Автор Тема: Москвич 401-1954 г. ☭  (Прочетена 47787 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 28, 2018, 12:06:18
Отговор #90

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
 ;) Здравейте отново колеги!Силно се надявам, че не съм Ви главозамаял със споделената ми до момента документация. ;D Реших и днес да Ви споделя още някой друг нужен Ви документ, макар и малко рано за етапа на моето пътешествие.  :)) Все пак е нужно и да поддържам Вашият жизнен (бюрократичен) тонус.Питайки (преди моето заминаване) българската Агенция Митници за нужните ми документи, бях изненадан от факта, че ще е нужно да доказвам и отчитам транспортните си разходи, нужни за внос на това МПС. :o Разходи които в последствие се облагат със данък... :-X Ако дейността се извършва от фирма, Ви се издава фактура.В случай, че вкарвате МПС-то. на собствен ход (както в моят случай), е нужно да събирате всичките си транспортни разходи, които след това е нужно да отчетете пред Агенция Митници. :-[ Ако не разполагате със такива документи  ::) мисля, че няма да бъдете вкарани за излежаване на присъда във затвора, но...  :-\ Ще бъдете таксуван според техни изчисления... :'( За да си направите полезна за Вас калкулация на разходите,Ви споделям този полезен линк:
http://auto.mitnica.com/
Като ползвате отметката "без преференции", и попълвате графата:" Транспортни разходи". >:( 
 :)) Пропуснах да Ви кажа, че москвича има газова уредба и, че голямата част от касовите бележки са за "синьото" гориво.
Зареждане на гориво в Украйна:
Цена на горивото: 152,96лв.(2494 гривни)
Според днешният валутен курс:Молдовска винетка:Цена на винетката: 8,68лв.(86 Молдовски леи)
Според днешният валутен курс:Румънска винетка:Цена на винетката: 5,85лв.(14 Румънски леи)
Според днешният валутен курс:Зареждано гориво в Румъния:Цена на горивото: 38,06лв.(91 Румънски леи)Според днешният валутен курс: :P Следва продължение...
« Последна редакция: Ноември 28, 2018, 12:14:58 от Емил »

Ноември 28, 2018, 12:19:22
Отговор #91

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7023
Олелее, каква бумащина! Прилича ми на хомологационните фишове за състезателните коли от едно време - подробни снинмки, технически данни... добре, че в крайна сметка струва само 12 лв, у нас не ми се мисли колко кожи биха смъкнали чиновниците за 1 листче само. Апропо да попитам, защо част от документацията е на руски език, а останалата на украински?
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 28, 2018, 12:28:35
Отговор #92

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
На мен историята много ми харесва честно казано! Не е изсипана набързо и лично на мен ми е доста интересно, какво още се е случило и какво ще се случи. Иначе мисля няма да има разсърдени ако видим и някоя украинка  >:D ;D
;)  Благодаря Ви колега nosleto!И на мен ми се иска да споделя възможно повече мои изживявания и получени емоции, но не трябва да се излиза прекалено далеч от самата история на автомобила. :)) А има възможност и да се наложи да доказвам, че нямам сестра (ако се сещате)... :winktongue:


Ноември 28, 2018, 12:43:27
Отговор #93

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
Вероятно имаш предвид информацията за ферибота?!?  За да е пълна информацията, ето и ценоразписа:
Благодаря Ви отново, че запълнихте пъзела от така полезната информация във моето описание!Убеден съм, че споделеният от Вас вариант за придвижване, ще бъде полезен на всички. :)) Както Ви казах, аз много време попивах всевъзможна информация от интернет.Но специално за морският транспорт не открих почти нищо, освен за няколко "сезонни" курса (Варна-Черноморск).Дори не открих и ценоразпис на услугите. ;D Още веднъж Ви благодаря от мое име, и от името на всички колеги!
« Последна редакция: Ноември 28, 2018, 13:15:55 от Емил »

