Classic Car Bulgaria

Общи форуми => Общ технически => Темата е започната от: SPEARHEAD в Ноември 01, 2012, 23:37:22

Титла: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Ноември 01, 2012, 23:37:22
 Има ли някой в БГ, който да разбира от тази система или да сменя двигателя с дизелов :(  Искам да се прегледа всичко по горивната система, ако има нужда от почистване, профилактика и настройка. В момента пали само като съм подал газ и докато не загрее няма устойчив празен ход, искам всичко да работи идеално за да си карам колата с удоволствие. Двигателя е работил кратко време на газ и мисля, че това е допринесло за сегашните ми проблеми. Изобщо надеждна и обслужваема ли е тази система ?
 (http://media.snimka.bg/s1/0055/026354239.jpg?r=0)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Ноември 03, 2012, 19:09:24
Надеждна  е, докато не се подкара с газова уредба и плочка. Надеждна е била първите 10-15 години/150-200 000 км. . Дори при тези пробези има определени неща, които се следят по време на пробега.  Ако не е докосвана никога - това е както добре така и не.  Добре е, че никой не е творил садизми по тази иначе прекрасна инжекторна уредба.

Моят съвет е да се обърнеш към хора, занимавали се със стари, бензинови Мерцедеси W123, W124, W126 и Аудита.  Мога да ти обясня подробно работата, която трябва да свършиш, ще стане много дълъг пост в тази тема. Можем да го накараме да работи добре. Мога и да те свържа с човек-двама, които също силно добре ще се справят. Ако са все още живи, понеже не останаха съществуващи такива, които знаят какво точно да правят по тия инжектори с тръби. 

Искам да направиш няколко прости действия:

1. Махаш абсолютно всичко, което няма нищо общо с инжекцион работещ на бензин.  Изпарител, тръби, клапан газов, маркучи, кранове, глупости.
2. Източва се бензинът от резервоара и се налива поне 10 литра нов такъв. Не оставяй малко количество бензин, много е вредно за помпата. Загрява повече, износва се повече.
3. Проверяваш, какви свещи са монтирани на твоят двигател. 
4. Проверяваш какви свещи ТРЯБВА да са монтирани на твоят двигател.
5. Намираш ги и ги монтираш.
6. Проверяваш кабели, палец, дистрибуторна капачка. Щом не си стиснат - смени ги. Няма да обяснявам тук, какви марки и какво да търсиш. Това после.
7. Предварение на запалването. Важно е да го провериш къде се намира. Защото предполагам и вътрешно усещам, че някой е дал по-голямо предварение, за да компенсира работата на газ. Това влошава работата на празен ход, на средни обороти, на високи, моторът пали по-трудно. Дори пали с чукане. Разходът на гориво е висок, динамиката влошена, двигателят страда, шофьора рзадразнен.
8. Не бързайте да разглобявате компоненти от инжекционната уредба.

 Съобщаваш, какво се е получило след горните работи.  :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Ноември 03, 2012, 23:35:11
 Много благодаря за помощта. Описвам какво е състоянието към момента :

 Газовата я махнах веднага след купуването на колата (просто снимката е стара) , двигателя е на реалните 170000км и е минал 2000км на газ. Махнах всички маркучи заедно с изпарителя и сега охладителната система е както е била, махнах и плочката от въздуховода. Купих колата от човек с отношение към модела и той се грижил за нея, сложил е свещи каквито трябва, но аз все пак ще проверя всичко. За количеството бензин не знам дали е вредно да е малко, защото колата е с външна помпа, но аз все пак съм налял достатъчно. Ще проверя нещата които казваш и ще променя ъгъла на запалването. А дали самите инжектори имат нужда от почистване и мога ли да разчитам на тази система, има ли нови части за нея ? Утре ще заснема клип какъв точно ми е проблема с двигателя.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Ноември 23, 2012, 20:46:55
 В момента колата някак все едно че се е подобрила откакто почнах по-често да я паля и изкарвам. В момента не мога да отделя пари за нея и ще я пазя в това състояние, но без да я оставям да стои с месеци без да се пали и кара. Въпроса ми към знаещите хора тук е - може ли да се монтира всмукателен колектор с два или един карбуратор ?
 На мен ми е ясно, че е възможно, защото двигателя е старо поколение и мисля, че е проектирана за такава горивна система. И ако някой има идея точно какви карбуратори ще могат да хранят този двигател, така че да запази мощността си при някакъв поносим разход ?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Ноември 23, 2012, 21:15:05
Ивайло , в началото бе карба ....Тук се монтират изключително марка Stromberg , та и на B23. :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Ноември 23, 2012, 21:50:05
Ивайло , в началото бе карба ....Тук се монтират изключително марка Stromberg , та и на B23. :)
Значи просто намирам два такива и си правя или купувам колектор  :)  Може ли да си остане електрическата помпа или трябва да се сложи механична ?  Ясно ми е, че тази преработка трябва да се направи доста грамотно и то от човек, много добър в това.  Цялата тази работа подобна ли е на Хонда Прелюд с двата карба, защото имах такава и мога да разгледам как е направено всичко ?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Ноември 23, 2012, 23:32:03
Принципно да. :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Ноември 24, 2012, 19:05:52
Да махнеш ижекция, за да сложиш карбуратор е все едно да имаш бензин с турбо и да го махнеш, за да го оставиш без, понеже нещо там куца и не работи.   Е, на всеки му се кара колата, ама трябва ли да се разваля нещо Класическо ?  Това си е чисто побългаряване.  Аз, моя кола, ако се нуждае от скъп ремонт или ще го направя-или ще я продам, но няма да търпя дивотии под капака. Тая хубава инжекция, ех, ще дойда някой път в София да те посетя и да я видим тая работа. 

ПС Може и да не е с два броя Стромберг. Може и с един да бъде.  :) Може да се вземе от карбураторен Мерцедес със двигател М102, 190-ка, 124-ка. 190-ките имат 1,8 карбурация и едни шантави, дефорсирани 2,0. 124 също имат модел ,,200" със 2,0 М102.    Тук поставям въпроса, до колко са останали живи тия карбуратори.  Имай на предвид, че те са лесни за газифициране и един няма, който да е каран на бензин.  Понеже са лесни - всичките са карани на газ векове наред.  Е, работи......докато не тръгне на бензин.   Може и от друг автомобил да се вземе в крайна сметка, де.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Ноември 24, 2012, 19:59:51
 Внасям малко пояснения :)  и едно важно уточнение - НИКОГА не искам да чувам за "газова уредба" по моите автомобили :)  Не искам в никакъв случай да махам този инжекцион, но искам да се прегледа и обслужи грамотно за да мога да си запазя колата с този хубав бензинов двигател. Защото истинското VOLVO 240 е бензиново, този дизел си е един умрел трактор и няма нищо общо с шведската машина.  Бензиновото 240 ми трябва само да си го паля, да го слушам как работи и да минавам по 10км на месец с него. Днес го палих да поработи 30мин, запали добре и като загрее при подаване на пълна газ много бързо оборотите отиват до края (7000) и двигателя работи устойчиво без никакво прекъсване. Което ме кара да мисля, че е в добро състояние, но проблемите идват от дълго некаране и от карането (макар и за кратко) на газ.  Въпроса за карбураторите е само като краен вариант, но не за да карам на газ !!!  Мисля, че този инжекцион с една добра профилактика и настройка ще изкара много години особено като колата не се ползва ежедневно.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Ноември 24, 2012, 20:04:08
. Тая хубава инжекция, ех, ще дойда някой път в София да те посетя и да я видим тая работа. 

