Classiccar-bg

Автомобили => На изток от Желязната завеса => Темата е започната от: Mitko_DSV в Февруари 10, 2019, 22:17:18

Титла: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Mitko_DSV в Февруари 10, 2019, 22:17:18
Регистрирах се преди няколко месеца и прочетох доста интересни неща тук. Днес реших да споделя с какво се занимавам, та попаднах тук - ремонт на Полски Фиат 125р, и да попитам туй-онуй.
Малко за историята на колата: Дядо ми я е купил от Мототехника в София през Август 1976г. Когато колата е била на около 13 години е била доста изгнила и дядо ми и негов приятел са сменили предницата (абе капака и бронята са оригиналните, да не изреждам всичко сменено, че не се сещам), задните калници, праговете, и са изкърпили пода. Това е било есента на 1989г. Поради калпав бензин двигателя се е разбил и е правен основен ремонт преди 80-90 хиляди километра (колата е общо на около 378000км). Караше се редовно до лятото на 2006г. - 30 години. Тогава дядо ми се сдоби с един опел кадет и остави фиата „за ремаркето“ (нямахме друга кола с теглич тогава). И така фиата се изкарваше по наколко пъти в годината, докато през 2010г. дядо ми не сложи теглич и на опела. Та от есента на 2011г. фиата седи паркиран до гаража.
Някъде 2013 или 2014 дядо ми „върна номерата в КАТ“ (предполагам колата се води за бракувана), та и ето първия ми въпрос: Какво ще е необходимо, за да се регистрира отново, че да мога да си го карам?
И най-сетне през лятото на 2018г. успях да убедя баща ми и дядо ми да го оправим. Е работим, когато имаме време и времето е добро, понеже работим навън.
Първо пробвахме да го запалим. Бензиновата помпа не работеше, свалихме я и се оказа, че един от клапаните ѝ се е залепил. Оправихме я и я сложихме, и колата запали. В началото работеше доста шумно, неравномерно, пушеше изключително много, но след като поработи известно време се пооправи. От тогава до сега регулирахме карбуратора, запалването и клапаните, но все още не работи много добре. Проблем предполагам е и бензина, защото си използваме този от резервоара (мисля, че е от 2009г.) като сипахме и около 5л. нов бензин. При палене на студен двигател трябва да се сипе една капачка „пресен“ бензин в карбуратора и пали веднага, иначе не ще, а при загрят двигател си пали от раз без проблем.
Та след като запалихме двигателя искахме и да подкараме колата. Помпите на съединителя и спирачките бяха блокирали. Раздвижване, почистване (дядо ми е стругар, та ги излъска отвътре), нови гумички (дядо ми ги направи на струга от маслоустоичива гума, че не знаем от къде да вземем нови). Сглобихме всичко, обезвъздушихме и всичко тръгна (е още не сме обезвъздушили задните спирачки, нещо ги забравихме, но и до тях ще стигнем).
Сменихме и термостата, защото си беше оригиналния, който от доста години беше развален. Решихме да сменим напуканите маркучи за антифриз и да проверим защо не работи парното (не работеше от години), оказа се че кранчето на парното е заминало, от axm-auto поръчахме нов компллект всичко (кранче, радиаторче, вентилатор и кутията, в която са), че не го продават отделно, и го сменихме. Изкара 2 месеца и нещо и сега парното пак капе от някъде, още не сме разглобявали да видим от къде е, просто нямаме време.
Иначе почти всичко работи, с изключение на заден десен мигач (крушката е здрава), светлината за заден ход и чистачките. Сменихме и релето за зареждане с ново (електронно), че старото презареждаше акумулатора (даваше 16-17V).
С кърпенето на ламарините и боядисването ще се справим, но остава един проблем - уплътненията. Най-вече уплътнението на предното стъкло, бая изгоряло/напукано е и тече на няколко места, уплътненията на вратите и на прозорците им, също са за смяна. От къде могат да се купят нови? Ако изобщо се продават някъде. За сега имам само тези два въпроса, но предполагам ще имам какво още да питам, а и съвети са добре дошли.
И ето няколко снимки:
Тук е малко след като бе паркиран до гаража. Снимката е от октомври 2011г.
(https://i.imgur.com/Ahc7aBS.jpg)
Следващите снимки са от 2018. Ето го след като го измих лятото
(https://i.imgur.com/3cDLYYZ.jpg)
Още няколко снимки, мисля че го снимах, малко преди или малко след като сменихме маслото, затова е и легена
(https://i.imgur.com/WO7pdVV.jpg)
(https://i.imgur.com/VgPXedB.jpg)
(https://i.imgur.com/fiihMk5.jpg)
Тези са от когато сменяхме парното
(https://i.imgur.com/Uby72a8.jpg)
(https://i.imgur.com/BhKu52B.jpg)
(https://i.imgur.com/l0WJ3hL.jpg)
А ето и две снимки от вчера
(https://i.imgur.com/6q4RCdM.jpg)
(https://i.imgur.com/N8HIrgu.jpg)
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: michev в Февруари 11, 2019, 00:37:36
Тази кола, ако наистина смятате да я карате, трябва да я почнете от купето! Дори само на снимки се вижда, колко са изгнили предните колонки, тук сами няма да се справите, трябва професионален автотенекеджия, ама не някой кърпяч, а наистина майстор, който знае какво да прави! С другата част на силовата структура на купето, съм сигурен, че нещата няма да са по-цветущи, още повече ако колата е кърпена през 1989-та, когато се ползваха все още оксижени.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: m_g в Февруари 11, 2019, 10:16:13
Обективно погледнато, Фиатът е приключил курса. Много е каран и много е изгнил. Няма регистрация. Няма как да се възстанови в рамките на някакъв разумен бюджет. За неразумен може, но пак от колата трябва нищо да не остане.
Иначе, всички уплътнения - на челно и задно стъкло, както и тия на вратите, стават от Лада. Лайсните с пластмаса, уплътняваща прозорците, също стават от Лада. Имай предвид, че са с различна дължи на за предни и задни врати и по колата има общо 8 броя лайсни - по две на врата. При вадене обикновено се кривят, още повече ако вратите са изгнили. При смяна е добре да се купят и гумените тапички отстрани на лайсните.
За зла беда е изгнила и рамката на челното стъкло - това е гаден за сменяване детайл. Може да се мисли някакво творчество с рамка от Лада (още може да се намери нова).
Защо просто не потърсите един хубав Фиат, та дори и за 3-4-5000 лева?
Аз навремето така зидах част по част Жигулито на дядо ми. Стана супер, но похарчих една година и пари колкото за чисто нова Дачия. От старата таратайка остана тавана и някакви дреболии от рода на тенджерата на въздушния филтър.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Mitko_DSV в Февруари 11, 2019, 12:10:33
Благодяра за отговорите.  :)
Знам, че колата е в доста лошо състояние (основно купето), но има сантиментална стойност, не само за мен, но и за всички в семейството. Та затова и искам да го възстановя.
Бюджета ми е неопределен, но все пак колкото по-евтино ми излезе, по добре. Иначе, доколкото си спомням, само на мястото, където се вижда на снимките, е изгнила рамката на предното стъкло. А и пода е бая ръждясал, а течащата в колата вода не помага. Няма да е лесно да се оправи, но все пак не е невъзможно и поне ще пробваме. Като е по-добро времето ще започнем лека полека да работим по колата и ще видим кое, колко е зле, освен очевидното.
Относно регистрирането - каква е процедурата ако знаете (смисъл по-различно ли е от регистриране на нова кола)? Доста е рано да питам за това, но по-добре да знам какво ще ме очаква.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: krankenstein в Февруари 11, 2019, 12:28:42
Най-добре първо започнете с документална проверка - как точно е бракувана колата, ако е записано "За разкомплектоване", тогава е невъзможно да се регистрира отново. Предполагам обаче щом не е върнато купето на вторични срещу бележка от фирма за разкомплектоване, вероятно е с опцията "За съхранение в частен имот". В този случай първо се минава Технотест, струващ около 400 лв.
За състоянието на купето колегите вече казаха... има вариант, ако се окаче че това наистина е прекалено зле може да потърсите донор със запазено гаражно купе, но без документи. Първо леко да замажете сегашното положение, за да минете Технотест и пускане в движение в КАТ със старото купе, за да съвпадат номерата на шасито, след това прехвърляте мотора и заводските табелки от донора и го боядисвате в цвета на старото купе. Това може би ще е най-лесния вариант да се спаси колата.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: dido1903 в Февруари 11, 2019, 12:35:42
Бюджета ми е неопределен,

