Автор Тема: Историята на Алфа Ромео  (Прочетена 20258 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 03, 2008, 14:27:16
Прочетена 20258 пъти

Неактивен cvetelin

 • Публикации: 718
  • http://classiccar-bg.com
Историята на Алфа Ромео започва в Неапол, доста далече от родния Милано. Именно там французинът Alexandre Darracq  е създал през 1906 година филиал на своето парижко предприятие за производство по лиценз на два модела коли. Едната кола е обзаведена с едноцилиндров двигател с мощност 8 и 10 конски сили ( к.с) Другата имала по-мощен мотор с два цилиндъра и с 14 к.с. Филиалът бил наречен Societa Anonima Italiana Darracq (SAID) – отворена италианска компания на Дарак.

Компанията ALFA (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili Darracq) е била образувана в 191- година на базата на промишленото обединяване за монтаж на леките автомобили SAID. По нататък Anonima Lombarda Fabbrica Automobili Darracq  пренася производството в Портелло до Милано. Така в Ломбардия от 1910 година се е появил завод за производство на автомобили с марката ALFA. В емблемата на компанията се използват символи  на град Милано – змия ( огромен смок), поглъщащ  човек,  и червен кръст на бяло поле – символи, соито олицетворяват предприемчивост и могъщество, призовани да спомогнат за световен успех. Легендата разказва, че родоначалникът на извествия ломбардийски род Висконти (Visconti) по време на първия кръстоносен поход е убил в двубой сарацин, на щита на когото е бил изобразен змей, поглъщащ човек, а червеният кръст на бяло поле напомня за героичната постъпка на един жител на Милано, който първи е поставил кръст на стената на Йерусалим по време на Първия Кръстоносен Поход.
Моделът 24 НР се смята за първия автомобил с марката ALFA


В 1915 година компанията преминава в ръцете на нов собственик. Никола Ромео (Nicola Romeo) дава своето име на компанията, която започва да се нарича Alfa Romeo. Още с първите стъпки под марката Alfa, а по-късно и под новото й име Alfa Romeo се произвеждат автомобили с много добри ходови качества. Колите на компанията участват постоянно в различни автомобилни състезания за потвърждаване на бързината и надеждността си.


1910 -1920 година
Под ръководството на Уго Стелла (Ugo Stella) излизат серия автомобили, които бързи стават конкурентоспособни на пазара. Техният конструктор от 1910 до 1926 година бил Джузепе Мерози (Giuseppe Merosi).
Моделът 24НР –това е първият автомобил, който с пълно право може да се нарече Alfa . Той е развивал скорост 100 км/час. Под тази марка са се произвеждали автомобили до 1915 година. Torpedo 20-30 HP е първият автомобил, създаден в 1920 г. Под марката Alfa Romeo
Това е Tornado 20-30 HP, произведен вече под марката Alfa Romeo


В 1920 г. Мерози създава своя шедьовър Alfa Romeo RL, който става флагманът на завода в Портелло. На автосалона в Лондон англичаните веднага започват да го наричат „малкия Rolls Royce”. Този автомобил се е произвеждал чак до 1927 г. и са пуснати 2631 екземпляра.
Един от най-красивите автомобили на времето си – Alfa Romeo RL – произвел фурор при появата си в 1920 година


Първите победи в автомобилните състезания са били удържани в 1920 г. Те съвпаднали с възраждането на автомобилния спорт след Първата Световна война.

1920-1930 година
В 1923 г. в компанията преминава от FIAT конструкторът Виторио Яно (Vitorio Jano). След 5 месеца излиза Р2 – двуместен 8-цилиндров състезателен автомобил. През 1925 година той донася на фирмата победа в световния шампионат и станал легенда.
В 1925 г. е произведен Alfa Romeo 6C 1500 , в който са използвани най-добрите технически разработки от модела Р2. В чест на Никола Ромео дават на автомобила емблемата „NR”
Под капака на спортния Alfa Romeo P2 е монтиран 8-цилиндров мотор

От 1927 г. се развива производството на дизелови и авиационни мотори и на камиони. В 1929 г. е създадена спортно-състезателния екип Scuderia Ferrari.