 Много ще се радвам да се запознаем  8))  Като чета мненията ти ми е ясно, че има много теми за разговор...освен безкрайната тема за Peugeot 404/504 и 505 :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: prujinca в Ноември 25, 2012, 10:43:15
Колега моето скромно мнение по твоя проблем е,  става дума за някой глупав датчик. На времето имах подобен проблем с мантата, дори и не искаше да  пали. Оказасе два термо датчика че са изгорели и до там. Иначе във варна има един човек които рабира на тези стари системи, който е и преподавател ж МЕИ варна. Навремето като имах проблем с моита кола ми го препоръчаха, и аз доста недоверчиво отидох при него а той като жидя колата и веднага без да отваря колата ми каза модификация на мотора, инжекцията и разни работи дето не ги запомних. Ако те интересува кажи ще ти дам телефона му 
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Ноември 25, 2012, 14:17:26
Благо , сензорите са едно на ръка. Това е класически - К - Jetronic без ЕКУ - за управление на впръскването и запалването , но с електронно модулче за управление на бензиновата 6 барова електрическа горивна помпа.
В него вземат участие сигнала от запалителната с - ма ( задължителен) , сензора за налягането на горивото ( намира се на инжектора) ,
и сигнала от биметалния изключвател.Всяка нередност в тях рефлектира в /у помпата , т.е. спира подаването на гориво.

По съществените проблеми в този инжекцион са понижено налягане на горивната помпа - мери се с манометър непосредствено преди инжектора , 
ако е паднало само с 1 бар , не може да се настрои стехиометричното съотношение гориво - въздух 14, 7 към 1  в целия диапазон на
въртене.

Второ от инжектора - ако е проблемен , също понижава работното налягане.
Трето са консумативи , бензинов филтър , пукнати/ скъсани маркучета за ваккум и въздух.А преподавателя от ТУ - Варна да не е проф.
Кожухаров? :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: prujinca в Ноември 27, 2012, 14:51:05
Фамилното име на преподавателя и степента не ги знам (просто не съм ги запомнил) А като се замисля (без да съм специалист и да разбирам) на моята колица помпата е вързана директно към контакта, (като е купих беше без инжекцията някой е бе заменил с карборатор) а като си намерих орижиналдЪ за моя модел имаше проблем в релето помпата и е с мост м/у три крачета. Но за сега си бачка нормално без проблеми.И прилагам правилото Работи ли НЕ ПИПАЙ!!! И мислейки си май като е сглобявах сега пак обърках глупавите датчици (да са и в Инженер-а) Снощи като правих пробно каране на колицата с ремонтираната кутия ми се струва че няма много мощност нещо и липсва ряз. А кутията ОК на 100% съм сигурен в това.  Но както и да е ще покараме и ще видим ( Възможен е и проблема да е в мен и в това, че отвикнах да е карам вече 4 месеца. Иначе идиотиата ми си каза думата баира на виница го изкачи с 130-140 на камерите (Да е жив и здрав кмета и все така да не ги пуска тия ЕРЕТИЧНИ РАДАРНИ ДЕМОНИ поставени до камерите), но нещо и липсва старт. Продължавайки да мисля стигам до извода че тя бързото каране си го е взела вече.
А колкото до наляганията да проблем в работата може да е в помпата но и да не забравяте че има един вакумен  регулатор на горивото, който с времето се спича и почва да се е_ _ _a  При мен беше заминал по едно и също време с компютъро-подобното управление. А инжекторите са лесни те се управляват по ток и най чето се оказва някое спечено кабелче да се прекъсне. А мно по ъзможно е да са с нагар или някаква друга мръсотия. В този случай ултразвукова ваничка и за 4-5 часа излизат като нови. А такива ванички има в конрад и са около 30 лева (малките), а кабелите се подменят или изцяло или частично зависи от мерака,желанието и уменията. (Аз лично моите не съм ги пипал на този етап) но и до тях ще стигнем някой ден. При мен е в сила следниа лозинг: Това е хоби и никога няма да е както трябва, защото ако стане аз какво ще правя тогава!!!   
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Ноември 27, 2012, 18:36:27
И така може да се каже. :)
Благо , щом споменаваш за инжектори/дюзи , управлявани по ток , говорим вече  за горивна система L -Jetronic , каквито има и на твоята
Манта Б.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: prujinca в Ноември 28, 2012, 13:45:45
Да да така е. А до колкото знам и съм чувал тези (да ги наречем) другите се рециклират. Но къде и как не знам. Но така или иначе вакумното регулатор-че на горивото го има и то също прави мизерии. Ако не се лъжа моето струваше около 150-200 лева.   
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Декември 04, 2012, 21:15:38
 Ето звуковата картина от проблемното палене :( ....стартера който се чува не е болка, имам друг и ще го сменя, но трудното палена на студен двигател едва ли ще се оправи лесно :(

  http://www.youtube.com/watch?v=bHJE1qaoGIs&feature=plcp (http://www.youtube.com/watch?v=bHJE1qaoGIs&feature=plcp)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Декември 04, 2012, 21:17:24
 А ето как пали след 2-3мин работа....като загрее се движи идеално и няма проблеми.

 http://www.youtube.com/watch?v=-A-VdyJbWbs&feature=plcp (http://www.youtube.com/watch?v=-A-VdyJbWbs&feature=plcp)

 Днес ходих до едно момче което разбира от тези инжекциони, но нищо добро не чух :(   Докато е нов бачка и ако почне някой да рови по него - КРАЙ.....части вече няма и евентуален ремонт ще е неоправдано скъп, но дано поне си работи както сега само да намера кой да го нагласи като обороти и стабилна работа. Ще си сменя филтри и каквото трябва и ще си го карам само за кеф.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Декември 11, 2012, 12:29:24
Аааа, разбрах.  :))  Не му работи както трябва 5-тата дюза. Тя има управление. Има и датчик.  Човек, НИКОЙ да не ти човърка из инжекциона.  Като се видим някой път, ще ти го приведем в нормално действие. Заедно с това и другите работи. Ще проверим масметъра, ще проверим потенциометъра на масметъра и още много, много части.  Трябва си ревизия. Казавм ,,ревизия" , а не тотално разглобяване на всичко без причина. Само недейте да човъркате винтчета, болтчета, кабелчета.


