избереш на какво гориво ще продължиш. Ако е бензин, то затваряш кранчето върху сондата на газовата бутилка и за всеки случай отваряш докрай ръчно кранчето на бензиновия клапан - има такава опция. Ако ще е само на газ - обратното, затваряш ръчно бензиновия клапан, за да не се смесват горивата, че тогава моторът започва да перекъсва...
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Декември 02, 2018, 14:52:42
Отговор #113

Неактивен Емил

 • Публикации: 206
:)) :)) :))
Поздрави, ще се срещнем отново в 2385-и епизод.
;D Поздрави и от мен колега hydrometalique , като не бих си позволил да скрия факта, че много се радвам за това, че отново ще се срещнем. Макар и в един по-далечен епизод!
така, че мир братя - споровете тук са излишни O0
И аз съм напълно съгласен с Вас колега krankenstein , все пак какво по-хубаво от това да царува мир и разбирателство. ;D А увеличавайки и нашата взаимопомощ в ретро общност като нашата, само бихме могли да се гордеем, че сме много по-силни и несломими...
В този форум за някой............ някои неща ....МОЖЕ.....А за други НЕ МОЖЕ.........
Колега тетевен , възхищавам се на Вашите емоционални изказвания, и за пореден път Ви благодаря за Вашата неспирна подкрепа. ::) Специално заради Вас  и разбира се заради голяма част от колегите, ще продължавам да описвам по моят си странен и нестандартен стил, историята на моят автомобил. ;D Знаете, че една от основните ми идеи на това мое начинание е да успея да докосна повече авантюристични сърца, даващ им надеждата в сивото и скучно ежедневие,показвайки им, че все пак доброто съществува! :) А какво по-добро би било за мен, ако успея да го споделя със всички Вас, укрепвайки нашата "взаимопомощ", превръщаща ни във един истински и сплотен екип!
Колега Емил Москвича много ми харесва като модел.
;D Благодаря Ви колега хромовата_епоха:D Когато и аз видях този "хотрод" автомобил за първи път, дори не повярвах, че е "фабричен" модел на москвич!
Продължавай със разказа и не им обръщай внимание на всички, все пак историята си е твоя и ти ще решиш как да я разкажеш. Много е занимателна цялата история и като сложиш някоя снимка вече окончателно сме във филма. До сега беше толкова интересно, че като видя да коментираш без да разказваш чак се дразня.
Това си е лично мое мнение не ангажирам никой с него.
Благодаря Ви колега slikman ! Много се радвам, че до момента сте впечатлен от историята на моят автомобил и, че съм успял поне до някаква степен да Ви направя съпричастен към действието на целият този "филм"!
:D Иначе по темата, наистина е по-различна от останалите, но мисля, че има за всеки по нещо. На мен лично ми е много интересна, а предполагам, че в последствие така подробно ще  бъде представена и колата. До тогава колеги, на които не има се чете за пътуването имат избора да я прескачат. За мен лично именно историите свързани с даден автомобил го правят интересен и ценен (поне морално ако не и материално). Да получиш автомобил и да не знаеш нищо за него е все едно да говориш с човек, който е загубил паметта си. Всичко, което разказва колегата Емил е част от историята на неговата кола и я обвързва емоционално с него. И за мен това е по-интересно от грундирането на праг, макар, че едното не изключва и другото. Очаквам с интерес развитието на темата.
Благодаря Ви колега wander , като смело мога да заявя, че изцяло подкрепям Вашето мнение.  ::) От самото начало мислех да документирам познатата ми над 20-сет. годишна история на този автомобил, запазвайки тази информация във един уважаван от обществото ни "български" форум.  :)) Но ще си призная, че вече се радвам , че не направих тази грешка...  ^-^ Явно ни е заложено (втълпено), да игнорираме и да не се учим от историята, без която много трудно бихме изградили нашето бъдеще...
O:-)
>:D

Декември 02, 2018, 15:03:20
Отговор #114

Неактивен Емил

 • Публикации: 206
Браво, интересни снимки в движение от Киев... наистина приятно се пътува с кола, в която всички те забелязват и се усмихват :) Относно проблемите с АГУ - не са страшни, ако си се сблъсквал с това... преди години и аз бях заклет противник на "синьото гориво", но след като си купих кола с вече монтирана уредба открих и положителните страни да имаш алтернативно гориво. Специално проблемът с клапана е бял кахър - просто трябва да избереш на какво гориво ще продължиш. Ако е бензин, то затваряш кранчето върху сондата на газовата бутилка и за всеки случай отваряш докрай ръчно кранчето на бензиновия клапан - има такава опция. Ако ще е само на газ - обратното, затваряш ръчно бензиновия клапан, за да не се смесват горивата, че тогава моторът започва да перекъсва...
Благодаря Ви за така полезната информация колега krankenstein ! ::) Наистина може да се каже, че все още съм като "прохождащо пеленаче" в тази област, но благодарение на такива отзивчиви колеги като всички Вас съм убеден, че бързо ще успея да "открадна" Вашите ценни знания! ;D

Декември 02, 2018, 15:16:57
Отговор #115

Неактивен тетевен

 • Публикации: 263
Колега Емил....през 90 те години  бях глаеен инженер на строяща се компресорна станция край Киев......и след като знам каква джунгла и престъпност е там.....направо тисвалям шапка за успешния пьт.       По странична изтекла информация случайно разбрах ......че е имало опит за ПРЕСЛЕДВАНЕ инай вероятно опит за грабеж.  НО ЗА това ако е вярно ти ще ни РАЗКАЖЕШ..........ПОЗДРАВИ и УВАЖЕНИЕ за всичко до тук.

