Автор Тема: Софийският Datsun 280 ZX - 1981 г.  (Прочетена 39706 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 11, 2021, 11:13:42
Отговор #80

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Ха, ами по този начин, историческия кръг в течение на десетилетията на почитателки на Датсуните Зет в БГ се затваря.
Една от причините да купя точно този екземпляр в 1994 год. /не в 1993/ бе една тогавашна моя приятелка.
Тя много харесваше предишния ми следлифтов 300 турбо, а и бе голяма фенка на спортните и ретро, тогавашни мои налични коли.

Та, нея бях я водил на екскурзия във Виена и Австрия в 1993 год, и тогава тя ме врънкаше да купя един син металик 1983 пост-лифтов 280 2 плюс 2 тарга, който го мернахме паркиран в един подземен гараж в града, и който се продаваше.
За съжаление този Зет беше ударен отпред в ляво, с откъснато колело /интересно как го бяха завлекли на това паркомясто/, и нямаше как директно с нас да го вземем и да го караме, при връщането ни в БГ.

И така, точно модела 280 ЗетХ доста и влезе на тази бивша моя приятелка в полезрението, и 1 година по-късно, в 1994, като го видя този черния металик 280, и то напълно в движение /беше с нов австрийски 2 годишен Пикерл преглед, както и с нови 4 броя гуми Гудиър Игъл НЦТ2/ не спря да ме тормози, докато не го придобия.
По-късно тя и доста го покара, освен мен.
Тя бе инициаторка на доста мои, а и наши общи с нея, ретро и спортни автопридобивания /както и купувания на японски основно шосейни мотоциклети/ в периода на 90-те години.
Трябва да се разровя в архива си да видя дали имам някакви запазени снимки с мен, нея, и Датсуна, от онази пролет на 1994 год, когато бяхме във Виена и взех колата, и ако ги намеря, ще ги сканирам и постна в темата.

Така че, дама го намери и при дама сега и отиде, което е перфектен финал на цялата вече 27 годишна сага, откакто колата дойде в БГ.  :)
« Последна редакция: Май 11, 2021, 11:48:45 от USfan »

Май 11, 2021, 21:07:14
Отговор #81

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2623
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Ей страхотна история , винаги имаш какво интересно да разкажеш . Съдбата си знае работата ! Дано новата собственичка има времето да покарва хубавият черен Датсун из родината ни и да го виждаме по разни ретро мероприятия .

Май 11, 2021, 22:46:05
Отговор #82

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Ами, всъщност с нея се оказахме отдавна приятели по фейса.
Но доколкото разбирам, заради местоживеенето и, може да го покарва и по Лазурния бряг. което пък също не е лошо.
Като бях малък и ги гледах дошлите по-заможни туристи по Златните точно с 260 и 280 Зетки, това през 70-те и 80-те години, си казвах, че това е точната кола да отидеш на море с нея, и да я караш все покрай морета.  :)

280-тката така и не съм я карал на Варна, но 2-3 години преди нея имам страхотни спомени от карания на 300 турбото по северното ни крайбрежие, но пък за съжаление, нито една снимка от него и морето.

Юни 03, 2022, 09:14:28
Отговор #83

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Да, Датсуна ми липсва, чаровен звук вадеше с редовия му шестак мотор. )

За да не откривам нова тема, тук ще пиша и някои неща за актуалните ми 2 японки, които карам, както и ще качвам каквито намеря стари снимки и други спомени, и от предишните ми притежавани японски коли освен 280 ЗетХ-а, като 1987 300 ЗетХ турбото, и една ранна 90-ска Дайхатсу Фероца софттоп, която основно баща ми караше.

Но добре, че има ползвам и други японки сега, като 1999 Миатата МХ5 10-години Аниверсари Едишън, и 2001 Лексуса СЦ 430, понеже тяхното качество на изработка и надеждност е доста високо за серийни коли, а и тия двете и като конструкция, и като емоция, си ми харесват много.

Та, и Миатата си е добре, проблеми на прави никакви, но се концентрирах тия дни на Лексуса за каране и леки обслужвания.
Вчера му смених маслото в автомата пак /есента на 2021 год. го смених в сервиза в Делта Хил/ понеже ще го чака да се надяваме, отново едно щастливо и интензивно лято на карания, основно на дълъг път в провинцията и в чужбина, а и по морето, и предполагаемо основно в горещи дни.

Една от малкото забележки които бих отправил по отн. на дългогодишната му швейцарско поддържане /колата е продадена нова там, и до 2019 си беше СН резидент, е че даже и в Лексус сервизите не са сменяли маслото с филтъра на автоматика, а само са го източвали през пробката на всеки 50000 км, и просто доливали ново по 3 литра.

Общо маслото там в 5-скоростния Айсин автомат е 6 литра, от които примерно 1 литър и нещо е в турбинното колело, а 2 литра остават под капака в филтърната кутия, ако не се свали и капака с филтъра зад него, да се сменят и те.
Така при само източване през пробката остават 50% от количеството АТФ вътре в кутията, и работата е все едно е наполовина свършена, като изтекат само 3 литра на такова опростено източване.
За да съм на сигурната страна, в рамките на 6-7 месеца ударих 2 смени на АТФ-а, вкл. и с филтъра.

