Автор Тема: Москвич 401-1954 г. ☭  (Прочетена 48017 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 06, 2018, 18:26:04
Отговор #40

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
 :o Последва навлизане през ГКПП-"Джурджулещи"в Молдова.Всички от автобуса "реално" усетихме настъпването на този факт, и най-вече от "лунният" пътен пейзаж който се разкри и до болка се почувства от всички нас.

Не след дълго автобуса отново спря, за всеобщо облекчение(имайки се предвид пътната обстановка).Проверката от граничните власти отново беше идентична като досега преминатите гранични пунктове, но.... :o ???  с разликата, че беше с удължен престой в порядъка над 1час.Малко след изтичане на може би"фиксираното" време за проверка, автобуса ни отново потегли.След броени минути вече бяхме пресекли Молдова  :))  и отново спряхме на изходящият им ГКПП. 8)) Тук се успокоих, че е възможно да преминем по-бързо, защото със Молдовският полицай се появи и група, въоръжени до зъби Украински войничета.Започнаха да правят съвместна проверка, като този път се наложи да се изкарат няколко куфара от багажното отделение.Двама служители влезнаха във автобуса за проверка на хората, и въпреки с тежкото и обемисто въоръжение,Украинското войниче се справяше превъзходно като изключим, че неумишлено почукваше пасажерите на външните седалки, със дървеният приклад на своят АК. :)) Отново ще Ви отбележа, че нашият роден мобилен оператор реши да ми напомни, че вече съм на Украинска земя.

Колеги, отново ще си позволя да Ви споделя информация на Министерството на Външните работи на Р.Б.за особеностите за Украйна.

Като отново Ви споделям и линка който при желание може да последвате:
https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/ukraine
За пореден път ще Ви отбележа, че времето летеше благодарение на индивидуалните ни видеоекрани във автобуса, и може да се каже, че не усетихме как излетяха поредните над 2 часа престой.В далечината се виждаха първите слънчеви лъчи, опитващи се да пробият необятната Украйнска шир.И някъде в далечината се чуваха медените гласове на първите "украински"петли, които ни приветстваха с добре дошли, или просто напомняха на смяната от украински войничета, че времето лети...
 :winktongue: Следва продължение...
« Последна редакция: Ноември 06, 2018, 19:27:44 от Емил »

Ноември 07, 2018, 13:38:09
Отговор #41

Неактивен Емил

 • Публикации: 208

 :o ??? Вече трети час нямаше никакво движение, и единственото МПС(нашият автобус) беше сгушено в "чекпойнта" от украинската тежкобронирана военна техника,

потъвайки от меката и пухкава, наближаваща ни сутрешна мъгла. ^-^ В един момент, като чели в далечината от мъглата се появи някакво сияние. :o Дали това не бе светец? O:-) Или е поредният мираж  ::)  очертаващ се в непрогледната шир? :o  Не след дълго разпознах фигура с елегантните очертания на нашата красива стюардеса  :))  , носеща в нежните си ръце за пореден път огромната купчина от задгранични паспорти.  C:-)  Следваше я и поредното тежковъоръжено войниче,

което я последва във автобуса, давайки знак на шофьора.След това лично ни екскортира, напускайки "чекпойнта", даващ ни правомощие да се насладим на така свещенната му за него земя... :)) Ура!!! ;D Най-после!Вече бяхме в Украйна!
Колеги, искам да Ви споделя,че се чувствах за невероятен късметлия, въпреки така дългата "проверка".Много сънародници бяха споделили в интернет пространството, че абсолютно всички са били подложени на щателна проверка, лични вещи (багаж), и задължително преброяване (от тях) на валутата която се внася. :o Между другото, това е описано и на официалната страница на МВнР.Проверката(преброяване)на пар.средства се прави, за да докажем, че имаме достатъчно от тях(изчислени по формула даваща ни минимума нужен ни за дневният ни престой), за да прибиваваме за "заявеният" от нас период от време, на Украинска земя.Моите пари бяха приготвени и описани, но най-вече ме притесняваше съдържанието на моят багаж.  ::)  Разбира се, че съдържанието беше според граничните правила, но ме безпокоеше факта, че ще отнеме прекалено много време да разопаковам всички сувенири и подаръци, които носех за Павел и неговото семейство. :o А току виж се окаже, че например българското мускалче, се окаже със двойно предназначение(и военно).

Навлизайки във все по-гъстата мъгла, и подскачайки от "огромните"неравности по пътното платно, автобуса ни се движеше в посока към гр.Рени.Да Ви призная, че не мога да съпоставя този участък от пътя, с нито един такъв във България.Мога да Ви го опиша като покритие със бетонни траверси, които с времето са се разместили, оставящи огромни(дори и за автобусната гума) фуги м/у.тях.За съжаление не успях да направя снимки,но Ви качвам една примерна, за да добиете обща представа.

За мен също беше интересно, че шофьорът, макар и с този така лъскав автобус, си позволяваше да използва висока скорост гарантирайки, че благодарение на неговите професионални умения, повереното му МПС и  :))  "картофи", ще пристигнат на местопредназначението си, цели и живи и здрави.

