Автор Тема: Англичанките на USfan  (Прочетена 7880 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 23, 2021, 22:25:36
Отговор #20

Активен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3287
Люси, готово.
И Триумфът е тук.
Историите ти са безкрайни :D :D :D

Ноември 23, 2021, 22:32:17
Отговор #21

Активен USfan

 • Публикации: 9906
Е, важното е да са забавни.  :))
Благодаря за местенето, сега вече всичко е пригледно.

Ноември 24, 2021, 11:08:23
Отговор #22

Активен USfan

 • Публикации: 9906
Представяне на същия като моя 2000 Салунн, като конкретната кола и тя е била половин век в ръцете на посл. си дългогодишен собственик, както и моя екземпляр.

Качвам това видео и за да анонсирам, че ще търся за закупуване такива стил Минилайт лети джанти, или каквито и да са изглеждащи 60-ски на вид лети джанти за него, стига да са с с отвори за 4 болта/шпилки, и да са точно 14 цола на диаметър /което е и най-големия сериен диаметър за последните години на производство на тази гама седани на Триумф/.

За купуването на такива подходящи джанти за моя 2000 Салуун, ще пусна отделна тема в купуването, въпреки че в БГ надали ще отрия нещо подходящо времево на дизайн, и да е с 4 дупки и на 14 цола диаметър.


Ноември 25, 2021, 09:52:12
Отговор #23

Активен USfan

 • Публикации: 9906
Триумфа иначе е пълен в багажника с разни автентични Триумф, и въобще английски неща.
Освен Стандард-Триумф и Бритиш Лейланд-Триумф сервизните в голям формат А3 книги, касаещи 6 цил. модели - Витез, ГТ6, и 2000 /като едната е с партс номера и схеми и рисунки на всички техни части, а другата- обстоен Уъркшоп Мануал за тези модели/, имаше вътре и фирмено брандираните крик и резервна джанта /обута с непокътната с почти нов профил гума Мишелин Х, производство от 1970 год )) /, както и разни цолови инструменти и ключета, вероятно купувани от първия собственик на колата- българския лекар от посолството ни в Лондон, а и оригинална английска аптечка.
 
Интересно е, че повечето неща в аптечката са производство, както се вижда, на известната напоследък не само по света, а и у нас, фармацевтична фирма- Джонсън и Джонсън.
На кутията на аптечката има и рисуван номер- В-А-6835, което пък показва, както и по сведения на втория и дългогодишен БГ собственик, от който взех колата, че първия и собственик в Англия, а и после в БГ- лекаря от посолството ни, сигурно е бил родом от Варна, понеже при докарването на колата в БГ, там първо е регистрирал Триумфа.

Въобще, едни от най-хубавите коли в БГ са идвали първо в морската ни столица, а и продължават да идват и пребивават там. -)« Последна редакция: Ноември 25, 2021, 10:45:49 от USfan »

Ноември 26, 2021, 12:57:37
Отговор #24

Активен USfan

 • Публикации: 9906
Вчера реших да сваля и проверя какъв е термостата на Триумфа.
Махнах там капачката му над водната помпа, и установих че е стандартен бронзов екземпляр на Стан-Парт, във видимо отлично състояние.
Мерих го с помощта на останал ми )) от лабораториите на Техникума В. Пик, 120-градусов термометър в кипяща вода, да видя кога и колко точно отваря и затваря.
Съответно, установих, че този английски чарк си работи безупречно, така че засега няма да го сменям.

При този демонтаж обаче видях, че водната помпа на този 6-так мотор има лека хлабина в лагера, та вчера свалих и целия и корпус, да го проверя.
След демонтажа се оказа, че видимо си е изправна помпата, няма и никакви течове от нея, а хлабината в лагера е съвсем минимална, та че сигурно ще я оставя в този вид засега.

При нужда от смяна обаче, проверих по Нета за разни доставчици на Триумф части, и ето един хубав сайт, освен разбира се, водещата подобна фирма- Римър Брос.

http://www.mevspares.co.uk/WATER-PUMP-Triumph-2000-and-2.5-Saloon-1963-77.html

https://rimmerbros.com/Category--Triumph-Car-Parts--m-602

Качвам линка най-вече за един приятeл на колегата Киро, който има 1970 Триумф 1300 ТС, ако му трябват някои неща.
Частите им на тези фирми за Триумфи са на умерени цени, а и ги изпращат до повечето страни в Европа

Ноември 26, 2021, 13:09:38
Отговор #25

Активен kaci

 • Публикации: 855
Ще ти дам един непотърсен съвет  ;)
Най добрите части които съм ползвал при англичанките и никога не е имало рекламации са били тези на Unipart!
Тя, както и Вюрт са си "опаковъчни" фирми, но явно изискванията им към производителите са доста по високи. Това важеше в миналото и не знам дали глобализацията не е отровила и тях, но аз при възможност бих избирал и пазарувал техни неща.