Декември 02, 2018, 15:21:10
Отговор #116

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3774
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Най якия слийп суап хот рат род O:-) O:-) O:-)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Декември 02, 2018, 16:04:20
Отговор #117

Неактивен Frysco

 • Публикации: 377
Не спирам да се учудвам на колегите, които тръпнат да научат нещо повече за самата кола и не ги интересува историята свързана с нея. Колата си е кола-купчина бездушно желязо, стъкло и други също толкова скучни материали. А това което я оживява сме ние, хората и историите които създаваме с нея. Дали ще ви стане по-добре, като поразгледате малко повече снимки, оттук-оттам, отгоре и отдолу, отвътре и отвънка и историята свърши дотук? Съмнявам се... може би искате да видите, какво ще се промени по нея? Къде ще капне нова боя, къде ново масло, каква нова част ще се появи или колко точно е остаряла старата, която се сменя? И в това се съмнявам. Аз лично писах такава тема за ладата и честно казано и на мен самия не ми е интересна и не ходя да си я препрочитам. Всичко интересно свързано с тая кола ми е в главата и жалко, че не съм имал търпението и желанието да го напиша, че сега да мога да си припомням. Щото вече почнах да ги забравям...
Така че, ако толкова ви е интересна количката, можете да попитате и на лични съобщения или пък да ви подскажа, че в началото беше споменато, в кой интернет ресурс Емил я е открил. Аз си направих труда да проверя-има си я там, писано е много за нея. Влезте и потърсете.
Но за бога, стига сте тряскали с длан по масата, нека чуем тая история.

Декември 02, 2018, 17:37:39
Отговор #118

Активен РумбатаБс

 • Публикации: 2342
То хубаво ама гледай следващата кола да е от по-близо :))
« Последна редакция: Декември 02, 2018, 17:48:12 от РумбатаБс »
retrobs.com

Декември 02, 2018, 18:15:37
Отговор #119

Неактивен Емил

 • Публикации: 206
Колега Емил....през 90 те години  бях глаеен инженер на строяща се компресорна станция край Киев......и след като знам каква джунгла и престъпност е там.....направо тисвалям шапка за успешния пьт.       По странична изтекла информация случайно разбрах ......че е имало опит за ПРЕСЛЕДВАНЕ инай вероятно опит за грабеж.  НО ЗА това ако е вярно ти ще ни РАЗКАЖЕШ..........ПОЗДРАВИ и УВАЖЕНИЕ за всичко до тук.
:) Колега тетевен ,помня , че бяхте споменали и за курса Ви с Камаза до Харков. И на мен ще ми бъде много интересно да споделите Вашите преживявания.Много по-интересно ми е да науча житейската действителност в дадено населено място, отколкото утъпканите лъскави и туристически маршрути.Помня, че бяхте споменали, че Ви е трудно писането тук.  ;D Но това не пречи, един летен ден да запознаем москвича и със Тетевенският балкан... :) Благодаря Ви отново за адмирациите, но честно казано според мен всичко беше въпрос на късмет,  ;) и определена жажда за адреналин. :o Поздравявам Ви за достоверният Ви източник на информация, и се надявам в бъдеще да имате търпението да опиша и този интересен за мен момент. :) Сърдечни поздрави и от мен!!!
Най якия слийп суап хот рат род O:-) O:-) O:-)
>:D За най-яката българска ретро общност!!!
Не спирам да се учудвам на колегите, които тръпнат да научат нещо повече за самата кола и не ги интересува историята свързана с нея. Колата си е кола-купчина бездушно желязо, стъкло и други също толкова скучни материали. А това което я оживява сме ние, хората и историите които създаваме с нея. Дали ще ви стане по-добре, като поразгледате малко повече снимки, оттук-оттам, отгоре и отдолу, отвътре и отвънка и историята свърши дотук? Съмнявам се... може би искате да видите, какво ще се промени по нея? Къде ще капне нова боя, къде ново масло, каква нова част ще се появи или колко точно е остаряла старата, която се сменя? И в това се съмнявам. Аз лично писах такава тема за ладата и честно казано и на мен самия не ми е интересна и не ходя да си я препрочитам. Всичко интересно свързано с тая кола ми е в главата и жалко, че не съм имал търпението и желанието да го напиша, че сега да мога да си припомням. Щото вече почнах да ги забравям...
Така че, ако толкова ви е интересна количката, можете да попитате и на лични съобщения или пък да ви подскажа, че в началото беше споменато, в кой интернет ресурс Емил я е открил. Аз си направих труда да проверя-има си я там, писано е много за нея. Влезте и потърсете.
Но за бога, стига сте тряскали с длан по масата, нека чуем тая история.
Благодаря Ви колега Frysco за така силните думи, които ме оставиха безмълвен.Адмирирам Вашите така силни ораторски качества, чрез които толкова кратко,точно и ясно сте споделили и моите мисли!Ще Ви призная, че много ме впечатли Вашият стил на писане в описанието Ви за москвича.  ;) Може да се каже, че и до голяма степен ме вдъхнови да се опитвам да го следвам. Още щом ме последвахте във руският автомобилен сайт Ви разпознах.Радвам се, че сте успели да проследите така обемната информация и от Павел! В бъдеще се чувствам длъжен да водя историята на Чарлик(москвича) там, защото ще бъде много по-близко до сърцата на своите бивши собственици (Павел). :o Не знам... Може би направих грешка, че представих( по мой си начин) тази машина, в нашенската "родна" общност, но нека оставим надеждата да умре последна.