Classic Car Bulgaria

Автомобили => На изток от Желязната завеса => Темата е започната от: krankenstein в Април 19, 2020, 23:10:45

Титла: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 19, 2020, 23:10:45
Ето, че най-после дойде време да събера елементите на пъзела и да отворя темата за прословутия многогодишен проект "735", или както е по-попуярен - Škoda 130 RS.
Моментът ми се стори подходящ точно на светлия празник Възкресение, за което подсказва и заглавието на темата. Легендата беше върната към живот дори не от нулата, а по-скоро от някаква отрицателна стойност, както ще видите малко по-нататък от снимковия материал.
Другият радостен повод е, че най-накрая само преди около седмица колата получи в КАТ нови номера и талони на мое име. Въпреки, че документално шкодата си беше редовна още когато я купих, имаше няколко по-заплетени и усложняващи нещата подробности, някои от които се появиха още при прехвърлянето... но за това ще спомена по-нататък.
И така, макар да не съм особено обаятелен разказвач, но все пак... откъде да започна? Сагата е мнооого дълга назад във времето, затова мисля най подходящо ще е класическото начало:

"Имало едно време..."

Приказката започва още към средата на миналото десетилетие, когато в Шкода средите се носеха градски легенди за някаква тайствена състезателна Шкода 180 или 200RS с централно разположен двигател, която се намирала в София, кв. Овча купел 1. Тъй като още тогава бях добре запознат с историята на тези модели знаех, че има произведени само 3 бр. от тях и всичките се намират в музеи или частни колекции. Затова и не обърнах особено внимание - в най-добрия случай можеше да се окаже нашенска гаражна реплика или пък кой знае какво творение от темата "Да бе за инженер учил..."
От мой приятел в квартала, който тогава беше и активен член в Шкода форума научих, че такава кола наистина съществува в двора негов съсед, но не искал да я продава, а не бил и много сговорчив да я показва, въпреки че отвреме-навреме я тествал из кварталните улички.
И така, в един хубав есенен ден на 2006 г. моят приятел Оги звъни на пожар и ме вика - Мите, бързо идвай, че чичо Емо /така се казвал съседа/ си продава RS-ката. Ама имало и някакви квартални момчетии-рацерчета, дето се навъртали с мераци да я вземат. И така, любопитството ми надделя и запалих гумите към Овча купел... ето каква покъртителна гледка ме очакваше в двора на въпросния чичо Емо:

(https://pichost.name/images/2020/04/19/efd157fb63d316547a654d46e2147fdf.md.jpg) (https://pichost.name/image/cC5yG) (https://pichost.name/images/2020/04/19/10d9eeec1c6c104cd71aeb76676d059b.md.jpg) (https://pichost.name/image/cCX3T) (https://pichost.name/images/2020/04/19/27320c0c530e344ffb1c3f263fa79858.md.jpg) (https://pichost.name/image/cCv2A) (https://pichost.name/images/2020/04/19/118e59be6535de41ffc581967dc03aff.md.jpg) (https://pichost.name/image/cCBER)

Както се вижда, оказах се прав - колата оригинално изглежда е била 110R или може би дори 130RS понеже има ролкейдж, но е с жестоко срязан под и намушен централно в него ладов мотор. Скоростната кутия, поставена наопаки зад него е от Алеко, като разбира се и гредите за закрепяне са напълно променени, както и целите задни основи под седалките. Скоростите трябва да се превключват /ако въобще могат/ посредством щанга, минаваща странично на тунела и кутията с някакви шарнири отзад към опашката. За радост поне липсващите по купето калници, капаци и маска са налични в гаража отзад, както и доста други части по думите на собственика.
Картината бе меко казано разочароваща, но все пак - така и така сме там, редно е да попитам за цената. И тук възникнаха 2 възможни варианта - с мотора /който уж бил напомпан до към 180 коня :)) / - 1200 лв, без него само купето - амии... 300-400. В началото остаах леко шокиран, но като се позамислих - тази кола на скрап не струва дори половината, понеже повечето ѝ панели са стъкломатови. След още малко замисляне - на старите бели рег. номера е, а до края на 2006 г. предстоеше задължителната им смяна с такива по евростандарт. Тук вече ми просветна защо изведнъж човекът толкова се е разбързал да се раздели с нея - в този вид минаване през КАТ е невъзможно, моторът нямал документи и не е вписан в талона. А дори и да имаше, от Технотест едва ли биха му издали протокол за движение по пътищата в този вид.
Та, стигнахме накрая и до въпроса за документите - оказа се, че колата не била прехвърляна, а все още на името на негов приятел... но връзка с него поддържал, та нямало да има проблеми. В талона, който ми показа пишеше модел Шкода 120 л - явно кашата е пълна... И тук изведнъж осъзнах, че и преди съм виждал този автомобил, макар и не в чак такъв жалък вид и дори съм се запознавал със собственика му по талон. Но за това - в следващия епизод на "сагата", понеже ще трябва да се върнем още няколко години назад във времето.
Та, казвам му на чичото - ще трябва да си помисля малко... но знам, че часовникът тиктака и хич не ми се ще тази кола, която може да се окаже оригинална 130RS да попадне в ръцете на още по-големи "мърдъри". Затова веднага като се прибрах звъня на друг приятел-шкодаджия, с когото преди сме работили заедно по моята първа Шкода 110R и освен това знам, че има свободно място в двора на вилата, където евентуално може да приютя поне временно новата придобивка. Същият приятел се надявам  да ми бъде и допълнителна връзка с реалния собственик, защото точно той ни беше запознал преди години...

Ако дотук "Сапунената сага" не ви е отегчила и объркала окончателно, ще продължа с финала на епизод 1 "Невидима заплаха" :)
Последва второ посещение при чичо Емо заедно с другия ми приятел-шкодаджия на име Цецо. Разбрахме се за варианта покупка без мотора срещу 400 лв, като чичото се ангажира да си го демонтира сам и да ми се обади, като междувременно събере и всички налични части към колата. Приятелчето е съгласен тя да отиде временно на вилата им, а също и да ми помага по-нататък по проекта. Оставаше само да се срещнем при нотариуса със собственика по талон и да направим прехвърлянето. Всичко мина по план и в началото на 2007 г. колата вече се намира в новото си временно убежище в гр. Банкя, където трябва да изчака уточняването на проектите за нейното светло бъдеще :D

(https://pichost.name/images/2020/04/19/c324105da0099290c2d3a033b8f56202.md.jpg) (https://pichost.name/image/cC4ro) (https://pichost.name/images/2020/04/19/84272c67f066ead9781549ec26b7d688.md.jpg) (https://pichost.name/image/cCHUe)

/Край на епизод 1/

Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: USfan в Април 19, 2020, 23:50:48
Браво Митко, най-накрая нещата отиват към успешен и щастлив край за РС-а.
А ето още малко подробности около престоя на колата в София и в хубавия квартал с Банята, още преди теб, които може да кръстим- по метода на Междузвездни войни- епизод 0. ))

Та, почти 10 години преди купуването и от теб, в 1998 год. пролетта, покрай общата ми Алфа Спидер, дето имах с един приятел в периода 1997-2000 год, и покрай току що-купеното ми ГТВ, се мотах по Горна Баня да ходя при тогава един известен майстор на Алфи, който имаше в ниската част на кв. Горна Баня сервиз.

Та покрай приказките с него тогава, той вика-
- А ти знаеш ли, че тук наблизо до мен /визирайки там около Банята в Овча Купел квартала/, има една разбангиосана състезателна Шкода с централен мотор, сигурно е била прототип на колата от Вампира Фера, хаха.
Всичките ние, дето сме расли като деца в соцлагера в 80-те, и аз и майстора на Алфи, разбира се, знаехме Шкодата от вампирския филм от 1982.

Аз обаче, за серийна Шкода с центр. мотор не бях чувал, мислех си, че и 200 РС и тя е задномоторна, та не отидох да търся Шкодата.
Реших първоначално, че е някаква измислица на майстора, той обичаше да праща ретрофенове шарани да търсят коли по сокаците...
И така, минаха няколко години.

В края на 2002 год. обаче, там наблизо до тази къща, дето всъщност седеше Шкодата, и дето не отидох в 1998, се нанесе да живее едно позната /тя не беше много фенка на коли, но тогава имаше нова Целика от посл. Ген/.
И покрай пребиваванията при нея, малко по-късно, някъде в Януари 2003, нещо стана въпрос за квартала и и съседите, и тя изведнъж ми каза-
- А ти знаеш ли, че тук наблизо до мен, има една още по-смешна и от твоя Фиат кола /визирайки 850 Спидера ми, който току що-бях придобил, бе изоставен дълги години в гаража на х-л Родина/, дето прилича да е старовремска състезателна.  :))

Постресна ме мацката с тоя анонс, и след като каза, че не се майтапи, и има такова чудо наблизо, ме разходи до двора със смешната кола.
И там какво да видя- твоята Шкода.
Тогава обаче калници и капаци не бяха свалени от нея, изглеждаше цяла и комплектна.
Потърсих човека собственик, той тогава между другото вече я продаваше, не е било да се е сетил чак в 2006 год. да иска пари.

Та той ми каза цена 1000 лв, или нещо такова. Вадене на мотора не дискутираше, хич и не съм го гледал мотора Ладов или Москвичов беше, хаха.

Вероятно по-късно при теб е понадул исканата комплектна цена, понеже си я купил в пика на богатите предкризисни години, в 2006-2007.
В самото начало на 2003, аз обаче, като видях тоя мотор в средата, и твърдо реших, че това не е 130 РС, ами 110 Р с присадени калници и обърнати мотори и скорости, и не му обърнах внимание на офертата.

И така, покрай моята високомерна убеденост, че това е гадна реплика, не я взех, и колата изчака още малко, и си дойде при правилния стопанин- теб, за което и честито!

Понякога, и доста често при това, живота и съдбата, наистина си знаят работата.  O:-)
И така, чакаме Епизод 2, и сагата с реставрацията.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Механджията в Април 20, 2020, 12:49:22
интересна история, а и явно има още бая за разказване :)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: to6ko_opc в Април 20, 2020, 14:07:31
Браво Митко,много се радвам,че колата вече е регистрирана и,че се хвана да пуснеш тема.Въпреки,че сме дискутирали част от перипетите,през който си минал,чакам с нетърпение,поредната част от историята и още снимки от етапите на реставрацията.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 20, 2020, 15:06:34
Браво Митко, най-накрая нещата отиват към успешен и щастлив край за РС-а.
А ето още малко подробности около престоя на колата в София и в хубавия квартал с Банята, още преди теб, които може да кръстим- по метода на Междузвездни войни- епизод 0. ))
Ееех, Люси... само за малко да обърна гръб на клавиатурата за кратка почивка между епизодите и ти веднага се възползва да ми отнемеш правата за Епизод 0, чийто сценарий вече бях подготвил. Е, няма как - явно ще трябва да "режисирам" още един епизод, наречен примерно Епизод -1, или както е по-актуално сега - просто "История от... /междузвензни войни/ - първата близка среща от 3-ти вид" :D
Та, действието се развива в още по-древни времена, когато вселената и ние все още бяхме в разцвета на младостта и силите си. 8)) Трудно ми е да се ориентирам за точните дати, понеже в ония времена цифровата техника - фотоапарати и GSM камери все още бяха лукс, недостъпен за мен. Затова в този епизод няма да има и видео материали, а само монологът на разказвача /се муа/. :)
Във всеки случай трябва да е било през топлите сезони на 2002 г, малко след като бях освежил с нова боя първата си Шкода 110R и няколко месеца преди сватбата ми. Та в един хубав ден ми звъни въпросният Шкода-фен Цецо, при когото остана за съхранение моята новозакупена 130RS в предния епизод. Канеше ме възбудено на тест драйв с неговата 110R, която успял да спазари след моя неуспешен опит да я купя като донор за моята... явно собственикът е държал колата му да бъде възстановена и да продължи живота си, вместо да стане донор на "органи". Та въпросният Цецо тъкмо беше успял да се справи с първия етап от реанимацията на механиката и да я вкара в движение.
И понеже явно не съм проявил особен ентусиазъм за въпросния тест драйв, Цецко продължи с офертите - Ако дойдеш, ще се разходим до едно тайно място да ти покажа такава Шкода, каквато със сигурност не си виждал на живо. Предадох се най-накрая пред неговата настоятелност и ето ни двамата летящи с неговата Р-ка по Околовръстното с педал на газта нагънат до ламарината, за да ми покажел колко е бърза и как можела да си напълни скоростомера. Купето и спирачките естествено не бяха пипнати и вътре усещането беше сякаш всеки момент ще се разпадне или ще полетим нанякъде извън пътя. Слава богу малко преди този момент да настъпи, явно достигнахме въпросното "тайно място", защото момчето намали и спря пред някакъв склад за дървен материал встрани от шосето. Влязохме безпрепятствено, понеже охрана нямаше и... какво да видя - нещо, приличащо на истинска 130RS! Огледахме я на спокойствие, нямаше кой да ни спре. Колата изглеждаше сравнително комплектна и запазена, като изключим липсващият двигател... и най-важното - нищо по купето все още не беше рязано! Дори скоростната кутия си беше на правилното място, но изглеждаше по-различно... по-късно разбрах, че си е шкодова, но с изрязана оригианлна и допълнително наварена ладова камбана, за да бъде поставен и такъв мотор. За съжаление тогава явно не съм се сетил да заредя и взема лентовия си фотоапарат... След като "напълнихме окото" Цецо рече, че познавал собственика на колата и можел да ме заведе да се запозная с него и да го питаме дали случайно не я продава.
Речено-сторено - ето ни отново на път по ОколоМръстното, но този път вече с моята наскоро боядинана лъскава 110R-ка /по понятни причини нямах вече желание да се возя в неговата ;)/. Отново обаче направих неподходящ избор на кола, както ще разберем след малко. Спираме пред малък автосервиз на ул. Пушкин близо до кръстовището с Околовръстното. Вътре ни посреща собственика на РС-а, който се оказа адаш на моя приятел. Започваме тематичен разговор за шкоди и по някое време го извеждам да се похваля с моята гордост. И тук следва нещо от сорта на: "Аууу, трябва да си наглася и моята така, само да ми останат малко свободно време и пари... а неее, няма да я продавам, искам да ѝ се кефя както ти на твоята". След още малка порция сладки приказки разговорът приключи, както скоро ще приключи и този епизод от "сагата".
Сега сигурно ще попитате - Абе ти луд ли си, трябваше да му досаждаш на тоя докато не склони да ти я продаде. Е, ако действието се развиваше няколко години по-късно вероятно точно така щях да да постъпя, но през 2002 г, все още бях млад и неопитен шкодаджия отскоро, при това с не много стабилни финансови възможности и предстояща в близките месеци сватба - все неща несъвместими с начинанието на такъв сериозен финансово и време ангажиращ проект.
Изглежда обаче на следващата година собственикът бе размислил и я беше продал без прехвърляне на споменатия вече в предишния епизод негов приятел чичо Емо от Овча купел, който пък е решил да се изяви като голям майстор и да направи от нея "супер бегачка" с централен напомпан ладов мотор... моментът, след който и Люси я е видял за пръв път.

Но преди да завърша с този епизод ще трябва да опиша още една сцена, разиграла се 2-3 години по-късно някъде в периода 2004-5 г. малко преди раждането на сина ми.
Та, звъни ми телефонът - обажда се познат, за да ми предложи почти комплектен оригинален двигател+полуоски+скорости за Шкода 130RS. Изпраща ми и снимка, която ще бъде единствената в този епизод:

(https://pichost.name/images/2020/04/20/e5844d30b98697ed34c9cd5264d88be9.jpg) (https://pichost.name/image/cDz59)

Цената е 1500 лева, които не са никак малко пари по онова време /за мен тогава бяха около 2 заплати/, но вече имам спестявания и мога да си го позволя. Но все пак се замислям - първо имам ли купе подходящо за този мотор? Не! А имам ли техническа възможност и най-вече искам ли преработя моята любима 110R в екстремен състезателен автомобил? Определено също не! Освен това, междувременно получавам инфо от виден варненски Шкода фен, че е спечелил на някакъв местен търг на СБА чисто нов оригинален RS мотор, запечатан все още в сандъка с талаша, и то само за около половината на тия пари! Замислям се също, че скоро предстои да ставам баща и сигурно ще имам доста сериозни харчове свързани с това събитие, освен това жена ми постоянно настояваше за купуване на някаква по-модерна и комфортна кола, с която да возим по-удобно бъдещото бебе.
В крайна сметка рашавам да пасувам, но.... скоро получавам и второ обаждане, при което цената вече е паднала на 1000 лв, за да не се налагало дефицитният мотор да бъден продаден на някой платежоспособен чичко-чужденец, а да си останел тук като част от нашето техническо наследство, така да се каже :) На този етап вече бях почти убеден, че ще го взема, за бъде складиран в очакване на по-добри времена, каквито наистина настъпиха по-късно. Но за беда в мен се събуди и спящият търговец, който ми нашепна да изчакам евентуално и следващо обаждане с още по-изгодна оферта.... е, така и не го дочаках, понеже накрая все пак моторът отлетял към платежоспособния чичко някъде в Скандинавията.

Епилог, а също и поуката от този епизод - ето как моментите на колебание могат да осуетят спестяването на доста по-големи суми и главоболия, вложени от мен в следващите епизоди на сагата.

/Край на Епизод -1 или "История от преди... истинската история"/
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: ОldSchool в Април 20, 2020, 17:21:38
Още нощес прочетох първия пост и от тогава нервно очаквах продължението.Историята е завладяваща! Следващия епизод,моля!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fulcrum в Април 20, 2020, 18:11:40
И аз имам своята малка сага с такъв автомобил , предопределил малко по късно любовта
към автомобилите на марката Skoda . Марката на соц-а  със свой дизайн и облик на купетата , рязко отличаваща
се от тематичното съветско/руско доминиращо.Покойния ми вече баща , който също обичаше да ходи по автомобилни
състезания , ме взе със себе си на разходка до паркинга  на вече несъществуващия вече хотел ,,Соколица'' в
родния ми Смолян . Малките ми детски всепопиващи света очи веднага залепнаха за купето на една
двуврата състезателна бяла Skoda 130 RS . Преди механиците и пилота да и хвърлят брезента ( бе събота , на другия
ден предстоеше единственото издание на вископланинско Рожен , много тежък маршрут , това бе 1979г) . баща ми ги
помоли да разгледаме колата отблизо и те ми отвориха вратата и аз киризих 10 минути непрестанно обстановката
около и зад кокпита.Този силует на състезателен автомобил се запечата в детското ми съзнание и предопредели безусловно
любовта към тази чехословашка прочута автомобилна марка . Година преди това зазяпвах и нашата на ОС на СБА -Смолян бегачка
Skoda 120 S , предшественика на легендарната 130 RS . Успях да я зърна няколко пъти на местни състезания , през 1979 г и
съсипаха мотора и изчезна от спорта.