Колега,добре дошъл. Това изречение в цитата е гаранцията ти за провал. "Бюджета ми е неопределен" - това в твоя случай е жива еманация на сентенцията "Когато не знаеш къде отиваш, винаги стигаш другаде".
Ако профилът ти е верен, ти си на 19 години. Имаш ли пари за такъв проект?! И то не само пари за уплътненията, които те тревожат. Имаш ли възможност да инвестираш в тази кола 5000 лв.? Или, което е по вероятно около 7000-9000?

По отношение на процедурата в КАТ - когато сте върнали номерата, трябва да сте получили документ от КАТ за това? Вземаш го и отиваш пак там. Питаш. Това е най-прекият и на практика единствен начин.
Вземи и дядо си.

Фиатът определено е пътник.
Успех!
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Mitko_DSV в Февруари 11, 2019, 15:19:00
Кракенщайн, ще трябва наистина да проверя какво пише в докумените, вече ще знам за какво да гледам, че може да се окаже голям проблем.
Дидо, да профила ми е верен - на 19 съм, след 2 месеца ставам на 20 години. И нямам възможност да вложа толкова пари, но и дядо ми ще ми помогне с парите. Първоначално си мислех, че 2000 лв. ще стигнат, но май съм сгрешил. Ще видим до къде ще я докарам с този бюджет, затови и писах, че е неопределен, има време да преосмисля нещата.
На практита успяхме да подкараме колата за без пари, имаме и доста части, някои от които чисто нови, други използвани. Е за сега са вложени малко над 200 лв. като това беше за смяна на маслото, антифриза, филтрите, парното, термостата.
Предполагам, че основно пари ще трябват за кърпене, боядисване, което ще правим вкъщи. Знам, че няма да стане перфектно, но знаейки уменията на дядо ми и баща ми, мисля че ще успеем да го изкърпим. Когато е кърпена през 1989-та, колата е била в по-лошо състояние от сега (например - предницата едвам се е крепела/разпадала се е/, а сега е солидна, праговете са били напълно заминали, а сега все още са здрави, пода, ами той е бил такъв, какъвто е и сега). И не смятам да пребоядисваме цялата кола, ами внимателно (така че да не се личи много-много) да се боядиса, където е необходимо. Тавана и вратите са с оригиналната боя.
Има какво още да се дообмился относно този проект, затова и реших да попитам за съвети. По принцип не разбирам много от коли, занимавам се с компютри, правейки тази кола ще се и уча кое как става, все е нещо.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Механджията в Февруари 11, 2019, 17:07:26
твърде е зле тая кола, за начало ще трябва помещение, на двора нищо не става.
за сантимента е ясно, но понякога и той не е достатъчна причина...  'да се боядиса внимателно където трябва' - забрави тоя филм, няма такъв. то купе няма, ти частична боя...  тази кола трябва да се събори изцяло - врати, капаци, калници, светлини, салон - всичко навън. едва тогава ще стане ясно колко точно серии е филмът, а аз ти гарантирам, че поне 5-6 бона ще заминат и накрая ще имаш посредствен резултат и след 2-3 зими пак ще е нагнила цялата... само за регистрация, застраховки, гуми и дреболийки ги пиши два бона избягали... а труд, материали, части? мотор, ауспуси, спирачки... няма смисъл тук, просто базата си е заминала..