 Понеже сте нетърпеливи да го развалите - ето едно видео. Понеже, ако тръгна да обяснявам кое-как работи и защо и какви повреди може да има и как се остраняват ще стане ужасен ферман, проследете видеото. Сега, ето малко картини за по-важните части :   
(http://imageshack.us/a/img35/33/tekstitkejet1.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/35/tekstitkejet1.jpg/)

Това е схема : 
(http://imageshack.us/a/img716/7730/tekstitkejet2.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/716/tekstitkejet2.jpg/)   (http://imageshack.us/a/img145/439/akejetronic.th.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/145/akejetronic.gif/)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Декември 11, 2012, 18:04:21
Аааа, разбрах.  :))  Не му работи както трябва 5-тата дюза. Тя има управление. Има и датчик.  Човек, НИКОЙ да не ти човърка из инжекциона.  Като се видим някой път, ще ти го приведем в нормално действие. Заедно с това и другите работи. Ще проверим масметъра, ще проверим потенциометъра на масметъра и още много, много части.  Трябва си ревизия. Казавм ,,ревизия" , а не тотално разглобяване на всичко без причина. Само недейте да човъркате винтчета, болтчета, кабелчета.


 Понеже сте нетърпеливи да го развалите - ето едно видео. Понеже, ако тръгна да обяснявам кое-как работи и защо и какви повреди може да има и как се остраняват ще стане ужасен ферман, проследете видеото. Сега, ето малко картини за по-важните части :   
(http://imageshack.us/a/img35/33/tekstitkejet1.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/35/tekstitkejet1.jpg/)

Това е схема : 
(http://imageshack.us/a/img716/7730/tekstitkejet2.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/716/tekstitkejet2.jpg/)   (http://imageshack.us/a/img145/439/akejetronic.th.gif) (http://imageshack.us/photo/my-images/145/akejetronic.gif/)
Даааам , забравих за 5 -тата ( 6 - та при пет цилиндрови , седма при 6 цилиндрови мотори).Управлението е от клема 50 ( еле ктромагнита на включвателя на стартера).Нарича се още пускова дюза.
Жоро , на Ивайло волвото е тъпо като света , К- Jeтрона му няма нито сензор на дроселовата клапа , нито дебитомер. ;)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Декември 11, 2012, 19:13:26
Все тая. К, КЕ, тъпо - не тъпо, давай да им ги направим и да се радват. Кога ще ходим при тях ?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Декември 11, 2012, 19:25:35
 Момчета много благодаря за разбирането и помощта !  Никой нищо няма да пипа по колата, само съм махнал газовата и я паля веднъж седмично да поработи 30м а в хубаво време я изкарвам за няколко километра. Никога няма да ползвам интензивно тази кола и това значи, че не мога да я карам на ход нагоре надолу из сервизи. Ако някой се навие да мине и да я погледне на място ще платя път, бира, работа и каквото там е нужно :)  Не ми е спешна тази кола, имам какво да карам и какво друго да правя, но съм я купил и не искам да се разделям с нея.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Декември 11, 2012, 21:39:01
Ta  нищо чудно Иво , туризъм по Искърския пролом не съм правил! :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Декември 11, 2012, 21:57:18
Ta  нищо чудно Иво , туризъм по Искърския пролом не съм правил! :)

 Аз пролетта 100% идвам по твоя край с велосипеда, живот и здраве. Тази година карах до морето за самата идея, но другата идвам към Родопите.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Декември 12, 2012, 12:07:13
Вземи ела с Волвото. На връщане да можеш да му се нарадваш по магистралата на максимум.  >:D 

Шише мастика и кисели краставички. Ще се видим, ще седнем, ще хапнем, ще пийнем. След това се захващаме за работа.

Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: pavni в Декември 12, 2012, 16:43:32
Др Живков ,не е ли по добре първо работата, после хапка-пйка? Не се заяждам .уточнете датата, ако не помогна с работа мога да помагам на масата.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Декември 12, 2012, 19:29:25
E аз пък ще донеса прибори тип куха свещ , на този инжекцион могат да се настроят всички цилиндри поотделно......иначе съм железен - първо работата после купона - удоволствието от добре свършена работа е невероятно. :) 
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: pavni в Декември 12, 2012, 21:36:35
Ако, дойде още някой-ето ти го ретро уикенда от една друга тема.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Декември 12, 2012, 22:58:40
 Добре го замисляте това, но да ви кажа само кое ми е проблем. Купих колата без да е записвана в данъчна служба ( по обясними причини) и я съхранявам като експонат за квартални пътешествия :( За да я закарам до друг град ми трябва преглед, гражданска и винетка. За да мина на преглед ми трябва квитанция за платен данък :( ....ще се опитам да мина някак и ако сериозно се разберем да прегледате колата, ще дойда където кажете в БГ.  Ама тва ще трябва да е като се оправи времето и вие да имате време и желание да се съживи тая колица.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: pavni в Декември 13, 2012, 19:02:11
С две думи- направихме ти програмата без да те питаме за мнение, желания и възможности.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Януари 28, 2013, 16:25:27
Ами, хах.  :))   Виж, по-удобно и качествено ще бъде, когато влезе в помещение, където луди хора с апаратура  могат да я вдигат/свалят и въртят около/под/над нея, както си поискат.   Другия начин е по-губене на време. Идваме, разглобявам и взимам всичко, което харесам.  Карам си го в Пловдив, обикалям Балкана, връщам се в града. После идваме до София, сглобяваме. След това, проверяваме, регулираме.  И в двата случая е разточителстване на ресурси.  Аз поне имам често път към столицата. Може и Киро да взема, път да види.  И Митко да се случи там за ведрост и ентусиазъм.   Дрън-дрън.

Може да се видим на Калояново през Март. По-точно 31-ви или когато беше там. Ако дойдеш ще се видим и ще решим.

Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Януари 28, 2013, 17:51:32
 Уредил съм да мина на преглед без данъци и само да се оправи времето идвам където кажете и да е удобно да я погледнат повече експерти :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Януари 28, 2013, 18:46:43
О, аз не съм се дипломирал. Макар, че за 5 години съм изкарал поне 20 броя чужди.  Мързи ме и това е.  :)) :)) :)) Не е важно.  Ти ела, пък ще видим.  Ще се организираме, ще насрочим дата, когато всички са трезви и са в България.  За да можем след 2-3 дни усилен труд да потеглиш обратно.  Много горя от нетърпение да разбера, колко километра в час развива този именит 2300.  >:D   Наистина. Вътрешно имам желанието да го раздвижа силно. Без тестова обиколка до балкана да знаеш - няма да минем.  Тъкмо ще засечем и разход на гориво. Бъди спокоен, няма да гоним никого, освен вятъра.  Ще го покараме в града, извън града, по баирите нагоре към Перущица.....после по надолнищата. И така.  Бензин, мастика и шоколадче/локумче искам аз. Другото е вятър работа.

Сериозно.  Ще направим снимки, действия, анализи, възможни грешки, след което ще сглобяваме, регулираме и изпробваме.   Та, замислете дата за тая организация от сега.  Предложете месеци, дни. 

ПС За тези прегледи не говорете публично, че някой ще чуе, ще каже на друг, той ще донесе на трети, да не се окаже третия онзи, който не бива да се оказва.


Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Януари 31, 2013, 22:56:21
 Следя темата ти за 505 и вече ми е ясно, че ще се справиш с моята система без проблем :)  Днес за пореден път се затвърди решението ми НИКОГА да не карам кола, която има нужда от "специализиран" сервиз...попаднах днес в един сервиз на БОШ в София, специализиран за бензинови системи. Бях там заради един приятел и профилактично попитах едно келеме за моя инжекцион....все една му казах, че карам парен двигател !   Леко учуден с надменен тон и нотка на снизхождение ми каза "Не се занимавай с тия глупости" Винаги са ме дразнели надувките по сервизите, мангалите по автоморгите и повечето от бояджийте !  Имам коли и части до края на живота си а ако някакъв закон ги забрани, ще карам само велосипед, но никога няма да се съобразявам разни "експерти" !
 Давам си реална сметка, че този B23E изобщо не ми трябва и никога няма да го карам, но просто искам да работи докато е в мен. Пролетта ще преценя как ще дойда да го прегледате няколко човека. Така и не можах да разбера какво толкова сложно, мистериозно и ненамираемо има в тази система ?! Всеки като чуе за нея и веднага "тва е добре докато работи, после нема правене". 
  Там където си ходил в БАН дали могат да са полезни ако има нужда ?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Февруари 01, 2013, 00:22:03
Сам виждаш, каква е главно причината за неправенето.  Не им се занимава, умения имат. Не са се интересували от тия инжекции, понеже не им е нужно. Не ги щат механичните инжекциони. Почти не остана автомобил с такъв и за това са изправени пред дилема. Да се занимава и да губи часове за лев или да изгуби един час за лев. Предпочитат второто.  Хора са, трябва да си вадят хляба. 

Моят съвет е да не се връзваш на такива хорица. На младини и аз се дразнех точно от същите неща. Резултата е, че на тях им е през (нали), а аз си хабя нервите. Я, защо ?  Всеки да живее, както му харесва. И да кара, каквото му харесва.  Казах ти.   :)Тук сме общонст.  Както виждаш, такива расистки настроения към марки и инжекциони няма. Тя, колата като е хубава, всички части щом са на нея, не е ограбена и хептен нарочно повредена, не виждам какво толкова се дразниш.  :) 

ПС  Моята ще стане и няма къде да иде. Да, кълна и проклинам ги тия машини до девето коляно, заслужават си всяка реплика, ама и много си ги харесвам даже.  :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Февруари 02, 2013, 13:25:44
 Кое в тази схема е 5та дюза и как да проверя дали работи ?  Или да проверя системата за студен старт, защото проблема е, че като студена пали трудно, когато двигателя загрее пали без проблем. Аз си мисля, че означеното с (М) от схемата е проблем, но кажете какво да му премеря и как да го тествам ?

  (http://media.snimka.bg/s1/1678/029600618-big.jpg?r=0)
  (http://media.snimka.bg/s1/1678/029600620-big.jpg?r=0)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: speedmen11 в Февруари 02, 2013, 14:02:12
Tochno M e diuzata za studen start.Tia raboti kato zawurtish na starter i wpruskwa goriwo.Az sushto imam kola s KE-Jetronik i sum si izwel dopulnitelno kopche kogoto wartia na starter i e studena kolata natiskam towa butonche i wpruskwa goriwo.Kato zagree pali sawsem normalno.Pri men diuzata raboti,no niakade po wruzkite imam problen i ne stiga + na starter,taka sum reshil wremenno problema :)Nadiawam se da sum bil polezen.Izwiniawam se che pisha na latinica,no niamam inst.kirilica.Uspeh!
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Февруари 02, 2013, 16:13:32
 Доколкото разбирам от схемата, тази кола нямам никакъв команден електронен блок или някакви контролиращи устройства....което ме радва :)   Мога ли да сваля тази дюза и да я тествам открита дали работи ?  И ако я правя на копче, колко време да е включена....докато запали, или повече ?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: speedmen11 в Февруари 02, 2013, 16:18:10
Pri men sum na buton,koito kolkoto puti natisna tolkowa injektora wpruskwa goriwo.kato pochne da zagaswa go natiskam i wpruskwa pak i taka 5-6 puti i sled towa kolata mi zarabotwa bez da gasne,izchakwam ia da pozagree i trugwam
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: SPEARHEAD в Февруари 02, 2013, 16:23:58
 Ясно. Разбрах как да го направя, аз така съм си тествал дюзата на една Корса с моноинжекция. Само тази дюза ще проверя а другото го оставям на колегите с повече знания :)  Дано да е тя проблема.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Февруари 02, 2013, 17:35:29
А какъв е конкретно проблема? :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Февруари 03, 2013, 15:06:24
А какъв е конкретно проблема? :)
Даа. Ивайло обърни внимание на детайлите с означение Е , А и М. Захранването на пусковата дюза М се осъществява от електромагнитния включвател Е .При стариране на двигателя през температурния сензор А пусковата дюза получава + 12 Волта оттам.
Температурния сензор представлява конструктивно биметална пластина , която се отваря при около 40 градуса.По този начин се
прекъва веригата на пусковата дюза и тя не сработва при стартиране на топъл мотор.

Най вероятно проблема ти е в него , запецнал в отворено положение. Окъси го и виж на студен мотор как ще се развият нещата :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Декември 23, 2015, 18:01:11
Здравейте,имам mercedes w126 500sel 1981г 241к.с.
Моля да ми помогнете да намеря истински майстор (сервиз)който да ми регулира механичната инжекция (k-jetronic)независимо къде в БГ

Търся също всякаква литература и линкове за регулирането и,много благодаря предварително!
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Януари 05, 2016, 14:28:57
117961 12 009036 номера на двигатела,няма катализатор
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: GT в Януари 08, 2016, 15:58:05
Изпратих ти ЛС.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: USfan в Март 16, 2016, 09:32:45
Eто на немски някои съвети за домашно диагностициране на К и КЕ Жетроници.

(http://pichost.name/images/2016/03/16/KE-Jetronik-diagnostika-1e98db.jpg)

(http://pichost.name/images/2016/03/16/KE-Jetronik-diagnostika-230b34.jpg)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: USfan в Февруари 13, 2017, 17:54:14
Ето една статия на немски за почистване на дюзи.
Макар да се описват в случая електр. дюзи за Д-жетроник, инфото пак може да е полезно на някой.