Та когато се запознахме с м.с. Илиан Топлодолски и обменихме спомени , се оказа че съм надникнал в неговата 130 RS.
Taка ми каза той , тогава е нощувал по спомен именно в хотел Соколица и е участвал в това тежко и единствено на това
трасе високопланинско състезание. Илиан Топлодолски е един от родните ни състезатели , на които е оказана честта да
яхнат най добрата покрила се вече със слава от рали Монте Карло 1977г бегачка. Дебютирала и на нашето най престижно рали
Златни пясъци и закупена в цели 10 екземпляра с решение на Държавния съвет , БКП и СБА по онова време  за развитието на автомобилния спорт у нас.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: slikman в Април 20, 2020, 21:16:15
Ихаааа страхотно, отдавна не е имало така интригуваща история, чакам (предполагам и другите също чакат) продължението на историята за любимата марка.  O:-) :shy:
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: dido1903 в Април 20, 2020, 22:32:30
Митко, благодаря ти за страхотната тема.  През последните години, когато сме се виждали на бира по форумни сБирки, аз научих от теб средната част от историята и административните проблеми. Сега с огромен интерес научавам началото и, надявам се, завършека на това възкресение.
 :)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: vaches в Април 21, 2020, 10:57:36
Следя с интерес темата. Шкодите винаги са ми били интересни, преди в шкода форума имаше много интересни проекти, радвам се, че сега тук продължава да се пише за тези коли. Колата е освен класическа и историческа, което я прави още по-ценна. Разглеждал съм не веднъж от близо 130-ката на Ангел от Габрово, така и не успях да се повозя преди да я продаде, но по негови думи е било нещо страшно. Да не разводняваме темата, чакам с нетърпение остатъка от разказа.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: baiivan в Април 21, 2020, 21:26:55
Много интересно започва сагата! Поздравления за регистрацията и темата. Следя с интерес!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: vessomitkov в Април 22, 2020, 18:33:30
Хайде давай снимките и инфо от проекта. Толкова години, радвам се че вече е на пътя. Остават малки доработки, но важното е, че е в движение и регистрирана както си трябва C:-)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 22, 2020, 19:21:40
Ами... не са съвсем малки оставащите доработки - оригиналният двигател даже още не сме го палили, реглажът на окачването също може да създаде сериозни проблеми, особено задното - закрепването към купето там е правено наново, а не е заводското... по-нататък от снимковия материал ще видите как и защо се наложи това :)
За съжаление след Великден ми се е натрупала доста работа и едва ли ще имам време за сценарии на следващите епизоди преди уикенда.
Изобщо, трудно е да се движат подобни тежки проекти, когато професията и уменията ти нямат нищо общо с автомобилите, но в този случай заради идеята да се спаси този екстремно рядък автомобил, аз правя всичко по силите ми да завърша делото докрай.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Logrus в Април 22, 2020, 22:11:46
Епизод 1 от Междузвездни войни е филмът с най-дълга рекламна кампания в Света (Епизод 4 излиза над 20 години по-рано  ;) ), така че ще чакаме търпеливо.
Признавам си, че днес сигурно 20 пъти надникнах във форума, само за да видя има нова серия или поне някой трейлър  :)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: wander в Април 22, 2020, 22:26:06
Епизод 1 от Междузвездни войни е филмът с най-дълга рекламна кампания в Света (Епизод 4 излиза над 20 години по-рано  ;) ), така че ще чакаме търпеливо.
Признавам си, че днес сигурно 20 пъти надникнах във форума, само за да видя има нова серия или поне някой трейлър  :)

Хаха, много добър коментар, аз също отварям по 3 пъти на ден в очакване на нова серия. Поздравявам автора за интересната тема и автомобил! Ако нямаш време, по-добре да пишеш по-рядко, но по-подробно, както до сега. Справяш се отлично и определено всички чакаме дълъг коментар с много снимки! Желая ти със здраве да я реставрираш и караш и да ти носи много положителни емоции!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: toto в Април 23, 2020, 06:29:33
Мен ми е интересно.
Нали това е оригинална състезателна 130 РС
Тоест състезателен автомобил.
Как става регистрацията в КАТ?
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: flux в Април 23, 2020, 09:17:31
Историята е интересна. Също ми е интересен този цитат:

Тъй като още тогава бях добре запознат с историята на тези модели знаех, че има произведени само 3 бр. от тях и всичките се намират в музеи или частни колекции.

Има общо 3 автомобила произведини сумарно- 2 от тях са в частни музеи или колекци и тази е 3-тата така ли?
Какъв е смисълът да се произведат само 3 бройки?
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: vaches в Април 23, 2020, 09:30:58

Има общо 3 автомобила произведини сумарно- 2 от тях са в частни музеи или колекци и тази е 3-тата така ли?
Какъв е смисълът да се произведат само 3 бройки?

Ставаше въпрос за модела 200RS, а не за 130RS.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: __smirnoff__ в Април 23, 2020, 10:50:59
Точно, за 200RS, а тя е доста различна, най-малкото и по форма, по-широка, със снижен таван, много различен автомобил е oт 130RS
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: m_g в Април 23, 2020, 14:44:08
Браво за темата! Много е интересна. Давай, пиши следващите глави и да четем!
Ясно е, че с този толкова сложен проект си се хвърлил през глава - все пак си бил на друг акъл и години. Тогава имаше много по-интересни железа за спасяване от сега. Но съдбата обича смелите и ето, сега имаш 130РС с номера. Е, вече самото обрастване на колата с оригинален двигател със сух картер и всичко останало е не по-малко трудна задача.
Що за кратуна е направил това с алековата кутия... Какво му е пречело моторът от Лада да си е отзад, ама а де?
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fulcrum в Април 23, 2020, 18:13:09

Що за кратуна е направил това с алековата кутия... Какво му е пречело моторът от Лада да си е отзад, ама а де?
Много просто - и в главите на двамата собственици преди Митко се е въртяла 180/200 RS  мухата овада :))
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 23, 2020, 22:58:36
По-скоро само на последния... днес получих от неговия съсед няколко снимки, правени пак в същия двор, но явно преди да започне с касапските интервенции. Приблизително в този вид беше и когато я видях за пръв път в онзи склад до Околовръсното. Качвам ги като допълнение към постния от към снимки "минус първи епизод".

(https://pichost.name/images/2020/04/23/0dc1b724400a5ce34faef438076d2754.md.jpg) (https://pichost.name/image/cjgRb) (https://pichost.name/images/2020/04/23/7b17c8ef6fec0092c717d30e52109cee.md.jpg) (https://pichost.name/image/cjsT8) (https://pichost.name/images/2020/04/23/ac83062657a17cd50bd1c650b8f6ad50.md.jpg) (https://pichost.name/image/cj1KL) (https://pichost.name/images/2020/04/23/a250ceb3d3d89f5dcc6772daba36f784.md.jpg) (https://pichost.name/image/cjyhV)

Вижда се, че скоростната кутия все още си е на правилното място и няма големи преработки в коша, освен добавената подсилена греда за ладовия мотор.
Забелязах също, че таблото е било напълно комплектно, а по-късно когато го получих заедно с колата, то беше разглобено и с липси. Добре, че все пак имах някои резервни елементи от табло на 110R, а капака на "кутиията" с контактния ключ и превкючвателите в средата се наложи да го поръчвам като реплика от Чехия заедно с други части, понеже при 110R такъв елемент няма. Оригинални решетки за духалките на стълкото върху кората все още не съм намерил...

А това са мои доста некачествени телефонни снимки вече от новото ѝ местожителство, показващи детайли от къстъм правената система за превключване на скоростите.

(https://pichost.name/images/2020/04/23/8c00e94a3683d731be5447ac770cf555.md.jpg) (https://pichost.name/image/cjXQm) (https://pichost.name/images/2020/04/23/09234a587867e36138386fa92849e1e1.md.jpg) (https://pichost.name/image/cj51H)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: m_g в Април 24, 2020, 09:28:56
Колкото и 130RS да е била неконкурентноспособна 90-те години, това, което са направили на колата, за мен е върховна свинщина. Тя си е била напълно читава кола за бегачка със стаж. Дори не изглежда изгнила. Няма никакви кожуси от радиатор отзад, значи едва ли е 110R... Нали на 100-110 им е набит номера на купето баш на тоя кожух.
Аз колата съм я видял за първи път не зная кога, но преди поне 10г. В последствие няколко пъти съм ходил при Митко и всеки път го врънкам да показва и разказва. Но сега като гледам колко читава база е била преди да я набаса тоя малоумник. Да беше си взел една 120-ка и да й сади каквото иска, като ще е за садене. Дълги години из автокроса се подвизаваше 120 с мотор Ауди или не помня какво - централно разположен.
Понякога много съжалявам, че не съм с някоя година по-голям. Някога беше пълно със супер интересни коли, а в мизерните години след 96-та бяха и без пари. Аз обаче тогава карах колелото и по цял ден зяпах гниещите пред блоковете коли. На тая улица, където Митко имаше гараж и аз имам, стояха БМВ Бароков ангел, Хилман Супер Минкс, Рекорд А, Алфа седан от 60-те, куп Москвичи 407-3-8. Сега има една скапана Жигула и това е. То пък тогава хората нямаха пари, та ни така, ни иначе.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Logrus в Април 24, 2020, 10:02:42
...Да беше си взел една 120-ка и да й сади каквото иска, като ще е за садене....
Да, ама 120 е скучна - друго си е да караш истинска бегачка (макар и окепазена) и то от много рядък модел.
Освен това разни хора разни вкусове и мераци - радвай се, че не хванал флекса, за да "тунингова" и купето. Я си представи, че беше решил да я прави тарга, например или да раздува допълнително калниците. Честно казано, аз винаги съм си мислел, че ако имам Волга 2410 ще я превърна в нещо като ЕлКамино (какъв съм еретик само  :D)
И по-лоши изпълнения сме виждали - сега поне Митко има шанс да я върне в оригинален вид.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 24, 2020, 10:47:12
Момчиле, той едва ли е тръгнал да ѝ го прави тоя тунинг, за да стане конкурентоспособна в разни хоби класове по състезанията... по-скоро от някаква криворазбрана гъзария и да се покаже какъв голям майстор е.
Колкото до ретро колите на ул. Бунтовник, в момента са останали само 2-та донорни москвича на покрива на гаража при тройното кръстовище с ул. Н. Лилиев. Говори се, че вътре под тях обаче имало някакво скрито съкровище ;) По-нататък вече близо до кръстовището с Богатица в един двор пък има рядък Ситроен Даяна фургонет. В този квартал се заселих някъде около 2003-4 г, затова по-старите антики наоколо не съм ги виждал.

Чавдаре, сравнението ти с Волга, която е тиражирана в милиони екземпляри е леко неумесно спрямо състезателен автомобил, произведен едва в 200 бр. Така, че спокойно си прави Ел каминото ;)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: galaxie в Април 24, 2020, 11:54:12
Митко, мислех си че работата по моя Мустанг е най-дълголетна, но ти ме биеш с едно година . :D Много интересно започна темата, ще чакам с нетърпение следващите епизоди. Сега се сетих че преди 4 години имах щастието да видя колата в гаража под вас  ;).
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Logrus в Април 24, 2020, 12:35:17
Чавдаре, сравнението ти с Волга, която е тиражирана в милиони екземпляри е леко неумесно спрямо състезателен автомобил, произведен едва в 200 бр. Така, че спокойно си прави Ел каминото ;)
Не това имах предвид, но няма да ти спамя повече - чакам с нетърпение следващия епизод.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Nik1600GT в Април 24, 2020, 16:17:17
Кранки, честито и от мен за спасения РС! Финалът може и да не е много близо (само ти знаеш точно колко остава), но вече е ясно, че нещата реално ще се случат.
За т.нар. силов тунинг със "саденето" на мотори темата е дълга, границата между това да се направи нещо издържано и откровената простотия е много тънка и всичко в крайна сметка зависи от разбиранията и финасовите възможности на този, който го прави.
През годините у нас (а отчасти и навън) това много добре може да се проследи при Костенурките.
Най-голямата възможна простотия при задномоторна кола (Шкода, Костенурка и т.н.) е да се присади мотор ...отпред. При Шкода може и да няма много такива примери, но примери за окипазени Костенурки навън има доста. Най-вече в Щатите, където редовно насаждат разни V-8ци отперед и колкото и да върви такава Костенурка, колкото и Хот-Род мод и бабината му трънкина да е, цялата работа (за мен поне) е откровена простотия.
В градацията на простотията при Костенурките слева присаждането на първия редови мотор с водно. Този път отзад. Това в голяма степен си е нашенски "патент" и се правеше масово 90те на Костенурки и Бусове, като най-често се слагаха ладови, москвичови и всекви масови мотори. Не толкова за пърформанс, а от зор - щото оригиналния мотор като го строшим и кво правим - един фланец, първият мотор от жигула и готово.
Следващото вече горе долу се приема по-света и е присаждане на боксер от Субару. Махаш въздушния боксер на ФВ, слагаш такъв на Субуру. Още по-добре 6так от Порше - и той се събира! И няма лошо - нека е пак въздушен боксера. Ама там ... дебелоооо  ;D.  А помлени Субарута колкото искаш, 1000-1500 ... мах 2000 лева, ако не си го правиш сам, и си ти. И от 40-50 кончета скачаш веднага на едни 125 коня, ако присадиш масовия 2.0 литра атмосферен Субару мотор. Само дето тея захвърлени Субару "донори" най-често са захвърлени точно заради ... протрошени мотори и кутии и това дето го слагаш не се знае колко от тея 125 коня са останали и докога ще вървят.
А това, което не намалява цената на доста Костерурки е коректен за епохата атмосферен силов тунинг на оригиналния мотор - вдигане на стоковата кубатура, например от 1600 на 1800, слагане на 2ка карбове и такива доработки. Стоковите коне няма да станат с 2 карба като на 2.0 Сабару мотора, но е издържано, още повече, че в малки серии има такива заводски двукарбови Костенурки. А и това с единия централен карб при Костенурките е тотална недомислица. Най-малкото защото при боксера тоя карб е на 2 бири разстояние от главите. И не случайно няма нито едно Порше с 1 карб. Дори и първото и най-слабо 40 кончено 1.1 кубиково Порше от 1948г. е с 2 карба. А двигателят на това Порше е от Костерурка и дори с намелена със 100 кубика кубатура.
А иначе Момчиле има 2 дисциплини, в които все още малко подценяваните от теб класики са конкурентни. Казвам го във връзка с това, че преди време беше споменал, че каквото и да направиш с неква класика, всяка съвремнна около 150 коня кола ще те скъса на светофара. Е няма да е всяка, още по-малко ако е 150 коня. Зависи от това, какво и кой е направил с класиката. Давам 2 примера за класики дето късат нервите на много над 150 коня коли. В две състезателни дисциплини.
Едната е АВТОСЛАЛОМ. Но не тези майсторски, който прави Орлин на нашите ралита. А например австрийския шампионат. Едно от пистите, къето се провеждат състезания е подобна на нашия Дракон, например. А не се обикалят 2-3 "колчета" на 10 квадратни метра! Ето тази Костенурка https://www.youtube.com/channel/UCIiJrsKJjcsVT2vPSIKT5eg  и още 1 друга Костенурка имат над 10 победи в ГЕНЕРАЛНОТО КЛАСИРАНЕ и още куп места в 3ката за последните 20 години, т.е.  от 2000г. досега. Този австрийски шампионат не е състезание от типа - от двама участника вземаш сребърен медал  ;D, а нещо, в което на всяко състезание често участниците са от порядъка на 100-150-200! Та повече от половината първи места за последните 20г. са на името на тези 2 състезателни Костенурки. И те са с фолксваген въздушни боксери! Атмосферки! А не с присадени предни V-8-маци, нито с 6-таци от Порше или Субару двигатели. И се състезават в т.нар. състезателен клас, където се пускат както класики, така и силно модифицирани съвременни машини по 300- 400 и нагоре коне! И където съвременни стокови 150-200 коня машини нямат никакъв шанс! И такива стокови по 150-200 коня съвремнни машини изглеждат като пуснати на забавен каданс спрямо тези 2 Костенурки!
Още една дисциплина, в която доста модифицирани класики са конкуретни, е ДРАГА. Има английска Костенурка (Кранки я знае), която е дори с валидна регистрация за движение по пътната мрежа, и която не е сбирщайн, а си е оригинално 1966г. кабрио с все оригиналната 4ри степенна кутия, която понапъната/турбинирана и вади 900 коня от увеличената от 1600 оригинална на 2387 кубика кубатура (при Костенурките е възможно и това - колянов вал с по-голям ход + съответнтите по-големи ризи и бутала, и от 1600 кубика ето ти 2400) и дава 7.97 секунди на 400 метра. Колко коли в България слизат (редовно) под 8 секунди на драг? Съвременни, класически, каквито и да са. На първо четене се сещам за едно Сироко, на което по думите на собственика (гледах някакъв видеорепортаж за това Сироко) мисля само предното стъкло и още нещо там беше от ... Сироко. Двигател от Скайлайн ли от какво беше, кутия от незнам какво и т.н.
Та така за силовия тунинг и пърформанса на класическите бегачки.Кой както го разбира - така да го прави. До разбиране и пари опира. Моето мнение за класиките е доста висико - могат доста и без да се окипазявят със съдене, присаждане и тем подобни нашенски прийоми. 
Успех Кранки! И да се случват по-бързо нещата, че имам един приятел дето последно бай Ангел, същия дето продаде габровската РС, му боядиса преди 5-6 години една разкошна 1303ка, мотора е тип 4 въздухар към 140 коня и той готов от поне 8-10 години, проекта е с начало 1999г. и ... в крайна сметка колата още не е на пътя. 
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fulcrum в Април 24, 2020, 16:48:19
Интересно технологично решение от силовия тунинг на епизод 1 е заварената ладова камбана
на шкодовата кутия . Първия собственик вероятно така е избрал подход да съгласува ладовия
кютук на тегло мотор с кутията.

Икономически е доста  по скъпо , Металекс са избрали подхода на съгласуване на ладов мотор при MTX 1 -06 и Garde 160 MTX
с фланец. Една идея е по прецизно , но алуминиевата заварка е разточителен лукс.

Както и да е , в една от темите за Москвич тук е показан истинският подход при съгласуване на мотор и кутия
от различни марки - с изработен на струг дълъг дорник и чак след това фиксиране и заваряване на камбаната
към кутията.

Едва ли в ония години е бил приложен и тук , но знае ли се. Не се знае нищо кой го е правил.

Старахотна прецизност се иска за аксиалното отклонение на двата вала , ако е правено без дорник , притискателя
го отнася като таралеж круша.