Ноември 26, 2021, 20:36:22
Отговор #26

Активен USfan

 • Публикации: 9906
Я, това е интересно за Унипарт фирмата.
Няма проблем за съвета, аз за разлика от повечето българи, пари не ща, а само добри съвети.  ))
Ами не знам обаче дали Унипарт имат такава богата наличност от части за примерно 50-ски до 70-ски англичанки, като тия по-специализирани фирми.
Ще им разгледам тези дни техните католози за части, ако ги има качени в обстоен вид по Нета.

По отн. на маслата, днес си взех Комата АКюФ от Плама.БГ.
Едното от обявените им две офиц. Соф. представителства се оказа бивше.
На адреса на сайта им имат офис в жк. Яворов, който обаче вече е преместен, и ми го обявиха сега да е на бул. България, близо до Билата и Джъмбо там.
Всъщност, даже на тел. разговор не щяха да се кача и до този им нов офис, ами ми донесоха маслата на паркинга на Била.
Така или иначе се разходих до там, че бях наблизо, а и така не се платиха пари за доставката до в къщи, през някой куриер.

Цените им също са се повишили, и тези цени в сайта на Плама.БГ вече не са актуални.
Значи за 5 литрова туба вместо обявената цена от 45 лв, сега ми взеха 55 лв, или по около 11 лв. на литър се пада този АКюФ.
Касови бележки също не дават, пести се от плоския данък и ДДС.
А може и персонални далавери да са на представителите, предвид на отн. актуалната Це-класа 43 АМГ /с чифтов номер за 300 лв, и пластик ленти под номерата на СилвърСтар/, с която ми доставиха маслата. :))
Тези новообявени 55 лв. са цена разбира се, на туба от 5 литра, иначе ако се купува този Ретро-АТФ на 20 литрови ламаринени кутии, сигурно ще е по-ниска цената на литър.

Та, засега най-трудно намирваемия течностен консуматив, това ретро-АТФ масло, вече е подсигурено, за което още веднъж благодаря на Къци.  :)
Сега оставя да намеря подходящи масла и за мотора и за дифа, преди да карам колата до сервиза Кобра-2 в Делта Хил, за смяната на тия флуиди.

Всъщност сигурно ще се озоря и с филтрите на автоматика и на двигателя, понеже надали точно тях ще ги има готови внесени в БГ.
На Борг-Уорнър-35 автомата е една квадратна мрежичка филтъра, а филтъра на мотора е сменящ се хартиено-мрежест елемент, по подобие на много други 50-ски и 60-ски коли.

Та, техн. обслужвания или леки ремонти напредват по-бавно, но с козметиките сме напред, понеже тия дни се хванах и изчистих обстойно салона и багажника на Триумфа, вкл. и с прахосмукачка.
Така изчистена и вътре колата, ще съм готов пък някой бъдещ свободен ден, да ударя направя първата от предполагаемата поредица от поне няколко процедури по чистене и подхранване с крем на кожения салон, та да може на макс. да спася субстанцията на ориг. естествена кожа в салона.

Иначе след това сериозно миене с топла вода и шампоан при Стенли преди 10 дена, се хванах и изпастирах отвън боята с подхранваща паста за металици на ТъртълВакс, и сега боята до голяма степен доби дълбочина и блясък, въпреки множеството и малки драскотини леки дефекти.

Това миене и пастиране на колата обаче разкри на някои от страничните стъкла известно количество дребни драскотини и деруги.
Такива дефекти ще се опитам да ги изшлайфам-изпастирам с някакви препарати и субстанции, ама с какви, тепърва ще разучавам по Нета.

За такова възстановяване на стари автостъкла ще направя отделна тема в Техн. раздел.
Та да можем там да можем да споделил инфо и статии, кой как се е справил с този проблем. Ако по Форума има хора, дето са полирали така драскотини на истински стъкла /не на пластик фарове :)) / ще е полезно да се опишат техния опит и мнения.
« Последна редакция: Ноември 26, 2021, 20:47:45 от USfan »

Ноември 26, 2021, 21:42:55
Отговор #27

Активен kaci

 • Публикации: 855
Пламаджиите са си играчи от край време та не се учудвам на някои от написаните от теб неща :)
Бих ти услужил с каталози на Унипарт, но предвид унищожената ми колекция от списания и брошури едва ли шанса да са оцелели е голям, но ще проверя все пак.
Относно полирането на стъкло мога да те посъветвам да оставиш работата на някоя детайлинг фирма или човек който се занимава с това(има добра група във фейса).
Аз съм го правил преди повече от 10 години и никога не бих повторил!
Освен по особените падове за машината тогава използвах и един прах за целта - цериум оксид ако не се лъжа. Не съм запомнил детайли от рода на марка и т.н. че тогава всичко ми дойде като комплект от някаква полираща фирма в Англия.
Слагам ти снимки(преди и след) на един халоген(стъклен) да добиеш представа какъв резултат се получи тогава.
Трябва да се има предвид, че по халогена имаше доста дълбоки язви и при полиране на стъкло(на врата, челно, задно...) резултата неминуемо ще е по добър.
Повтарям обаче, че със стъклото се работи гадно, нагрява се, а и е рисковано и аз лично повече не бих повторил!