(http://pichost.name/images/2017/02/13/Picture-dyuzi-1f8e14.jpg)

(http://pichost.name/images/2017/02/13/Picture-dyuzi-2ce552.jpg)

(http://pichost.name/images/2017/02/13/Picture-dyuzi-39d603.jpg)

Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 03, 2019, 20:48:10
Има ли майстори. Имам мерцедес w126 500sel 1981г.241k.с.смених всичко по двигателя да изравня компресията(11)почти всичко по горивната система като... Кабели свещи бобини дюзи помпи филтри и гарнитури с пръстени за дозатора. Има неравномерна работа... Установихме че не дава еднакво количество гориво към всеки цилиндър и налягането към регулатора е 4 но май трябва да е около 3,2.......има ли литература която сам да си проверя и регулирам горивото към цилиндрите?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Септември 03, 2019, 23:15:34
аз имам същите мъки, високи обороти на празен ход 1500rpm

взех колата неработеща 10 години седяла, и дюзите пълнеха картера с бензин и ги смених с нови и спря да пълни картера

налягането на горивото трябва да имаш специален манометър с два края, единя се слага на тапата отстрани а втория на стартовата дюза
налягането трябва да бъде 6 и 6.3 бара, с съответно с отворено и затворено кранче
купи си манометъра от тук: https://www.ebay.com/itm/Bosch-CIS-K-jetronic-pressure-testing-tool-meter-control-pressure/163678162540

разликата в тези две налягания се прави от EHV (електро-хидравличния регулатор) след като се свали има бронзово болтче за регулиране

Само на празен ход ли имаш неравномерна работа или и при даване на газ по пътя?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Seaman в Септември 03, 2019, 23:37:27
Здравей колега,
В МВ форумите има доста написано.  Трябва да се проверят дюзите на стенд.  Ако няма къде, на първо време ги почисти на ултразвук и пробвай тогава как ще работи двигателя.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 04, 2019, 07:05:52
Дюзите са нови.. Оборотите нормални(не са високи) има вибрация и на високи обороти...  :(
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Септември 04, 2019, 18:49:20
гарнитури с пръстени за дозатора. Има неравномерна работа... Установихме че не дава еднакво количество гориво към всеки цилиндър

дистрибутора на гориво си го ребилдвал, така ли ?
щом не дава еднакво гориво на всяка дюза, най лесно ми се вижда да пробваш с друг
налягането на горивото в каква мерна единица го мериш ?
82 година имат ли ламбда-сонда ?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 04, 2019, 19:42:27
Не съм много наясно но мисля че няма сонда. За налягането казаха че входното е нормално а това към регулатора по високо... Единицата не рязбрах...
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Септември 05, 2019, 04:30:34
има вибрация и на високи обороти...  :(

знам че звучи тъпо, но прегледай кабелите на свещите, да не са разменени (ред на работа)

(http://i.fixya.net/uploads/images/ffcf149.gif)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 05, 2019, 07:18:10
Нееее. Но имаме спор за точната центровка на колко градуса е
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Nik1600GT в Септември 05, 2019, 09:59:20
От 4г. ли е проблема !? Механичният K-джетроник е супер прост и надежден, но все пак тези коли гонят 40години е ЕГНто си казва. Този инжекцион не обича много газта, но доста 190тки и 124ки се карат като ежедневки на газ и с него. Почти всичко по този инжекцион опира до налягането в горивната система.  А как пали - в 80-90% при тези инжекции дежурния проблем е трудното палене (вследствие загуба на налягане в системата). Ако държиш на Мерца и искаш да е ОК с тази инжекция е трябвало още след като си го взел да опиташ да дублираш всичко по инжекцията ... доколкото е възможно  ... ако е възможно и х3. Все още сигурно могат да се намерят доста неща. На мен преди 5-6 години ми коства скромните 100-150 лева (изключвайки нови дюзи Бош на цена от 140 лева за четирите) да дублирам на практика всичко по-важно по инжекцията, някъде успях и x3. Верно за Голф 1 Gti става дума. И 5г. не съм имал никакви проблеми с инжекциона. 
Центровката няма нищо общо, но не виждам там какво може да се обърка, ако са ясни белезите и знаеш какво дават за твоя двигател и делко. 
Има човек във Варна, който прави такива инжекции от началото/средата на 80те и е помогнал на доста хора да не си намразят колите  :).
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 05, 2019, 14:46:20
Като  е прост и елементарен нека някои помогне  :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Nik1600GT в Септември 05, 2019, 16:19:02
Като  е прост и елементарен нека някои помогне  :)

Той наистина е прост и елементарен, но по нета провеждат ... например дистанционно обучение в свищовския. За целия свят ... 24 часа/7 дена в седмицата (съгласно рекламата). Човекът е във Варна и мисля, че не само аз от форума го познавам. През годините е помогнал на твърде много колеги. Но няма да се засили от Варна за Видин да опрява каквото и да било. Ако не си далеч и мерца дойде при него нещата ще се случат.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 05, 2019, 18:15:16
Готов съм на всякакви варанти...
Свищовския контакти?
Варналията?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Nik1600GT в Септември 05, 2019, 18:32:56
Готов съм на всякакви варанти...
Свищовския контакти?
Варналията?

За Свищовския нямам вариант ... там само дистанционно  ;D. Иначе колегата от Варна се казва Христо Мерсинков! Тел. 0888744156 ... обикновено в събота и неделя не работи. Звънни му и мисля, че ще помогне.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 05, 2019, 18:45:11
Знаете ли дали се занимава на всеки цилиндър отделно да му регулира нивото на горивото. До колкото знам има значение за определено време да пълни определено количество за определено положение на дросела. Дали с сигутност го е правил прави или му се занимава?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Nik1600GT в Септември 05, 2019, 19:10:41
Звънни му! Едва ли ще откаже консултация. Този човек има огромен опит, от поне 35 години ги пипа професионално тези инжекции. Може причината/проблема да не е точно това, което си мислите. Поне 1/3 от колите, който са минали и минават и сега през ръцете му са стари инжекциони като твоя. То почти не останаха хора/майстори да им се занимава, а и да им разбират. ПС. Казах, че са "прости" тези инжекции, ама тук нещата опират до ел + доста механика + доста сериозно  ЕГН на инжекциона ... има си тънкости ... и трябва човек с доста опит.
Говорих с колегата. Според него проблема е в мембраната на главата. По номера на главата (на инжекциона) търсиш в Ибей ...продават я комплекст с гумичките. Би трябвало като я смените проблема да приключи. Нея сменяхте ли я ?????
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Септември 05, 2019, 20:10:53
Нееее. Но имаме спор за точната центровка на колко градуса е

вярвам че се шегуваш, защото датчика няма опция да се мърда
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 06, 2019, 08:03:25
Говоря за предварението на делкото
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 06, 2019, 08:13:26
Звънни му! Едва ли ще откаже консултация. Този човек има огромен опит, от поне 35 години ги пипа професионално тези инжекции. Може причината/проблема да не е точно това, което си мислите. Поне 1/3 от колите, който са минали и минават и сега през ръцете му са стари инжекциони като твоя. То почти не останаха хора/майстори да им се занимава, а и да им разбират. ПС. Казах, че са "прости" тези инжекции, ама тук нещата опират до ел + доста механика + доста сериозно  ЕГН на инжекциона ... има си тънкости ... и трябва човек с доста опит.
Говорих с колегата. Според него проблема е в мембраната на главата. По номера на главата (на инжекциона) търсиш в Ибей ...продават я комплекст с гумичките. Би трябвало като я смените проблема да приключи. Нея сменяхте ли я ?????
Съгласен съм
Като цяло искам да добия и повече информация за себе си. Като последователност ремонт и диагностика на тази система...
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 06, 2019, 17:06:22
И....  ^-^ :-\
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Септември 07, 2019, 01:23:24
Нали ти казвам, в делкото няма нищо, само палец и дистрибутирна капачка
тоест от делкото предварението не зависи
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 07, 2019, 08:39:02
Предварението спрямо коляновия вал
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Септември 07, 2019, 17:02:14
нещо ти куца комуникацията, незнам повече какво да ти кажа
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 08, 2019, 11:22:51
Смисъл?
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: iskrata в Септември 11, 2019, 22:55:08
Явно аз не съм в час  ;D
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Март 21, 2020, 23:35:58
Здравейте,имам mercedes w126 500sel 1981г 241к.с.