Имам хипотеза че и тука може повече да се е правило , отколкото карало . Ако резултата беше
приличен , може би втория собственик чичо Емо не би посегнал да реже и опропастява

Не се знае знае ли се
А с набързо спретнат фланец мотор Ауди , кутия Шкода видях какво значи на Калояново 2015 когато презентирах
зелената LR реплика. Ние с Митака раздаваме пълна газ на пистата , Казаците с тяхното Гарде с Ауди мотора смениха
3 !!! притискателя и феродови дискове за целия ден!!! :))
 
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 24, 2020, 20:18:49
Така, да уточня първо за Ники 1600, още веднъж - нямам намерение да участвам с колата в скоростни състезания, а по-скоро някакви кратки шоу "демонстрации на сила" най-вече на пистата, а не по светофарите :) Колата определено ще се щади предвид нейната рядкост, както и почти невъзможното намиране на оригиналните резевни части за нея. Идеята е все пак мощността да отговаря на външността, а не да карам овца във вълча кожа ;)
Вероятно по принцип ще е по-бърза на ускорение от някои съвременни автомобили, дори и от такива с турбо пълнене. Отварям тук скоба с едно сравнение на две коли, които са в нашето семейство - Пежо 205 Рали модел 87 г. мотор 1300 кубика атмосферка, карбурирано с двойка Вебери 40, мощност 103 коня и тегло около 800 кила има ускорение 0-100 за около 9 сек. Дачия Дъстър - ежедневката на на жена ми, модел 2019 г, двигател отново 1300 куб. но турбиниран до 150 коня, ръчна кутия, тегло около 1300 кг има ускорение 0-100 за 10,5 сек. Тоест, както казва Менцел от "Бърза обиколка" основният бич за съвремените коли е тяхното тегло, което се опитват да компенсират с все по-висока мощност... но няма как в случая 50 коня в повече, дори с турбина да компенсират половин тон разлика в теглото.

По отношение на кутията с наварената ладова камбана - изглеждаше добре направена, то всъщност беше само коруба с диференциал оригинален за 130RS. Предполагам е правена още по соц. време в някой завод от вътрешен човек срещу някоя дамаджана с еликсир, така че финансов проблем не е стоял тогава.
Корубата я продадох още преди години на един специалист, който се занимава с формули Естер и други соц. бегачки, а диф-а си го запазих за резерва, въпреки че имам цяла оригинална кутия. По-нататък в темата, като започна да качвам снимки на събираните от мен части ще опитам да намеря и на тази кутия, ако съм правил снимка в подходящ ракурс, за да се види шева на камбаната.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: K.I.P. в Април 24, 2020, 20:57:10
Много зарибяваща тема!
Поздравления Кранки!

Тук усещам, че може да ме убиете с камъни, но концепцията средно разположен двигател и скорости отзад е една много сполучлива комбинация и на мястото на колегата сигурно бих се придържал към нея. Когато основното тегло е разположено относително ниско между мостовете, се получава отличен баланс и разпределение на натоварването. Отделно управлението става много прецизно и предвидимо. Абсолютно подкрепям твърдението, че компенсирането с конски сили, заради по-високо тегло или по-лоша управляемост е глупаво. Това масово се подценява дори от съвременните производители. На мен конструкцията за окачването на скоростите ми се вижда сравнително добре направена. Ники е абосолютно прав, че границата между глупост и нещо сполучливо е тънка.

Успех, следя с интерес!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fulcrum в Април 24, 2020, 22:20:03
Много зарибяваща тема!
Поздравления Кранки!

Тук усещам, че може да ме убиете с камъни, но концепцията средно разположен двигател и скорости отзад е една много сполучлива комбинация и на мястото на колегата сигурно бих се придържал към нея. Когато основното тегло е разположено относително ниско между мостовете, се получава отличен баланс и разпределение на натоварването. Отделно управлението става много прецизно и предвидимо. Абсолютно подкрепям твърдението, че компенсирането с конски сили, заради по-високо тегло или по-лоша управляемост е глупаво. Това масово се подценява дори от съвременните производители. На мен конструкцията за окачването на скоростите ми се вижда сравнително добре направена. Ники е абосолютно прав, че границата между глупост и нещо сполучливо е тънка.

Успех, следя с интерес!

Крисо , само да добавя - трябва  да се мине майсторски курс по управление на автомобил 50 на 50 , независимо дали е
транс аксъл Алфа или Порше 924/928/944/968 или пък задноцетрална МR 2 или пък предноцентрално Рено 5. Колкото са стабилни
толкова са и хазартно коварни в завой на коя страна ще тръгнат. ;D

А най вече Формула 1 :D


п.п. Имам малк опит с Рено 5 алпин турбо , най коварното е в това отношение  ;)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Nik1600GT в Април 25, 2020, 08:29:09
K.I.P., по принцип не ти е еретечна идеята за централно разположения двигател  :)! Но Кранки го каза много точно - РСа е твърде рядък и култов автомобил, произведен в малко бройки. И при него мисля е еретично вече да се окипазява оригиналната конструкция. Между другото - еквивалент на РС има и при Костенурките. Това е т.нар. Залцбург Рали Кефер/Костенурка от началото на 70те години, прозвеждан от състезателния департамент на официалния вносител на Порше и Фолксваген за Австрия в Залцбург. Конете са на практика същите като на РС (но от 1600 кубатура) и са прозведени само около 20на бройки (всъщност точната бройка не е известна, но е от този порядък). Има поне 5-6 оцелели и до днес. Всички са реставрирани до оригиналната си спецификация. Защото тези малко оцелели бройки са попаднали в ръцете на хора с разбиране и пари, и никой тук не си и помисля да прави каквито и да е силови доработки и "рационализации".
От Порше между другото имат още края на 60те и началото на 70те модел с централно разположен двигател. Това е Порше 914, което е с т.нар. Тип 4 четирицилндров въздушен боксер на Фолксваген (има и малко бройки, произведени с 6таци от 911). Кооперация между ФВ и Порше, завършила не много успешно по две причини. Първо, от Порше просто не са искали това 914 да прави сериозна конкуренция откъм пърформанс дори на базовите 911. И второ, от Порше са му понадули тогава цената на това 914.  Дефакто, 914 заменя Порше 912, което 912 си е нискобюджетно 911 с 4ри цилиндров Порше мотор 90 кончета. И за да не прави 914 конкуренция на 911, най-мощният такъв Тип 4 ФВ боксер монтиран на 914 при кубатура от 2.0 кубика е имал мощност от само 100 кончета. Но пък с централно разположения двигател пътното поведение на това 914 по думи на много специалисти е разкошно. И точно със същия 2.0 четирицилондров боксер вдигнат на 2.7 литра и мощност около 270 коня (на 700 кг купета) "цепят" на автослалом споменатите 2 Костеруки в Австрия.
ПС. Точно такова 914 и с този 2 литра централно разположен боксер бих притежавал и карал с кеф. Нищо, че е само 100 коня и по каталожни данни го дават до 100 за 10.5 секунди (точно колкото турбинирания Дъстер на Кранки  ;D). Ама последните години поскъпнаха доооста. Преди тази криза с вируса запазено 914 с този мотор (поне на снимки и без да тръгвам по пътя на Кранки) беше над 20 хил.евра и пак няма гаранция дали няма да трябва да се налеят поне още 4-5.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fifo в Април 25, 2020, 11:48:13
Чудесна тема, честито Кранки, успех с проекта.
Аз уж чета внимателно, но не разбрах тая Шкода фабрично с централно разположен мотор ли е или такава е била идеята на предходните пишман собственици?
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Nik1600GT в Април 25, 2020, 12:21:06
От тези 2 снимки е повече от ясно къде е двигателя (оригинално), но гледам, че има снимки на двигателните отсеци на 130РС, където карбовете "гледат" надясно (в повечето случаи като че ли) и такива, където смукателните колектори и карбовете са наляво ориентирани (като че ли по-малко са така). Това въпрос на "вкус" ли е било или тези, може би с "лявата ориентация"  ;D са "творили" нещо. В ориганал как е. Или пък има снимки из нета и на доста реплики, където просто двигателя не е ориганален 130РС и оттам идва разликата?!
(https://pichost.name/images/2020/04/25/b6903394c6753c36d75c8b7d2ccc3bf8.jpg)
(https://pichost.name/images/2020/04/25/4ccf864869b963bb0dc964a722c1f9fd.jpg)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 25, 2020, 12:22:01
Ех, тя ако беше от само 3-те бройки, произведени оригинално с централен мотор, досега от музея на Шкода и разни частни колекционери сигурно щяха да се надпреварват с оферти да ме направят богат :D Моята е от останалите 200 бройи със задно разположен мотор, последните снимки  качени от мен са точно преди интервенцията на последния собственик. Направени са от негов съсед и мой приятел, който навремето ми даде инфото, че колата се продава. Същият съвсем наскоро ми оказа и съдействие при регистрацията в КАТ. За капак преди няколко дни успял да изрови ит стария си компютър тия отдавна забравени архивни снимки.

По повод офтопика за Порш 914, който между другото ползва джанти със същото междуболтово разстояние като старите шкоди. Мисля, че неуспехът му се е дължал на комбинация от високата цена и странния, за повечето фенове на марката дори грозноват дизайн, в сравнение с легендата 911.
Принципно, както спомена и Кирчо, навремето средномоторините автомобили в комбинация с мощни мотори са били най-трудни и непредсказуеми за управление. В днешно време с модерните стабилизиращи електроники вече е почти все едно с какво разположение на ДВГ и задвижване караш.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 25, 2020, 12:43:18
От тези 2 снимки е повече от ясно къде е двигателя (оригинално), но гледам, че има снимки на двигателните отсеци на 130РС, където карбовете "гледат" надясно (в повечето случаи като че ли) и такива, където смукателните колектори и карбовете са наляво ориентирани (като че ли по-малко са така). Това въпрос на "вкус" ли е било или тези, може би с "лявата ориентация" са "творили" нещо. В ориганал как е. Или има снимки из нета и на доста реплики, където просто двигателя не е ориганален 130РС и оттам идва разликата?!

Тук мисля, че ти като инженер можеш да си отговориш на въпроса дори по-добре от мен. Въпросът е в дължината на всмукателните колектори - грубо казано, при по-къси тръби максималната мощност е по-голяма, но идва само във високите обороти, така че тази схема се е ползвала предимно за пистовите модели. И на качената от теб снимка се вижда, че това е пистова версия с правя тръба вместо ауспух и по-широки раздувки, При дългите извити над главата тръби мощността се разпределя по-равномерно в целия оборотен диапазон и затова са се ползвали предимно при рали бегачките, където често има нужда от добро поемане още от ниските обороти. А защо е така, предполагам ти като инженер може да обясниш по-подробно чрез теорията на флуидите и бензино-въздушните смеси :)
Аз имам и двата вида тръби, при напасването на оригиналния мотор ще решим кои е по-удачно да използваме, по-скоро в зависимост от налчното пространство в коша. Както се вижда от снимките, отляво стои съдът за маслото и ако се сложи въздушен филтър може да опира при хоризонтални колектори. Отдясно пък при мен съм поставил моторчето за парното, което не присъства задължително във всички модели, по-често го има в рали бегачките, карани в зимни условия. То пък може да бъде пречка за филтъра при дългите дясно ориентирани тръби, но лесно може да се махне, докато бидончето за маслото няма как.
Всъщност съм виждал Шкоди 130 РС с направени поставки за този съд и от двете страни на мотора, така че евентуално да може да се мести в зависимост от типа на използвания колектор. Мисля, че имам снимка на такава кола, само трябва да потърся на другия комп, че в момента пиша от лаптопа.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Nik1600GT в Април 25, 2020, 13:23:23
Благодаря за инфото, Митак. Да, това за ролята на дължината на смукателните колектори го знам много добре. Просто от един бърз поглед на снимките в изображенията на Гугул тази разлика в дължината на колекторите (в зависимост от лявата или дясна ориентация) въобще не я хванах. Но пък ми напарави вепечатление, че при лява ориентация се ползва "топлинен щит" и това е много важно. Ясно е, че карбовете не трябва да се "пържат" от изпускателните колектори. Според мен едва ли е критична малка разлика в дължината (ако наистина реално е такава). Настройките на карбовете и изпускателната система като цяло са доста по-важни. При 1300 кубика атмосферен двигател, предвиден да развърта доста нагоре в оборотите, така или иначе мощността "идва" във високите обороти. Имаш и двата избора и ти ще си решиш. Още повече, че на тоя мотор достъпът до смукателните колектори ми се вижда доста лесен. Този мотор няма нищо общо с претъканите с електроника, всевъзможни датчици, кабели и какво ли не съвременни мотори, където трябва да си йога, че да пипнеш и смениш нещо  ;D. Тук може едва ли не на пътя да ги ориентираш накъдето си поискаш карбовете за норматив  :). Стига, както спомена, нещо по "периферията" да не пречи.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fifo в Април 25, 2020, 18:01:29
Начи това купе го има и в двата варианта, като единият е произведен само в три бройки, така ли?
Не се отчайвай Митак, 1/200 е повече от добре ;)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 25, 2020, 19:42:24
Аз ако бях отчаян отдавна да съм се отървал или по-скоро изобщо нямаше да се захващам с тая коруба ;) А произведените в само 3 бройки изглеждат малко по-различно, напиши в Гуглата Skoda 180RS / 200RS и ще ти излязат достатъчно снимки.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: stst1 в Април 25, 2020, 23:07:37
Темата е с изключителен съспенс. И аз като сигурно много други проверявам по два пъти на ден за актуализации.
Поздравления за куража да се започне такъв проект! Респект

Тук открих една интересна статия от Шкода, която казва, че заводските 130RS са само 38 бройки, останалите са реплики на база 110R. Може ли да се твърди, че това е един от тези 38 автомобила?

https://www.skoda-motorsport.com/en/piece-skoda-racing-history-original-130-rs/

Отделно се цитира и автомобил за продажба в България с габровска регистрация, което прави историята на тези автомобили в страната още по-голям трилър...
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: USfan в Април 26, 2020, 02:06:51
Темата е с изключителен съспенс. И аз като сигурно много други проверявам по два пъти на ден за актуализации.
Поздравления за куража да се започне такъв проект! Респект

Тук открих една интересна статия от Шкода, която казва, че заводските 130RS са само 38 бройки, останалите са реплики на база 110R. Може ли да се твърди, че това е един от тези 38 автомобила?

Аз реагирам с подробности бързичко пак така :)) в добавка към бъдещия му отговор, понеже този страничен аспект на автоисторията и, е интересен.

Тия неща със сглобките със 130 РС КИТ-пакета, аз като бегло запознат с фирмата и модела, не ги знаех и обмислях като тематика тогава, поне не допреди единия от двата синове на Б. Дунев, някъде в 2002 год. лятото, да ми говори за тяхната на баща им 130 РС.

Като цяло, поне към онзи период след Милениума и в началото на Нета в БГ, се дискутираше сред някои тогава по-запознати рали и Шкода фенове, тия 8 или 10 бройки внесени в БГ накуп 130 РС-ки, карани от всичките наши видни състезатели в епохата им на хомологация, дали са оригинали, или са всъщност 110 Р модели, с присаден от завода, и продаден формално и реално отделно, изцяло комплектен РС Кит.

Предполагам поне преди години, преди лесната Нет кореспонденция и официални търсения, за Митковата също би могло да се дискутира това, дали е с такава подобрена постфактум но пък и официално, 110 Р основа.
Поне помня, че като взехме да си правим Форумни срещи в София в 2011-2012 год, и стана въпрос за РС-а му, и той май и сам го споменаваше на наши Форумни срещи.

Въпреки че би могло, даже и ако тази неговата 130 РС, не е била част от партидата на Дунев-Апостолов и сие там пакета от 10-те броя внесени накуп, а е била частен внос в 70-те години, и примерно купена леко ползвана от някой наш БГ състезател директно от Чехия в средата или в края на 70-те, нашия купувач да е попаднал също на една от 38-те бройки 130 РС, изцяло фабрично сглобени вътре в завода.

Митко да каже най-добре.
По ВИН-а разбира се, и по споменатото от него писмо от историческия отдел на завода, може да се разбере дали е била 110 Р основа, или е била чиста 130 РС в целия си живот.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 26, 2020, 12:52:18
Този пост ме подтиква да продължа със следващия епизод от изторията, обхващащ около 2 г., в който осовно се бях концентрирал върху избистряне на концепцията за възстановяването на колата, събиране на инфо, търсене на контакви и части.
Основната дилема беше, дали задвижващата схема да остане същата, което опреденено е по-евтиният и кратък вариант, или да гоня връщането ѝ във вид, максимално близък до оригинала.
В първия случай идеята включваше намиране на някакъв подходящ достатъчно силен мотор, който да пасва на местото освободено от ладовия и да може да се куплира директно със скоростите от Алеко с ладов мотор. Работата по купето щеше да се ограничи в в кърпене и укррепване където е необходимо с последващо цялостно освежаване. Този подход предполагаше и намиране на комплект нови номера и документи примерно от някоя цивилна Шкода 130, на която предстои продажаб или бракуване. По онова време все още изпадаха такива оферти, при това на разумни цени. В крайна сметка щях да имам автомобил с някаква фалшива регистрация, позволяваща евентуално придвижване на риск до писта Дракон, където да си чеша крастата на воля.
Ето още няколко детайлни снимки, които намерих в архива от това къстъм изпълнение:
(https://pichost.name/images/2020/04/26/00ad794b07ebbe7557b753fca41b7269.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGsSR) (https://pichost.name/images/2020/04/26/a16ca8216f7f7f8f7a2a51ae1ec29299.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGcgA) (https://pichost.name/images/2020/04/26/6be5268e674723c47f2340a4400baa6c.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGoLx) (https://pichost.name/images/2020/04/26/043b90972e6514da9a13b8ed67c31fd1.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGyCU)


Вторият вариант беше доста по-сложен, дълъг и скъп за изпълнение, освен това в началото не разполагах дори и само с едно болтче от оригинален двигател със сух картер на 130RS. В предния еписод вече споменах как преди време бях изпуснал един почти комплектен такъв, който би бил отлична база. Откъм скорости и задвижване пък разполагах единствено с оригинален диференциал и полуоски, едната от които срязана и скъсена за да пасне на алековата кутия. Така отново се стигаше до вариант реплика с тунинговане на цивилен шкодов мотор, както при проекта на колегата Тошко.
Затова първата стъпка бе да изясня доколко автомобилът ми е оригинален 130RS или нещо афтърмаркет правено на база 110Р. Оригиналната заводска табелка в коша беше премяхната, явно заради пререгистрацията в талона като цивилна 120Л. Липсваха също така характерните за заводската серия алуминиеви врати и и таван, кате ное беше ясно дали е излязала от завода без тях, или са сменяни в последствие предвид лесната деформация на алуминиевите панели и твърде скъпата им замяна с оригинални. Някои от частите  обаче, си изглеждаха напълно истински - водният радиатор, големият резервоар и гърловината за пълнене под предния капак, подсилените и презаварени предни носачи с двойни ограничители, задните триъгълни носачи със закрепване на 2 места към купето, ролкейджът, арматурното табло, малката табелка с набит VIN номер... всички те изглеждаха 1:1 с тези на оригиналните снимки, изровени от нета. За полуоските и диференциала също вече споменах.
(https://pichost.name/images/2020/04/26/b0bc3e860fe19d15c1e47b94addaee90.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGXAl) (https://pichost.name/images/2020/04/26/3d292f26f57d872b312baca42b1b9520.md.jpg) (https://pichost.name/image/cG10X) (https://pichost.name/images/2020/04/26/d23f63efa05d8aa5ff06d0753f53d4eb.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGjxe)

За да съм напълно сигурен изпратих /по спомен към края на 2008 г./ запитване по email до музея на заводите в Млада Болеслав и ето полученият от тях отговор
Цитат
Dear Sir,

We are pleased that you are interested in Skoda cars and their history. From data you have mentioned in your qustion we found out that the car number ..... is registered as Skoda 110 R Coupe (vehicle body is S 130, which might mean that it is Skoda 130 RS). Customer who bought this car was .... from Mlada Boleslav, Czech Republic. The car was built 13.9.1977. Unfortunately, there is no special evidence of sport (racing) cars. In total were produced around 200 Skoda 130 RS, which is approximately 35-40 cars per year. Due to our evidence:
1975 – 3
1976 – 15
1977 – 30
1978 – 50
With best regards
Mgr. Lukas NACHTMANN | Corporate Historical Archives
SKODA AUTO a.s. | V. Klementa 294 | 293 60 Mlada Boleslav | Czech Republic
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: rsk в Април 26, 2020, 12:53:00
Мите, честита ти регистрация! Пожелавам успех с крайния етап на проекта!