Ноември 28, 2018, 13:00:26
Отговор #94

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
Олелее, каква бумащина! Прилича ми на хомологационните фишове за състезателните коли от едно време - подробни снинмки, технически данни... добре, че в крайна сметка струва само 12 лв, у нас не ми се мисли колко кожи биха смъкнали чиновниците за 1 листче само. Апропо да попитам, защо част от документацията е на руски език, а останалата на украински?
:))  Ще си призная, че не бих посмял да споделя нашите Български(Европейски) ценоразписи, неизменно връщащи ни в нашата "сива" действителност...  :o Само ще си позволя да вметна, че имаше критичен момент за заплащането за превод (а не изготвяне) на тези документи, като сумата надхвърляле 1000 лв. :) Относно езиците...Все още в Украйна един от официалните езици е руският, и вероятно за това все още се използва и в администрацията.Почти на всички административни сгради, магазини,реклами и т.н. има руски надписи. 8)) Вероятно бъдещето ще покаже кой от тях ще надделее, или ще стане "по-официален" от другият...

Ноември 30, 2018, 16:53:57
Отговор #95

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
Ето, че времето ми в Харков отлетя така бързо и неусетно.Вечерта преди да замина, по моя молба и със Павел, отидохме до границата с Русия( която е на около 20км.от Харков).Там попитахме местните полицаи, дали имам всички нужни документи за да изнеса москвича извън границата.Украинските и руските граничари ми отговориха, че няма никакъв проблем, и да заповядам когато реша. ;D Това ми даде до някаква степен вътрешно спокойствие, а и трябваше да си осигуря някакъв резервен вариант за действие.През последният ми ден, Павел за пореден път ме взе от хотела към 10ч., но този път с багажа.Днешният ден бе планиран за окончателно отстраняване на всички жизненоважни "недостатъци", и събиране на москвича. :)) Както всеки ден, той отново беше със малката си дъщеричка. :o Помня, че и този ден не се отличаваше много от останалите. ::) Минахме "няколко стотин" километра, ходейки няколко пъти за авточасти и за други дреболийки.Помня, че точно в края на работния ден получих оценката на москвича, осигуряваща ми право за износ от Украйна. :)) Все пак трябваше да поддържаме високото ниво на цялата тази динамика и непрестанно бързане. Мисля, че помните от разказа ми до сега, че със Павел имахме договорка да ме придружи до Одеса.Очаквах, че ще тръгнем през светлата част на деня, но явно Павел нямаше на кого да остави своята дъщеричка, и трябваше да изчакаме неговата съпруга да приключи работа.Последва прощална и много емоционална вечеря.Все още си спомням как при раздялата ни, съпругата на Павел ме беше прегърнала, и плачейки ме призоваваше да се грижа за Чарлик(москвича).Тя ми беше приготвила сувенири за спомен, и дори ми беше приготвила храна за дългият път.Беше ми тъжно, като виждах мъката и притеснението и в погледа и.Все пак тя изпращаше своето дете (Чарлик) и своят съпруг, оставяйки ги в ръцете на един напълно непознат странник(мен).А и това бе и първото пътуване на Павел до Одеса.Вероятно не са имали финансовата възможност, за посещение на по-далечни дестинации.Първоначално Павел беше избрал този бърз и кратък маршрут за Одеса:

 :o  Но след консултация със свои приятели се оказа, че този участък ще ни отнеме много време(дни) за път, поради лошата инфраструктура и настилка.След което избрахме "главният" път, по който пристигнах със автобуса.

За последен път се отправихме в района със гаражите, къдет се съхраняваше москвича.Спомням си, че до 22:00ч. в тъмницата, правехме последните приготовления и проверки за дългият път.Натоварихме всички части които си бях закупил, и тези които Павел ми дари от сърце.  ::)  Но за съжаление купето на москвича е прекалено малко, и трябваше да преценям възможно най-бързо кое ще ми е нужно.Павел ми предлагаше резервни калници, капак, маска и мн.др.неща...,  :-\  но нямаше повече място. ;D Най-после!Вече бяхме готови за път! :o За първи път се качихме заедно с Павел в москвича.Мисля, че помните, че назад във времето Ви бях описал снажната и едра фигура на Павел. ;) Оказа се, че ще се пътува доста дискомфортно.Макар, че аз съм "слаботелесен" тип, все пак москвича ни беше толкова тесен...