На Лексуса тия дни се махнаха летите 6-спицови тип-Авус джанти със зимните гуми, и бяха върнати обратно на колата фабр. и 18 цола лети джанти /сложени са им нови летни гуми Нексен в ориг. размер/, и с тях колата се държи чудесно в завои, за отн. тежък и комфортен Гранд туризъм.

Сипах в горивото вчера и СТП добавка за чистене на инжектори, понеже е сега след едно ходене до Гърция, там при зареждане на местна Ессо бензиностанция нещо му се вкл. аварийния режим на осмака мотор /сигурно са насипали гърцаките бензинджии газйола или вода в бензина, за по-далавера, на сега там актуалните високи цени )) /.
Така че, ходите ли в Гърция, за другите вериги не знам, ама съветвам да шкартирате Ессо веригата, там стандартния 95 е видимо скапан /трябваше си другаде да зареждам, и то 98, за по-сигурно/.

« Последна редакция: Юни 03, 2022, 10:17:21 от USfan »

Юни 30, 2022, 17:05:15
Отговор #84

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
След кратка почивка, Лексуса отново ще се раздвижи извън града- пътуване сега за Джулая утре сутрин.
Този път за разнообразие, след сума посрещания на изгрева в изминалите 3 десетилетия, на култовите за това места като на Дунава през 1991 год /с 300 Турбото/, Камен бряг през 2002 год /с 280 ЗетХикса/, и на Иракли през 2013 /с Миатата/, тоя път за разнообразие ще е в Гърция някъде по брега.

Това СЦ купе-кабрио се оказва добра кола за пътуване дори и на 3-4 души, вкл. и на по-възрастни като майка ми, която много го харесва.
Е, стига пътуващите да влачат малко багаж, най-вече само сакове с бански и хавлии...   :))Юни 30, 2022, 21:39:06
Отговор #85

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2623
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Лекса е много як определено , макар да бях със смесени чувства в началото като го видях . Та вече съм му фен .

Юли 01, 2022, 12:58:32
Отговор #86

Неактивен Bogi

 • Публикации: 580
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Хубаво е когато цялото семейство се кефи да се изкара колата !!!
немец мръсен, бандит магистрален ...

Юли 01, 2022, 22:18:51
Отговор #87

Неактивен USfan

 • Публикации: 9794
Да, в нашата фамилия още като бях малък правехме общи забавни неща, примерно и с майка ми и баща ми заедно карахме колела, което не бе много типично общо семейно забавление за възрастни в БГ през 80-те години, поне не в големите градове.

Ами, сериозния ентусиаст при нас, докато беше жив до 2016 год, бе баща ми.
Всъщност покрай неговите отн. интересни за БГ коли през 70-те и 80-те години, и аз взех да се интересувам от коли още 5-6 годишен.
Майка ми пък горката, подложена на това двойно облъчване :)) от баща ми и после и от мен, в течение на десетилетия, стана даже и да не иска, прилично компетентна в областта на всякаквите коли, вкл. и по-нови такива.

Напр. може да различава Г-класа отред и отзад, а и на табло, отпреди и след радикалния лифт от 2018 год, както и по-старите версии.
Различава и напр. Ауди и Поршета джипки от Купе версиите, примерно от нормалните бодита джипки Кайен и Ку7, което за жена нейната възраст, си е постижение.
Да е здрава и жива още дълго време, сега е на 79.

Майка ми специално най-харесва 2 коренно различни типа коли от наличните моите. Примерно много и харесват за возене Голфа 1-цата и Миатата, че ги намира за прецизно изработени, директни на поведение на път, и отн. комфортни за спортни коли, а и открити.
От друга страна, най-харесва за дълъг път Ягуара ми Ес-тайп, което е очакваемо.

Така че като видя събрани в едно в Лексуса СЦ, прецизността на изработка и възможността за кабрио каране, известна и от Миатата, общо в пакет с комфорта на Ягуара, тая комбинация, нормално и за по-възрастен човек, доста и допадна.

Иначе най-много кабрио карания и баща ми и майка ми са ударили с голфа 1-ца и с Миатата, в течение на последното десетилетие и половина.
Американските ми коли и двамата много не ги харесваха, е с изкл. на Пробата турбо, която баща ми харесваше понеже я намираше по европейски прецизна като поведение на път и в завои /е, тя си Мазда МХ-6 отдолу на окачване и ходова част/.

Иначе, преди 3 десетилетия и баща ми ми майка ми обичаха да ми гепят и да се возят на извънградско тогава, 2 мои тогавашния тарга коли- Нисана ми 300 ЗетХ турбо, и първото ми Бертоне Х1/9.

Лекса е много як определено, макар да бях със смесени чувства в началото като го видях. Та вече съм му фен.

Дидо, благодаря ти.  :)
Да, като излезе това СЦ купе-кабрио в 2001 год, и аз не го харесвах, изглеждаше ми изтумбено. Сега обаче, след 2 десетилетия от премиерата, ми допада много органичния му, джинба-итай, или както и да е назован, абс. и инхерентно типично японски дизайн.

Навремето Бруно Сако, като го питали как е могъл да оторизира дизайна на грозната в140, след като предишния топ-Мерцедес, Пурата, бе толкова хармоничен и красив, казал-
- Добрия дизайн изисква време да се привикне към него, и да почне да изпъква.
Ако една кола е харесвана от самото начало, често дизайна и с течение само на няколко години, бързо изгаря.-