Относно горните два поста - линкът към сайта на "Škoda Motorsport" дава доста странна информация с тези 38 бройки. Аз често из тези статии съм засичал неточности и се чудя кой ли им ги пише... Имам книга, която мой познат ми донесе от музея на Škoda, в която книга пише, че от модела 130 RS са произведени 98 броя като цели коли, а после още приблизително 100 са сглобени под формата на кит-кари. Като потвърждение на тази информация бих копирал и линк към обновения исторически раздел на официалния сайт на марката, къде са написали произведение приблизително 200 бройки...: www.heritage.skoda-auto.com/en/hero/130-rs (https://heritage.skoda-auto.com/en/hero/130-rs/?fbclid=IwAR0VZc4CEEh03b-aBOG2WWSS_H5WFHwxV_W_AL7AihTqfSQrbW1YBdfy1xM)

При всички случаи истината се знае само от чехите... В книга за 130 RS, а мисля, че някъде из сайтовете също се разказва тази история, пише, че нужните за хомологация бройки никога не са били произведени, а "проверяващите" органи от ФИА са били забаламосани с историята, че те всъщност за произведени вече, но sa взети от чехословашката милиция... Вероятно с някои персонални облаги за инспекторите, хомологацията обаче си е факт, без значение на бройките, но това е друга тема... Моето лично мнение е, че вероятно тези 98 броя са си 100% верни, но неясното за мен е дали срещу номера на купето на останалите около 100 кит-кара стои модел 130 RS или 110 R. Това мисля, само заводът може да изясни. Реално 130 RS е изработена на база на 110 R, т. е. по някакъв критерий готово купе бива определено за раздела "Škoda Motorsport", където се превръща в 130 RS, но порядъкът на номерата на 110 и 130 не се различава. Например бившата габровска 130 RS е с номер на купето 5049963, но на табелката й пише, че е това е модел 130 RS. Интересно е какво пише на някой от кит-карите... Ето и един линк към фенския регистър на модела 110 R, където може да се види, че например бившата габровска е с номер на купето, произведен в първата половина на 1979-та, което реално съвпада и с написаното на табелката на колата: www.skoda110r.com/view.cisloclanku... (http://www.skoda110r.com/view.php?cisloclanku=2007102801&stromhlmenu=5). Номерът на митковото купе къде попада, ще сподели той, ако реши. Иначе вероятно ще се окаже вярно това, че у нас тези коли са внесени на две партиди, защото от серийните номера на колите, които съм успял да видя до момента, четири са с от един порядък, като всъшност има три съвсем поредни номера, но и това е друга тема.

Каквото и да е положението, екземплярът на Митко си е уникален и си има своята стойност!
Мите, пожелавам ти да имаш възможност да направиш колата възможно най-автентична!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 26, 2020, 14:27:19
Мерси, Роска!
Прав си, както пишат и самите чехи в отговора - няма точни данни за произведените състезателни автомобили... или просто не е било уместно да има заради хомологацията навремето. За да завърша темата с изясняване на "благородния произход" ще прескоча доста години напред във времето до 2018 г. когато разбрах, че музеят на Шкода предлага нова услуга - издаване сертификат на хартия за произход на произведените от тях исторически возила срещу скромна такса. Документът трябва да съдържа данни за датата на производство, купувачът и пълни технически данни, както и евентуално някаква сервизна история след продажбата, ако е правена при тях - всичко това на луксозна хартия и украсено с ретро орнаменти, както и снимки на автомобила. Естествено, веднага реших да заявя такъв и за моя 130RS, но отново ми отговориха, че поради оскъдните данни за състезателните коли по онова време могат да ми изготвят доста по-скромна /и срещу още по-скромна такса/ официална справка на обикновен лист А4(http://[img][img][img]), която изглежда така:
(https://pichost.name/images/2020/04/26/9cafa18c301ea016d1a322d05d28c73f.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGvjo)

Както се вижда от последното изречение, автомобилът след излизането си от завода е бил предаден в "Отдела за специални модификации" на AZNP Млада Болеслав, откъдето вече явно няма как да получа инфо какво и как точно е било модифицирано по него.

Другата историческа линия, по която се опитвах да открия инфо през годините беше, как колата е стигнала до България и каква е историята ѝ преди да стане моя собственост. За съжаление стария регистрационен талон даваше единствено сведение, че първоначалната ѝ регистрация е направена в гр. Пазарджик като стандартна цивилна Шкода 120Л, което вероятно може да бъде обяснено с липсата на модел 130 в регистрите на КАТ по онова време. Най-странна обаче е годината - 1976, което на практика означава 1 година преди да е излязла от завода :) Тук се опитах да получа инфо чрез предишния собственик по талон, който е от София и също е имал отношение и контакти в автомобилния спорт. Единственото, което успях да получа по тази линия е едно име на някакъв митничар, което обаче бях помолен да не разгласявам по деликатни причини, понеже явно регистрацията навремето е станала малко "по втория начин". Предполагах, че са били използвани номера и регистрация от бракуван автомобил, за което съм чувал, че в онези години е била честа и легална практика, за да се пести от производството на нови рег. табели. Странното в случая е, че 1976 всъщност е стартова за прозиводството на съвсем новия тогава модел 120L, което означава да е бил все още рядко срещан чисто нов автомобил у нас, камо ли пък да е имало и вече бракувани такива. Явно кашата и мъглата около регистрацията е пълна, но не разполагах с контакти в Пазарджик, за да потърся дискретно споменатия човек и да получа някакво инфо от първа ръка. Наскоро случаят ме запозна с един изтъкнат рали пилот от региона - Николай Ганчев-Ганди, но той не си спомни да е виждал и чувал за такава кола в родния му град, въпреки че прояви жив интерес и желание за общуване. За съжаление през годините явно съм изгубил листчето с името на въпросния тайнствен човек, за да попитам Ганди дали се познават и евентуално да ме свърже с него.
Заключението, което направих от проучванията ми по въпроса е, че моят автомобил не е участвал в български ралита, а най-вероятно да е използван само като тренировъчен. Няма данни да е бил някои от официално внесените от СБА 10-ина нови 130RS-a за ползване от наши пилоти и отбори. Пътят му от Чехия до България и състоянието, в което е пристигнал явно ще си останат загадка. Предполагам е бил аварирал или катастрофирал автомобил, закупен изгодно след като е бил бракуван от някой чешки отбор. Липсата на оригинален мотор още при регистрацията и видимата неоригиналност на отворите в предната маска и капак говорят за нещо именно в тази насока - авария или катастрофа.

Тези мои документално-исторически проучвания окончателно наклониха везните към възстановяване в заводски вид и ме насърчиха да продължа с издирването на липсващите оригинални части основно по мотора и силовото предаване. За мой късмет щаститето ми се усмихна благодарение на мои приятели, на които съм много признателен и непременно ще ги спомена по-нататък. Те ме свързаха с видни наши рали пилоти и деятели на автомобилня спорт, които разполагаха с някои останали части и ноу хау за модела 130RS. Но с тези истории ще продължа следващия път, понеже не съм свикнал с толкова дълги писания и леко взех да се уморявам :)

p.s.

Ето и един линк към фенския регистър на модела 110 R, където може да се види, че например бившата габровска е с номер на купето, произведен в първата половина на 1979-та, което реално съвпада и с написаното на табелката на колата: www.skoda110r.com/view.cisloclanku.... Номерът на митковото купе къде попада, ще сподели той, ако реши.

Не разбрах точно какъв извод мога да си направя от тази статистика - проверих само, че номерът на моята 130RS не присъства в нея. Мисля, че тук са включени само доброволно изпратените данни към сайта. Към тях би трябвало да спадат и тези на жълтата ми 110R ot 1974, за която още преди години им пратих данни и снимки.
Иначе годината и месеца на производство на моя 130RS коренспондират с числото на VIN номера, съпоставени с близките такива от списъка. Реших, че за такъв рядък и ценен модел не е редно да споделям VIN номера му в публичното пространство но мисля, че на теб лично съм пращал пълния нецензуриран текст от писмото.
Та изводът предполагам трябва да е, че всички заготовки за 130RS всъщност са слезли от поточната линия на 110R, а не са със съвсем отделна и различна номерация, което всъщност съвпада и с твърденията на самите чехи.
 
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Logrus в Април 26, 2020, 16:00:21
Извинявам се, ако въпросът ми е неуместен, но от написаното по-горе останах с впречатлението, че всяка 130РС е индивидуална, т.е. е възможно да няма две еднакви м/у тези 200. Прав ли съм? Което, Митко, прави твоята уникална, независимо от белите петна в миналото й.
Другото, което ми прави впечатление и ме навежда на същата мисъл е разликата в купетата, например: (https://pichost.name/images/2020/04/26/e420f60ffabdf3179701fd8bc336c573.md.jpg) (https://pichost.name/image/cGRJ8) , а коментираната тук изглежда също различно.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: __smirnoff__ в Април 26, 2020, 16:19:07
Това на снимката е Шкода 200RS. Почти няма общо със 130 RS.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 26, 2020, 17:38:07
Бих казал че имат доста общи неща, а базата също една и съща... но концепцията за задвижването и разпределение на масите е съвсем различна, моторът също вече е двувалов и с много по-голяма кубатура. Не знам дали предният собственик на моята се е стремил да имитира точно 200RS или просто си е правил свободни съчинения в стил супер спорт кар :)
Не мога да знам със сигурност, но предполагам всички 130RS са излизали от завода сравнително идентични, а вече по-нататък са били подлагани на редица доработки, в зависимост от желанието и възможностите на отборите, в които ще се състезават. Мисля, че колите на заводския отбор за международни състезания от ранга на световния рали шампионат, а по-късно и в пистовите серии за туристически автомобили са излизали от спортния отдел на предприятието с възможно най-добрия набор състезателни "екстри". Затова и са постигали такива блестящи успехи, сред които победа в класа си на рали Монте Карло и отборна победа в европейския пистов шампионат. Останалите, както споменах в зависимост от възможностите и желанията на клиента. При всички случаи обаче често са оставяли зад себе си конкуренцията с доста по-силни автомобили от именити марки.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fulcrum в Април 26, 2020, 18:17:16
Митко , само да коригирам за форумната аудитория - 180/200 RS e с класическо задно разположение на мотора: :)

https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=Skoda+200+RS+engine&client=firefox-b-ab&sa=X&ved=2ahUKEwjpysGBrYbpAhXFnFwKHTU-BukQsAR6BAgJEAE&biw=1366&bih=639#imgrc=rloQQj2UR27F4M
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: USfan в Април 26, 2020, 19:18:32
да не разгласявам по деликатни причини, понеже явно регистрацията навремето е станала малко "по втория начин". Предполагах, че са били използвани номера и регистрация от бракуван автомобил, за което съм чувал, че в онези години е била честа и легална практика, за да се пести от производството на нови рег. табели.
 

Пак се намесвам, за коригирам една върховна глупост като теза, която са ти казали/си чул, а и за да дам обосновани предположения за регистрирането /всъщност най-вече преди това обмитяването/, със споменатото ползване на връзки от тайнствения митничар, тогава.

По соц. време, а и въобще, никога производството на регистр. табели не е било проблемно от гледна точка на наличието или количества на простия метал в табелите, и/или емайла върху него.
То дори до 1986 год, нашите табели дори не са алумин, а прости ламаринени.
Така че предположения за нужда от пестене на метал за табелите или друго, при пре-регистриране на коли със стари регистрации, са си кретенски мотив за обяснение при подобни казуси.
Вероятно дори и за Китайската Народна Република в годините на големия глад в 50-те и големия скок в 60-те, това е било нулев проблем, хеле за развита соц. държава като нашата, тогава в средата на 70-те.

Всякакви тогавашни митничари разбира се, правеха врътки при обмитяване, и милиционери от КАТ при регистриране /с ползване на стари регистрации от ударени коли/ по едно единствена причина в период аот 1970 до 1989 година.
И тя е- постановлението за въвеждане на новите по-високи мита на МПС, от Мин. съвет, от 1970 год.
Според това постановление, митата при внос на коли от западни страни, в зависимост от статуса на работещия там, варираха от 40 до 200%.
А митата при внос на коли от соц. страни, варираха от 10 до 40% /ако не греша/ в зависимост пак от статуса на закупилия навън и внасящия колата.

Освобождавания на мита се правеха при коли внос за държавни ведомства, и лично нареждане на Мин. на финансите при казуси с разни заслужили другари и децата им.
А законово също ставаше освобождаване или облекчаване на митн. сбор, при внос на коли за инвалиди, при завръщане на емигранти, моряци, служители в посолства, и прочее.
Следователно БГ гражданина, който е купил колата, ако не е бил там на официална работа в Чехия назначен в наше там посолство или търг. представителство, е трябвало да плати на нашата граница, 30% или 40% мито при вноса на Шкодата на базата оценъчната и стойност.
Ударена или не, е щяло да му я оценят цялата на няколко бона в лева, и той е трябвало да плати примерно 1500-2000 лева мито така.

Съответно, вносителя и и първия и собственик у нас, аматйор-състезател или просто тарикат, все едно, е решил да спести тия 2 бона, и е намерил регистрация от стара Шкода, ако ще и 1000 МБ, и тая 130 РС, я е внесъл уж като резервни части, да стяга оная.

Особено ако я е внесъл ударена, или със свален/липсващ двигател, това още повече е улеснило комбината на обмитяването в митницата на отделни агрегати и части, и пререгистрирането с ползване на документите на примерното 1000 МБ, вече освежено с новата 2-врата каросерия, и новия моникър- 120 модел.   O:-)

Нещо такова е станало.
Тая игра със старите регистрации и вноса при нейна готова наличност, на вече евтини поотделно за обмитяване, шаси и двигател, се играеше редовно за всякякви, но най-вече за по-скъпи тогава коли от спрямо тая Шкода, така че нищо необичайно.
Аз лично съм я прилагал повече от няколко пъти тая отработена и валидна десетилетия система, но доста по-късно, вече в 90-те години.
Това, и с мои, и с чужди коли /вкл. с екс-олдтаймерите ми- Бенц 1969 250 ЦЕ, Бертоне 1979 Х1-9, Датсун 1979 280 ЗетХ, БМВ 1981 633 ЦСИ, и прочее/, та лично съм виждал всякакви документи и коли, минали по тоя път.
Само не и Шкода де, но ето, твоята може да е била основополагащ исторически прецедент за обмитяването на представител от тая марка у нас. )

И ако е имало такава схема със стара регистрация при вноса и, това е абс. доказателство, че колата ти е частен внос, и не е част от държавно платната поръчка там от 8-те или 10-те бройки, или двете партиди по 4-5 бройки на другите по-известни 130 РС-и.

Това е така, защото ония коли, като предназначени за състезателни клубове на държавни предприятия, са били официално освободени от мито при вноса, именно с подпис на тогавашния министър на финансите.
Ако не грешим и аз и Викито за годините, от 1976 до 1987 години, този министър е бил др. Белчо Белчев.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%BE_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2

Та така, състезателна история може да липсва, но поне като документна история, си е повече от интересен случай.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fifo в Април 26, 2020, 21:01:53
А Митак, сега как е вписана в талона, ако не е тайна?
Наистина големи премеждия си имал с това желязо. Дано повечето неприятности да са ти останали зад гърба.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 27, 2020, 12:20:13
По талон вече е 130RS, основно с помощ от връзки на високо ниво в Технотест - не, че сме направили нещо нередно, но вероятно иначе изобщо нямаше да ми обърнат внимание с този сложен казус. Мислех да се спра на този момент чак към края на сагата, обаче сега ще ти отговоря накратко - трябваше в протокола да се променят няколко неща, освен модела и броя места от 4+1 на 2, а също смяна мощността на мотора - от липсващия вписан в стария талон ладов мотор към шкодов, за който имах документ от разкомплектована кола. Всъщност им занесох разпечатка на целия хомологационен фиш за 130RS, откъдето да препишат всички основни характеристики на модела. Това изглежда е отнело доста повече време от нормалното и без връзки вероятно нямаше никакъв шанс да се навият... след като разгледаха и премериха колата на кантара, ми казаха да си ходя и щели да ми се обадят след ден-два когато успеят да напишат протокола да дойда да си го взема и платя.
Имаше и още едно препятствие после в КАТ - върнаха ме оттам, понеже според някаки нови разпоредби, когато се сменя модела в талона трябвало да се мине и през Автомобилна администрация /ДАИ/, където въз основа на протокола от Технотест да ми издадат друг документ, по-точно да го приберат и препишат същата информация на малко по-луксозна хартия, като при това си приберат и една минимална 3 цифрена такса за услугата ;) Така и не разбрах защо се налага това, предположих че вероятно базата данни с марките и моделите се намира именно там. Ако греша, моля Люси да не ме взема пак за мезе :D
Апропо, мерси на Людмил за горното уточнение относно прехвърлянето на стари номера... Моите предположения се базираха на някаква тема във форума, където се обсъждаха точно рег. табели и защо примерно на някоя по-нов модел Лада стои черен номер от емайлираните. Точно там май стана въпрос, че при бракуване на старата и купуване на нова кола от Мототехника понякога собственикът запазвал стария номер. Не ставаше въпрос за западни скъпи модели, ами за най-бокикновени Лади примерно. Не помня подробности, а и нямам време сега да ровя, за да издиря тая дискусия...
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: USfan в Април 27, 2020, 17:03:45
Моите предположения се базираха на някаква тема във форума, където се обсъждаха точно рег. табели и защо примерно на някоя по-нов модел Лада стои черен номер от емайлираните. Точно там май стана въпрос, че при бракуване на старата и купуване на нова кола от Мототехника понякога собственикът запазвал стария номер. Не ставаше въпрос за западни скъпи модели, ами за най-обикновени Лади примерно. Не помня подробности, а и нямам време сега да ровя, за да издиря тая дискусия...