Значи, спомних си че тук съм отговарял на колегата iskrata и сега изрових темата защото аз не съм бил прав.
На (1989 560SEC) няма сензор в делкото, и въртенето на делкото не регулира аванса.
Но съвсем скоро разбрах че на 1984 сензора е точно там.
Просто не предполагах че има фейслифт, на запалителната система.
За което се извинявам.

И отговора на въпроса ти, аванса (според интернет) 15 градуса преди ГМТ на празен ход, загрял мотор и вакума включен.

(https://cdn4.pelicanparts.com/techarticles/Mercedes-W126/11-ELEC-Replacing_Your_Distributor/images_large/pic05.jpg)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Nik1600GT в Март 22, 2020, 09:20:20
Ето цялата процедура, предоставена и "препечатана" от ориганелен МБ менюъл, от колега в нета. Центровка и тук (както на практика при всички  класически коли с делка) се прави по отношение на мах аванс (в случая се "търсят" 25 градуса мах аванс при 3000 оборота) и с разкачен вакуумен коректор. Това какъв е аванса на празен ход .. със или без включен вакуумен коректор ... са "остатъчни продукти" след нагласяването на мах аванс. Затова и им е даден доста приличен толеранс.
ПС. Сега забелязах, че тези 25 градуса при 3000 оборота не са отбелязани "черно на бяло" като максимален аванс, а просто като 25гр. при 3000 оборота. Ако пък не са мах аванс и някой (от МБ !?) "крият" какъв е мах аванс (и просто си "играят" с некви градуси и обороти), евалла и тъпотията. То голяма тайна ще издадат, ако кажат какъв е мах (допустия) аванс и по него да се направи центровката.
1) Use your favorite ignition timing gun (I like the return to zero types), make sure the indicator for TDC is clean and visible (apply paint/white out if it isn't), attach the timing light to cylinder one, which is on the front right side seen from drivers seat.

2) warm up engine for a few minutes.

3) shutoff car, detach vacuum hoses to vacuum advance, switch off auto AC.

4) Have a helper mash the accelerator to 3000 RPM, or weigh down the accelerator until you can reach it and hold it there. You'll need to keep it there for several minutes.

5) Set to 25 degrees at 3000 by adjusting the distributor with the bolt lossened. Other values at idle, part throttle and part throttle:

a. advance should be 13-19 degrees at idle (500-550 RPM) with vacuum advance ATTACHED.
b. advance should be 11-15 degrees at 1500 RPM with vacuum DETACHED
c. advance should be 25 degrees at 3000 RPM with vaccum DETACHED

6) Vaccum adjustment is more of a truth check. A vacuum advance canister that is going bad has to be replaced, or the vacuum signal is weak due to leaks, so check if you are in range:

a. vacuum adjustment in direction retard at idle is null (no retard, no advance)
b. vacuum adjustment in direction of advance at idle is 15-17 degrees

7) Installation value of ignition distributor at starting speed without vacuum is TDC of cylinder 1.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Март 22, 2020, 16:42:19
Така изглежда комутатора на w126 преди фейса:
(https://pichost.name/images/2020/03/22/884e62338c32442a0daa965676ded356.md.jpg) (https://pichost.name/image/V07ZF)

А този е фейсов, предполагам след 1986:
(https://pichost.name/images/2020/03/22/3684ee171cb07bc7e215f20489177538.md.jpg) (https://pichost.name/image/V0HFp)

На фейсовия вакума е вътре в него, и има пинове за темп сензор на водата
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Март 22, 2020, 17:07:58
Това са двете горивни с-ми . На К - Jetronic  може  да се регулира аванса на запалването с
местене на оста на разпределителя. При КЕ Motronic - a ( след 1986) г кривата на изпреварването
на запалването е написана вътре в управляващия блок на с- мата. Основния сензор който
чете/рисува тази крива ( сензора за ГМТ ) тук е на коляновия , но по принцип може да е
разположен и на разпределителния . Освен ако не играе роля за датчик
за синхронизация на ЕКУ .

Приципно аванса и при Мотроник с - мите може да се коригира с външно у - во . Това е т -нр. аванс процесор
и се свързва м/у основния сензор за ГМТ и управляващия модул ( ECU то ) на с -мата.Най често го използуват
при работа на пропан бутан или метан. Даже и една БГ фирма ги прави.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Sancho в Март 23, 2020, 19:57:48
Аз пък мисля, че KE Motronic при W126, не е монтиран изобщо.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Март 24, 2020, 01:07:51
Motronic, даже незнам какво е
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Март 24, 2020, 08:41:23
При Jetronic с-мите на Bosch запалването и впръскването на горивото са независими една от друга. Ъгъла
на изправарване на запалването може да се коригира по желание.

При Motronic с- мите процесите на запалването и впръскването на горивото са обединени и синхронизирани в една програма.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Март 24, 2020, 08:43:03
Motronic, даже незнам какво е

Операционна с-ма на Bosch за ЕКУ - та на ДВГ. :)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: USfan в Март 24, 2020, 12:12:07
Аз пък мисля, че KE Motronic при W126, не е монтиран изобщо.

Точно така!
Кире, не обърквай с грешно общо име на типа инжекцион- тук четящите странични фенове, а и собственици на Мерцедеси.
Специално при Пурите в126 и с126, а и какъвто и да е Мерцедес правен в 80-те, НЯМА, НЯМААА, викам ти да запомниш, :)) система Мотроник, която е с общо командване на впръскване и запалване /каквито Мотроници има при Поршетата 944 след 1982, и БМВ-та след 1983 моделни години/.

При Мерцедесите от 1977 год. насам и до края на 80-те,че и по-нататъка, системите на впръскване са така нар. механични К /CIS/ до 1985 год, и електро-механични /CIS-E/ след 1986 год, Жетроници.

https://www.hagerty.com/articles-videos/articles/2019/05/13/mercedes-benz-w116-s-class-buyers-guide

Съответно, запалването при тях си е напълно отделна система.
Съответно, и отделно казано, няма и Мотроници с префикса КЕ.
Жетрониците са с тоя префикс само.
И при всички тия системи при К и КЕ-Жетрониците, няма никаква връзка между тях и запалването.
Ако беше бъзикал каквито и да е Мерцедес правен в 80-те, от в123 230Е до в126 560СЕЛ, щеше да ме разбереш.
Но като не си бъзикал, ето теоретично инфо.

И не си прави труда да възразяваш,  O:-) сгрешил си в писането тук- като мешаш 2 противоположни думи- КЕ от една страна, и Мотроник, от друга.