1930-1940 година
В 1932 година с увеличаването на броя на клиентите се появява необходимостта от организиране на сервизни центрове. Създават се търговски представителства в Англия, Белгия, Австрия, Швеция, Испания, Унгария и Чехословакия.
В края на същата година предприятието преминава под управлението на Института за промишлена реконструкция ( L’Istituto per la Ricostruzione Industriale – IRI).
През втората половина на 1930-те години предприятието е изпълнено с енергия. Под управлението на Уго Гоббато (Ugo Gobbato) се модернизират цеховете, установява се серийно производство и се възстановява производството на камиони и автобуси.
В 1938 г. Виторио Яно преминава в компанията Lancia, където под негово ръководство излизат такива модели като Appia, Aurelia, Flaminia. На негово място постъпва Орацио Сатта Пулига (Orazio Satta Puliga), станал третият водещ конструктор в историята на компанията. В същата година се създава и състезателния екип Alfa, но в този период състезателната дейност зависи от политическия климат в страната. Муссолини забранява на италианските пилоти да участват в състезанията във Франция.
През 1939 г. започва разработката на автомобила 6С 2500. Увеличава се производството на самолетни двигатели. Започва строитилството на завод в Помиляно Д’Арко (Pomigliano d’Arco)
Спортна (Competizione) версия модел, построен на базата на Alfa Romeo 6С 2500


1940-1950 година
Втората Световна война е нанесла сериозни поражения на заводите на компанията. В по-малка степен е пострадал завода в Помиляно Д’Арко. Било необходимо доста време за възстановяване на производството. Взето е решение да започне ограничено производство на базата на 6С 2500 с нова аеродинамична спортна каросерия. Така се ражда “Златната стрела” (Freccia d’Oro).
В 1947 г. Клементе Биондетти (Clemente Biondetti) постига победа в състезанието Mille Miglia, която става потвърждение за икономическия подем на предприятието и символ на преодиляване на последствията от войната
Alfa Romeo 6C 2300, в названието на която е добавено Mille Miglia е специалната версия на колата, посветена именно на тази победа


В 1950 г. на базата на автомобилното шаси на великолепната 6С 2500 се пуска новия модел 159. В него били направени изменения в двигателя на автомобила, но външно той остава практически същия

Това е масовият модел Alfa Romeo 1900 Berlina, който дебютира на Парижкия автосалон в 1950 г. и за времето на съществуването на който се е разпродал в добър тираж.

През есента на 1950 г. на Парижкия автосалон, а по-късно и в Лондон е представен Alfa Romeo 1900 с двигател 1,9 литра с мощност 90 к.с. и скорост 150 км/час. След две години дебютирали Alfa Romeo 1900 Coupe и Alfa Romeo 1900 Spider, каросериите на които били конструирани в ателието Pininfarina.

1950-1960 година
В 1950-те години предприятието преминава на серийно конвейерно производство.
През 1954 г. на автосалона в Торино е бил представен автомобила Giulietta Sprint, който съвместява качествата на спортен и пасажерски. Той имал голям успех сред клиентите. Последвали моделите Giulietta Berlina, Sprint, Sprint Veloce, Spider, Spider Veloce
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1954 г. не е лишен и от спортен уклон в управлението и динамиката, независимо от високото ниво на комфорт

Версии на модела Giulietta са правени много, като например красивия Spider,който се появява на пазара в 1955г
Alfa Romeo 1900 и Giulietta постигат многобройни победи в състезанията от категориите Turismo и Gran Turismo


Компактната и достъпна кола Dauphine Alfa Romeo със слабичък мотор е е разработена съвместно с Renault и пусната по пътищата за масово използване в 1959 година


Сътрудничеството с дизайнерските студии за разработване на каросерии на автомобили ражда така наричения “италиански стил”.
В края на 1958 г. е сключен договор за сътрудничество с Renault, което позволява в началото на 1959 г. да започне производството на Dauphine Alfa Romeo. С цел разширяване на производството било решено да се прави монтаж на Alfa Romeo 2000 в Бразилия, а монтажът на Alfa Romeo Giulietta и автофургона Romeo – в Испания и Южна Африка
Още една от разновидностите на модела Giulietta — версия SZ е била за първи път показана в 1960 година


1960-1970 година
В 1960 г. започва реализацията на комплексна програма за увеличаване на производството, която включва изграждането на нов завод до Милано, разширение на завода  в Помиляно Д’Арко и строителство на нов производствен комплекс в Арез. Предвижда се и разширяване на търговската мрежа в Италия и зад граница.След строителството на новия завод Alfasud в Помиляно Д’Арко емблемата на компанията се изменя малко- остава само надписа Alfa Romeo, без да се пише градът. В този си вид тя се изобразява и досега.
От 1960 до 1972 компанията се ръководи от Джузеппе Лураги (Giuseppe Luraghi).
В новия комплекс в Помиляно Д’Арко се установява серийно производство на дизелови мотори Renault и монтаж на новия малолитражен автомобил Renault R4. Заводът в Портелло се концентрира върху производството на различни версии от модела Giulietta (Berlina, TI, Sprint, Sprint Veloce, Spider, Spider Veloce, Sprint Speciale и S.Z.), а също така Alfa Romeo 2000 и 2600.
В 1962 г. дебютира новия модел Alfa Romeo — Giulia TI с двигател 1570 куб. см.
През 1964 г. се създава самостоятелно подразделение Autodelta, което произвежда само спортни автомобили за състезания на базата на серийните, а също и уникални екземпляри.
В 1965 год за  участия в състезания се  произвежда  Giulia GTA (Gran Turismo Alleggerita) с олекотена каросерия