Предположението ти е почти правилно, но всъщност, базирано на лошото/неточно инфо от тая спомената тема /коя ли пък е тя, и кой ли пък е писал това/, но не е съвсем пълно.
И като се избягват или не знаят подробностите, просто изглежда нелепа тезата.

Значи, в БГ и по соц. време и сега, е абс. невъзможно, поне не законно и документално, да се прехвърли наведнъж стара регистрация от стара кола, на нова или нов внос КОМПЛЕКТНА друга кола. Удебелявам-комплектна, понеже тук е разковничето.

Та, на неотрегистрирана кола с валидна регистрация, човек има право наведнъж, и преди 45 години, и сега, в БГ, да смени един основен агрегат само, било то мотор, или каросерия, или шаси.
Е може разбира се, и теоретично, и реално, след примерно 3 седмици или 3 месеца, да се смени и останалия стар агрегат /пак надлежно с протокол от Института-Лаборатория ЛАДА едно време /сега Технотест/.

Това, което се е правило със споменатите смени на нови коли от Мототехника на стари документи, всъщност не е било смени на цели коли в никой случай, а е било смени САМО на стари гнили каросерии, с чисто нови каросерии, за съответните соц. марки и модели.

Основно така по-хитри хора и с връзки в Мототехника, са си изписвали като резервни части, и без да чакат никакъв ред разбира се, новодошли новопроизведени /голи, или частично комплектни/, такива бодита за соц. коли /за Лади и Москвичи най-вече, но и за Шкоди, ЗАЗ-ове и Полски Фиати, също така/.
Такива каросерии са били на цени, примерно в зависимост от окомплектацията им, и смятани като основни агрегати-резервни части, за Мускали между 1500 и 3000 лв, а за Лади, между 1800 и 4000 лв.
Такива напр. са били цените за тия основни рез. части на Мототехника, в нач на 80-те години, доколкото помня тия приблизително точни им нива.

Така че към нач на 80-те, вече е било популярна практика, някой по-хитър с ранна или не чак толкова ранна, но вече бая гнила 2103, да речем, да отиде в Мототехника, да кихне там почерпка 100-200 кинта, или 2 бутилки Корекомско уиски /така, за смазване на поръчката )) / и да си заяви желание за поръчване и купуване на резервна каросерия за нея.

И така, когато вече е дошло новото боди на примерното 2103, тариката или просто обикновен гражданин, си го е взимал с някой ГАЗ-53, и му е слагал сам, с приятели, или в сервиз Жигули :))  цялата стара механика от предишната гнила Лада, и се ставало готска определено приличаща на нова и друга кола, особено и ако е правил и смяна на цвета.
След което, и с протокола от Лабораторията за смяна на агрегата, и старата валидна регистрация със старите емайл табели, е отивал в КАТ за узаконяване на промените в данните по регистр. талон.

А така получената, да използвам руския израз- Тачка, ако е изглеждала достатъчно лъскава, и е имала примерно и нови брони, лайстни, тасове, гуми и прочее, в очите на кварталните кияци и съседи, определено си е изглеждала чисто нова Лада, пък със стари номера.

Общо взето, само такава комбинация е била единствено възможна, ако се дискутира в едно изречение с нея, купуване на нещо ново от Мототехника, със слагане на стари табели.
Естествено, нито тогава и било разрешено и възможно, него пък сега, една стара регистрация със стари табели, да се прехвърля цялата, на нова комплектна кола.
И преди и сега, разбира се, в Англия или САЩ, или другаде, може да се прехвърлят стари номера на нови коли, или да си продават отделно табелите с прехвърляне, но не и у нас.

Е, ако човек е имал връзки и желание в 70-те и 80-те,  ипо-късно, могъл е и чисто нова комплектна кола така да си регистрира с ползване на регистрация на стара кола, но за това са му трябвали два отделни протокола от лаборатория, за двата отделни агрегата- двигател и каросерия, и нужното технологично време от поне няколко седмици, за да извърши на два етапа тая радикална, но само ПОСЛЕДОВАТЕЛНА, и невъзможна наведнъж, промяна в същността на колата, но със старите и документи и регистр. номера.

По-принцип тия всичките неща се знаеха от хората по соц. време, занимаващи се с коли.
Но това си е било едно време, а след толкова десетилетия, инфото за такива соц. автомобилни схеми се оттича и размива, или добива някакви такива смехотворни и нереални твърдения като гореописаните.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fulcrum в Април 27, 2020, 19:15:45
Я да кажа две думи за проект 734 или 180 /200 RS - kупето в 3 активни музейни бройки преди 735 или 130 RS

За база служи стандартното 110 R купе . Но тук се вижда че купето на 180/200 RS е по широко/стречнато , мускулесто
и леко снижено в сравнение с базата си. Всички тези три купета са строго индивидуални. По широк преден мост , усилени
носачи и всичко каквото се полага на автомобил създаден само за спорт.

Имтересен е двигателя - горновалов OHC мотор с два кобилични вала отделно за смукателните и изпускателните
клапани .Както при УЗАМ 412 и М10  ;D

Този мотор е спортния дериват на една съвременна разработка на ДВГ от 1970г в крак с модата на ОНС моторите.Бил
е предвиден за проект 720 - абсолютно нова кола на Шкода . Която е тиражирана в 15 предсерийни броя , но заради
височайша команда от СССР не вижда серийно производство.

Все пак този мотор е тиражиран в малка серия за спорта и спецлужбите на бившата ЧССР. Има го най често в 1500 кубиков и
разстърган в 1,8 и 2,0 за 180/200 RS.
Taм поставят сух картер , двуконтурна мазителна система и маслен радиатор

За да разгърнат характеристиките и възможностите  му от изследователския институт на Шкода , купуват 3 скоростни кутии от Порше.

Eто и едно друго конкретно приложение:
https://www.racingsportscars.com/type/%C5%A0koda/1500%20OHC.html
 
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: txl в Април 29, 2020, 16:18:10
Митко, радвам се, че успя да спасиш тази кола. Като гледам по снимките до къде е била стигнала... А щом и от завода са потвърдили, че е истинска 130RS, това е правилното решение. Правѝ я възможно най-оригинална и си я пазѝ.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: doctorZizi в Април 29, 2020, 21:50:31
предварително се извинявам, че се намесвам/ не си подлагай д-то, където си мерят пУшките/. Около 1970 г има една кооперация между Вартбург и Шкода, при която за новия модел Вартбург/купе/ за Айзенах остава само един карбуратор Иков, а  самото купе отива при Шкода и се появява Шкода 105/ 120- модела може и да е 1970, но се работи през 1980 или около...Големия Брат не разрешава на Айзенах да порасне. Та като гледам това купе е...130..~~~~~ Някой може ли да светне крушката???
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: rsk в Април 30, 2020, 12:14:25
предварително се извинявам, че се намесвам/ не си подлагай д-то, където си мерят пУшките/. Около 1970 г има една кооперация между Вартбург и Шкода, при която за новия модел Вартбург/купе/ за Айзенах остава само един карбуратор Иков, а  самото купе отива при Шкода и се появява Шкода 105/ 120- модела може и да е 1970, но се работи през 1980 или около...Големия Брат не разрешава на Айзенах да порасне. Та като гледам това купе е...130..~~~~~ Някой може ли да светне крушката???

От горния цитат вярно е само това, че е имало опит за коопериране между Škoda и IFA и че Wartburg ползва JIKOV.
Целта е била, заедно да разработят нов модел наследник на моделите 100, Trabant и Wartburg. Този нов модел е трябвало да споделя общи компоненти, както е в наши дни между марките в един концерн. До този момент Škoda са си имали доста разработки на разни концепции, като на база на един от прототипите IFA представят тяхното виждане за бъдещата кола, но развиват и свои идеи за дизайн. Прототипите са изработвани в ГРД, като всички са с предно предаване и преден двигател - някои с такъв от Škoda, други с Renault. В крайна сметка нито Škoda, нито IFA имат нов модел по тази схема и общият проект е официално изоставен през 1979-та година. Междувременно Škoda пускат в производство новите 105/120 през 1976-та година, а нов модел с предно предаване и мотор - чак през 1987-ма. IFA пък най-сетне получава четиритактов двигател (лицензен от VW) през 1988-ма - 1300cm3 за Wartburg и през 1990-та - 1100cm3 за Trabant.
Извинявам се за отклонението от основната тема, но в интерес на обективността не се стърпях.

Митак, очакваме следващата серия от 130 RS историята!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: desistanev в Април 30, 2020, 13:38:40
Да, и аз затаих дъх в очакване на нещо, което не знам и се напънах да се сетя, какво освен карбураторите и фаровете са кооперирали двете марки, но не успях.
Освен това, много се радвам, че се появи тази тема за любимото ми купе на Шкода! Успех!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Април 30, 2020, 23:17:58
Аз се сещам поне за още едно нещо - предните 4 бутални спирачни апарати на Шкода 130/135/136/Рапид. Впрочем моят Рапид спира уникално с тях, в сравнение с другите ми шкоди. Може би предното предаване на тези прототипи също е било взаимствано от Вартбург, но не мога да съм сигурен, защото не е било внедрено в серийни модели на Шкода.

В момента събирам сили за нов дълъг пост с много снимки, но честно казано ме уморява това дълго писателстване след 8 часа работа на компа... затова през почивните дни ще пробвам да сътворя още някоя глава от сагата.

Иначе днес след работа успях да я закарам до пункта, за да мине ГТП в последния ден от едномесечната застраховка ГО, която сключих за през КАТ, пък и да я пробвам как върви в реални пътни условия. За мое учудване сравнително добре държеше пътя въпреки пълната липса на реглажи по окачването. Оригиналната кутия има някакво виене на 3-та предавка - не съм я отварял, понеже ми я дадоха като напълно резвизирана и подготвена за състезание още навремето, само сменихме маслото. Моторчето от 120L е сложено само за временно придвижване, така че не съм претенциозен към него, но все пак се справя... карбът вероятно има нужда от още настройки, защото като позагря започна да гасне на празен ход.
Точно когато се върнах пред гаража обаче и реших да включа задна, за да я вкарам вътре ми се разпадна карето между щангата и опашката на скоростната кутия, при което тя блокира на първа предавка. Добре, че точно тогава мина колега, който ме видял още на излизане от пункта /на няма и 500 м. от гаража ми е/, та заедно с още 2 момчета от близкото Фантастико помогнаха да избутат колата в гаража, докато аз вътре управлявах и натисках съединителя. Това гумено-метално каренце съм го слагал чисто ново, ама ми беше за пръв път и явно не съм се справиил особено качествено :shy: Ще помоля мой приятел опитния Шкода майстор Симо да го натъкми този път, за да не ми създава повече проблеми и да съм спокоен.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: desistanev в Май 01, 2020, 17:23:39
Шкодите имат една особеност в характера си-когато харесват собствениците си, винаги ги закарват до вкъщи, дори да дефектират зверски. Или поне ги оставят там, където да намерят лесно решение за проблема. Във последните най-актуални теми за Шкоди ясно се вижда това, за което говоря ;D
Честит преглед!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 03, 2020, 23:54:56
Шкодите имат една особеност в характера си-когато харесват собствениците си, винаги ги закарват до вкъщи, дори да дефектират зверски. Или поне ги оставят там, където да намерят лесно решение за проблема. Във последните най-актуални теми за Шкоди ясно се вижда това, за което говоря ;D
Честит преглед!

Вярно е, със шкодите винаги съм се прибирал на ход, макар и понякога с трудности и закъснения. Иначе ето го "виновнника" този път:
(https://pichost.name/images/2020/05/03/24c1750e8c08a92e7841b2244bf9b35f.md.jpg) (https://pichost.name/image/srnRb)

И да продължа с историческите бележки по хронология.
След като се уверих в "благородното потекло" на моята Шкода, насоката стана ясна - реставрация във вид възможно най-близък до оригинала.
Оставаше обаче проблемът с частите основно по мотора, който пригинално трябва да е със сух картер, 2 маслени помпи, 8 канална чугунена глава и всмъкателен колектор за 2 хпрозпнтални Вебера 40 DCOE. Карбураторите ми ги даде стария собственик, макар и в окаяно състояние и нуждаещи се от основна ревизия с ремонтен комплект. Бяха с вкомплект с колектори за Лада, предвид предишния мотор, който е бил на колата. В последствие купих още един чифт с някои липси, за да съберем от 2-та комплекта един читав.
За съжаление телефонната снимка оттогава е доста лоша
(https://pichost.name/images/2020/05/03/8dacd33d8ea68c180b32a5d12fa47579.md.jpg) (https://pichost.name/image/sKU8f)

Ладовите колектори ги дадох на моя приятел Алекс Язов, който по онова време не беше все още международна дрифт звезда, европейски шампион и т.н... Караше една наточена синя Жигула, с която често идваше и на прохождащите тогава Шкода събори, возил съм се и дори съм карал ладичката му на връщане от събор, когато моята Шкода беше в бокса.

(https://pichost.name/images/2020/05/03/d5a49291cb63b7c7d2f2cf8c537871ea.md.jpg) (https://pichost.name/image/sreKL) (https://pichost.name/images/2020/05/03/0ad38c0d910193a216fd40de568e8ad0.md.jpg) (https://pichost.name/image/srQhV)

Отделям толкова внимание специално на Алекс, понеже благодарение на него успях в последствие да набавя основното количество от липсващи ми части, че дори и някои повтарящи се. Мился, че все още не съм му се отблагодарил и почерпил подобаващо. Като човек с връзки в средите на автомобилния спорт той ме сврърза през 2008 г. с няколко наши рали пилоти и деятели, които навремето са карали 130RS и имаха останали части - Павел Жеков от Сливен, Праматаров от Пловдив и Петър Нойков от София.
Разходих се до Сливен за да взема от Павката 2 глави и някои части за карбураторите.

(https://pichost.name/images/2020/05/03/37019b87cc603a51f1f53eeb67ea3066.md.jpg) (https://pichost.name/image/sru1H) (https://pichost.name/images/2020/05/03/754de1d4d5986beb8142a84e6a68e000.md.jpg) (https://pichost.name/image/sKJQm)

Разходката до Пловдив за среща с Праматаров за съжаление не доведе до никакви придобивки, понеже частите му били в някаква плевня и трябвало да рови... чак миналата година се сдобих от него с всмукателния колектор за двойните карбове, чрез друг мой приятел и бивш състезател със Шкода - Тодор Пецанов от Асеновград.

(https://pichost.name/images/2020/05/03/b0c48f0121251e761819cb3d6ede3fda.md.jpg) (https://pichost.name/image/sKp4F)

По онова време друг Шкода фен и съфорумник Тошко /Skodko/ от Чирпан ме свърза с един датчанин във Фейсбука, от който поръчах другия модел прави всмукателни тръби.

(https://pichost.name/images/2020/05/03/e8cc37ad4ea29bb2a282c77bc0c96025.jpg) (https://pichost.name/image/sKA9p)

Този човек Саймън Йохансен, също отявлен шкода фен имаше доста интересни части, включително цял двигател от Skoda 120S Rally, но му търсеше 1000 евра, да не говорим доставката още колко би ми излязла.

(https://pichost.name/images/2020/05/03/0b7c23e797bcb846de7ec8d4bc653271.md.jpg) (https://pichost.name/image/sKZTv)

Но най-голям късмет имах с Петър Нойков, при това под носа ми в София. Чичо Пепи беше запазил на тазвана си от неговата бракувана 130RS почти цялата карантия на мотора, цилиндровата глава, капака на клапаните, изпускателния колектор, разпределителен вал с фази 300/315, кован колянов вал, маслена помпа, скоростна кутия, полуоски... имаше и някои части, които ми бяха налични с колата - воден радиатор, задни носачи, барабани, стъкла... които също взех, понеже тогава имах финансова възможност. Ето нимки на някои от нещата във вида, в който ги взех:
 
(https://pichost.name/images/2020/05/04/bbe25b70ec2185361edf92fe99a9dcd4.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKRmp) (https://pichost.name/images/2020/05/04/945e20547b4946cf3852087912241156.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKBIF) (https://pichost.name/images/2020/05/04/516ab9105ae0e71eceea86dcf6f832ee.th.jpg) (https://pichost.name/image/sK06K) (https://pichost.name/images/2020/05/04/76b1459c6ce6ff54bf70f9c1d4a7067f.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKqwv) (https://pichost.name/images/2020/05/04/76e0ae8bf2e2ef6fa12cf90e4a84adac.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKGxJ) (https://pichost.name/images/2020/05/03/13bd6656d3e9cb6cfed55836a6facbb0.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKVw8) (https://pichost.name/images/2020/05/03/312016ccbc5b079a6a76da9226c43a6e.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKEdo)

За съжаление от частите за мотора липсваха някои основни неща, като самият блок, сухия картер, модината под масления филтър... Тук помогна друг приятел - Мирослав по прякор Хашек - виден варненски шкодаджия с няколко ретро модела, който също планираше реплика на 130RS. Той беше приятел с вече покойния местен пилот Демир Славов и успя да уреди тези части от него + оригинален съд за маслото. Едната глава от тези на Жеков обаче се наложи да я дам като бартер за тези части. По-късно, когато се отказа от проекта си ми преотдстъпи и комплект много редки разглобяеми джанти "Delitko", поито пък са били на бегачката 130РС на Илия Бонев от Шумен. Ето снимки и на тези неща в натурален вид, както ги получих:

(https://pichost.name/images/2020/05/03/59bd066d241daf332266785bf16eeff9.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKgWV) (https://pichost.name/images/2020/05/03/46dda396f1d4fcd7c017504348033764.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKspb) (https://pichost.name/images/2020/05/03/fcd3cb06c329b72f499adf79389b7c66.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKoXL) (https://pichost.name/images/2020/05/03/4ce03da71392fbaf6a3d6fc6bf28a8b9.th.jpg) (https://pichost.name/image/sK5Mm) (https://pichost.name/images/2020/05/03/16d948d56122b95bd16dbf663031d0ad.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKyeH) (https://pichost.name/images/2020/05/03/7e219373f7c7d445eb510b4189292d7b.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKXsf) (https://pichost.name/images/2020/05/03/34b235e6333d6e48869e0055c5a7020d.th.jpg) (https://pichost.name/image/sKjOw)

Вторият картер на снимката е отливка от оригиналния по поръчка на колегата Тошко - Txl