 :)) Моите рамена бяха под прякото съприкосновение на дясната врата, и рамото на Павел...Точно преди да усетя първото съприкосновение на скоростният лост със моето коляно  :)) , Павел се прекръсти, изричайки някаква руска молитва. 8))  Ето, че най-после бяхме готови и тръгнахме за дългият ни път!
 :winktongue: Следва продължение...

Декември 01, 2018, 12:09:09
Отговор #96

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
 :o Въпреки, че беше около 22:30, видно се виждаше кипящият в Харков нощен живот.


Павел се опитваше да се слее със нощният трафик,

  ::) и въпреки дългият път който ни предстоеше,


той не променяше своят така агресивен стил на шофиране.  :o


Доверявах се на неговата оценка,


  ::) и най-вече за това, че познаваше всяко едно несъвършенство, изграждайки своят москвич.

 :)) Или поне така се надявах... ;D Все още се чувствах като в един сладък сън.


 ^-^ Сън, от който не исках да се събудя!

 :)) Все още не можех да осъзная какво се случваше и,

 че съм намерил сродна и също толкова луда личност като Павел.Борейки се с нощният трафик на излизане от града, Павел не спираше да проявява своите състезателни умения. :o При изчакване на зелената светлина на светофар за ляв завой, той реши да изпревари и мине преди минаващите пред нас МПС-та.  ^-^ Москвича подскочи и изкара душа и звук на състезателна кола  :o . И наистина успя!  :)) И при навлизане в пресечката на кръстовището,аплодирайки (с руска реч, омайна сладка) ни посрещнаха пешеходците преминаващи нашата финална линия(пешеходна пътека). :-\ Бяхме на крачка от сериозен инцидент, и може би някаква щастлива случайност ни спаси. :-[ Може да се каже, че веднага ни последва полицейска патрулка  C:-) със включени светлини, дори и без да забележим от къде се появи.  ^-^ Изминахме няколко километра, с любезните насоки(по мегафонна уредба) на патрулната кола, до намиране на подходящото място за престой. :-[ Павел бе призован извън автомобила, задържайки се над половин час. Видимо и аз бях обезпокоен, и тънех в очакване за издаването на присъдата.Не след дълго той се завърна и продължихме по нашият път.В погледът му си личеше разкаянието и разочарованието му от срещата му с органите на реда, и ядосвайки се за така високата му поставена санкция от тях, той отново настъпи с тежкият си крак газта.  :o Все пак той имаше Акт за двойно и така сериозно нарушение,  >:D на стойност 80 гривни.... :-X Не след дълго в предградието на Харков, на пътя забелязах още една интересна гледка, караща ме да се чувствам в дивият украински запад  :D . В далечината пред нас се виждаше движещ се фонтан от фойерверки, причинявани от огромен камион. :o Чудех се какво ли е това???  :-X Настигайки тази среднощна и така атрактивна "забележителност", подминахме огромен камион Краз със гръмнали гуми на един от задните му мостове. :)) И също като на филм, шофьорът на това тежко возило не мислеше за спиране, създавайки тази атрактивна гледка, със задница искряща също като дерайлирал влак... 8))
 :P Следва продължение...

Декември 01, 2018, 13:16:31
Отговор #97

Неактивен тетевен

 • Публикации: 270
Не прави такива дьлги паузи човече.......почвай да пишеш :D.............

