Автор Тема: Леонид Брежнев слага край на българските коли - в. "168 часа"-разследване  (Прочетена 22031 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 21, 2012, 19:27:47
Отговор #30

Неактивен W116

 • Публикации: 136
  • AC Milan Official Website
Батенберг подписва указ и изгонва от България всички руски офицери  две години по рано ,през 1883 г.

А задаваш ли въпроса "Защо ? " и "Какво предизвиква тези действия на Батенберг?" ? Ами ето какво - проблемът е в господата Леонид Соболев и Александър Каулбарс дошли за да (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ) оглавят правителството, които още с идването си започват (по нашенски казано) "да си разиграват коня" и да го раздават много специални и неприкосновени. Ако да извикаш двама руски генерали, за да им дадеш властта в държавата, е проява на русофобия (в каквато бива обвиняван князът) , аз съм трамвай. :D

Не, не сме по-мързеливи от тях. Просто те не са имали национализация, социализъм и простотии. Та така, какъв живот живеем? Какъвто ни завеща СССР. Защо се срина там системата? Нали държат неизброима територия с най-големите залежи от...... всичко! Тогава защо се сринаха, че и нас завлякоха на дъното? Не, не е гнилият капитализъм. Ами изначалната обреченост на измислената им система.
Много добре казано.
« Последна редакция: Януари 21, 2012, 19:40:38 от W116 »

Януари 22, 2012, 17:33:00
Отговор #31

Неактивен победовод

 • Публикации: 839

А задаваш ли въпроса "Защо ? " и "Какво предизвиква тези действия на Батенберг?" ? Ами ето какво - проблемът е в господата Леонид Соболев и Александър Каулбарс дошли за да (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ) оглавят правителството, които още с идването си започват (по нашенски казано) "да си разиграват коня" и да го раздават много специални и неприкосновени. Ако да извикаш двама руски генерали, за да им дадеш властта в държавата, е проява на русофобия (в каквато бива обвиняван князът) , аз съм трамвай. :D

Добре е като се пише ,човек да е чел малко повече история.
Батенберг  извиква генерал Соболев и барон Каульбарс за да запази собствения си гръб и престола.След като Батенберг суспендира Търновската конституция през 1881г. в България се навдига брожение против него от политическите сили.Поставянето на руските генерали начело на държавата е било единствения начин Батенберг да запази властта си.Във всички случаи е извикал генералите Леонид Соболев и Александър Каульбарс от користни подбуди,не защото е бил русофил.
А изгонването на руските офицери нямат нищо общо със генералите Соболев и Каульбарс.Когато Батенберг издава указа и изгонва всички руски офицери,Търновската конституция вече е била възстановена и Соболев и барон Каульбарс отдавна вече не са били в България.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 22, 2012, 18:19:24
Отговор #32

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
И да, Русия не обещава нищо! И да се бяхме присъединили, пак щяхме да получим едно голямо нищо. Защото това, което ние искаме, трябва да се вземе от Гърция, Сърбия и Румъния

Отново ще напиша същото,което написах по горе,добре е като се пише човек да е чел малко повече история.
Написаното,че нищо не са ни обещали е абсолютно невярно. Антантата връчва  нота на България, като и предлага да нападне Турция и да завземе Източна Тракия до Мидия-Енос. И след края на войната, Антантата обещава, че ще получим безспорната зона във Вардарска Македония и съдействие за Кавала и Южна Добруджа.
Но това се се вижда много малко за тогавашното правителство,за нашата лакомия и непроницателност.
Така че ,ако се бяхме включили през първата световна война на страната на Русия и Антантата България сега щеше да е много по голяма.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 22, 2012, 18:54:44
Отговор #33

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Съгласен съм с първото изречение, че трябва да се чете малко повече история. И след това малко повече четене, на всеки ще стане ясно, че от Антантата бихме получили реално единствено известни територии от Турция. И толкова.