След като вече имах почти всички основни части по мотора, разбрахме се с Пепи Нойков той да започне да го събира. Оказа се обаче, че коляновият вал е от по-новата му бегачка Шкода 130LA и шийките на основните лагери са по-широки с 5 мм от тези на блока от 130RS. Затова той се нае и да го занесе в един завод, където машинно да разстържат петите на блока, за да влязат по-големите черупки. Машината обаче била в ремонт, минаха няколко месеца и работата не беще свършена. През това време обаче чичо Пепи прекара лек инфаркт, затова не ми беше удобно вече да го моля да работи по мотора. В последствие си прибрах и блока от завода.
Тъкмо се чудех кой сега ще ми го събира този екзотичен мотор и съдбата съвсем случайно ме срещна с точния човек за тази работа, но за това ще пиша в следващия "епизод", че пак окъснях, а утре ме чака работа...
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: to6ko_opc в Май 04, 2020, 12:06:42
Страхотни части,много се кефя,но си имал и страхотен късмет да ги набараш и вземеш.Сега всичко е прибрано или монтирано на коли,а малкото части който излизат са мега скъпи.
И нещо интересно,което забелязах на РС блока,болтовете,който стягат главата към блока са 11 вместо нормално 10,като не броя 4те 8мм шпилки.Другата разлика,но за нея знаех,е че няма отвор за механичната бензинова помпа.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 04, 2020, 13:43:41
Да, така е... все пак говорим за време преди над 10 г... то тогава можеше и цяла RS-ка да вземеш за цената на скрап, стига да имаш вътрешно инфо :) Все пак имай предвид, че само частите по мотора са ми излезли над 1000 лв, не съм записвал точни сметки, а после и събирането струваше още поне половината на тия пари... но все пак сега имам чисто нов RS мотор 8))
Много ме е яд само, че в малко по-късно започналата икономическа криза, когато временно загубих дори работата си, се изкуших да продам повечето от дублиращите ми се части на един словак за добри пари, които да мога да вложа в реновацията на купето. От сегашна позиция, по-добре да бях взел заем, но да ги запазя или поне да направя изгоден бартер за някои все още липсващи ми оригинални части. Но словачето се оказа голяма лисица, усети финансовите ми проблеми и направи предложения, на които тогава не устоях. Той дори имаше мерак да купува цялата кола, което аз не изключвах предвид създалата се кризисна обстановка и предстоящата тежка реставрация на купето. Трябваше да пътува до Бг за оглед и преговори на място, но явно и него го беше ударила кризата, така че не го дочаках и започнах работата с наличните ми средства... но за това по-нататък.
Относно главата, позабравил съм ги нещата, но след като ти спомена се сещам, че наистина имаше разлика в броя и разположението на болтвовете в сравнение с 8 каналната алуминиева глава на Фаворит/Фелиция. Ти май ползваш още по-нов модел от Фабия 1.4, там пък съвсем не знам как е. Но понеже, както знаеш имам и Рапид 130 при сравнение се оказа, че гарнитурата от него пасва 1:1 с отворите на RS главата. В момента съм си поръчал подсилена двустранно облечена с метал гарнитура в специализирания цех в Горна Оряховица. Ако ти е интересно довечера ще ти пратя от домашния комп снимки и на стандартна 130 5-канална глава.
Липсата на отвори за механична бензинова помпа е едно от характерните за РС- блоковете, понеже са се ползвали външни ел. помпи. Друго характерно е мястото за масления филтър, който вместо с хартиен елемент и капак е заменен с модина под пълнопоточен филтър, която има отвори за маслените маркучи към охлаждащото радиаторче /мисля, че съм качил снимка в горния пост/.
Трето характерно нещо е капакът на ангренажа с втора маслена помпа и променено място на делкото.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: to6ko_opc в Май 04, 2020, 17:13:50
Разбира се,че ми е интересно,когато можеш прати снимките.А за цеха в Горна,предполагам става дума за Вентерз.Те са ми на няколко километра от дома и работим от дълги години заедно,нося им глави за шлайфане,гарнитурите им не ги ползвам от 10 години,доста слабички бяха тогава,бързо изгаряха.Зимата  ходих да ги питам да ми направят медна,но машината им режела само клингерит и почнаха да ме навиват да ми направят тяхна гарнитура по тънка от оригиналната,защото аз гонех степен на сгъстяване със по тънка гарнитура а не екстремно рязане на главата,тогава обаждаха,че работят с нови материали и ми дават гаранция,че ще издържи нанапън.не ми се правиха експерименти и не се съгласих,но ето кой ще ми каже дали стават гарнитурите им  :shy:
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 04, 2020, 19:18:51
Да, същата фирма. Те с мед не работели, а и "печените стари майстори" ми казаха, че медните не били подходящи за чугунени глави. Обясниха ми по тел., че обличали клингерита двустранно с неръждаема стомана, отделно около цилиндрите с още едни пръстени отгоре като на нормалните гарнитури. Поръчах от най-малката дебелина 1,44 мм, по-тънки не правели... нямам микрометър да проверя колко е дебела оригиналната, но мисля е с близък до този размер. Миналата седмица съм пратил мострата и сега чакам да я направят, забравих да питам колко време отнема... надявам се да стане скоро и да е достатъчно добра. Имам и нова оригинална Темак от Шкода 130.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: USfan в Май 04, 2020, 23:51:40
Да, същата фирма. Те с мед не работели, а и "печените стари майстори" ми казаха, че медните не били подходящи за чугунени глави. Обясниха ми по тел., че обличали клингерита двустранно с неръждаема стомана, отделно около цилиндрите с още едни пръстени отгоре като на нормалните гарнитури. Поръчах от най-малката дебелина 1,44 мм, по-тънки не правели... нямам микрометър да проверя колко е дебела оригиналната, но мисля е с близък до този размер. Миналата седмица съм пратил мострата и сега чакам да я направят, забравих да питам колко време отнема... надявам се да стане скоро и да е достатъчно добра. Имам и нова оригинална Темак от Шкода 130.

Хм, интересно.
Митко, за такава направа по поръчка с мостра от стара гарнитура, колко пари ти взимат за направата, като е двустранно облечена със стоманен лист, ако не е тайна...
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 05, 2020, 18:19:03
Хм, интересно.
Митко, за такава направа по поръчка с мостра от стара гарнитура, колко пари ти взимат за направата, като е двустранно облечена със стоманен лист, ако не е тайна...

Не е тайна, разбира се - днес ми се обадиха от фирмата Вентерз и обявиха 52 лв за изработката. Интересуваха се от марката и модела, за да уточнят какви инструменти могат да ползват, понеже за някои вече поръчвани модели имали някакви заготовки. Обясних им, че е много близка щампата до тази на Шкода Фаворит/Фелиция, която вече я има в каталога им с модели. Разположението и големината на отворите за цилиндрите дори е 1:1, разликите са само в по-малките отвори на водната риза и пристагащите болтове. Така, че има вероятност дори крайната цена да се окаже по-ниска. Отвори онлайн каталога на фирмата и там ще видиш за кои модели имат вече подготвени инструменти и матрици. За конкретна цена на друг модел мисля, че трябва да им се обадиш. Надявам се също да са си подобрили качеството и да не се потвърдят опасенията на база стар опит с тях от колегата Тошко.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 08, 2020, 22:15:28
Днес пристигна гарнитурата.

(https://pichost.name/images/2020/05/08/1d4c2b8c07f57965269399be88419706.md.jpg) (https://pichost.name/image/sFxGl)
(https://pichost.name/images/2020/05/08/bcbe0f7efdb8fb1665ebe3b4bdbd16b2.md.jpg) (https://pichost.name/image/sFNao) (https://pichost.name/images/2020/05/08/f091352d0d6ec7e3e4db37ebcdab7e1d.md.jpg) (https://pichost.name/image/sFFAe)

Изглежда добре като цяло, обаче се вижда, че някои от малките отвори с неправилна форма са ги заменили с кръгли. Освен това някои имат медни пръстени, макар уж да ми казаха, че не работели с мед.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: anastas в Май 09, 2020, 11:36:46
Като гледам гарнитурата ми се струва че тези хора не са виждали главата на тая кола , стягайте много по-лека и на много пъти
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 10, 2020, 18:31:34
Като гледам гарнитурата ми се струва че тези хора не са виждали главата на тая кола , стягайте много по-лека и на много пъти
Наско, то е ясно че не са я виждали... може би трябваше да им пратя и една глава с гарнитурата заедно :) В каталога им имаше готови само за алуминиевите 135/136 глави, а тая си е чугун като на обикновената 130-ка, само че 8 канална. Все пак сподели какво точно те притеснява визуално, понеже Тошко и Кирчо я харесаха поне на снимка. И колко пъти трябва да се допритяга според теб и с какво усилие? За чугунените глави знам, че се стягат веднъж след няколкостотин км. непрекъснато каране и следващо изстиване. В случая дългото непрекъснато каране едва ли ще може да го осъществим, защото след събирането ще трябват и доста настройки докато тръгне добре. Най-вероятно ще я оставим да поработи 2-3 ч. на место и после ще я притегнем пак.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: andi1 в Май 10, 2020, 18:58:17
Аз съм взимал от тях няколко пъти гарнитури. Нямам оплакване. Слагал съм и на бус мерцедес, метанов, не е имало проблем много километри. След това отиде при друг, така че нямам наблюдения. Моето мнение е, че не се различават по нищо от магазинските!
Слагай спокойно, няма да имаш проблеми!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 20, 2020, 23:36:31
Здравейте отново! Не съм писал повече от седмица, но напоследък дори времето пред компа "по служба" ми идва в повечеко, та какво остава за писането на дълги сценарии за епизоди тук :) Хубаво е човек да има стабилна работа в сегашните тежки "положения" и "обстановки", но пък както казва поговорката - понякога многото хубаво не е на хубаво и е за сметка на други неща... затова ще бъда по-кратък и ще наблегна повече на чистия снимков материал.
Но преди да се върна към историята, искам накратко да спомена за развитието от последните дни и новите придобивки по проекта.
Разглобихме джантите „Delitko” и свалихме старите гуми с помощта на моите приятели братя Шахови, които имат гумаджийско оборудване и по-важното - познания по състезателни джанти. Обсъдихме и избора на подходящи гуми измежду тия, които имам в запас. Колегата Дедиков също беше там и помогна. За моя изненада джантите се оказаха само 2-компонентни, а не от 3 части като подобните модели на Gotti примерно. Малко неприятен момент при тях е, че бордовете не са подходящи за безкамерни гуми и ще е необходимо ползването на вътрешни, което пък затруднява балансирането им. Също така специфично е, че гумите не се монтират по стандартния начин, а джантите буквално се сглобяват около гумите. Ето как изглеждат разглобени и очакващи бластиране и боя.
(https://pichost.name/images/2020/05/20/ee7a6107dbaa1a4474ca4a78272d452d.md.jpg) (https://pichost.name/image/s5ORT)

Да не пропусна да благодаря и на колегата Тошко OPC, който въпреки ангажиментите си вече и по втори проект успя да завърши и изпрати страничните макролонови стъкла за вратите с характерните плъзгащи се прозорчета за подаване на състезателния карнет :) Все още са си снимани в опаковъчното фолио, за да не се надраскат при самия монтаж.
(https://pichost.name/images/2020/05/20/9a82f37ad03806df1345cc930e0e4023.md.jpg) (https://pichost.name/image/s5bhA)

И да се върна на историята - последният епизод завърши с търсенето на опитен майстор за събиране на състезателния мотор, след като вече бях осигурил повечето основни чарколя. И тук съдбата ми предложи една щастлива случайна среща, както се случва често - не знаеш от къде ще излезе "заекът" :) Та, бяхме тръгнали с един колега, който си търсеше интересна колица, по "сигнал" да се срещнем с един агент с кодово име Димо Белята в един сервиз в кв. Захарна фабрика. Колата беше Ситроен Виза GT, интересен и рядък модел за нашите ширини с 2 карбуратора. Колата се оказа доста изстрадала и не я харесахме, но пък се заговорихме с въпросния Димо, понеже в сервиза наоколо се мяркаха и други интересни "бегачки"... Стана въпрос и за моя проект, при което той възкликна - Шкода ли, чакай малко да викна Ването, той се занимаваше едно време с тия бегачки. Така се запознахме с новия ми приятел, който обеща да се погрижи за съживяване "сърцето" на моя проект.
И така... преместихме всичките чаркове в неговия гараж, за да се сортират и да се прецени какво липсва и трябва да се набави. Хубавото при шкодите е, че много от нещата са взаимозаменяеми с такива от по-новите стандартни 1289 кубикови мотори, чиито прототип е бил именно състезателният RS. Така набавих чисто нови колянов вал, ризи, сегменти Гьотце които се оказаха пасващи 1:1 от Митсубиши Колт 1,3. Вариантът със шкодоввите беше да се купят 2 комплекта от моделите 130 и 135, защото се оказа че при RS-a дебелините им са са комбинация - компресионните от единия модел, а маслосъбирателните - от другия. Разбира се много неща се различават от сток вариантите, затова се налагаше в процеса на сглобването да се импровизира и експериментира. Някои неща е добре да се ползват усилени, като например болтове за главата с повишена якост, с неподатливи на разтягане резби. Някои от старите части съшо се оказаха негодни след почистването от нагара, примерно едното от олекотените Т-образни бутала беше прегоряло. Добре че споменатият по-горе колега от Шкода куба Миро "Хашек" от Варна имаше непълен комплект такиа бутала, та ми изпрати едно чутаво, което на всичко отгоре се оказа и със същия тегловен индекс и работата заспа!
Така малко по малко с попълване на липсите от моя страна и сглобяване от негова, пъзелът се подреждаше... но стига приказки, време да преминем към "нагледната агитация" :)
(https://pichost.name/images/2020/05/20/f66d15fb7bb0fe05e19a8ada0af72f3e.th.jpg) (https://pichost.name/image/s5nrR) (https://pichost.name/images/2020/05/20/0a29f2632fcfbdb2123c4bd428ae1180.th.jpg) (https://pichost.name/image/s531x) (https://pichost.name/images/2020/05/20/f0e77a019dba914b5dd06fcec71b242f.th.jpg) (https://pichost.name/image/s5u2X) (https://pichost.name/images/2020/05/20/9b9ce700c2ba77464c2ee9555d5d27a7.th.jpg) (https://pichost.name/image/s5QQU) (https://pichost.name/images/2020/05/20/dcc8d0dd65ca3941ff81e6dd28add0f4.th.jpg) (https://pichost.name/image/sXPHe) (https://pichost.name/images/2020/05/20/5c546fe4a2ba14f4e091b27f51e834b0.th.jpg) (https://pichost.name/image/sXJVl) (https://pichost.name/images/2020/05/20/f5bee850ba084bc652cde065e4774e5a.th.jpg) (https://pichost.name/image/sXpT8) (https://pichost.name/images/2020/05/20/b449b98c2410d8b950a2fbec1e44dd37.th.jpg) (https://pichost.name/image/sXhio) (https://pichost.name/images/2020/05/20/9fb8c2e4ff8a7256d53f53282e76ed69.th.jpg) (https://pichost.name/image/sX6Rb) (https://pichost.name/images/2020/05/20/d816251de12c77f5d87ba5fa7c18ad3c.th.jpg) (https://pichost.name/image/sXZhV) (https://pichost.name/images/2020/05/20/51f1029eb051e9896d38b6c41fc23ea2.th.jpg) (https://pichost.name/image/sXfKL) (https://pichost.name/images/2020/05/20/ec8823b29dc81de94c6d1d209b8d973e.th.jpg) (https://pichost.name/image/sXi1H)

В един момент се оказа, че трябва да си прибера почти готовия мотор, понеже сервизът на трябваше да се мести, а не искахме да рискуваме нещо да се изгуби при пренасянето... само главата все още не беше напълно събрана поради някои дребни, но важни липси. Тъй като все още нямах особен напредък и с купето, разбрахме се с Ването да довърши работата в по-удобен момент, когато евентуално ще има вече и на какво да мотнираме мотора. Този момент обаче по ред причнини се отложи доста дълго във времето, така че след като вече имах почти готов мотор, реших да насоча усилията към намиране решение за възстановяването на така отчайващото на вид купе... но за тези нови приключения ще стане въпрос в следващия епизод.
И докато все още съм на тема мотор, ще завърша със снимки на вече окончателно събраната съвсем наскоро глава, разбира се пак с помощта на Ването:
(https://pichost.name/images/2020/05/20/ac43e647d5e0058c9ac8577b1fe8fb8e.md.jpg) (https://pichost.name/image/sX9Qm) (https://pichost.name/images/2020/05/20/c0468231005e110b8b08e521f42b65f3.md.jpg) (https://pichost.name/image/sXL8f)

Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Speeder в Юни 03, 2020, 18:14:58
Всяка страница е по-интересна от другата, Митак!

Много си ми разказвал за RS-a, но чак сега проумявам за колко специален проект става дума.
Всичко е доста специфично и безкрайно интересно, различно!

Чета и попивам!  ::)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Юли 05, 2020, 20:32:31
Отново трябва да се извиня за дългото прекъсване, но... напоследък се натрупаха доста но-та. Освен почти инфарктното количество работа през последния месец, за капак миналия уикенд след парада в Дупница претърпях и нелеп инцидент с изгаряне 2-ра степен на пръстите на ръцете... в момента все още ми се налага да пиша само с 2 пръста. Е, поне си починах последната седмица в болнични, та събрах малко сили да продължа и с писането тук.
Въпреки това работата по поекта продължава. Навъртях няколко десетки км. из София за тестване най-вече на скоростната кутия и ходовата част, тъй като двигателят ще се сменя с оригиналният след като приключих успешно формалностите с регистрацията. При тетовете излязоха някои проблеми, като отказ на главния спирачен цилиндър, поради което последните километри до гаража карах много бавно и внимателно. Оказа се проблем с напасването на лоста от сервото, който натиска буталцето на помпата, понеже последната не е пригодена за работа със серво апарат. За незапознатите - всички по-нови модели задномоторни шкоди имат вертикално разположени серво апарат и спирачна помпа, а при по-рания модел 130RS, където всъщност се използва за първи път серво усилване, те са хоризонтални. За съжаление се оказа, че вертикалната спирачна помпа от по-новите модели не може да бъде обезвъздушена докрай в хоризонтално положение, затова се наложи да ползвам такава от моделите 100/110, която обаче има някои разлики и се наложи известно преправяне.
Всъщност оригинално 130RS са били окомплекровани със сервоапарат и спирачна помпа английско производство на Girliing, но в момента е невъзможно да се намерят такива "ню олд сток" или реплики, а употребяваните за мен са ненадеждни, пък и доста скъпо се търгуват в мрежата. Затова реших да заложа на нови чешки части, макар и взаимствани от по-късните модели на марката. Ето как изглежда постановката под капака
(https://pichost.name/images/2020/07/05/23eecb2ea117fe4702b1d73979171c97.md.jpg) (https://pichost.name/image/gDMep)

Все пак, макар и с почти нулево спирачно усдействие успях да я закарам и до стенда за груб реглаж на окачването, за да могат да се подберат или ако се наложи да се изработят съответните дебелини реглажни планки за задните носачи, преди окончателния фин реглаж вече с истинските състезателни джанти и гуми.