ей го, за още 6-700лв е на пътя с нови номера, за да стигнеш до това състояние, ти трябват поне 3-4 пъти повече пари
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11536347453432540&slink=9sw2w2
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Frysco в Февруари 11, 2019, 21:26:45
Здрасти Митко, добре дошъл в клуба "Да възстановим колата на дядо". Гледам, че повечето колеги те съветват да я зарежеш тая кола. Аз обаче имам друго мнение по въпроса. С какво е свързана тази машина за тебе? Ако си се возил като малък, ако си седял вътре и си натискал педалите, представяйки си как го караш, ако си я мил на двора, все едно е бентли... тогава няма две мнения по въпроса - трябва да направиш опит да я спасиш.
Първата и най-важната стъпка вече е направена - имаш съдействието на двама други от семейството и то най-важните двама. Жените никога не ги разбират тея работи, затова се държат настрана. Втората стъпка е документалното уреждане... таа, малко е сложна процедурата. Във вас трябва да има талон от автомобила. Щом е бракувана 2013, то тогава е по новите положения и ако на талона са надписани на ръка следните две думи "ЧАСТЕН ИМОТ", то тогава може да се възстанови регистрацията. За целта - се минава през Технотест, откъдето се взима документ че автомобила е годен да се кара по републиканските пътища и струваше 200-300 лв ли, нещо такова. Забравил съм... после с тоя документ, талона и гражданска отговорност, се отива в КАТ Гео Милев със колата и би трябвало след сверка на номер купе и мотор, да ви издадат нови номера. Само че, туй нещо трябва да се самодвижи, да самоспира и даже да има някакъв външен вид. Тея ръжди ще дразнят и ще ти правят проблеми... може дето се вика с една четка да ги намажеш, да не личат, но пак не трябва да се видят.
И така, а за по натам, ти не си и питал какво да я правиш, но ако питаш мене... пълните реставрации са за хора маниаци и за тая цел стават определени екземпляри. За тази кола, би могъл с повече акъл, умения, питане и четене да я направиш и с много по-скромен бюджет да е в състояние да се движи...