Този интересен модел Alfa Romeo Montreal е показан пред публика по време на автосалона в Монреал през 1967 г. Под неговия капак е разположен 2,6 литров мотор V8


1970-1980 година
Седемдесетте години на миналия век са отбелязани с много спортни успехи. В 1975 г. автомобилът 33ТТ 12  донася победа на шампионати, изпреварвайки Porshe и Renault Alpine.  През 1977 г. успехът се повтаря. GTA е единствения в света автомобил, който седем пъти побеждава в 24-часовите състезания – от 1970 до 1976 г.
Alfa Romeo 33 TT 12


До тук .... Алфа Ромео


източник -> Spisanie.to
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »
Има три неща, които една жена може да направи от нищо-шапка, салата и семейна сцена.

Декември 05, 2008, 01:46:35
Отговор #1

Неактивен madboy

 • Публикации: 1880
1951г.АЛФА РОМЕО намалява участието си в големият спорт.Може би защото и серийните и автомобили вече имат славата на спортни возила.Първият нов модел е една малка АЛФА наречена с нежното дамско име ,,Джулиета,,.Нейната разработка започва в далечната 1952г.Автомобилът е със стоманено шаси,независимо окачване на предните колела,а за задната ос вместо листови ресори са използвани пружини.Гениалният двигател на ,,Джулиета,,разполага с два горни разпределителни вала,4цилиндъра,обем1290куб.см.имощност от 53 к. с.През1953на пазара е пусната серия облигации,като за печалби са обявени новите ,,Джулиети,,Платформата за новият автомобил е завършена ,но работата по цялостната конструкция се бави .Трябва да се намери специализирана ф-ма която да изработи серия от спортни версии срещу няколко от тях като премия .Стежката задача се наема студиата ,,БЕРТОНЕ,,създадена специално за случая,резултата е произведени 25 000 автомобила.Двигателя на ,,СПРИНТ,,е с два карбуратора ,,ВЕБЕР,,и има уникалните за времето си 84 к.с.-достатъчни за да развие 165 км.час.През 1955 излиза седана ,,ДЖУЛИЕТА,,който е последван от открита версия наречена ,,СПАЙДЕР,,.Тя е разработена от друга ВЕЛИКА дизайнерска студиа-,,ПИНИНФАРИНА ,,в-у скъсената база на ,,ДЖУЛИЕТА,,.През 1956 се появяват и вариантите ,,ВЕЛОЧЕ ,,на ,,СПРИНТ,, и ,,СПАЙДЕР,,които разполагат вече с мощност от 90 к.с.След още четири години на бял свят излизат познатите ни от,,СЛАДЪК ЖИВОТ ,,на ФЕЛИНИ ,,ДЖУЛИЕТА,,SZ -SS и двата автомобила ползват двигатели с мощност от 100к.с.и петстепенна скоростна кутия .През 1962 година ,,ДЖУЛИЕТА ,,е заменена от друго нежно създание ,,ДЖУЛИЯ,,създадена изцяло от екипа на ОРАЦИО САТА ПУЛИГА .Спортните версии на ,,БЕРТОНЕ ,,и ,,ПИНИНФАРИНА ,,приемат новото име заедно с по големият двигател1.6 литра 92 к.с.Следващата година и ,,ДЖУЛИЕТА СПРИНТ,, е заменена от ,,СПРИНТ GT,,на ,,БЕРТОНЕ,,и това става първият сериен автомобил ,излязла от вратите на новият завод на ,,АЛФА РОМЕО,,в АРЕЗЕ .След време и двата модела получават по-големи и мощни двигатели ,достигайки до 2.0 литрапрез 1976 г.През същата година ,,ДЖУЛИЕТТА,,е съживена за нов живот сер116 с трансаксиално задвижване на базата на ПЪРВООБРАЗА ,,АЛФЕТА,,Благодаря!!! :-D  :-D  :-D
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »
Centrum Transaxle

Декември 05, 2008, 23:17:25
Отговор #2

Неактивен madboy

 • Публикации: 1880
Давай ,само така ,да събудим заспалите ГЕНИИ :-D  :-D  :-D
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »
Centrum Transaxle

Януари 31, 2012, 15:02:59
Отговор #3

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Амиии, ще попиша и аз нататъка. :))
Като материал имам да кача, и едни доста интересни статии за абсолютното бисерче в гамата на Алфа през 60-те, модела- 33 Страдале. ;)

Ама за това друг път, като има време.
А почваме по скромно, с една рекламка в готин цвят на тогава прилично по-грозно лифтингосания Спидер през 1983.
Имам предвид по грозно, защотот изчезват фините хром брони, и се появяват тия гумени по дебели.
За десерт, и с отвратния спойлер отзад. :)