(https://pichost.name/images/2020/07/05/585cb38824327cecacbaa46a12b78c06.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDlcK) (https://pichost.name/images/2020/07/05/f534102fd17a6cb2fad7cc503e2be5a2.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDk8v) (https://pichost.name/images/2020/07/05/8ca14aa56e57e1a954288ad9315fabba.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDrOJ) (https://pichost.name/images/2020/07/05/3240044df3f483ccabcaefeaa6cf9ff2.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDxdz) (https://pichost.name/images/2020/07/05/640021ce7cc67c1dad93c73a133c675f.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDW91) (https://pichost.name/images/2020/07/05/eb3283feb2041e903a97222889a57e15.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDaq3) (https://pichost.name/images/2020/07/05/43d9ff6f5e28164305d5323f7c0065f7.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDNps) (https://pichost.name/images/2020/07/05/5de7c1bb12fc747ecb072a96e89ab6bd.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDTWt) (https://pichost.name/images/2020/07/05/8c4e5f6674d588bdfc6e3466e2833975.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDd5O) (https://pichost.name/images/2020/07/05/b16ba76a8498933ba7a6a31650c3516a.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDmeD)

Момчетата в сервиза при братя Шахови отново си свършиха отлично работата и докараха нещата до подлагане на планки с 1-2 мм дебелина. Доволен от резултата, макар и с помощта на моторната и ръчна спирачка прибрах безаварийно колата :)
(https://pichost.name/images/2020/07/05/4b6df14153c2ba03f7136bc93cd4fe1d.md.jpg) (https://pichost.name/image/gDDM9)

И в края на този пост ще продължа с традиционния епизод от ретроспекцията на "сагата".
След като бяхме готови вече на 80-90% с реновирането на мотора реших, че е крайно време да раздвижа и подготовката на купето. Така през пролетта на 2009 г. решихме да започнем както му е реда с частично песъкоструене предимно на колонките. поскалниците и другите носещи елементи, което да не засяга по-големите площи като врати и таван, понеже бях чувал доста стряскащи истории за нагънати от отделената при бластирането топлина ламарини. Реших да използвам услугите на мобилен пясъкоструй, тъй като транспортирането на колата щеше да отнеме доста повече време и разходи, да не говорим за риска от неочакван пролетен дъжд при прибирането, който би съсипал оголените ламарини. Затова приятелчето се съгласи да опесъчим малко терена около вилата им :) Предварително разбира се, свалихме почти всичко излишно от купето. Ето и няколко снимки от опреацията

(https://pichost.name/images/2020/07/05/73437ae49a9b995926e6655616e90b1c.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDEcG) (https://pichost.name/images/2020/07/05/a989ef716b1f93715ab41cec10818527.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDVOT) (https://pichost.name/images/2020/07/05/f5cc6b53b3ed933126db617b6f27070d.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDsIA) (https://pichost.name/images/2020/07/05/508f707e6956f84f8325b05890ee0f12.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDgdR) (https://pichost.name/images/2020/07/05/66ed1e2d42fb4abf17772499e5594ab4.th.jpg) (https://pichost.name/image/gD16U) (https://pichost.name/images/2020/07/05/d8b3b955fb539572af2bbaff0ac9611b.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDowx)

На последните снимки се вижда, как колегата третира бластираните площи с цинков спрей, за да предотвратим окислението и плъзването на ръжди по тях. Накрая колата бе прибрана на сухо в гаража, очаквайки намирането на майстор тенекеджия, готов да се заеме с нея при някакви поносими времеви и финансови условия. Това всъщност се оказа почти невъзможна мисия, въпреки разгарящата се в момента икономическа криза и липса на работа. Следващите кадри подсказват защо повечето майстори, след като уж бяха изявили такава готовност преди да са видели на живо колата, след огледа или директно се отказваха, или казваха цена която да ме откаже. Отделно да припомня, че целият под беше фалшив и трябваше да се смени с оригинален от друг автомобил, заедно с елементите под преградата към мотора, където се крепи и задното окачване.

(https://pichost.name/images/2020/07/05/1d6c09d3954bfb0e918b977c8a3f1e98.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDXXl) (https://pichost.name/images/2020/07/05/6488ae3c47e6f9ce5df103316aa3c615.th.jpg) (https://pichost.name/image/gD5WX) (https://pichost.name/images/2020/07/05/24bf52cd4076ca9a4e3a1308c88cd1a5.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDBMo) (https://pichost.name/images/2020/07/05/99bf1e539626a03829fcb70b527ca835.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDjee) (https://pichost.name/images/2020/07/05/d87031a040a84f96e779fe301ccc1db6.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDqOb) (https://pichost.name/images/2020/07/05/f45e6798a990da95df95fa5512065123.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDRs8) (https://pichost.name/images/2020/07/05/e49e1f4b9ed88e8470928145f06b75ad.th.jpg) (https://pichost.name/image/gD0IV) (https://pichost.name/images/2020/07/05/b1ca0731fa1433ddac1bb601f44d6f35.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDGmL) (https://pichost.name/images/2020/07/05/2a063bededdf54f56414865464a58def.th.jpg) (https://pichost.name/image/gD7wH) (https://pichost.name/images/2020/07/05/99c2053a16fe09c32b2e4344bc6e9746.th.jpg) (https://pichost.name/image/gD46m) (https://pichost.name/images/2020/07/05/8f5174e8ef0b138f3e058d3cc2b9b66c.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDOxf) (https://pichost.name/images/2020/07/05/b52e634d2b197083febfa40c6abf2333.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDbuF) (https://pichost.name/images/2020/07/05/2e0a4d21c7d7e007a1712e6c6d381fb1.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDSXw) (https://pichost.name/images/2020/07/05/6e08693c6e68c40e031bc9748d3d3178.th.jpg) (https://pichost.name/image/gD3zp) (https://pichost.name/images/2020/07/05/9bfdae93ed56e0a3bc3495978dad97ba.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDQsv) (https://pichost.name/images/2020/07/05/7d7664cd6499d3fbd7598fe0e3491957.th.jpg) (https://pichost.name/image/gDeSK) (https://pichost.name/images/2020/07/05/d0def2b01c1dd4f899ed1e7dcb02edb3.th.jpg) (https://pichost.name/image/gEJLJ) (https://pichost.name/images/2020/07/05/fe31c4471bad9b2d17bb05385d4c8274.th.jpg) (https://pichost.name/image/gEPm1) (https://pichost.name/images/2020/07/05/1df586932162aaa81818d813b982afe2.th.jpg) (https://pichost.name/image/gEU0z)

В крайна сметка все пак се намериха добри майстори и ентусиасти, които да ми помогнат в това меко казано трудно начинание, но за тяхната работа ще разкажа и покажа следващия път... мисля, че вече достатъчно измъчих колегите с по-слаби сърца в този епизод :)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: dido1903 в Юли 05, 2020, 21:37:18
Чакането за епизода си заслужаваше,Митак!
Но е несравнимо с това да видя автомобила в целия му блясък.
Страхотно е станала!
Поздравления!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Юли 05, 2020, 22:17:01
Благодаря Дидо... но това все още не е пълният блясък - предстоят финалните щтрихи като рейсинг джанти, нощен пакет допълнителни фарове, декали по купето...
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: doctorZizi в Юли 06, 2020, 09:49:03
Вчера 05.07. се прибирах след Трабант фест Тетевен по пътя Троян София. Някъде ме задмина нещо подобно( някъде около 14,30- 15,30)- нямах никакво време за реакция- снимки. Аз бях с Трабант с ремарке, ако случайно съм бил забелязан.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: m_g в Юли 06, 2020, 10:56:27
Между другото, на Москвич 2140 сервоусилвателят и главният спирачен цилиндър са по лиценз на Гирлинг, даже на известно количество от преходните в края на 75г директно са сложили английски компоненти. Дисковите спирачки на 105/120/130 са също лицензни на Гирлинг.
Дай снимки как са изглеждали оригиналните компоненти на 130RS. При 2140 казанчето е на самия главен спирачен цилиндър. Както знаеш, Москвич е с по два маркуча и 4 бутални спирачни апарати отпред. Въобще не бих се изненадал чехита да ползват точно такова серво и помпа.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: fulcrum в Юли 06, 2020, 12:44:31
Москвичов 4 бутален апарат пасва с много малко преправяне на главина /супорт на Шкода 105/120 .Ама стига толкова

с руския  пърформънс , че много заблажи , а и някои колеги сериозно ме бъзикат :)) :)) :))
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Юли 06, 2020, 12:52:47
Вчера 05.07. се прибирах след Трабант фест Тетевен по пътя Троян София. Някъде ме задмина нещо подобно( някъде около 14,30- 15,30)- нямах никакво време за реакция- снимки. Аз бях с Трабант с ремарке, ако случайно съм бил забелязан.

Това звучи доста учудващо, тъй като почти всички налични 130RS в България се продадоха в чужбина, а малкото останали са без регистрация и не в движение. Моята засега е единственото изключение, но не съм я карал към Троян със сигурност :) Почти същото важи и за цивилния модел 110R с изключение на една оранжева в топ състояние, намираща се в Търновско. Поне запомни ли какъв цвят беше?

Между другото, на Москвич 2140 сервоусилвателят и главният спирачен цилиндър са по лиценз на Гирлинг, даже на известно количество от преходните в края на 75г директно са сложили английски компоненти. Дисковите спирачки на 105/120/130 са също лицензни на Гирлинг.
Дай снимки как са изглеждали оригиналните компоненти на 130RS. При 2140 казанчето е на самия главен спирачен цилиндър. Както знаеш, Москвич е с по два маркуча и 4 бутални спирачни апарати отпред. Въобще не бих се изненадал чехита да ползват точно такова серво и помпа.

Ето снимка на оригиналното серво и помпа на габровската 130RS, която за съжаление наскоро също се е върнала в родината си. Не знам какъв точно е диаметърът на москвичовото серво, но се вижда че при шкодата трябва да е с малък диаметър, за да стои хоризонтално понеже е много близо до пода на багажника.

(https://pichost.name/images/2020/07/06/39bbda2baacb732d7af2758da383f4e3.md.jpg) (https://pichost.name/image/gEp63)

Освен сервото също и спирачните апарати са Гирлинг, но не са 4 бутални. Може да ги видиш по-назад в темата на Тошко ОРС, той си е намерил оригинални рециклирани от Англия. Аз пък си взех пак оттам чисто нови реплики, използват се същите в някои класически модели на Триумф, затова явно има търсене и все още се произвеждат техни копия.


Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: doctorZizi в Юли 06, 2020, 13:59:39
Това звучи доста учудващо, тъй като почти всички налични 130RS в България се продадоха в чужбина, а малкото останали са без регистрация и не в движение. Моята засега е единственото изключение, но не съм я карал към Троян със сигурност :) Почти същото важи и за цивилния модел 110R с изключение на една оранжева в топ състояние, намираща се в Търновско. Поне запомни ли какъв цвят беше?

Абсолютно червена, едва ли слънцето ме е заблудило и да е оранжева. СВ регистрация, бях с около 80 когато прелетя покрай мен с поне 100. Извинявай, не съм фен на Шкода , за да бъда предубеден, но това прави впечатление и затова следя темата, а точно това е общото в диагнозата ни. За пореден път прочитам поста ти и се замислям дали не е ВТ и оранж- всичко стана толкова бързо, че мисля, че сънувах- дано тайнственият ездач да си признае, че иначе или халюцинирам или короната ме е настигнала.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Юли 06, 2020, 15:30:22
Нямам претенции да познавам всички ретро шкоди у нас, има вероятност да си видял някоя от тези двете, но едната е модел 100 с 4 врати, а другата от по-новия двуврат модел Рапид 130, който е с доста по-различен и ръбат дизайн от 130РС. Снимката е от събора на Шкода форум, който се проведе точно през отминалия уикенд на Соколския манастир близо до Габрово.
(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/p720x720/106899575_3132450223460139_749564352713965929_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=110474&_nc_ohc=QcJdk5rKAzgAX_f_FXQ&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&_nc_tp=6&oh=b78650e79800bc1339a3a4d5d57faaf4&oe=5F2A8B97)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: m_g в Юли 07, 2020, 15:44:17
Ето как изглежда лицензното серво и главния спирачен цилиндър на 2140.
(https://a.d-cd.net/dda3ddas-960.jpg)

Очевидно не е същото като заводското на 130RS.

Интересно на габровската как маркуча за вакуум е отляво, вместо отдясно като на 105/120. Колкото и 100/110 да са са едно и също шаси като 105/120, има всякакви дребни особености.
Да не говорим как се навират тръби за охлаждане, маркучи за вакуум, за гориво, спирачни тръбички и жила на газта и смукача, както и на парното.
Има ли парно на рали версията? 100/110 унаследяват парно под задна дясна седалка, което, доколкото знам, грее символично. Какво са направили чехите, ,за да не замръзне носа на пилота? От друга страна, парното тежи?!
Надявам се не разводнявам темата, но на мен ми е интересно да науча нещо повече за 130RS.
Това, което Митко е успял да направи, е голям подвиг! Всеки един детайл на колата е особен и нестандартен и със сигурност е много трудно да се намери и възстанови. Чакам с интерес следващата порция снимки и разказ.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Юли 07, 2020, 19:51:55
Да, видях снимки в нета как изглежда москвичово серво... даже в ЕМ комплект 33 все още ги продават нови, а предполагам и помпи се намират. Но съществен момент е диаметъра на сервото... колата я взех с присадено от някакъв ВАГ-модел съдейки по лепенката, обаче стоеше леко под ъгъл, а не хоризонтално заради големия диаметър на сервоапарата. Вероатно и така е работело, но стоеше грозно и най-малкото неоригинално. Габтовската е с оригинален Гирлинг серво апарат, затова се различава от обикновения шкодов.
По въпроса за парното - гледал съм в нета много снимки, някои имат, други не... тези коли са доста персонализирани и доработвани, така че исглежда е зависело дали ще се карат на зимни ралита или не. Понеже имах останало радиаторче + охлюв с вентилатор от бившата ми 100-тица, реших все пак да избера "зимния" вариант, най-малкото понеже е добре да има някакво обдухване на предното стъкло. Иначе предния собственик беше поставил някакъв огромен неоригинален вентилатор под таблото, който просто нямаше как да оставя, след като гоня максимално оригинална визия. За тунела, откъдето по принцип минава топлия въздух си прав, че в случая е много претъпкан, понеже в случая оттам минават и тръбите за радиатора отпред, но тива пък предполага, че топлината отделяна от тях вероятно ще повиши ефективността на парното. Няма обаче как да знаем, преди да сме го изпробвали... малко са хората карали такива автомобили, които могат да споделят впечатления.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Caxo в Юли 07, 2020, 21:37:23
Аз съм на мнение, че колкото и да се гони оригинален вид, кара ли се, по-добре е да се направят малко компромиси, особено със спирачките. Не те съветвам да слагаш москвичови, даже и да пасват.Оригиналните части, вече са стари, а новите са китайски и доста колеги се оплакват, особено от хидравлични компоненти. Ладата е със същото закрепване към купето, а аналози на помпата бол. Западно серво от моргата и нова помпа за мен е добър вариант. Друг е въпроса на спортните коли до колко трябва да е "лек" педала на спирачките. При Москвичите, голяма част от тях са с махнато серво и са "само по помпа"  :))
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Юли 07, 2020, 22:54:39
Не съм мислил да слагам москвичово, сервото ще си остане чешкото, понеже е чисто ново. Помпата също ще е нова, сега чакам инфо от кой точно модел пасва без преправяне или само с малко. Въобще по спирачките всичко ще е ново.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Rapid130 в Юли 28, 2020, 13:31:29
Вчера 05.07. се прибирах след Трабант фест Тетевен по пътя Троян София. Някъде ме задмина нещо подобно( някъде около 14,30- 15,30)- нямах никакво време за реакция- снимки. Аз бях с Трабант с ремарке, ако случайно съм бил забелязан.
Да аз бях с шкодата, само че Митко е прав. Шкодата е Рапид 130 1986г. , де да беше 110р или 130 -ка :)   
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Ноември 01, 2020, 13:06:09
Здравейте,
настъпи есента, а с нея дойде време и за новия сезон на сериала :)
През летните месеци се натрупа доста материал за новите епизоди, затова ретроспекцията след дългото ѝ няколкомесечно прекъсване поради липса свободно на време и муза за писане на сценарии, ще трябва да изчака още малко... Но това мисля е нормално при епични саги от категорията на Междузвездни войни, или може би по-добър пример е "То" на Стивън Кинг, където постоянно се редуват и преплитат линиите на настоящето и спомените на героите :)
След кратка справка в по-старите летни постове виждам, че сюжетната линия на моята сага за сега стига до щастливия момент на получаването на новата регистрация в КАТ и някои ранни разходки и настройки на колата малко след това. Както сигурно се досещата през изминалите месеци нещата напреднаха значително в различни направления след първоачалната еуфория от сдобиването с новите табели. Но смятам първо да започна с нещо не свързано с реставрацията, обаче поне за този автомобил според мен е много важен момент, а именно изясняване на родословния му произход и житейска биография! Както се случва често, нещата започнаха съвсем случайно и пъзелът се подреди постепенно в обратен хронологичен ред чак до самото начало.
Та, всичко започна именно на каналите в КАТ, където не съвсем случайно или по-точно съвсем не случайно човекът, извършващ прегледа на канала се оказа свързан с рали спорта, за което явно се бяха погрижили предварително хората, на които поверих придвижването на документите. За съжаление той не ми се представи, а ми беше неудобно да го питам за името, но остана изключитело впечатлен от колата и пожела да се снима с нея, за да сподели после снимката с бившия министър Милчо Ковачев, който на времето е бил рали пилот със Шкода 130РС. Попита ме случайно това да не би да е именно неговата кола, но аз изразих силно съмнение предвид първата регистрация на колата в Пазарджик. Чувайки това, той веднага позвъня на един от видните тамошни деятели на автомобилния спорт Николай Ганчев "Ганди", който обаче за съжаление не можа да си спомни да е имало подобен автомобил в неговия град. Все пак си запазих номера му за всеки случай и се оказа, че наистина е имало защо...
Тук ще трабва да се върна още 10+ години назад, още когато прехвърляхме нотариално собствеността върху колата, бившият собственик ми спомена и аз си записах името на предишния от Пазарджик, от когото я е взел в края на миналия век на през '98 г. Обаче изрично ме помоли да не ровя много около въпросния човек, защото явно първата регистрация е станала малко по "втория начин"... затова и няма да го назовавам името му тук, въпреки че е минала повече от достатъчна давност :) Всичко това разбира се ме заинтригува още повече, но тогава не намерих начин да открия човека само по име, въпреки че се опитвах да изровя някакво инфо или контакт за него в нета, за съжаление безуспешно...
След запознанството с Ганди обаче, този въпрос отново излезе на дневен ред и не след дълго намерих малко време да се поразровя из архивите ми, за да открия въпросното име, което след толкова време разбира се бях забравил... при повторния разговор с г-н Ганчев се оказа, че не само го познава, ами били приятели и обеща да проучи въпроса. Оказа се, че човекът не е от притеснителните и с охота разказа /особено на свой приятел/, че навремето взел колата вече бракувана от морга. Получил я е вероятно на цената на скрап и след това я ремонтирал, като сменил всички оригинални алуминиеви части от купето - врати, таван, преден капак, които били непоправимо смачкани със стандартни ламарини от 110R и S100, a двигател монтирал от Лада и успял да я регистрира наново с документи от друга Шкода - обикновена 120L от първите модели '76 г. Явно навремето е намерил вратички с връзки да направи всичко това, за да може колата да получи нормална частна регистраця за движение по пътищата. Оттогава не е карана на състезания, а вероятно само тренировъчно.
Разбира се най-важният въпрос обаче беше как е попаднала в автоморгата и каква е историята ѝ преди бракуването. А тя се оказа следната - известният сливенски пилот Павел Жеков, който сега има авто школа в София, е катастрофирал тежко през таван с нея на рали, мисля през '82 г., след което са я обявили за тотал щета. Всичко това научих още преди години, когато както вече споменах, ходих да пазарувам разни части за колата от него, но тогава все още дори не предполагах, че у мен е именно неговата бивша рали бегачка. Тогава той ми показа и няколко стари снимки от състезанията си с нея в отбора на Декотекс с държавен номер Сл 1073, включително и една след катастрофата.