Може да се каже,че този така кратък (около 70км.) маршрут, ни отне няколко часа,като във населените места придвижването често беше на първа предавка +  полусъеденител.А на извъннаселените места,използвахме успоредните създадени полеви(черни) пътища. :)) Ако някой от колегите не са разбрали, това е "първокласен" път, с първостепенно значение,осигуряващ голям интензивен поток от МПС-та.

Спомням си,че преди да тръгна за това мое приключение, съвсем случайно по новините по телевизията забелязох, че нашият Премиер Б.Б. е на посещение със Украинският президент във гъстонаселеният район с бесарабски българи в Украйна. :)) Казах си(мислено)... :P Няма начин нашият Премиер, да не "резне"някоя лентичка. :o В последствие разбрах, че се оказах прав, което разбира се много ме изненада и зарадва.Все пак Европа е решила да инвестира във този пътен участък,а нашият Премиер лично да провери и отвори.Намерил съм едно произволно избрано видео свързано с това събитие, ;)   и ако на някой му липсват изявите на нашите управници, може да последва това видео:

А това е участъка Рени-Одеса.

Спомням си,че четох,че много наши съграждани са подценявали тази отсечка от около 300км.,която в последствие им е коствала много нерви,а дори и цели дни...След  известно време, наистина стигнахме и до вече ремонтиращият се участък от пътя. :)) Вече се чувствах като на "Европейска" земя.
 :winktongue: Следва продължение...
« Последна редакция: Ноември 07, 2018, 13:47:26 от Емил »

Ноември 15, 2018, 17:35:45
Отговор #42

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
 :) Пристигайки на "обетованата земя", пътят отново стана много приятен и спокоен за пътуване.Моят спътник се готвеше за поредната си "закуска", режейки с хирургична точност резенчетата сланина... :winktongue: Слънцето вече пробиваше непрогледната мъгла, разкривайки обработваемите полета, показващо тяхната необятна шир.Скоро ни предстоеше отново да прекосим Молдовска земя, и ме споходи мисълта за поредният многочасов престой.

Ето, че вече бяхме пристигнали на поредният "чекпоинт", на който отново ни очакваха тежковъоръжените украински войничета.

По команда на едно от тях,автобуса ни спря, като на шофьора беше подадено някакво листче, след което беше пуснат да тръгне. :shy: След няколкостотин метра, отново спряхме, навлизайки отново в Украинска земя, и въпростното листче беше върнато на поредното ни посрещащо войниче.Това много ме зарадва, че избегнахме поредното многочасово чакане, а и очаквах с огромно нетърпение да достигна до крайната си цел. :))

Винаги ми е бил интересен този участък от пътя, и най-вече, че се налагаше да минаваме през няколкостотин метрови гранични райони.Специално за този участък се оказа, че е имало някакви териториални договорености, в които Молдова е получила териториален достъп до море.Не след дълго, благодарение на хубавият път и "приятната"компания на моят Беларуски спътник, неусетно пристигнахме до Одеса.

Тук ни предстоеше поредната смяна на автобуса, и ни предстоеше да се разделим със македончето, което видимо беше като пребито от път, а моето птуване  :))  може да се каже, че не беше и прополовивено.
 :winktongue: Следва продължение...

Ноември 20, 2018, 17:22:02
Отговор #43

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
Ето, че вече бях достигнал до първата спирка на Украинска земя.За огромно мое съжаление, имах само няколко минути до смяната на автобусите, и нямах възможност да разгледам този така красив Черномоски град-Одеса.Имахме време(с българчето), единствено да се отдадем и насладим на първото си местно кафе.Видно беше, че вече Одеса се бе събудила, и навсякъде около нас се усещаше ускореният и ритъм на живот.Атмосферата на забързаните и задъхани хора по улиците, създаваше някаква динамика и интересен за нас ред. ;) Разбира се не бих пропуснал да споделя, че бях изумен за пореден път от всички "бързащи" около нас украински момичета, които със своите грациозни походки и визия ни подсещаха, че сме някъде далеч..., O:-)  в една райска страна.Наслаждавайки се на топлото и ароматно кафе, времето отново отлетя прекалено бързо и неусетно.Настъпи момента в който се качихме на следващият автобус.За мой късмет,успяхме да уговорим новата стюардеса и пътниците, да си разменим местата, и да бъдем заедно с българчето.
Предстоеше ни поредният дълъг участък от пътуването, от Одеса до Киев.