Октомври 05, 2016, 19:28:42
Отговор #4

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Брей, тук по форума в последните 4 години няма много интерес към тази историческа тема.
Вкл. и аз още не съм сканирал материала за Страдалето.  :-\

И все пак, през 50-те години, марката става и освен всичко друго, синоним на понятието дриймкар, благодарение на трите студии Бат- 5, 7 и 9, проектирани от Франко Скалионе.
Ето едно интересно кратко филче, където се виждат едни от редките моменти, когато Батовете се движат.« Последна редакция: Октомври 05, 2016, 19:31:19 от USfan »

Ноември 06, 2018, 19:01:22
Отговор #5

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Да освежим малко темата с тест на доста интересната 8С Купе.
Макар и да е с присаден не-Алфов мотор, си е чудесна спортна/ГТ кола.
Преди 15 години и беше премиерата на студиата на Парижкиа салон, а в 2006 почна продуцирането.
Като беше нова се продаваше трудно, но сега почна да са харесва на народа и феновете с кинти.
По подобие и на други млади спортни класици като БМВ 3ет8, и Бенц АМГ СЛС, хубаво 8С купе или Спидер, сега се продава на почти двоина цена на листовата си, отпреди 10 години.


Ноември 07, 2018, 11:02:55
Отговор #6

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5065
Както самият Хари Меткалфи предложи, при лошо време, пазете я в гаража и просто я съзерцавайте! :)

Изгледайте видето, чичо Хари споделя много любопитни факти, които и аз не знаех.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Ноември 07, 2018, 11:20:39
Отговор #7

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Както самият Хари Меткалфи предложи, при лошо време, пазете я в гаража и просто я съзерцавайте!

Изгледайте видето, чичо Хари споделя много любопитни факти, които и аз не знаех.

Митко, точно така.
Бившия издател на Ево списанието, е много хардкор итало, а и въобще авто-ентусиаст.
И екстремно много начетен и информиран, както забелязваш.
Особена за разлика от 99% от авто Ютубаджиите, дето не могат да различат, примерно, Триумф от МГ.
И понеже той е истински английски джентълмен, и понеже от изгледа отзад от личния му гараж всеки път настръхвам, като го видя във видеата, ще си позволя да перифразирам, една мисъл на великия му сънародник У. Чърчил, казана по друг повод-
Some Chichen, some neck!
Е в случая на фона на Хари на видеата бих казал- Some cars, some garage!   :))

А някой фен на историята като мен, може ли да се сети по какъв повод Чърчил споменава някакво пиле и врата му, а...  O:-)

Ноември 08, 2018, 12:05:57
Отговор #8

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5065
Това за пилетата го проверих в гугъл, признавам си! :)

Хари внася в света на автовлогърите такава класа, че даже оформя отделен свят.
Джентълмен с класа, но и абсолютно откровен, практичен и открит към зрителите.

Гледал съм 100% от епизодите му.  :D
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Ноември 08, 2018, 20:36:09
Отговор #9

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Да, да, задълбочен е.
Което, ако не му бях гледал клиповете, а само знаех, че е издавал списание ориентирано основно към фабрични тунинги, нямаше да повярвам, че той е с такъв хем широк, хем задълбочен поглед, и към миналите творения на автоиндустрията.

Що се касае за прословутата реплика на Чърчил, няма проблеми, то тук повечето сте по-млади от мен, нормално е неща по Нета да си намирате, доста по-лесно, отколкото примерно, в Народната, или разни градски библиотеки, хаха...  :))
Всъщност, макар да обичам да чета, и да съм чел едно оригинално английско издание на Мемоарите на У.Ч, благодарение на сега вече лесно достъпните оригинални филмови записи от Нета, наскоро чак разбрах, че неправилно над 30 години аз, а може и над 60-70 години разни мастити историци, са приписвали първоначалната закачка, че Хитлер за 3 седмици ще скърши врата на Англия като на пиле, на бившия френски министър-председател колаборационист- Пиер Лавал.

Всъщност, в тая си постната по-долу реч пед Канадския парламент в 1942 год, Чърчил казва, че по време на капитулацията на Франция в 1940 година, някакви френски генерали или генерал, угодно са казали това на френския министър-председател.
Ако е било така, вероятно та да може косвено те да си оправдаят собствените мърляшки действия при отбраната на страната, и нежеланието им да продължат реално съпротивата, при още далеч не съвсем скършената, и все още налична в 1940 год. френска армия.

Та така.
Отплеснах се де, но понеже сме на англовълна, ето реалната реч на Чърчил от 1942, където той казва за първи път знаменития израз за някоето си вратле...

« Последна редакция: Ноември 08, 2018, 20:45:31 от USfan »