Декември 01, 2018, 13:31:58
Отговор #98

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1822
  • http://www.dsclub-bg.com
На мен също ми харесва романтиката и описателността на едно събитие. Даже имаше моменти, в които лееекинко изпитах носталгия по пътуванията в детството ми из безкрайните украински полета, по които неведнъж сме се губили и карали из къра с баща ми.
Тук обаче в рамките на 10 форум страници и в един безкраен и по същество неясен пътепис до момента разбрахме, че сте заварил един неработещ Москвич с агрегат на Ваз. Както се казва - дотук - добре !  Надявам се в следващите 150 страници да разберем и дали колата изобщо се движи, в какво състояние е и аджеба има ли избщо пясък в Марица.
Колега, без майтап, разказът ти се превръща от романтично пътуване във водевил с елементи на американски сериал от типа " Дързост и красота" , в който се губи нишката и се предава от поколение на поколение. Един съвет -или си изчисти стила на пътеписа и премести темата в някой друг раздел, примерно Ежедневни приказки, или започни да събираш сюжета, понеже в момента не работи за теб .

Декември 01, 2018, 13:42:35
Отговор #99

Неактивен Емил

 • Публикации: 208
 ::) Продължавайки по тъмният и неприветлив извънградски път, спирахме периодично на осветени места, :o където отстранявахме дребните неизправности.


Както Ви бях споменал по-рано, имаше проблем със част от ел.инсталацията на автомобила, и най-вече със окислени връзки които създаваха известни проблеми.  ;D Хубавото бе, че ел.инсталацията на автомобила представляваше стандартен фабричен комплект от ВАЗ 2106, който беше монтиран на москвича.  :D Аз си бях закупил резервен инсталационен сноп от кабели, но ..... от толкова бързане го забравих  :-X


При преминаване на поредната огромна неравност на пътя, се чу необичаен шум в едно от задните колела. :)) За щастие след преминаване на следващата изненадваща и сходна по дълбочина неравност, шумът изчезна. :o В последствие се оказа, че се е отлепило феродото на задният барабан, което беше заменено чак в България. Със напредване на нощта и пътя, започна да се усещат ниските температури във купето.Павел беше инсталирал стандартно ВАЗ-овско парно, но за жалост така и не успяхме да го накараме да работи нормално, отново поради ел.инсталационният проблем който по-рано Ви споменах.  ;D Може да се каже, че през цялото време бях дежурен на пръснатият под таблото сноп със кабели, и със извънредно изкараният плюс от запалката, захранвах нужните ни агрегати. :'( Спомням си как в един момент  и двамата бяхме опаковани като пашкули от студ, в очакване на изгрева на така чаканото от нас топло слънце.Павел поддържаше значително висока скорост, позволяваща ни пътните условия и знаци. :-X Той целеше влизането ни във Киев преди събуждането на градът, и избягването на огромният трафик.Направи ми силно впечатление, че на такива главни пътища, със разрешена скорост от 120-130км./ч.,често имаше участъци които рязко я снижаваща на 60км.ч. ;D Разбира се там бяха и ловните места на местните полицейски органи  C:-) . Почти всеки наш сънародник беше споделил особеностите на този инфраструктурен факт, и как дори са били наказвани и без нарушение. Мога да се похваля, че през целият ми път преминах през десетки такива участъци със полицейски постове, но може би не бяхме спирани заради местната ни регистрация.Много често се случваше на този високоскоростен път, да изскачат от нищото пешеходни пътеки. :o А другият фактор за това рязко ограничение на скоростта беше, че тези високоскоростни пътища не разполагат със обходни детелини, а направо със кръстовища.  ;D Представете си магистрала със право на ляв или обратен завой... :-[ Малко преди да пристигнем в Киев, вече не издържахме от студът който неусетно беше плъзнал по вътрешността на нашето купе. :'( Беше време да спрем на някое крайпътно заведение, за да се стоплим. ::) Не след дълго намерихме точно това което търсихме.Веднага отбихме и с подскоци, и други различни гимнастични проявления, бързахме да влезнем там.  Да Ви призная, че там успях да открия най-вкусният и топъл "Борш" в живота ми! ::) След тази кратка почивка се чувствах като новороден, и много по-топло. ;) Качихме се на нашият автомобил, тръгвайки към топлият изгрев на слънцето. :P Следва продължение...