Бях особено щастлив, че няма да науча нови "тостове", от Беларуският си спътник в предходният автобус, и се наслаждавах на компанията на много по-приятна и забавна компания.Между другото, много хора ми задаваха въпрос, за целта на пътуването ми, но не посмях да споделя с никого(  :)) за да продължа да съм част от "нормалните"), и отговарях кратко и учтиво:"По работа".Моля да ме извините, че леко ще се отклоня за пореден път от темата, но ще Ви споделя част от историята и на моят нов спътник.Интересното в случая беше, че той също беше със авантюристична душа, и неговата цел на първото му пътуване в Украйна беше любовта...Възхищавах му се, че има смелостта да следва мечтите си,въпреки всичко и всички.Той се бе запознал със своята половинка на един от родните ни черноморски курорти. ::) Мисля,че е излишно да споменавам, че неговата любима изглежда прекрасно, като всяко типично,скромно украинско момиче, което сякаш е излязло от кориците на модно списание.Работейки заедно се влюбват, но за съжаление настъпва административният момент в който престоят на неговата любима трябва да приключи, и да напусне за определен период нашата родина.Период който в никакъв случай не ще ги раздели, а дори ще ги укрепи и ще потвърди тяхната любов!Отново пътя в приятната компания мина неусетно.Привечер бяхме във Киев.Там ни посрещна компания от "весели" момичета, които очакваха с нетърпение пристигането на моят спътник.(снимката е примерна)

По Украинска традиция, ни посрещнаха със едни големи стакани(чаши), които напълниха с коняк, и безалкохолно.Имах чувството, че цялата автогара беше втренчила погледи във прегръщащата се двойка, която успешно ни показваше и приканваше към един от начините на смислен живот.Убеден съм, че тази така искрена и приятна сцена, силно се запечата в съзнанието на всички. :-[  Както коняка, така и съпровождащата от красиви украински момичета компания , бяха невероятни.  :))  Разбира се това го казвам, не със замаяната от алкохолната напитка съзнание. ::) За мен се очертаваха около 4 часа престой, а моят спътник вече си беше "удома", и настъпи момента на нашата раздяла.А компанията беше толкова приятна, омайна и сладка. :))  Мисля, че за нула време се изтъркули около един час, след което бутилката беше празна, и ми беше предоставено неустоимото предложение да се пресъединя към тях...
 :winktongue: Следва продължение...

Ноември 20, 2018, 17:34:36
Отговор #44

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2934
Колега,какви са тия писаници за момичета,краставици,водки и автобуси. Ако случайно не си видял или разбрал, това не е форум за туризъм и екскурзии?! Какво само пускаш карти и джипиес данни?!
Най-важният момент, а именно съществените документи и стъпки при закупуване на автомобил от Украйна,отдавна са затрупани от безсмислени пътеписи.

Ноември 20, 2018, 17:42:48
Отговор #45

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
Колега,какви са тия писаници за момичета,краставици,водки и автобуси. Ако случайно не си видял или разбрал, това не е форум за туризъм и екскурзии?! Какво само пускаш карти и джипиес данни?!
Най-важният момент, а именно съществените документи и стъпки при закупуване на автомобил от Украйна,отдавна са затрупани от безсмислени пътеписи.
Съжалявам за внесените от мен емоции и, че съм нарушил правилата на Вашият форум.Моля да ме извините, и коригирате (изтриете) моята грешка.

Ноември 20, 2018, 17:47:44
Отговор #46

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2934
Не,ти не ме разбра, колега Емил. Нищо не си нарушил! Пиши си! Емоцията в постовете ти е истинска и неподправена! Аз самият винаги съм бил застъпник на това да има хубави и смислени постове каквито са твоите,но да ти кажа - лично загубих интерес към темата ти точно заради тези отегчителни описания на пътувания и ястия. Просто тотално се губи фокуса на очакването. А аз, уверявам те, знам какво е да чакаш.  :)
Инак, с нетърпение ще се радвам да видя нещо по съществото на темата, а именно Москвича! :)
Поздрави!

Ноември 20, 2018, 17:56:36
Отговор #47

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1155
 • XJ6
абсолютно споделям горното мнение, хубаво е да се споменат интересни моменти и да се разкаже историята, но все пак основното е колата, а на всяка стъпка от историята тук има по 50 разклонения, снимки на билети, исторически снимки и тн. и забравяш за какво е темата....
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Ноември 20, 2018, 19:50:47
Отговор #48

Неактивен тетевен

 • Публикации: 270
Колега,какви са тия писаници за момичета,краставици,водки и автобуси. Ако случайно не си видял или разбрал, това не е форум за туризъм и екскурзии?! Какво само пускаш карти и джипиес данни?!
Най-важният момент, а именно съществените документи и стъпки при закупуване на автомобил от Украйна,отдавна са затрупани от безсмислени пътеписи.            ТАЗИ ЗАБЕЛЕЖКА Е АБСОЛЮТНО БЕЗМИСЛЕНА.......МИСЛЯ ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК С ТОЗИ ПОДЧЕРТАН ИНТЕЛЕКТ НЕ ТРЯБВА ДА БЬДЕ ПРЕКЬСВАН ПО.....НИКАКЬВ ПОВОД.                                                   

Ноември 20, 2018, 21:36:19
Отговор #49

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7025
И според мен "леееко" се проточи описанието на пътуването на отиване с автобуса, макар че има  в него освен забавните моменти се намира и полезно инфо по преминаването на границите, местната обстановка и т.н... затова и аз смятам да пропусна може би няколкото следващи поста, докато се стигне до истински интересното - обратното пътуване вече на ход с колата.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.