Ноември 26, 2021, 22:31:14
Отговор #28

Активен USfan

 • Публикации: 9906
Видимата разлика, дето си постигнал при тези фарове на стъклата им, е изумителна. ::)
Ами да, прав си, все пак си е професионална работа това шлайфане, а и не ми се ще да рискувам да счупя което и да е от всичките му оригинални на Триумфа стъкла.
Ще търся тогава тия дни и седмици някакви фирми в БГ, а и тая група по Фейса за полиране на стъкла.
Така или иначе, правенето на тия обс. минорни забележки по стъклата ми е последна грижа.

За Унипарт като спомена, гледам че повечето неща дето продават техни сега по Нета други продавачи, всъщност са Ню Олд Сток.
Вероятно от години не правят части конкретно за Триумф и други орфан марки.
Поне техен актуален официален сайт с инфо за такива ретрочасти, не откривам.

https://www.ebay.co.uk/b/Unipart-Car-Parts-for-Triumph/6030/bn_7055439751

А фирми всякакви продават в Англия части за Триумфи, както разбира се, и за МГ, Остин-Хийли, Ягуар, и прочее по-нишови спортни производители.
Ето напр. този хартиен елемент- масления филтър за 2000-2500-ТР4-ТР6, е около 5 Паунда на цена там.

https://www.ebay.co.uk/itm/353208700981?fits=Car+Make%3ATriumph%7CModel%3A2000&hash=item523ce11035:g:Y18AAOSwbdpWUGJI

Иначе сега като го изпастирах 2000 Салууна, се сетих, че имам и недостиг на покривала, та купих 2 броя от Кауфланд- едно за него, и едно за Миатата.
В Лидл или другаде намалени на цени хубави покривала нямаше, ама по съвет на колегата Бурян, се разходих до най-близкия ми Кауфланд, и там намерих.
Там сега ги има намалени на 25 лв. броя, ама аз поне намерих само размер Л, и то с форма шити като за комби или СУВ.
Въпреки тази не много удачна при моите коли кройка на тия покривала от Кауфланд, както и тия на ЛИДЛ, за евтини покривала са идеални, понеже са от тъкан найлон, не лят, и така боята отдолу диша, а и самите покривала са по-здрави на опън и дърпания.

А иначе, докато дойде време тия дни да се позанимавам пак с Триумфа, най-вече по отн. на мазане на кожата в салона с крем, и други дреболии, като сваляне на размери за шиене на стелки по пода и в багажника /а и въобще всичките му оригинални мокети ще се правят наново/, го паркирах сред някои други мои любими коли, да си седи на топло в гаража.

Общо взето, сега конкретно в този ми гараж имам коли, дето покриват всичките 5 десетилетия от втората половина на 20 век като години на дебют на дадени модели, а и на производство.
Триумфа 2000 Салуун дебютира в 1964 год, Сааба 900 в 1979 год, а Олдса в 1985 год. Мустанга Фокси кабрио в най-вътр. гараж, с този му преден аеролифт дебютира в 1987 год, а Маздата Миата от НБ 2 Ген, дебютира в 1998 год.
От двете германки тук, Голфа 1 кабрио с този му лифт с дебелите брони дебютира в 1988 год, а Аудито Купе с В4 лифт, в 1991 год.
Така че, Триумфа с дистанция е най-старата кола тук.

А за тук знаещите ентусиасти, и без да проверяват Нета, ето една загадка.
Та, да видим дали някой ще отговори, гледайки тук Сааба и Триумфа, какво е общото случило се между тези 2 фирми в 60-те години.... O:-)
Подсказвам, това общо случило се, всъщност надхвърля като успешна продължителност доста живота на автокомпанията Триумф, и умира чак в последните години на фирмата Сааб.
А, кое е това нещо... ))


« Последна редакция: Ноември 26, 2021, 23:11:58 от USfan »

Ноември 27, 2021, 09:12:34
Отговор #29

Активен kaci

 • Публикации: 855
.....
За Унипарт като спомена, гледам че повечето неща дето продават техни сега по Нета други продавачи, всъщност са Ню Олд Сток.
Вероятно от години не правят части конкретно за Триумф и други орфан марки.
Поне техен актуален официален сайт с инфо за такива ретрочасти, не откривам.
.....
Да, сега погледнах и явно Унипарт вече си е конгломерат най вече от бизнеси.....
Поне избягвай ако можеш QH като марка, че те бяха в долния край на качествената скАла.