Между другото и аз си купих една такава лада, в горе долу подобно състояние. Кръстих я "Тетанус", щото само като я видиш ти иде да ходиш да се ваксинираш... но безумно много ме кефи. И твърдо няма да я реставрирам в топ състояние... най-нагло ще си я карам ръждива.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: fokke в Февруари 11, 2019, 22:13:30
Подкрепям на 100% мнението на Фриско :)
Щом имаш сантимент към колата дори само това е  причина да стегнете колата . До колкото разбирам   не става дума тук за реставрации  за ретро събори , така че смело напред и със сигурност крайния резултат ще е супер според вашите стандарти :)
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: oldrat в Февруари 11, 2019, 22:51:02
 :D И аз съм за! То е ясно ,че нова няма как да стане ,но да се докара до асвалта ша стане! И най важното в бюджета е времето ,а не парите. Ако отделяш по 3-4 часа дневно ще спестиш маса пара, ама и трябва да четеш и да питаш ,кое как се прави и да го правиш ,а  не да наемаш друг да го прави. Има си и неща дето щеш не щеш ще плащаш ,ама когато не е наведнъж ,не се усеща болезнено. Така ,че скачай в киреча мкакто се казва!  ;)
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: __smirnoff__ в Февруари 12, 2019, 09:13:53
Подкрепям и аз начинанието. Може да се извади вода от 9 кладенеца, и да се каже защо НЕ трябва да я правиш, но една единствена причина - сантимента, и колата, с която си израстнал, е напълно достатъчна за да се опиташ, най-малкото. Няма да е лесно, но както казаха колегите - имаш подкрепата на двамата най-важни човека. С 2000 лева доникъде няма да стигнеш, с 5000 вероятно също, но парите са фактор, който се променя. Ако отделяш по 100 лв месечно, нещата ще вървят, защото предполагам няма да стане всичко от раз - ей така, казваш, и я правиш, и след 1 месец си готов. Може би ще минат години, докато колата стъпи на пътя. И тогава тия 2000 лв ще са малко повече. И при мен така стана, тръгнах с 500-600 лв, а сега съм като приказката - за тия пари е60 :) Мерак има ли, ще станат нещата. А тези фиати си гният, и то яко. Нашето 125 (бог да го прости и мир на капачките му) беше кърпено 2 пъти основно, и точно в гредите имаше големи драми. Един път му беше паднало предното стъкло, защото беше почнал да се клати тавана от тежестта на багажника горе. Ама тате с тоя фиат построи вилата, и ако не го беше продал, когато аз бях на 17, сега щях да си имам и фиат. Така че от мен - успех! Но наистина няма да е лошо да започнеш с документите, да не се окаже цялата работа безсмислена.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: ilian в Февруари 12, 2019, 14:52:22
Тия сантименти ни "изяждат" главите впоследствие. Колега, добре дошъл и от мен в отбора фиатаджии на форума.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: fokke в Февруари 12, 2019, 15:32:34
Ако сантимента го няма , няма да го има и това хоби ;)
Всеки  тръгнал да кара  или реставрира кола е подтикнат от някакъв сантимент, било той  към самата кола, към времето  или дизайна.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Емил в Февруари 12, 2019, 21:56:55
Добре дошъл колега!Поздравления за Вашият ентусиазъм и силната воля за да съхраните това Ваше семейно наследство.Убеден съм, че в бъдеще ще разберете, че проявеният от Вас кураж ще се превърне в магията, която превръща мечтите Ви в реалност.Предстои Ви много пот, решителност и усилена работа... Но издържите ли това изпитание на силата на Вашата воля, резултата ще бъде незаменим!Успех от мен!
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Acropolis 1800 в Февруари 13, 2019, 09:44:58
Аз също съм от скоро тук, но преди много години, когато бях на твоята възраст възстановявах Москвич 412 на баща ми. Беше много корозирал, но не толкова зле, колкото този Фиат. Нови дъна, нова прагове и задни калници, но всичко над линията на кръста беше солиден метал. Посредствен тенекеджия, които си остави ръцете. Е, стана кола, но нищо общо с първоначалния замисъл. Много време, а времето е пари. А парите са си пари.
Ти си младо момче, по-възрастни и патили колеги те посъветваха: не се занимавай с това. Живей си живота, сменяй гаджетата, спортувай, пътувай, работи на 2-3 места. Наистина е много, ама много по-разумно, да дадеш повече пари за запазен автомобил и да ги изработиш, отколкото да се занимаваш с ръжди. Не се оставяй сантиментите да ти изяждат времето. Животът е най-хубав, когато човек е млад и здрав. Успех.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: NikMar в Февруари 13, 2019, 11:06:12
Баба ми казваше "Старо кърпи, време губи". Но пък кеф цена няма, така че сам решеваш дали да си сложиш главата в торбата, според мен трябва да претеглиш ЗА и ПРОТИВ.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: немо в Февруари 13, 2019, 18:48:53
Да попитам колегите,които удрят на струната за сантимента и качват младежа на черешата:кой от тях е възстановил подобна скрап (сори),която през 1989 един път ВЕЧЕ е била "кърпена"?
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Механджията в Февруари 13, 2019, 19:03:04
именно, всеки дава акъл от собствената камбанария, и всеки си знае възможностите.... колегата m_g е изградил жигули от нулата, но има ресурсите и познанията, а за момчето, което иска да връща от живите тоя фиат, стана ясно, че не разполага и с двете.... накрая ще нахака 2-3к лева и пак ще има парчета от фиат по двора и гаража, а за тия пари ще се намери запазен, който да се стегне и да се кара, дори да се пребоядиса в тоя цвят, ако не е .... тука е каузата щеше да си струва да се защити само при налични ресурси!
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: РумбатаБс в Февруари 13, 2019, 19:18:41
Абе,трудно ще дам мнение по този въпрос  :-\
Колата си е негова,парите на фамилията ...
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: немо в Февруари 13, 2019, 19:36:15
именно, всеки дава акъл от собствената камбанария, и всеки си знае възможностите....
Да слага 1000лв. в джоба и да пали към Търново....като толкова иска Полски Фиат.
Тъкмо един за донор ще остане.
И сигурно m_g ще види това мнение,та да го попитам:би ли повторил това със Жигулата?
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: oldrat в Февруари 13, 2019, 20:34:07
Да попитам колегите,които удрят на струната за сантимента и качват младежа на черешата:кой от тях е възстановил подобна скрап (сори),която през 1989 един път ВЕЧЕ е била "кърпена"?
8))
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: michev в Февруари 14, 2019, 00:25:25
Да попитам колегите,които удрят на струната за сантимента и качват младежа на черешата:кой от тях е възстановил подобна скрап (сори),която през 1989 един път ВЕЧЕ е била "кърпена"?
Абсолютно! Правенето на тази кола, е наливане в каца без дъно! Онзи Фиат в обявата е много по кола.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: dido1903 в Февруари 14, 2019, 11:00:26
Напълно съгласен! То и тук във форума сега се продава един за 500 лв., който е с редовни документи и е поне по снимките приличен.
Да не говорим, че има за продаване в момента доста и то на сносни цени.
Сантиментът е сантимент, но ламарините са с пари!  8))
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Frysco в Февруари 14, 2019, 12:01:23
Предизвикателно стана тука. Май ще се скараме за гледната точка на хобито. Ма що пък не, днеска е свети Трифон Нарезан, деня на любовта към омразата да пиеш... подходящ ден да се караме.
Чак пък един си позволи неуважението към автора, да му дава акъл как да си живее живота. Сигурно щото автора е на 18 и изглеждаа че има нужда от акъл как да си живее живота... "Мани ги тея скрапове, ходи еби, купи си скъп смартфон, пии и се друсай - това е живота". Не знам, може пък и да е прав, ама като гледам темата, не мисля че някой дето иска само да *** и пие в живота, ще пуска тема за фиат от 76-та без номера. Неуважение е това, не знам как другояче да го нарека.
Та по въпроса за парите - не ви пита човека как да си ги харчи. Решението вече е взето, ще влага 2000 лв в тази кола. Струва ли си, не си ли струва - негова си работа. Ако можете да му помогнете да ги изхарчи разумно ЗА ТАЗИ ЦЕЛ, помогнете му, иначе... вие си изкарайте 2 бона и си ги харчете както намерите за добре. Майната им на парите, човек ако не ги похарчи за това което му е на сърце, парите са само бреме. Купуването и на чисто нов полски фиат, няма да замести този, който е оставил отпечатък в душата на човека. Правил съм си този експеримент и го прекратих, поради безсмислие - имах много хубава, възстановена лада и я разкарах. Хладнееше ми душата към тази кола. И не съжалявам дори и мъничко за нея. Съжалявам за онази, другата, в която се возих като мъничко човече и заспивах на задната и седалка, чувствайки уют и топлина.
Вярно е само едно нещо - тази кола няма да върне сладкото време на детството. Но пак, когато си я имаш и можеш да си седнеш в нея е друго.

