Автор Тема: Съсипаният труд на дизайнера - USA vs. Europe  (Прочетена 81547 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Януари 18, 2020, 17:14:22
Отговор #260

Неактивен Bogi

 • Публикации: 455
Точно, на по-ранните Пури, не само СЕК-овете, а и нормалните седани, при тия от 1-я лифт с набраздените лайстни, фаровете са вдлъбнатите квадратни, типичен УС-спек като при Понтиак Файърбърд, да речем.
А при втория лифт с гладката лайстна, поне при последните години на Пурата от края на 80-те, амер. версии пак имат техни фарове с отделни рамки, но там УС-рамките са тънички, почти невидими, и основните фарове наподобяват европейските.

Не, не е във фейслифта "ключа", в чистачките е
от бензинките 380SEC няма чистачки, и затова са вдлъбнати,
при дизелите SEL са вдлъбнати, а 560SEL с чистачки наподобяват европейските, но са много гадни
друга разлика при W126 в чистачките е това че Американските сочат навън, а Европейските навътре

това е дизела:


това е бензиновия:


тези фарове крещят ДИЗЕЛ:
« Последна редакция: Януари 18, 2020, 17:26:54 от Bogi »
немец мръсен, бандит магистрален ...

Януари 18, 2020, 22:40:21
Отговор #261

Неактивен dan4oteto

 • Публикации: 12856
 • Йордан Георгиев

Януари 19, 2020, 15:27:09
Отговор #262

Неактивен CJ7

 • Публикации: 751

Януари 19, 2020, 17:05:11
Отговор #263

Неактивен USfan

 • Публикации: 8976
Ей, Югото кабрио, дето си го качил, е много готска кола, много ме радва.
Основно за САЩ са ги изнасяли кабриото, то е със сериен електр. гюрук, но извстно количество бройки са продавани и в Европа официално.
В Германия в края на 80-те съм ги виждал нови да се продават, бяха по 23-24000 ДМ.
А преди 20 години някакъв джамбазин беше внесъл едно от Италия за продаване, и му искаше по София към 2500 долара еквивалент в лева цена, нещо такова.
Интересно къде изчезна това българско Юго кабрио, никога не съм го виждал у нас в БГ после. Беше сиво-синкав металик на цвят.


Според мен това имали - това дали ... или може би просто към онзи момент от 450 да са имали налични предимно US версии заради твърде големият мотор, който по лично мое мнение не се е харчил чак с такъв голям успех в Европа, предвид голямото разнообразие на мотори под него. А може да е чисто административна грешка или липса на уточнение и предвид твърде слабият мост на комуникации по онова време, някой да си е казал: "бутнете тоя 450 в US-пакет за поръчката от България ... едва ли толкова разбират тук, пък и кой ще тръгне да ти го връща, при все, че е чакал вече половин година (без да имат представа, че масовият българин чакаше с години за някоя Лада или Москвич)" :)

Ами, сигурно нещо такова е било.
По онова време от БГ е имало поръчки на поне 8-10-12 броя частни нови Мерцедеса годишно, само през ВТО-тата и Кореком /ако бяха през тях, се отърваваше 200% мито/.
Тая бройка е без да броим епизодичните единични държавни поръчки на леки коли Бенц, и другите по-големи държавни поръчки, които основно бяха на всеки 5-6 години, и основно бяха по една партида от няколко десетки бройки, на нови базови еС-класи седани с 6 цил. мотори.

Отделно и разни индивидуални играчи, с удостоверено право на валутни сметки, и съответната достатъчна наличност долари или еквивалента им, в тях, разбира се, са си внасяли и сами чат-пат чисто нови Мерцедеси.
Но болшинството от тия коли тогава са били табакери в115, или японки в123, повечето с базови дизели без екстри, та реномето на нашия тогавашен соц. пазар, предполагам не е било голямо в очите на служителите в централното дилърство на територията на завода в Унтертюркхайм.

Иначе и дядо ми със сигурност много не разбираше от коли, хеле па от версии.
За това СЛЦ, като си избистряше в главата да го купува /то можеше със същия успех и желание да си хареса и с123 280СЕ, хем щеше да излезе по-евтино/, просто казваше, че искал най-хубавата кола.
А той под тая най-хубава кола разбираше, да е с само с 2 врати, че му харесваха разните купета на форма, и да е по възможност Мерцедес.
И двете неща, понеже си беше доволен от Мерцедеса конска глава Купе, който го беше купил повече от 10 години по-рано преди СЛЦ-то.

А един шофиор от Института за усъвършенстване на учителите, на който дядо ми беше ръководител в последните му години като работеше още, който отиде да докара физически колата от Германия от завода, и той нищо от разбираше от коли и версии, още по-малко па от и премиумни западни такива, че да има претенции.
При все това, успя щофиора да докара Бенца безпроблемно 2000 км до БГ, а даже и автоматик май не беше карал дотогава.