На Мерцедеси механичните инжекциони частично правя и много карам, от 30 и няколко години точно, още преди да си решил да учиш висша инженерна специалност, хаха.
Пъпрвия К-Жетроник, дето съм бъзикал, правил и карал, беше на баща ми един служебен в123 230е, в 1984 год, после и един в124 300е в 1985 год /чисто нов/, които аз лично диагностицирах и правих лабораториите на техникума ни Вилхелм Пик.
Там имахме дизелови изпитателни стендове, дето ставаха и за диагностика та инжектори и помпи на К-Жетрониците.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_W126

Имат си електронно запалване нали, но то е отделно от електро-мех. впръскване.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jetronic#K-Jetronic_(1973%E2%80%931994)

https://en.wikipedia.org/wiki/Jetronic#KE-Jetronic_(1985%E2%80%931993)
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Март 24, 2020, 12:38:10
Точно така!
Кире, не обърквай с грешно общо име на типа инжекцион- тук четящите странични фенове, а и собственици на Мерцедеси.
Специално при Пурите в126 и с126, а и какъвто и да е Мерцедес правен в 80-те, НЯМА, НЯМААА, викам ти да запомниш, :)) система Мотроник, която е с общо командване на впръскване и запалване /каквито Мотроници има при Поршетата 944 след 1982, и БМВ-та след 1983 моделни години/.

При Мерцедесите от 1977 год. насам и до края на 80-те,че и по-нататъка, системите на впръскване са така нар. механични К до 1985 год, и електро-механични след 1986 год, Жетроници.
Съответно, запалването при тях си е напълно отделна система.
Съответно, и отделно казано, няма и Мотроници с префикса КЕ.
Жетрониците са с тоя префикс само.
И при всички тия системи при К и КЕ-Жетрониците, няма никаква връзка между тях и запалването.
Ако беше бъзикал каквито и да е Мерцедес правен в 80-те, от в123 230Е до в126 560СЕЛ, щеше да ме разбереш.
Но като не си бъзикал, ето теоретично инфо.

И не си прави труда да възразяваш,  O:-) сгрешил си в писането тук- като мешаш 2 противоположни думи- КЕ от една страна, и Мотроник, от друга.

На Мерцедеси механичните инжекциони частично правя и много карам, от 30 и няколко години точно, още преди да си решил да учиш висша инженерна специалност, хаха.
Пъпрвия К-Жетроник, дето съм бъзикал, правил и карал, беше на баща ми един служебен в123 230е, в 1984 год, после и един в124 300е в 1985 год /чисто нов/, които аз лично диагностицирах и правих лабораториите на техникума ни Вилхелм Пик.
Там имахме дизелови изпитателни стендове, дето ставаха и за диагностика та инжектори и помпи на К-Жетрониците.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_W126

Имат си електронно запалване нали, но то е отделно от електро-мех. впръскване.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jetronic#K-Jetronic_(1973%E2%80%931994)

https://en.wikipedia.org/wiki/Jetronic#KE-Jetronic_(1985%E2%80%931993)

Люси не споря ;D

Но много моля , не съм упоменал никъде , че на W126 някога е монтиран Motronic.
Принципно  може да съм загатнал хронологично,  че системата се монтира от 1986г , нооооооо     не и конкретно за W 126
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: USfan в Март 24, 2020, 13:06:36
При КЕ Motronic - a ( след 1986) г кривата на изпреварването
на запалването е написана вътре в управляващия блок на с- мата.

За Мерцедесите пояснявам като пример конспектно.
А ето къде те хванах- в грешното и объркващо словосъчетание горе ? - пъхаш КЕ израза, заедно с- Мотроник, в едно.
Няма такова нещо.
КЕ е подвид на К-Жетроника, а Мотрониците са си съвсем отделни системи.
Сега да не кажеш, че си го напечатал само грешно, хаха. )

И другата ти грешка, кривата на запалването израза, неправилно си го написал, поне като подразбиране на подтекст, че е в управл. блок на системата. Да системата на запалване си има управл. блок, ама тук темата дето дискутираме е- система на инжецион, не на запалване.
Затова считам, че и с това объркаш леко народа по темата.

Системата за впръскване- КЕ Жетроник, НЯМА никакъв управляващ блок, тя си е самосиндикална механична система за впръскване, с някои елекрически помагачи при празен ход на студено време.
А коли с изцяло електронно запалване /които може и да са, може и да не са оборудвани с К или КЕ Жетроник впръсквания, все едно коя от двата тия подвида е горивната система, и дали въобще има впръскване/, се управлява запалването им от процесорче, да, прав си, но тоя процесор си касае САМО запалването.
НЯМА, пак викам, НИЩОО ОБЩО, тоя запалителен блок да е вързан с впръскването на бензина на даден автомобил, нито с Е префикса на КЕ-Жетроника му.

Считам че това което те объркало, е че коли с приоритетно поставен КЕ-Жетроник инжекцион, имат и цялостно електронно запалване с отделен комп.
Но тая им система на изцяло електронно запалване на такива КЕ-оборудвани коли, няма общо с КЕ инжециона, отделна електонна система си е, дори и да ползва инфо, от примерно някои темп. датчици, или там, положението на дроселовата клапа.

Този добавен Е- префикс към Кто, ::) при Мерцедеси и Аудита след 1986 година, касае електрическия шибър /въздушен спомагателен клапан/ на регулирането на празен ход при СТУДЕН двигател.

Сега ако нещо възразиш или питаш и за тоя шибър, дето го върти едно миниатюрно ел. моторче, ще ти постна пространно инфо с линкове какви са тия електо-механични шибъри, ама след 2-3 часа време.
Такъв шибър напр. имах на КЕ-то на късния ми лифт 1986 р107 500СЛ, такъв имам и сега на на КЕ-то на 1992 Аудито ми Купе 16в.
Ще ти постна снимки на тия шибри, да видиш КЕ какво точно значи, в частта му за Е-то.
Наистина нищо общо с запалвания.

Хи, убеден съм, колко ти се ще сега да си беше коригирал поста с написания абсурдизъм- КЕ Мотроник,... :shy:
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: fulcrum в Март 24, 2020, 14:40:14
За Мерцедесите пояснявам като пример конспектно.
А ето къде те хванах- в грешното и объркващо словосъчетание горе ? - пъхаш КЕ израза, заедно с- Мотроник, в едно.
Няма такова нещо.
КЕ е подвид на К-Жетроника, а Мотрониците са си съвсем отделни системи.
Сега да не кажеш, че си го напечатал само грешно, хаха. )

И другата ти грешка, кривата на запалването израза, неправилно си го написал, поне като подразбиране на подтекст, че е в управл. блок на системата. Да системата на запалване си има управл. блок, ама тук темата дето дискутираме е- система на инжецион, не на запалване.
Затова считам, че и с това объркаш леко народа по темата.

Системата за впръскване- КЕ Жетроник, НЯМА никакъв управляващ блок, тя си е самосиндикална механична система за впръскване, с някои елекрически помагачи при празен ход на студено време.
А коли с изцяло електронно запалване /които може и да са, може и да не са оборудвани с К или КЕ Жетроник впръсквания, все едно коя от двата тия подвида е горивната система, и дали въобще има впръскване/, се управлява запалването им от процесорче, да, прав си, но тоя процесор си касае САМО запалването.
НЯМА, пак викам, НИЩОО ОБЩО, тоя запалителен блок да е вързан с впръскването на бензина на даден автомобил, нито с Е префикса на КЕ-Жетроника му.