Ще се направи да върви. Пак казвам - имах перфектна. Няма смисъл да е перфектна, страшни разходи със съмнителна изгода. Имал съм доста по-скромни коли, които са ме радвали повече от "реставрираната".

Сега видях че е имало и втори въпрос - уплътнения на прозорците и вратите би трябвало да станат от лада, а те се продават нови.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: dido1903 в Февруари 14, 2019, 12:18:13
Чак да се караме, няма нужда. Дори и днес  :)
Добре тогава, нека го направим по обратния ред. Ще си направя труда да изровя за колегата, да не губи той време, всичко, което има тук ново-старо във форума като обяви и ще му ги систематизирам.
Да видим от какво ще се възползва.  ;D И какво ще купи "с парите на фамилията".
Колега, Митко-ДСВ, ето ти обяви (нови,стари) за цели коли, части, уплътнения.
Играй!
 
https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,10073.msg137197.html#msg137197

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,8301.msg106881.html#msg106881

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,9989.msg134780.html#msg134780

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,10041.msg136289.html#msg136289

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,10087.msg137403.html#msg137403

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,2865.msg33128.html#msg33128

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,8076.msg102637.html#msg102637

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,5497.msg64622.html#msg64622

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,8070.msg105264.html#msg105264

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,3397.msg39536.html#msg39536

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,2461.msg27718.html#msg27718

И това далеч не е всичко. Още ще ти изровя, ако искаш ...

Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: wander в Февруари 14, 2019, 12:32:28
Чак пък един си позволи неуважението към автора, да му дава акъл как да си живее живота.... ходи еби...

По принцип човекът е напълно прав  :D :D :D
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Acropolis 1800 в Февруари 14, 2019, 12:39:45
Предизвикателно стана тука. Май ще се скараме за гледната точка на хобито. Ма що пък не, днеска е свети Трифон Нарезан, деня на любовта към омразата да пиеш... подходящ ден да се караме.
Чак пък един си позволи неуважението към автора, да му дава акъл как да си живее живота. Сигурно щото автора е на 18 и изглеждаа че има нужда от акъл как да си живее живота... "Мани ги тея скрапове, ходи еби, купи си скъп смартфон, пии и се друсай - това е живота". Не знам, може пък и да е прав, ама като гледам темата, не мисля че някой дето иска само да *** и пие в живота, ще пуска тема за фиат от 76-та без номера. Неуважение е това, не знам как другояче да го нарека.
Как яко преиначаваш, не е истина просто...вадиш от контекста и т.н. Не да ги махне тия скрапове, а да се захване с нещо, което е по-разумно да се възстановява. Не да ***, а да има пълноценни връзки с млади хора, включително и на седалките на Дай Боже възстановения Полски Фиат. Въобще не препоръчвам да си купува смартфон, да не говорим за скъп. Пиенето и друсането ги изключваме напълно. И това не е живота, живота е различен за всеки и всеки си го живее така както го разбира. Но по-възрастните колеги го посъветваха, кое е по-разумно, същото си позволих и аз, защото може да съм нов тук, но съм възстановявал кола. И имам голяма любов към ретроавтомобилите, но не и към ръждите. Така, че забрави за неуважението, защото е невярно изопачаване.
И задай си въпроса, кои са нещата в една кола, които я правят близка, родна, които пазят сантимента? Като иска може да си свали седалките, таблото, волана, корите на вратите, стъклата...това достатъчно ли е? Но да ги прехвърли на читаво купе. Защо да си губи времето с толкова напреднала корозия? Аз разбирам да смениш калници, прагове, маски, дори дъна, но почнеш ли да изработваш детайли, които дори ги няма като резервни части, за мен не си заслужава. Освен ако не е някаква уникална кола. Поздрави.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Frysco в Февруари 14, 2019, 13:07:18
Поздрави и за теб, но защо трябваше да иронизирам, за да си уточняваш изказването? И дори и с този пост, пак не ми е много ясно, защо трябва да даваш съвет към един колега, който вече е взел решение? А тези решения се взимат трудно. Все още си стоя зад думите, че това е неуважение. Казваш - да се захване с нещо по-разумно... демек, автора няма достатъчно разум за да постъпи правилно? Ами елементарно уважение е да приемеш че е премислил нещата сериозно. Или пък е неуважение заради възраста му, която той съвсем честно е споделил? Аз съм по-възрастен от него, но определено мога да ти заявя, че нямам много повече умствен капацитет отколкото когато бях на 19. Усвоил съм много технически умения и знания, но това не е същото... (затова пък съм много по устат и нахален, отколкото когято бях на 19, та не ме бърка да се заяждам с непознати хора).