Иначе в БГ в 70-те и 80-те год. имаше поне още едно налично СЛЦ освен нашето, но то бе служебна кола на МВР, която ползваха при паради и делегации, да води колоната.
Тяхното СЛЦ обаче бе по-ранна версия, без дървото по таблото, и пребоядисано с жълто-синя на боя с надпис- Народна Милиция. Бе и версия с по-малкия осмак, 350 мотор, и с тесните евроброни
и нормалните правоъгълни еврофарове.
« Последна редакция: Януари 19, 2020, 17:21:54 от USfan »

Януари 20, 2020, 19:20:12
Отговор #264

Неактивен bomber

 • Публикации: 3733
 • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
Ако не е тайна, сподели с какво се е занимавал дядо ти. По онова време това е било лукс.
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Януари 20, 2020, 19:52:13
Отговор #265

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3211
Ако не е тайна, сподели с какво се е занимавал дядо ти. По онова време това е било лукс.
Четете,колега четете ... "кореком,МВР,УБО,ДС,служебни коли,валута ... " ... Франк Лойд Райт-разузнавачът  :D
retrobs.com

Януари 20, 2020, 21:18:16
Отговор #266

Неактивен Bogi

 • Публикации: 455
Да не би Иван Славков да се казва колегата USfan ?
немец мръсен, бандит магистрален ...

Януари 21, 2020, 00:54:31
Отговор #267

Неактивен USfan

 • Публикации: 8976
Отплеснахме се от тая тема, така че някой от модераторите, ако иска, да премести тия няколко поста със снимки, в темата с екзотиките /ако приемем един нов СЛЦ за екзотика тогава за БГ/, или в темата с ретроколите.

Четете,колега четете ... "кореком,МВР,УБО,ДС,служебни коли,валута ... " ... Франк Лойд Райт-разузнавачът

Пак нещо се размечта.
Намери нещо друго у фонотеката, тая плоча вече се изтърка с тия лафове за връзки.
Така по-творческо там препиши от политфорумите, айде стига с това УБО.
30 години след промените, още ли Соца ти е виновен, или личните професионални, и финансови съответно, успехи на разни други хора, станали повече от половин век назад.

Собственика на Форума, изрично специално на теб ти уточни в една друга тема, че тук не се търпят политизации, и излишните спамове се махат.
Така че пиши още глупости за комунизъм и прочее драми, и най-вероятно пак ще ти бъдат изтрити заяжданията от модераторите.
Редно и пак да отнесеш един едномесечен БАН, че тук редовно си транзит от нормалното ниво на лична дисциплина в общуването, точно в този прилично цивилизован и специализиран извън политики форум. Романтика, тръпнеш за редките моменти, когато косвено се спомене някой аспект на Соца, че да може да пуснеш поредната порция любов за ДС, бай Тошо, и прочее.

А Батето, той си беше изявен Бенц фен, то си се забелязваше тогава в епохата.
Иначе, най-интересната негова лична кола, която Батето имаше по Соца, помня я добре в 80-те /когато я караше рядко, понеже имаше други служебни коли/, беше резеда зелено 1977 с123 280 СЕ Купе, която след 1993 год, пък я купи един приятел.
Е тая на снимките зелената /на другите снимки се виждат тогава моите първи Мерцедеси, един 1969 250 СЕ купе и един 1978 280 С купе/, Батето я караше от 1980 някъде, тоест, от почти нова. Преди зелената му японка Купе, Батето имаше хубав Сом, и той на частни номера, но не помня мотора му какъв беше.

Иначе, служебната кола на Батето, от като стана председател на БОК, беше жестока Пура, чисто нов сребрист в126 500 СЕЛ, с тъмносиня кожа салон. Някъде в 1982-83 години го подкара, като стана председател на БОК, и го караше и до нач. на 90-те като служебна кола.

А дядо ми беше педагог по професия, дълги години беше преподавател в различни европейски университети и висши училища, в периода от нач. на 50-те, до средата на 70-те години.
Като спря да преподава, и се върна в България за постоянно, стана Директор на гореописания Висш Институт за усъвършенстване на учителите, носещ името на Вела Благоева.
Малкото останали ми снимки с предишния му Бенц, един 1965 или 66 год. модел 300 СЕб, конска глава Купе, съм ги качил в лоша резолюция обаче, в темата с бившите ми немски коли.

Иначе освен нашия СЛЦ, в БГ в 70-те год, освен всякакви други скъпи тогава Бенцове, имаше още и поне 2 броя нови или почти нови, частни 107-ци, но Роадстери версии.
Единия беше р107 350 СЛ, на оперната певица Гена Димитрова, тъмнозелен металик, който с абс. доза сигурност може да се предположи, че тя си го е купила чисто нов.
Другия беше р107 280 СЛ, на известния европейски шампион по мотокрос Димитър Рангелов, който по скоро той може не нов, но почти нов да го е купил.