Считам че това което те объркало, е че коли с приоритетно поставен КЕ-Жетроник инжекцион, имат и цялостно електронно запалване с отделен комп.
Но тая им система на изцяло електронно запалване на такива КЕ-оборудвани коли, няма общо с КЕ инжециона, отделна електонна система си е, дори и да ползва инфо, от примерно някои темп. датчици, или там, положението на дроселовата клапа.

Този добавен Е- префикс към Кто, ::) при Мерцедеси и Аудита след 1986 година, касае електрическия шибър /въздушен спомагателен клапан/ на регулирането на празен ход при СТУДЕН двигател.

Сега ако нещо възразиш или питаш и за тоя шибър, дето го върти едно миниатюрно ел. моторче, ще ти постна пространно инфо с линкове какви са тия електо-механични шибъри, ама след 2-3 часа време.
Такъв шибър напр. имах на КЕ-то на късния ми лифт 1986 р107 500СЛ, такъв имам и сега на на КЕ-то на 1992 Аудито ми Купе 16в.
Ще ти постна снимки на тия шибри, да видиш КЕ какво точно значи, в частта му за Е-то.
Наистина нищо общо с запалвания.

Хи, убеден съм, колко ти се ще сега да си беше коригирал поста с написания абсурдизъм- КЕ Мотроник,... :shy:

Ейййй ,  то грехота било човек  да  сбърка  :o

Люси , братко - нямам никакво време за романи , иначе много много бихме се забавлявали :D
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: USfan в Март 24, 2020, 15:13:48
Ерраре хуманум ест, както казват римляните.   :))

И аз много греша, като пиша бързо...
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Март 24, 2020, 15:58:31
Системата за впръскване- КЕ Жетроник, НЯМА никакъв управляващ блок, тя си е самосиндикална механична система за впръскване, с някои елекрически помагачи при празен ход на студено време.

касае електрическия шибър /въздушен спомагателен клапан/ на регулирането на празен ход при СТУДЕН двигател.

Значи малко не съм съгласен с това.
ke-jetronic на моя 1989 560SEC има баямити голяма кутия ECU намира се в краката на пасажера до пантите на вратата.

(https://pichost.name/images/2020/03/24/c8bcdecb45e5f5cb5c20376c9cfa70e6.md.jpg) (https://pichost.name/image/V7Ewl)
(https://pichost.name/images/2020/03/24/72f8c6553eb08c6b8ab227f968c7575e.jpg) (https://pichost.name/image/V7sWo)

И второ незнам за какъв шибър говориш ?
Цялата далавера на това ECU на KE-jetronic е да управлява налягането на горивото чрез EHA (electro hydraulic actuator)
ECU взима данни от оксижен сензора (най вече) за да регулира въпросното налягане което в крайна сметка се отразява на качеството на горивната смес.

(https://pichost.name/images/2020/03/24/aef9dff2f96ef21e73fcafc6dedf04db.jpg) (https://pichost.name/image/V7gX8)

Стартовата дюза се управлява от релето за бензиновата помпа.
Клапана за оборотите на празен ход се управлява от отделен модул, намира се в краката на пасажера, на стената към мотора.
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: USfan в Март 24, 2020, 22:43:30
Значи малко не съм съгласен с това.
ke-jetronic на моя 1989 560SEC има баямити голяма кутия ECU намира се в краката на пасажера до пантите на вратата.

И второ не знам за какъв шибър говориш ?
Цялата далавера на това ECU на KE-jetronic е да управлява налягането на горивото чрез EHA (electro hydraulic actuator)
ECU взима данни от оксижен сензора (най вече) за да регулира въпросното налягане което в крайна сметка се отразява на качеството на горивната смес.

Стартовата дюза се управлява от релето за бензиновата помпа.
Клапана за оборотите на празен ход се управлява от отделен модул, намира се в краката на пасажера, на стената към мотора.

За наличието на кутията съм съгласен, съвсем я бях забравил.
Писах че няма такава, понеже колегата Киро писа за кривите на запалване, че се командват от електронен блок, и да не се объркват нали, при четене нещата по темата за впръскването, с тоя блок на запалване.

А шибър аз викам така разговорно, разбира се, не на нормалната стартерна /пускова/ дюза, а именно на клапана за оборотите на празен ход- ICV (Idle Control Valve)
Трябваше да конкретизирам, че става въпрос за приложения на КЕ-Жетроника при Фолц и Ауди, където при дадени модели, няма тази допълнителна пускова горивна дюза, а само тоя ICV регулира оборотите на празен ход, вкл. и при студен двигател.
Ето цитат от един Мануал за обслужване на тоя клапан. За мен визуално и реално, си има вътре нещо, движещо се като, и приличащо на шибър, затова му викам и така.

(https://pichost.name/images/2020/03/24/89afd58cff05b429604f5de6cf118f5f.jpg)

(https://pichost.name/images/2020/03/24/64535137b9fd447df43363dd6ba7e44f.jpg)

(https://pichost.name/images/2020/03/24/127788e634fad1194ac9e72d0aa3b8dd.jpg)

ISV- for the engines, that have one.
Most of the engines- ones with KE3-jetronic, use one with alloy casing, and VAG code- 034 133 455 B.
Pay attention to that adjustment bolt- this is how you can expect to look bolt on 25 years old ISV, that nobody has tampered with. If the glue has been scraped off so that the bolt can be turned, it might mean that someone has adjusted it to compensate for worn out MAF potentiometer.
This is how the moving part should look like in rest position. You can test it with screwdriver- it should move in a direction that first closes that gap, and then opens gap on another side.
When moving part is released, it should close very quickly.

Разбира се, при приложения на старите прости К-Жетроници при дадени марки от средата до края на 80-те, също ги има тия нормални пускови дюзи /не и при всички модели коли с К-Жетроник има пускови дюзи/.
С такива дюзи са например обикновените К-Жетроници на моите 1991 Голф 1-ца 1.8 кабрио, и 1987 Сааб 900 с 2.0и мотор.

А ето и едно хубаво принципно описание на КЕ-системата, може да се свали в ПДФ формат.

http://berlinasportivo.com/Technical/lancia/Thema832/Bosch-KE-Jetronic-OCR.pdf
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: Bogi в Март 29, 2020, 01:25:40
Все пак се намери информация че на М117 е монтиран Motronic, и то от AMG
Макар че от този М117 е останал само блока :)

http://www.w124performance.com/docs/mb/M117/M117_DOHC_Motronic.pdf
Титла: Re: B23E K-jetronic
Публикувано от: USfan в Март 30, 2020, 01:06:21
Интересно инфо.
Тоя Мотроник изглежда АМГ си го слагат сигурно и техните 4 клапанови глави за в117.
Но понеже АМГ в 1988 год. още са си 100% независима фирма, значи може да ги броим за чужда тунинг фирма.

Тогава си остава фундамента, че на Пурите, вкл. и на по-малките осмаци мотори с код М116, с 3.8 и 4.2 литра обем, Бенц са слагали само К/КЕ-Жетроници от разни генерации.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_M116_engine