С толкова напреднала корозия, човек си губи времето, за да съхрани за себе си нещо. Седалките, таблото, волана... то по тая логика, да ги сложи в мазето и да върне колата на скрап - значи пак е съхранил спомените? Голямата любов е именно да се заемеш с нещо, което всички виждат като безнадеждно, защото за тебе значи много. И винаги си заслужава, ако я обича, а и не е само той, дето я обича - задай си въпроса, защо още им седи в двора, въпреки че е без номера и никой не я кара.

И да се допълня, че пропуснах елемента с психологията - понякога не можеш да имаш пълноценни връзки с млади, стари или каквито и да е хора, ако зарязваш това, което обичаш следвайки чужди (и погрешни) съвети. Най-добре си знае автора дали трябва да го направи, а както вече няколко пъти казах - решението е взето. Именно затова и подхождам агресивно, защото знам колко е грешен тоя съвет и понякога цената която се плаща, за да го последваш е твърде висока.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: __smirnoff__ в Февруари 14, 2019, 13:07:42
По принцип човекът е напълно прав  :D :D :D

Прав, но за себе си ;) Всеки си има различно виждане за нещата, и колкото и да е "обществено прието" един човек на 18 да си живее живота по даден начин, не за всеки този начин е правилен. Всеки си знае какво и как да прави с живота си. Тука момчето с фиата дойде с огромно желание, вероятно търсещо помощ и подкрепа, и му се нахвърлиха 100 човека, че не трябва да го прави. Да, не трябва, но всеки започва от някъде. В най-лошия случай ще придобие не малко опит, и няколко житейски урока, които няма да научи от приказки от типа "не се занимавай с тая скрап, купи си хубав". Човека има желание, има и подкрепата на близките си, а тука едва ли не го изядохме с парцалите. Нека се опита, какво пречи? Дори и само работата с баща му и дядо му, дори и да е без резултат, ще му достави огромно количество положителни емоции и спомени. Пък ако ще да го хвърли после този фиат. И най-странното е, че тук е имало и има теми за много по-изгнили и свършили автомобили, които са върнати на пътя.
Нека опита човека. Пари се вадят, коли се купуват, но емоцията е безценна. В крайна сметка това си е "неговия" фиат, има сантимент, както примера на Frysco с ладата. Не всеки ги усеща и разбира тези емоции, но все пак сме различни хора, и това е нормално.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Frysco в Февруари 14, 2019, 13:21:52
Прав, но за себе си ;)
Не познавам автора Митко, просто следвам елементарната логика защо тази тема се е появила тук. Плюс това, ми звучи много искрен, подхожда с доверие - написал си е възраста, с какво се занимава, какви са семейните възгледи по въпроса с фиата и куп други подробности, които не касаят пряко въпросите му. Отделно и някои други подробности, като например самия начин по който пише - чисто, грамотно и структурирано, но с леко притеснение. Затова и си позволих да влезна в ролята на служебен адвокат, смятайки че съм разбрал за какъв човек става дума.
Та ако се осланям на логиката и инстиктите си - не е прав изобщо. Момчето доста държи на тази кола, това дори не е учебен проект... всъщност, той си е написал, занимава се с компютри и иска да възстанови само фиата, а не да влиза в дебрите на реставрациите и старите коли. И никъде дори не се споменава реставрация, питанията са само за възстановяване в състояние годно да се ползва, а това може и да стане с наличните средства. Само постоянство и търпение трябва...

Между другото, смятаната (включително и от мен) за най-добра тема във форума - маздата на S15 е за кола, която изобщо не е в по-добро състояние от този фиат.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Механджията в Февруари 14, 2019, 14:06:25
защо тълкуваш мнение, което се различава от твоето, като наливане на акъл или нахвърляне? ти му казваш да си слага главата в торбата заради сантимента, защото така мислиш, повечето му казваме да не го прави, не защото е невъзможно по принцип, а защото е близко до невъзможно в неговия случай, а пак в неговия случай е възможно със зверски много пари, усилия и време.... закупувайки една добра база, т.е друг фиат, пак ще се кефи на процеса, пак ще бачка с мъжете в семейството и т.н. ... но ще нарине една камара пари и виждайки, че за 2г нищо не е станало и парите само си летят, най-много да го зареже... а с купуване на един читав сега и с още 1000 лева в джоба може и да се вози това лято и да се кефи, а тая кола да се прибере някъде и да чака време с повече пари или опит.     всяко нещо си има граници, дори и сантиментът, за мен закърпен скрап няма как да ти донесе никаква радост, знаеки, че ще му падне моста на някой завой, примерно....  момчето пита дали му е реалистино намерението, а не какво да прави с тия грубо казано 2000 лева... те ще идат само за документи, застраховки, регистрация, гуми и дреболии... тая кола разхвърли ли се на парчета, дори да я прави дядо му на двора, още 2-3к и поне година не мърдат....   ако има помещение, майстор да бачка всеки ден нонстоп и 7 бона в джоба - да, ще стане.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Frysco в Февруари 14, 2019, 14:29:27
Хайде пак... щом четеш по диагонал - нямаш право да ми се сърдиш. Ако много държиш точно на това, пропусни ми поста.