Имаше и други малцина българи, които си купуваха в 60-те и 70-те години еС-класи, и в повечето случаи, това въобще не бяха номенклатури или връзкари, или па милиционери, защото тия категории естествено, нямаха такива големи валутни сметки, че да си платят редовен еС-клас на нова цена.
Тия наши БГ купувачи обикновено си бяха изявени професионалисти в своите си области, и то разбираемо, в такива области, че да получават или придобиват сериозни пари за успеха си.
Имаше разбира се, у нас и нови Бенцове, купени от хора, дето имаха богати роднини в чужбина.

Например много добре помня, една Перка /наричат ги навън и- Трапец/ 220 еС, с фабрично инсталиран Бер климатик, и естествена кожа салон, която беше на приятел на дядо ми, също учен, ръководител на Катедрата по география в Софийския университет през 50-те и 60-те години.
Предполагаемо, също чел лекции в чужбина, за да има сериозна валутна сметка.
Неговата Перка си я поръчва и купува в края на 50-те години още, веднага след като Бенц откриват официално отново след войната, представителство в БГ.

Много години по късно, някъде в 1992 год, като си купих първия ми Бенц- 1969 табакерата 250 СЕ Купе, този учен запродава неговата карбураторна 220 еС Перка.
Питах го за подробности, каза че като я поръчал нова в 1959-60 год, е имала базова цена 220 еС перката, от 4000 долара.
Но той е доплатил към 400 долара за кожен салон, и почти 1000 долара за климатика Бер. Съответно, някъде общо от тези суми, и докарването и митото, му е излязла сериозните за тогава над 6000 долара крайна цена. Неговата перка с 6 цил. мотор, черна отвън, с двойните брони, и сива кожа, а не МБ-текс вътре, и както си беше чисто нова на кондиция винаги, много ми харесваше.

Та, над 30 години по късно след купуването и, в 1992, географа-учен приятел на дядо ми, я запродава. Обади ми се, и си беше наумил точно 10000 долара, или 16-17000 марки цена за него.
На мен ми се видяха много пари за все пак само 220 седан модел /ако и да беше винаги гаражен, малко каран, и с някои скъпи екстри/, а и по принцип, така че го подминах.
А и тогава и сега, повече предпочитам купета Бенцове, от спрямо седани.
Същата кола я купи няколко години по-късно колекционера и автотърговец И. Мутафчиев от БАК Ретро, но след пазене няколко години, след 2000 год. я изнесе и продаде навън.

Та, разните тия категории наши граждани по Соца, които имаха желание и възможности да си купят нови Мерцедеси, както писах по-горе, обикновено си поръчваха Бенцовете, есента на всяка нова моделна година, на щанда на фирмата на Пловдивския панаир, или в офиса им в Интерпред, или през Кореком, но имаше и индивидуални вносове, като нашето СЛЦ.
Неговия първи Бенц Купе, конската глава, дядо ми също го купува, изложен на Панаира в средата на 60-те год, донякъде спонтанно, а и в остра конкуренция с някои държавни ведомства, въпреки че е бил кола само с 2 врати.

Е тука още ретро снимки от 90-те, което са всъщност кадри от едно мое лошо сканирано видео.
Зеления с123 е екс- на Батето, а двата кралско сини с123 и в114, са моите тогавашните първи Бенцове. След тях имах хубав лифтов сребрист със синя кожа 1987 420 СЕК, който се чудя дали още е в БГ. Ако се намира у нас, и не е много скрофен сега, много бих искал да си го придобия обратно точно него.
Ака се доотплеснем в интерес на подробностите, към моите екс-моите Бенцове, тия двата сини Бенца купе си ги бях поръчал на прохождащи тогава автотърговци вносители на коли на старо, в приблизително такива върхови версии само с 6 цил. им мотори /всъщност при Табакерите и Конски глави купе, базовите моторизации са само 6 цилиндрови/, за докарване от чужбина.
Тоест бяха нов внос в БГ след падането на митата.

Съответно, табакерата ми бе докарана в есента на 1992 година, а японката, през пролетта на 1993 година. Тогава обаче точно дойде и акциза на кубици, който и двете коли излизаше по няколко хиляди марки на кола само той, отделно тогавашния данък оборот от 15 % върху всичко.
Така че беше голяма драма с обмитяването, ама и двата сини Бенца си ги оправих документално, и  ги регистрирах успешно в Соф. КАТ, както се вижда и по номерата им.
След края на 90-те, като ги продадох, и двете коли сега са в отн. добро външно здраве.
Както знаят някои от форума, табакерата ми пребивава сега във Варна, и ходи по паради, пребоядисана веднъж в ориг. и Кионигсблау 903 код боя.
Японката ми остана в София, и е пребоядисана в тъмносинйо 904 код боя.