Януари 22, 2012, 20:24:24
Отговор #34

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Ами пак си много далеч от истината,във  всички случаи щеше  България да е много по голяма.Да приемем ,че  бихме получили единствено територии от Турция до Мидия-Енос,това което ни е предложено да завземем.Само че има една много-много малка подробност,България след  глупашкото си включване през Първата световна война на страната на Германия,след края на войната не само че не получава нищо,а губи през 1919 г.една огромна територия,цялата Беломорска Тракия от Гюмюрджина и Ксанти до гарата на Одрин.Всичко това до 1919 г. е било в пределите на България и след края на войната е дадено на Гърция.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 22, 2012, 22:41:12
Отговор #35

Неактивен Frysco

 • Публикации: 403
Еми... Фердинанд, какво друго да кажем... човек, предизвикал две национални катастрофи на страната ни.Историята със загубените територии почва много преди това, още след края на първата балканска война, когато демостративно отказва да преговаря със Сърбия и Гърция, за подялбата на новозавладените територии, а после и с Румъния за отстъпването на Силистра и накрая влизаме във война и с трите държави.Включването на България на страната на Централните сили е всъщност поради стремежа на Фердинанд да си върне на тези три държави.Българската армия го постига, разгромявайки армиите им, но след обрата във войната, отново следват откази за преговори, което довежда армията ни до пълно изтощение.Израз на тяхното отчаяние е армейския бунт и похода до София, където смятат да потърсят сметка лично от Фердинанд, а кървавият разгром на този бунт е един от най черните моменти в новата ни история.Докато трае войната, опозиционните лидери пък са хвърлени в затвора.
Това което Антантата предлага на България, за да НЕ СЕ ВКЛЮЧВА във войната, е да бъде ревизиран Букурещкият мирен договор, което изобщо не е малко.Картата която те предлагат е именно тази върху която Фердинанд отказва да преговаря.Това което предлага, ако се включим е доста по щедро, но това е обект на тайни преговори, затова са достигнали само слухове-но във всеки случай е по малко от щедрите Австро-Унгарски обещания.Във всеки случай, докато не нападаме гърците, те не са особенно симпатични на Англия и Франция.

Е, имайки предвид трагичния край на Австро-Унгарската империя, ние сме се разминали сравнително леко.Но общо взето ПСВ е доста разтеглена тема, в която развоя на събитията и особенно крайния резултат е много неочакван.Към момента на включването ни във войната, никой не е допускал загуба за Централните сили.
« Последна редакция: Януари 22, 2012, 22:42:44 от Frysco »

Януари 22, 2012, 23:41:31
Отговор #36

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Да, България губи територии след войната. Все пак се оказва на губещата страна в Световна война! А да използваме лековати квалификации за избора на страна е абсолютно несериозно. Както е несериозно въобще представен изборът на страна. Факторите са безрбой и нещата са далеч по-сложни. Към момента на присъединяване на България, изборът е напълно логичен и допустим. България се стреми към своето обединение, а победата на Германия и също толкова възможна, колкото и на противниците й, не случайно войната се точи дълги годни, докато едните успеят да надделеят! И точно противниците на Германия открито и силно протежират българските врагове Сърбия, Гърция и Румъния, а на България не предлагат нищо. Глуповато би било обратното, България да се присъедини към враговете, които година по-рано са й забили нож в гърба. Да не говорим, дали нямаше да се изправи и срещу германски, и срещу австрийски, че и срещу турски части! Това за неутралитет в средата на вряща и кипяща война е утопия. И например турците, кой щеше да застане до нас, срещу тях? Западните съюзници, дето стъпиха на брега, а после се наложи отново да поплуват? Или Русия, която се самосрина в тази война?
    Бунтът на войниците е наистина от отчаяние, но за съжаление канализирано от престъпници и родоотстъпници /Стамболийски и дясната му ръка Даскалов/. Те подлъгват и повеждат хората към кървава братоубийствена война. Да, били са в затвора и очевидно има защо! Властта прави голямата грешка да ги пусне, за да отидат и да успокоят бунтуващите се войници. Вместо това те отиват и повеждат дезертьори да изколят и запалят столицата! Докато други се опитват и в общи линии успяват да спасят положението на фронта! Ако не беше този метеж, историята можеше да е малко по-различна.
« Последна редакция: Януари 22, 2012, 23:49:16 от Teodor »

