Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
Може би сме сгрешили в правеното на спирачките , защото ние сменихме всички цилиндърчета но не сменихме спирачната течност а само доляхме такава dot 4. А пък старата може би е наливана преди 3-4 години.

Зависи колко време е седяла със старата течност и все пак каква е старата течност. Колкото и вода  да е абсорбирала, все пак новите цилиндърчета не ръждясват толкова бързо, но си ръждясват. Почнете с помпата, че ми звучи като да е проблема в нея. Цилиндъра трябва да е чист и гладък, буталцата също. Гумичките не трябва да са омекнали и разлигавени. Ако нямате от греста за сглобяването (тя е устойчива на спирачната течност, това и е специалното), ползвайте просто спирачна течност за смазка при сглобяването.
Препоръчително е да се сменя спирачна течност на две години, независимо каква е колата. Съвременните просто имат покрития по цилиндрите, които ги предпазват от корозия.
2
Немски автомобили / Re: Ford Taunus Coupe '71, 2000сс, V6, GXL - на Весо
« Последна публикация от m_g - Днес в 16:16:22 »
Това, което лепи Весо, не е хигроскопично. Екстра му се получава!

Мите, не знам какви си ги творил, но лечението е в две посоки.
Поръчка от Чехия на уплътнения - би трябвало все някоя фирма да прави за 110R. Нали е най-по-баш мокър сън на чхословашкия колекционер. Няколкостотин евра и готова. Молим се на всички светии да пасне и да не тече.
Втори вариант е да си вземеш лепило за автостъкла. Запълваш фугата стъкло - уплътнение и фугата уплътнение - кола. За целта завираш човката на пистолета и пълниш, докато я плъзгаш настрани. Иска се сила, сръчност и много да ти е прекипяло. Свинска работа.
Излязлото и намацано черно лепило се чисти веднага с коресилин, че като изсъхне няма махане. Аз го изиграх на Волгата и за момента е подозрително херметична.  Ръчен пистолет, парцали, коресилин, мамата и готово за два часа пред гаража. Това защото новото уплътнение за 200 кинта от Украйна не беше с правилна форма и не искаше да влезе. Сложихме старите от 1964 и карат без забележка след моята недотам красива, но ефектна намеса. Три години никъв теч. Ура, другари!
Вариант три - не бараш нищо, бършеш след дъжд и толкова. Оставяш оправянето на мизерията на бъдещите поколения, караш си колата активно и евентуално я продаваш. Евентуалните чехи така и така ще я пръснат на атоми за нова боя, ако искат да им е не автентична, а перфектна като нова кола.

Не мацай с домакински силикон за баня, пожълтява и ще те е много яд.

Заложи на трети вариант и събирай центове за вариант 1. За 2-3000км в годината нищо няма да стане.
3
Френски автомобили / Re: Peugeot 205 GTI '84 по мой вкус
« Последна публикация от Механджията - Днес в 15:57:29 »
супер краен резултат, джантите много му ходят
4
Видео и Снимки / Re: Виртуален тунинг на класики със Фотошоп
« Последна публикация от CJ7 - Днес в 15:48:25 »
5
Елементарно е да смениш течността. Просто от всяко колело източвай в съд с прясна течност, докато не излезе чиста, като естествено наливаш нова в казанчето. Същото и за привода на съединителя.

Вдигате волгата на подемник или на стабилни опори. Първо въртите ексцентриците в опорите на накладките, докато не почнат да опират в барабана. След това от другите ексцентрици регулирате хлабината между накладкатаи барабана така, че колелото да задържи и после до момента, в който се освободи. Елементарно е.
Ако всичко е наред, колата с лекота се мести при бутане на равно, а спирачките не греят при движение.
Добре е и накладките да са нови - препоръчвам оригиналните на УАЗ от Карбон - Плевен или Автотехника - ПМ. Те са ковани и вършат чудесна работа.
6
Общ технически / Re: Пясъкоструй в София
« Последна публикация от krankenstein - Днес в 13:44:00 »
В с. Лозен - обработват цели купета и шасита, имат материали дори за много фина обработка, но цените при работа с такъв материал са доста скъпи. https://bazar.bg/obiava-24060935/piasakostruyka
В с. Мрамор - разбират си от работата, но нямат чак толкова фин материял. Там са ми правили джанти, но не съм сигурен дали имат възможности за цели купета. https://blast-engineering.com/
7
Всичко за Класик рали "Сердика" ривайвъл 20=>21 ще намерите в темата:
https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,11073.0.html

За участниците, който не са от София съм качил инфо как да си резервират стаи на промо цена по време на ралито.
Очакваме Ви на старта в събота в рамките на Kaufland open-air fest.
8
https://www.facebook.com/111232849028747/
Х-л Свети Георги ще е домакин на финала ден 1 от ралито. Там ще и рали-партито за всички участници и гости.
Желаещите да резервират нощувка на преференциална цена 48лв. двойна стая да се свържат с хотела на тел. 0882483300 промо код: #rallyserdika  ;D
9
Немски автомобили / Re: Ford Taunus Coupe '71, 2000сс, V6, GXL - на Весо
« Последна публикация от krankenstein - Днес в 12:16:55 »
Весо, тия изолации не задържат ли много влагата? Трябва да си сигурен, че уплътненията и снадките по купето не текат. Между другото и аз сложих доста изолация по преградите между купето и мотора, щото при мен е доста шумничък меко казано. Обаче се оказа, че оригиналните уплътнения текат, та сега явно ще трябва да играе силикона... търся съвети и помощ от по-опитни колеги как да се справя качествено с тази задача :)
10
Немски автомобили / Re: Ford Taunus Coupe '71, 2000сс, V6, GXL - на Весо
« Последна публикация от ufer - Днес в 10:28:20 »
Весо, той стана готов за космоса с тази изолация. Направо го изстрелвай след Теслата на Мъск... ;D
Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10