Моето мнение не е да си слага главата в торбата. ТЕ вече са го решили, а аз изразих подкрепата си, знаеки каква кауза седи зад това решение. А куп хора, видяха в темата несъществуващия въпрос "да я започвам ли, струва ли си". Ми мненията ви са малко излишни и неуважителни, защото както е написано в началото - това е действие на трима човека, три различни поколения, които вече са взели своето решение и не ви искат мнението (което е вярно и моето също), а автора зададе два конкретни въпроса: документите и уплътнения.
Казах го вече и още сто пъти ще го повторя - вие виждате един младеж, който има нужда от наливане на акъл и разум. Аз виждам един ентусиаст, който заслужава подкрепа за вече взетото решение.

Ще им донесе радост, защото ще успеят да го направят фиата. Там пише, че имат умения хората - няма причина да не им вярвате.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: dido1903 в Февруари 14, 2019, 14:34:23
Колеги, мненията ни са подробни и емоционални, но нека да останат максимално спокойни и занапред, за да може младият колега да опита да отсее необходимата му информация.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: DEYAN IYI в Февруари 14, 2019, 15:07:56
Няма нищо лошо в това човек и да сгреши, и да се набута, стига решението да си е негово и да знае, че може и дотам да се докара всеки един проект. Нищо фатално. Ще си каже, евентуално, един ден: така съм решил, така съм направил и туй то. Със сигурност ще има нематериални ползи. Разбира се, всеки тук би се радвал на чуждите успехи и се надяваме на повече хепиенди.

Заравяйте томахавките и вадете мотиките, защото лозето иска мотика, а не политика!!!

Честит Трифон Зарезан!

Наздраве!!!

ПП- много ме беше яд като от СОС ходиха до Италия за купе на Фиат 500... Слабаци. Тука има по-смели със същата корубка при това вече в движение  ;D Да не говорим, че мнозина не ъпдейтват по форумите проектите си, щото е като да ... на мегдана - все ще има кой да те поучи. :winktongue:
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: andi1 в Февруари 14, 2019, 20:46:22
Абе тоя фиат незнам колко е изгнил, ама едва ли е по изгнил от тая Мазда с дългата тема. Па те... колегата си я прави и е доволен..
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: немо в Февруари 14, 2019, 21:58:35
Да разведрим атмосферата с малко поезия:

Цитат
От хиляди лета пастири слепи
са ни повели някъде нагоре,
където ни очакват сухи репеи,
изтръгнати от ветрищата корени,
където подир дъжд едва покълва
тревицата – душица омърлушена,
а вълци с нокти в белите ни хълбоци
изпиват от гръкляните ни сушата.
Пастирите натирят ни пресипнали
и псуват в ямурлуците разпасани,
а ние се катерим все по сипея –
да стигнем до заветните им пасища.
Но там по пладне сянката е мащеха
и слънцето подскача по тоягата,
а някъде в поляните със мащерка
децата им играят с вакли агънца.
Но камъни навред, където свърнем,
обелени от слънцето оврази…
И молим бог в поляните остъргани
от слепите пастири да ни пази.
Но някой ден, езиците прехапали,
ще се свлечем връз тях като лавина…
Че по-добре под ножа на касапина,
отколкото подир слепец завинаги!

автор:Валери Станков
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: benzboy_19 в Февруари 14, 2019, 22:27:38
Според мен, когато човек има някаква мечта той трябва да я следва, без значение какво мислят и говорят другите. Нали хората от семейство го подкрепят? Парите са си техни, какво значение има колко ще похарчат и какъв ще бъде резултатът? Трябва да опитат щом имат желание!
През 2017 си купих първия автомобил. Бях мечтал за такъв от години и съвсем случайно го открих, на другия край на страната. Mercedes W124 200D от 1987г в прекрасно състояние! Дори си седеше оригиналното оборудване, триъгълник, ключ, крик като от Лада и аптечка с нож за коланите и 2 термо одеяла. Бях просто влюбен в тази кола! Навсякъде където ходех се срещаше по някой, който да каже "Ей, много хубава кола!" или пък "Ей продаваш ли го?!", след което следваше предложение от типа на 4-5-6000 лв. Но аз си обичах колата и за миг не си помислях да се съглася. Грижех се за нея а тя ми доставяше огромно удоволствие. На Коледа, докато се прибирах от вилата, пияни роми не спряха на червен светофар и естествено спряха в моя Мерцедес.. Бях направо в шок. И тогава всички започнаха "продай го" "няма дори климатик.. Само с един шибидах за какво ти е" "махай я тази стара кола, след такъв удар в прага, няма оправяне"...
Баща ми, ми каза "Прибери го на вилата. Ще намерим майстор, ще съберем пари и ще го оправим." Но понеже, като всеки българин слушах хората, с рев го дадох за смешни пари. Не ми пукаше за парите. Вярвах че не може да се оправи, както ми казаха много "майстори".
Хората, които го взеха не само го поправиха, но започнаха да го използват за работна кола. Виждам го всяка седмица целия в кал, с мръсен салон пълен със слама и клечки и ми се плаче защото послушах хората а не себе си.
Така че, винаги трябва да слушаме сърцето си, дори то да ни казва да хвърлим парите през прозореца.

