Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
Общи приказки / Re: Пътна помощ-гр.София
« Последна публикация от roadhelp - Юли 29, 2021, 22:21:08 »
Имам приятел с пътна помощ и репатрак, взима много изгодно ... може да го потърсите като roadhelp, много пъти ме е спасявал!
2
Общи приказки / Re: МУЗИКА
« Последна публикация от РумбатаБс - Юли 29, 2021, 20:07:24 »
Почина Дъсти Хил (басистът на ZZ Top)
3
Общ технически / Re: Почистване на ръжда в резервоар
« Последна публикация от РумбатаБс - Юли 29, 2021, 18:16:45 »
За качеството от там и неотговарящата цена на горивата на ЛУКОЙЛ мога да напиша няколко страници с приятелската помощ на инженер химик Н.Русев (работещ в рафинерията) но евентуално това ще е в друга тема.
Доколкото за ръждата в резервоара преди да се третира с някаква химия би трябвало да има и "ръчно бластиране" при демонтиран танк ....
Пуска се верига (привързана в единия край за гърловината),налива се течност (1/10-та част от обема) и се започва едно хласкане  :) ... по този начин ударите на веригата в стените разкъртват шуплите корозия.Тази процедура може да се повтори,потрети (зависи какво е състоянието на течността след изливане).
За дизел резервоарите е добре преди тази интервенция да се промият на пароструйка.
п.п.Брънката на веригата да не е много голяма но дължината да е около 2.5 м.
Успех!
4
Видео и Снимки / Re: Виртуален тунинг на класики със Фотошоп
« Последна публикация от CJ7 - Юли 29, 2021, 17:18:16 »

5
Общ технически / Re: Почистване на ръжда в резервоар
« Последна публикация от DMC - Юли 29, 2021, 09:35:06 »
Аз имам яснота какво се случва в Лукойл и ми е писнало да слушам дрънканици  какво било горивото от Лукойл. Нефтът, който идва е тежък, но не са преработени отпадъци. Лекият и хубавия нефт на Лукойл не се преработва в България, това е факт. Затова пък рафинерията е доста сложна и добре оборудвана. Горивото се прави по БДС и ако има недостатъци то проблемът е в стандарта, а не в производствения процес. Рафинерията като процес е доста добра, а възлите за блендиране и на дизела и на бензина бяха модернизирани преди време и имат шанс доста точно да извадят на изхода, това което стандарта поставя като рамки.
Особено пък за колите, които караме със степен на сгъстяване 8:1 не ми обяснявайте за качеството на новия безоловен бензин. Разбира се има куп други параметри на горивото освен октаново число - съдържание на сяра, биокомпонента,  как се разпрашава и т.н. Но това може да има отношение към съвременните инжекционови автомобили, с Knock сензори и т.н. За тия нашите архаични машини тия неща не са от такова значение.

Нали не си мислите, че ако си внесете Мерцедес от Германия, който е стоял 15 години без да се кара вътре резервоарът ще е чист и без корозия?
Проблемите с резервоарите са 2 според моя опит.

1. Първият е това, че не малка част от бензиновите коли (особено пък БМВ и мерцедес с жадните мотори) са газифицирани преди да попаднат в ръцете ни. А какво значи това - карана а дълго време на газ с 4-5 литра бензин в резервоара. Еми нормално да корозира след няколко години като го държиш празен. Дръж го пълен до горе цял живот и няма да видиш корозия отвътре навън. Дизеловите ретро автомобили значително по-рядко имат такива драми с резервоарите.

2. Втори проблем - взимаш некарана дълго време (години) кола. Бензинът е полимеризирал и става едно лепкаво кафяво нещо точно каквото е показал колегата ГеоргиБс на снимките. Ти си ребилдваш карбуратора, правиш си там спирачки, едно друго, измиваш резервоара с вода и си мислиш, че си готов. Сипваш свежо гориво и караш. Няма проблеми. Седмица по-късно след като си сипал свежото гориво то разтваря полимеризиралите боклуци в резервоара. И те почват да плуват. Всякаква ръжда, която през годините е била утаена в бензина след това е слепната в тази кафява дъвкоподобна смес. Това се разтваря само с кореселин или свеж бензин (ама кореселинът е по-скъп). И така след първото, второто каране всичко ти се струва наред. Но в момента, в който има достатъчно свеж бензин за да разтвори боклуците те започват да плуват и да задръстват филтри, цедки и т.н. Случвало ми се е на няколко автомобила, отварял съм резервоари, изследвал съм и това са моите заключения. Другото нещо, което помага освен свеж бензин или кореселин е вода под висока температура -тя разтваря полимеризиралия бензин също.

След  като се подкара един автомобил след дълъг престой или реставрация трябва да се наблюдава редовно горивния филтър докато не се изгорят поне 2 резервоара гориво.
6
Видео и Снимки / Re: Автомобилните фенки (за окото)
« Последна публикация от bomber - Юли 29, 2021, 02:28:43 »
7
Продава / Re: Plymouth
« Последна публикация от vasko__2 - Юли 28, 2021, 21:54:13 »
Пише не се продава, а телефон оставил. За какво?
8
Продава / Re: Plymouth
« Последна публикация от РумбатаБс - Юли 28, 2021, 21:40:10 »
Явно е едно от малкото забавления на собственика ( леко странно мислене, според мен)
 " гледай и не пипай,  как унищожавам кола ,която някой може да иска да върне към живот "
 ама то глупостта по хората ходи ,не по животните  ;D......
Е,тук нещата с животните може и да не се тълкуват така защото има стара сентенция - "бустанджийско куче - не яде дини ама не дава на никой да ги доближи" ;D
9
Продава / Re: Plymouth
« Последна публикация от rosen sn - Юли 28, 2021, 21:19:27 »
Явно е едно от малкото забавления на собственика ( леко странно мислене, според мен)
 " гледай и не пипай,  как унищожавам кола ,която някой може да иска да върне към живот "
 ама то глупостта по хората ходи ,не по животните  ;D......
10
Продава / Re: Plymouth
« Последна публикация от РумбатаБс - Юли 28, 2021, 21:07:23 »
Какво пише,че не се вижда добре .... "дипломатичен" автомобил? :D
Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10