Януари 23, 2012, 07:30:07
Отговор #37

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Към момента на присъединяването на България избора и е бил логичен и допустим единствено защото е гледала през германски слънчеви очила.Явно слънчевите очила са и попречили да погледне обстановката правилно и да застане на печелившата страна.Към момента на присъединяването на България във войната индикациите,че победата на Германия е била вече невъзможна ги има,но  слънчевите очила са си свършили своята работа за да се стигне до поредната национална катастрофа за България.Една година преди България да влезе във войната,на страната на Антантата застава Япония,а пък няма и два месеця преди ние да се набутаме там където не ни е работата, на  страната на Антантата във войната влиза Италия.Няколко  години преди това Италия е имала договор със Германия и Австро-Унгария,но през август 1915 е гледала нормално,не през германски слънчеви очила и затова се е включила на страната на победителите във войната.Отделно друга индикация е ,че Централните сили  преди ние да се включим на 14 октомври още през лятото на 1915 г са спрени на Западния фронт във Франция.Единствено На Източния фронт в Русия продължава настъплението на германците,но малко след това в началото на декември руснаците спират настъплението на Централните сили след което се обръща хода на войната.
Ех тези слънчеви очила.....
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 23, 2012, 09:33:49
Отговор #38

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
   Германски ли, руски ли, кой ги знае!  8)) Япония ми е чудно защо въобще трябва да се споменава, тъй като значението й е нулево. Италия пък е най-неправилният пример, при това фактите около нея са представени абсолютно погрешно! Първо, независимо от факта, че е в договор с Централните сили преди войната, след избухването на конфликта нейната позиция е на неутралитет и ненамеса. Въобще не се включва на страната на победителите, тъй като тогава никой не е можел да каже кой ще победи! Реално и двете страни са имали пълен шанс за победа! Спирането във Франция сега знаем, че е окончателно, но тогава всичко е било възможно, напълно исторически и военно е било възможно германците да пробият. Или пък френците. Всъщност, то точно това се е очаквало, някоя от страните да пробие, най-малко са очаквали години позиционна окопна война! По това време никой не може да каже кой ще победи, а краят е абсолютно отворен - напълно е било възможно да победи всяка от страните!
   Италия застава на англо-френската страна, защото онези много хитро я купуват - подлъгват я с обещания за огромни териториални придобивки. Ела при нас, разбиваме ги лесно и получаваш половин Австор-унгария! Е да, ама не! Италия се включва на страната на Антантата, отваря един второстепенен фронт срещу австро-унгарски и германски сили и.... яде жесток пердах! Воюва над 3 години, прави смехотворен напредък, а загубите в хора и като разходи за страната са титанични! А после като свършва войната, получава от своите съюзници една комбинация от три пръста, с преобладаващ среден! Едно голямо нищо! Всички обещания са се изпарили като водна пара, придобивките й от войната са просто смешни!
    Ето какво се случва с Италия, все пак голяма сила, голяма страна. Антантата си прави пълна гавра дори с нея! А с нас как ли щеше да бъде? Стоят здраво зад гърба на Румъния, Гърция и Сърбия, щяха да ни дадат нещо от тях, точно колкото и на Италия. И от Турция нищо нямаше да ни дадат - Османската империя вероятно щеше да стане колониална земя, територия под чуждо управление, от която нещо ще получи Гърция, а останалото ще е под западно командване. Те точно това и се опитват да направят, но Ататюрк им обърква плановете генерално. Май вече разбрахме какви са розовите очила - Антантски. И преди войната ни сапунисват с празни обещания, и след войната нищо нямаше да дадат. Единственият нормален избор е присъединяване към Централните сили. За съжаление, войната завърши по лошия начин. А победителите идиотски прекроиха света така, че да си гарантират нови проблеми само 20 години по-късно!
« Последна редакция: Януари 23, 2012, 09:38:32 от Teodor »

Януари 23, 2012, 09:47:24
Отговор #39

Неактивен Frysco

 • Публикации: 403
Значи, хем казваш колега, да не се подхожда лековато, хем обявяваш Стамболийски за престъпник.Някак си не ми се връзва, отделно че по този начин сваляш нивото на дискусията.Аз смятам Фердинанд за малоумен, надменен престъпник от едър калибър, но не си изцепих личното мнение насред дискусията.Иначе, тя е интересна, в търсене на отговорите стигнахме до основата на нещата.