Тогава в 90-те, бях яко Бенц фен, и успях да си купя последователно, а някой път и по с 2 бройки успоредно, почти всички модели с 2 врати на Бенц от 70-те и 80-те год. производство, обикновено версии с по-големите им налични мотори.
От тях най-хубав на състояние, а и най ценна сега версия, която съм имал, беше един от последния лифт на р107, европейски 500 СЛ, производство 1986, която е първата година на последния лифт на барока СЛ, и който беше на нашия известен футболист Андрей Желязков.А за да не е ептен спам поста, може да уточним, че виждащите се тук двойни предни брони на моята 250 табакера, и двойните отпред и отзад на еС-класите конски глави, не са брони на амер. версии, а брони само на 6 цил. табакери в114, и на еС-класите оттогава.
Докато например при Фолцовете от 50-те и 60-те, двойните брони са слагани основно на експортните и американски версии.
« Последна редакция: Януари 21, 2020, 02:24:18 от USfan »

Януари 21, 2020, 03:06:04
Отговор #268

Неактивен Bogi

 • Публикации: 455
Прости за шегата по-горе,
Аз търся такава двуврата табакера, имам голям мерак на такава кола.
Скоро испуснах една, но такъв е живота.

За двуврата конска глава немога и да мечтая, много са им високи цените.

Благодаря за обилната информация, чета те с удоволствие.
немец мръсен, бандит магистрален ...

Януари 21, 2020, 09:48:21
Отговор #269

Неактивен USfan

 • Публикации: 8976
Прости за шегата по-горе,
Аз търся такава двуврата табакера, имам голям мерак на такава кола.
Скоро испуснах една, но такъв е живота.
За двуврата конска глава немога и да мечтая, много са им високи цените.
Благодаря за обилната информация, чета те с удоволствие.

А, няма проблеми. Тука е нормално да си се и забавляваме.  :))

Моята табакера я засичам редовно по ретропаради по морето в посл. години. За съжаление са и претапицирали салона от ориг. тъмносин в бяла кожа, а има и други несъответствия.Но летата редовно се повозвам и покарвам чат-пат, на е тая ЮС-версия на първия лифт табакери купе- 1972 250 С, която обаче тогава за УС пазара селиийно вече е с 280 едновалка карб мотор.
Ето и тук тематично снимки, виждат се на нейната УС-версия, вертикалните рогчета на предните двойни брони.
Преди 10-12 години тая конкретна кола я прати един друг приятел, автотърговец, от САЩ, в БГ за продаване, и па я купи тоя приятел сегашния и собственик.

Преди 2-3 месеца по разни причини той я беше напускал за продаване, за 20000 лева, нещо подобно. Не я продаде де, така че може и това лято да си се повозим някой път на нея.
Неговата няма никакви ръжди, частично е пребоядисвана само в ориг. и Оф-уайт цвят, и има автоматик, климатик, и 4 ел. стъкла, като по-важни екстри.
Та ето американката табакера на нашия колега Методи.

Моя приятел обаче не и сваля от цената, но си мисля, че при повече търсене в БГ, може обаче табакера Купе да се намери по евтино.
В последните 10 години, откакто няма вече акциз, поне 7-8 броя табакери Купе се навнесоха в БГ, в разни нива на състояние.
Например в Хасково май, от 1 година продават една бяла 250 С, визуално много хубава, за само 17000 лв. Обаче е с базовия 250 карб. мотор, и за Купе няма ама абс. никакви екстри.
Гола, колкото може да бъде.  O:-)
Но пък е Купе, и ако няма и отдолу гнилочи, може да си струва разходката и пазаренето.
Пускат я и по Фейсбук Бенц групите за продаване.

Ето и още мои авторски снимки на амер. версии Бенцове.
На снимките от 2013 год. с мен тоя Сом американка в116 300 СД, собственост на друг мой познат, изглежда брилянтно.
За съжаление, колата обаче вече не става за нищо, понеже беше запалена в един гараж, с разни други негови Мерцедеси, по разни си там причини. Сега е изгорял отпред Сома, става само за части.

Иначе най ми харесват като поведение на път, най са лекички и прецизни, от всички Бенцове от 50-те до 80-те, дето съм карал, Пагодите. И тематично, пак една авторска снимка.
Тая късна 280 СЛ Пагода с американски брони, бе докарана за продаване в БГ преди 10-12 години, от споменатия по-горе мой приятел автотърговец, от САЩ.
Вероятно още седи в София, при сегашния и собственик.


« Последна редакция: Януари 21, 2020, 10:24:43 от USfan »