(https://pichost.name/images/2020/11/01/e0a5d6db7c358ab3cd8c69b222743542.md.jpg) (https://pichost.name/image/y4SPm) (https://pichost.name/images/2020/11/01/f3ba7badb06f0855761b759bce09e428.md.jpg) (https://pichost.name/image/y4now) (https://pichost.name/images/2020/11/01/723364d8b556d3988b34118d7fe930e7.md.jpg) (https://pichost.name/image/y4blf)

След тези разкрития реших все пак да проверя и документално информацията, като помоля г-н Жеков да провери за някакви евентуално останали му документи от колата и понеже отдавна не бяхме се виждали с него, тук се намеси и ми помогна колегата Калин Дедиков, който поддържа по-редовни връзки с него и за което съм му много благодерен. Така получих потвърждение, че ВИН кода на купето от стария талон собственост на предприятието съвпада с този на моя автомобил. Остава само г-н Жеков да отдели малко време от натоварената си програма, за да ми покаже на живо документи и да разкаже по-подробно спомените си с колата, като в същото време ще може и да я види на живо вече реставрирана :)
Оттук нататък не беше трудно да проследя историята на бегачката още по-назад през годините. Павел Жеков я купува втора ръка през '80 г., след като е претърпяла пожар при предишния състезател, който я е карал - Васил Василев от отбора на Балканкар - София. За съжаление той не е вече между живите, за да разкаже своите спомени... :'(
Благодарение на колегата Бабачев обаче получих снимки от личния му архив от онова време, за което му благодаря.

(https://pichost.name/images/2020/11/01/2038fb2ba1181c0529ff16578c6550bc.md.jpg) (https://pichost.name/image/y43nF) (https://pichost.name/images/2020/11/01/09cccf55dc32a1996d3800bd0ffce29b.md.png) (https://pichost.name/image/y4etp)

Доколкото ми е известно колата е била внесена чисто нова през 1978 г. за отбора на Балканкар с рег. номер С 4407, като дясната снимка явно е едно от първите ѝ състезания, а на другата вече ясно си личат следите и липсите от "бойните кръщения" :) 
Както вече споменах в предишен пост, според удостоверението от музея на завода в Млада Болесав, тя е произведена през м. септември 1977 г. и е изпратена за доработки в спортното им подразделение през следващите месеци, преди да бъде доставена у нас.
Аз съм много доволен и щастлив от откриването на цялата тази информация, надявам се и за вас да е била интересна тази кратка историческа справка :)

Очаквайте /надявам се по-скоро/ в следващите епизоди продължението на сагата за техническите ми успехи и неволи по време на реставрацията в близкото, далечно и още по-далечно минало :)


Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: dido1903 в Ноември 01, 2020, 18:17:19
Впечатляваща история и страхотно поднесена като разказ! Тия дни точно си мислех да питам кога ще има продължение и това, което днес виждам, надминава очакванията ми!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: m_g в Ноември 02, 2020, 12:55:10
Много интересен разказ! Няма как да е състезателна кола и да не е възстановявана многократно след инциденти. Цяло чудо е, че изобщо е оцеляла.
Чакам с нетърпение следващата част от разказа!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: USfan в Декември 25, 2020, 17:57:36
Да, колата, историята и, и разказите около нея, са изумителни.  O:-)
И малко така с чужда пита помен да направя, че темата напоследък нещо не се активизира от собственика и, а и от най-видния и, и пишещ тук реставратор. ))
Колата най-накрая има и тези прекрасни и в ориг. спек 3-компонентни джанти, които изкараха трудна ревизия до този им сега съвършен вид.

И така, актуални снимки от безснежната късна есен и от хубавия квартал Лозенец, и специални Коледни поздрави на всички настоящи, бивши, а и на тези като мен все още не съумели да станат Шкодаджии...  :))

(https://pichost.name/images/2020/12/25/b6a097dd0335eba67c577d029c739351.jpg)

(https://pichost.name/images/2020/12/25/1b970c400e66a2da00036004a01693c4.jpg)

(https://pichost.name/images/2020/12/25/a718a3be169da0bdaf0da3bcab7a8aba.jpg)

(https://pichost.name/images/2020/12/25/18d5cc7213367c9711ef74a2e11b7b3f.jpg)


Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: ОldSchool в Декември 27, 2020, 11:51:16
Чудесен резултат! ... Колата си плаче за стикерите.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Декември 29, 2020, 12:35:29
Eeeх, USfan ме е изпреварил и така лишил от удоволствието сам да поднеса изненадата... дори не знам как се е сдобил с тези шпионски снимки, които пратих лично само на няколко човека, а той не беше сред тях :)
Все пак вчера в първия слънчев почивен ден направих една специална фотосесия на еленчето, с което ме изненада дядо Коледа за празниците :)
(https://pichost.name/images/2020/12/29/a0b610e46bc61d76c29f0b2a0ffad88e.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QU11) (https://pichost.name/images/2020/12/29/e5749e43c4ba45fd78a82019a7ca03c1.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QPKJ) (https://pichost.name/images/2020/12/29/07797d4629e6e6e51cfffe620898537a.md.jpg) (https://pichost.name/image/1Q623) (https://pichost.name/images/2020/12/29/4d30b50f629bc856f67190906a6c0519.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QhQz)

Ето и още няколко снимки от тестовете в движение и настройките, за съжаление не сме правили клип в движение, документирано е само първото палене на оригиналния двигател в гаража. Някои колеги вероятно ще се познаят на снимките, други ще познаят колите си :)
(https://pichost.name/images/2020/12/29/3a4f19f02e49497f2a6ccac46b374739.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QZ4t) (https://pichost.name/images/2020/12/29/326a24bf52b6a4b6e69fe9f5259ec954.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QAVs) (https://pichost.name/images/2020/12/29/db31462de8d92ddac0930b8d280bb34a.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QiiO) (https://pichost.name/images/2020/12/29/5cbccfe3f3828b3beac3936ccda2939c.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QYhG) (https://pichost.name/images/2020/12/29/1403b41594b12cb26b42ec96673ca65a.md.jpg) (https://pichost.name/image/1Q9TD) (https://pichost.name/images/2020/12/29/264ee6e961f3c2d693ff7b1cf3c2c9cc.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QIq9)В тази връзка преди да продължа с историческия материал, който ще покаже нагледно контрастът "преди/сега", искам още веднъж да благодаря на съфорумците, помогнали с информация, съвети, намиране и изработка на дефицитни части, помощ при настройките и т.н. DMC, Speeder, fulcrum, Kalin Dedikov, To6ko OPC... дано не пропускам някого, благодаря Ви от сърце! И разбира се главния виновник проектът да достигне до такъв забележителен краен резултат - Христо Бабачев, колегата без чиито познания и опит в реставрацията на спортни бегачки, нещата едва ли щяха да се случат.

P.S.
Чудесен резултат! ... Колата си плаче за стикерите.
Благодаря, колега! Напролет предстои първо цялостно пастиране, за да се заличат дребните щети получени при работата по колата, а после ще дам на специализирана фирма за облепяне на декалите по модел от снимка. На другия ми проект-реплика се опитах да си ги направя сам, но понеже не съм се занимавал професионално точно с такава дейност не останах напълно доволен от резултата - не бях взел под внимание извивките на калниците, което не знам точно как се прави - вероятно с някакво 3D моделиране, затова резултатът леко се размина с очакванията ми.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: m_g в Декември 29, 2020, 17:13:15
Браво! Изглежда много добре! Ще те врънкам да ме повозиш, като се позатопли. Златистото на джантите нещо не ми се връзва баш, ама то е нормално рали автомобил да е шарен. Със стикери още повече ще се разхубави! Дано ти носи само приятни емоции и да си я караш с кеф по мероприятията! И никога да не се разделиш с нея, защото тази кола трябва да бъде в България, иначе ще ги гледаме само на моделчета, а са били много атрактивни преди 40г.
Огромен труд е, много пари, много мъки, но ето я готова! Хубавото тепърва предстои!
Интересно, каква е била първата й цветова схема, ако има информация?
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Механджията в Декември 30, 2020, 13:21:10
въпрос - такъв ли е клиренсът по книга? изглежда ми прекалено висока, дори и за рали автомобил? иначе е уникална - буквално и преносно!
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Декември 30, 2020, 13:38:31
Момчи, относно джантите не съм съгласен с теб - стремил съм се да запазя оригиналната визия и разцветка, ето такава цветова схема съм избрал:
(https://www.ewrc-models.com/photos/f6/5719/10191.jpg)

Изобщо, това е била доста разпространена цветна схема за джантите през 70-те г., като най-популярен пример мога да дам и Ферарито от F1 на Ники Лауда, което също е червено със сребристо-златисти двуцветни джанти.
(https://cdn.shopify.com/s/files/1/1395/0565/products/Ferrari312T_Landscape_1200_Pic4_1024x1024.jpg?v=1582807673)
В по-нови времена и Субару използват златисти джанти за бегачките си.

Относно оригиналния цвят, той е бил чисто бял както на всички останали внесени навремето за нашите клубове. Първият спортен клуб към предприятие, който е използвал колата е бил този на Балканкар - София. На снимката първото моделче отпред с емблемата на Балканкар показва цветовата схема:
(https://pichost.name/images/2020/12/30/567e208b2e8ebb51217c8d68ff6a191b.md.jpg) (https://pichost.name/image/1QT5V)

За съжаление доскоро не бях наясно с историята на колата преди да бъде регистрирана за пръв оът като "цивилна" в Пазарджик. По-нагоре в темата съм описал тази история накратко, та да не се повтарам. Бояджията ме подведе, след като свали всички пластове боя, че първият вероятно е бил червен, затова използвах една люспичка от тази боя за мостра при избора на цвят. Предполагам обаче почти всички панели по колата са били сменени след тежката катастрофа през таван, затова се стигна до тая заблуда. Човекът в Пазарджик, която я е спасил от скрап е ползвал стари документи от 120L при регистрацията, която явно е била червена и той е запазил същия цвят вероятно за по-лесно регистриране. Честно казано и аз имах да променям твърде много данни в талона при пререгистрацията, та само и промяна на цвета ми лиспваше за капак :)
Както и да е, вече е "свирено" да остане червена, а и не мен сякаш ми харесва повече в този цвят.

Като стана въпрос за бояджията, в следващата глава на сагата ще разкажа точно тази може би най-съществена и решаваща част от реставрацията.

P.S.
въпрос - такъв ли е клиренсът по книга? изглежда ми прекалено висока, дори и за рали автомобил? иначе е уникална - буквално и преносно!

За клиренса, това е с оригиналните пружини, както купих колата - не съм рязал или подлагал нищо. Не съм сравнявал данни от хомологационния фиш, примерно ако ги има там... но това е идея да сравня от любопитство поне. Засега мисля да си остане така, понеже задните рингове са твърде широки и има опасност дори в този вид гумите да опират във веждите при неравности.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: m_g в Декември 30, 2020, 17:27:15
Може би червената схема, която си избрал, е още по-интересна от някогашната на колата.
Кой чехословашки пилот е карал червена?
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: joro-120L в Декември 30, 2020, 20:48:51
Шкода 200RS е червена.

https://www.flickriver.com/photos/junktimers/48665529732/

Мите, поздравленията за усилията и упоритостта да направиш този легендарен автомобил!
Всичко ми харесва как е станало по колата. Външен вид, цвят, джанти, двигател....Изглежда изпипана работа. :)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Декември 30, 2020, 22:04:33
Шкода 200RS е червена.

https://www.flickriver.com/photos/junktimers/48665529732/

Мите, поздравленията за усилията и упоритостта да направиш този легендарен автомобил!
Всичко ми харесва как е станало по колата. Външен вид, цвят, джанти, двигател....Изглежда изпипана работа. :)

Мерси Жоро, от перфекционист като теб това е голям комплимент... всъщност перфрктно изглеждащото на снимка винаги на живо могат да му се намерят 101 кусура, понеже и много майстори са работили по колата - не съм като Тошко почти всичко сам да мога да си направя, а пък и не разполагам с неоганичени финанси за да платя на най-скъпия ретро сервиз. Но като за рали бегачка, а не за изложбен манекен съм напълно доволен от резултата :)

Момчи, пилотът на червената се казва Карел Шимек, но едва ли ще изпиша името му на вратите :) Просто ми харесва тази изчистена цветово и геометрично визия, другите са ми прекалено претрупани и дразнещи окото. Ето автентични снимки от едно време:
https://en.wheelsage.org/skoda/100_110/6286/95802/pictures/egad3d
(https://s31.wheelsage.org/picture/s/skoda/130_rs_cup_car/skoda_130_rs_cup_car_38.jpeg)
(https://www.ewrc.cz/images/1983/photos/rallye_skoda_1983/boc_rallyekoda1983karelimek-pavelrynekkoda130rs.jpg)


Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: joro-120L в Декември 31, 2020, 12:27:41
Мерси Жоро, от перфекционист като теб това е голям комплимент... всъщност перфрктно изглеждащото на снимка винаги на живо могат да му се намерят 101 кусура, понеже и много майстори са работили по колата - не съм като Тошко почти всичко сам да мога да си направя, а пък и не разполагам с неоганичени финанси за да платя на най-скъпия ретро сервиз. Но като за рали бегачка, а не за изложбен манекен съм напълно доволен от резултата :)

Разбира се.
Като знам какъв беше изходния материал, каква екзотика е тази кола, колко трудно с намират части, да не говорим за дребни детайли, каква им е цената и т.н. Просто изобщо не ми е до търсене на кусури. Дори и да ги има. За мен те остават на заден план. Всичко е чудесно! На снимките ми харесва цялостния облик на колата.
Следя темата и на Тошко. Не съм писал там. Възхищавам се от работата му и резултатите, които постига.

Митак, Весело посрещане на Новата година! И на Всички колеги.
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: USfan в Май 16, 2021, 13:44:12
Малко снимки от участието на Митко на Нощта на класиките в НИМ, както и една друга от Фейса му, показваща разни реглажи на сходимостта, предполагам.

(https://pichost.name/images/2021/05/16/3de58806fb27b6c81b5ce29fd87d1121.jpg)
(https://pichost.name/images/2021/05/16/660e15da296ce8bdd3a991a9032fe51a.jpg)
(https://pichost.name/images/2021/05/16/aa0cf4a321596a0a7b7efc975e1fc19e.jpg)
(https://pichost.name/images/2021/05/16/94a2b2ad03e186d189fecd47cdc88951.jpg)
(https://pichost.name/images/2021/05/16/470faefb6f1389643ac8bc2b2efeca83.jpg)
(https://pichost.name/images/2021/05/16/69d1f8fe5f968ae897a7447c738a2468.jpg)
(https://pichost.name/images/2021/05/16/7c1929cccfbac42899d8236a0bf184ca.jpg)
(https://pichost.name/images/2021/05/16/6449dbb4276f88779c1dbb9170cebf63.jpg)

(https://pichost.name/images/2021/05/16/e2f0bf24825e161d1ebc32479e8caef1.jpg)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: didotooo в Май 16, 2021, 23:07:37
Супер интересна тема и много готин краен резултат ! Наистина си иска стикери по нея  O:-)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: Caxo в Май 17, 2021, 01:30:37
Kaто е с ролбар вътре, това дали е проблем за ГТП , както и за други "спортни атрибути"?
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Май 20, 2021, 12:24:37
Kaто е с ролбар вътре, това дали е проблем за ГТП , както и за други "спортни атрибути"?

На ГТП засега не правят проблеми, явно нямат изрични инструкции за подобни коли, а което не забренено черно на бяло, значи е разрешено ;)
За минаването през Технотест и КАТ вероятно вече съм писал по-нагоре в темата, но ще разясня пак - и на двете места минах с подкрепа от мои познати.
В Технотест специално бе им разяснено на най-високо ръководно ниво, че колата е историческа и няма да се позлва по предназначение като бегачка, понеже те уж вече нямали право да дават нормална пътна регистрация за рали и състезателни автомобили. Така, че още от там в протокола бяха вписани реалните данни и всичко отговаря на действителността - само 2 места, ролкейдж и т.н... включително накрая добавиха изречение, че ще се ползва само за ретро мероприятия. По тази причнина после и в КАТ нямах проблеми, но там също беше уредено предварително да мина на канала през човек с отношение към автомобилния спорт, чрез когото дори получих полезни контакти и се сдобих с нова информация за историята конкретно на моя автомобил... мисля, че и това съм споменавал в предишни постове, та няма нужда да се повтарям.
И накрая искам да се извиня, че напоследък нямам време редовно да ъпдейтвам темата, понеже подготовката за сезона и започването на самия сезон ми отнемат почти всяка свободна от други задължения минутка :) Премиерата в мероприятие се се състоя на ретро парада в Благоевград, където колата беше оценена по достойнство, а същата вечер въпреки лошото дъждовно време всехме участие и в нощта на музеите на НИМ Бояна, където колегата Люси е направил горните снимки. Ето и от участието ни в Благоевград:

(https://cdn.imageupload.workers.dev/OawZCdnz_IMG-6969a5777ba532a2de782e17ca1d8abf-V.jpg)
(https://cdn.imageupload.workers.dev/4yiplv1m_IMG_20210515_135049.jpg)
(https://cdn.imageupload.workers.dev/RMu21R16_IMG_20210515_135215.jpg)
Титла: Re: Škoda 130 RS или дългото възкресение на една легенда
Публикувано от: krankenstein в Март 22, 2022, 21:57:31
Първо участие за сезона - VW fest 2022

(https://pichost.name/images/2022/03/22/43becd8b1f304d6b5e5941b28da77763.md.jpg) (https://pichost.name/image/qQfPX) (https://pichost.name/images/2022/03/22/b6644bddb0e94cf4b0a81000d5962f2d.md.jpg) (https://pichost.name/image/qQABU)

Благодаря на колегата Дедиков за втората снимка