П. П. На автора на темата желая успех с това Фиатче, и да не повтаря грешките ми с моя бял Мерцедес. :)
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Acropolis 1800 в Февруари 15, 2019, 14:43:39
Желая успех с Фиата. Аз също съм влюбен в 125p по необясними причини.
Истината за мен, в която се убедих преди повече от 20 години, че е трудно да се ликвидира, да се изчисти корозията. Според мен единствения гарантиран начин е химическото отстраняване чрез потапяне на цялото разглобено купе във вани с химически разтвори.
Вярно преди 20 г. работих само с ръждопреобразувател, грунд, много шкурка, антикори. Проблемът е, че когато корозията е повсеместна много трудно можеш да я отстраниш от затворените технологични плоскости. Можеш да я спреш за малко - година, две, три, и след това тръгва отново.
Е, супер важно е автомобила да се съхранява в топъл гараж с ниска влажност на въздуха. Това помага. Донякъде.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: K.I.P. в Февруари 18, 2019, 13:08:04
Прочетох цялата тема със всички мнения. Знам че са минали няколко дни и страстите са се пооталожили. Искам да поздравя колегата с начинанието, с което се е захванал и да определено заслужава подкрепа. Искрено му пожелавам да доведе колата във желания краен вид в неговите очи. Аз се запалих по ретро автомобилите именно от колата на дядо ми.. един стар Трабант. Много обичах тази кола и много съжалявам когато преди 10 години, баща ми го даде за без пари за части. Да аз си намерих в последствие двигателя на същата кола и някои други части, търсейки по следите. Да.. имам му дори документи с които един ден мога да взема купе и да прехвърля останалите ми части.. но няма да е същото. Затова колега, запази я, възстанови я, после ще съжаляваш ако не го направиш.
   Когато взех моят Трабант, за който някои колеги знаят тук, бях на твоите години. Аз също се занимавам в сферата с компютрите и електрониката (автомобилната електроника в момента) Слушах същото: "Това купе е пълен гнилоч, остави го, не става, пълна скрап, на много километри е.." Да обаче усещаш когато една кола е мъртвец и иска да умира.. Когато се качиш в моята нямаше такова чувство, въпреки че беше по всички критерии свършила!
Имаше един коментар в темата ми: "Не бързай, първо го покарай да си покаже магариите." Закърпиха го криво-ляво (за което сега си плащам скъпо), стегнах го технически и го карах почти 3 години ежедневно. И знаете ли какво? Научих адски много, с адски много хора се запознах, наистина живеех през това време един пълноценен социален живот, където и Траби беше част от него. От тези хора с които се запознах, някои са ми по-близки приятели, имам адски много спомени за това време и да.. бих направил същото. Всички, приятели, които ме познават ме свързват с тази кола. За тези години разбрах как НЕ се възстановява кола, но натрупах опит, а още повече имам и да трупам в момента. Преди няколко месеца на Трабчо каросерията каза: "трябва ми грижа". Ръжда и жена тръгне ли... И именно пак слушам същите приказки когато тръгнах да правя за втори път купето: "Това купе е за хвърляне, не е рентабилно, прехвърли нещата от твоя на донор". Да.. не е рентабилно, но си е моят Трабант и няма да е същия ако сторя иначе, затова реших да направя моето цялото от-до, вече като хората. Ще ти глътне пари фиата, но ще си заслужава емоцията, а и ще научиш адски много неща.
Продължавай смело напред!

Поздрави!
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Acropolis 1800 в Февруари 18, 2019, 16:05:08
Да.. имам му дори документи с които един ден мога да взема купе и да прехвърля останалите ми части.. но няма да е същото. Затова колега, запази я, възстанови я, после ще съжаляваш ако не го направиш.
Е, добре де, колега, далеч съм от мисълта да се заяждам, просто искам да помагам с разум, а не с неясни емоции. Разбирам, привързването към един автомобил. Това ясно. Ама ако над 50% го е изяла ръждата и металът трябва да бъде заменен с нов, тогава какво? Това същата кола ли е или не? Същите вибрации ли са или не? Ами ако за кръпки са ползвани тенекии от сирене (както правиха през 90-те) или от друга марка кола? Тогава какво? Значи ако отговора е "Да", тогава няма значение дали ще ползваш купе за донор или не, важно е, че сърцето, тоест двигателя, скоростите, окачването, са твоите, родните. Ако отговора е "Не", тогава колата просто е свършила. Или не?
За мен нещата стоят по начина, който описах в предишен пост. Ако можеш да ликвидираш ръждата с готови детайли, които се продават като резервни части, тогава действай, спасявай, съживявай. Но налага ли се да кърпиш тук и там, особено по носещи части, по-добре си намери ново купе. Ами, нови купета се продаваха и едно време, при соца.
Въобще привързването към неодушевени предмети е сложна, човешка работа. Малко като хомеопатията, става въпрос за вибрации, образи, спомени, емоции, натрупани през годините, които ни правят тези, които сме. Обаче, е малко ефимерна работа.
Всъщност е важна визията, удоволствието от шофирането, добрите емоции с приятели, а не старата ръжда.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: ilian в Февруари 18, 2019, 18:01:06
Набъбна темата с мнения за или против. Страниците станаха повече с мнения на колеги, отколкото на автора, дали не се уплаши? Чета и си мисля, че май всички са прави и решиш да ви разкажа моя случай със сантиментите и всичко останало.
През далечната 1977 година баща ми купи семейната кола Полски фиат 125р, по талон се водеше маслено зелен цвят. Най-хубавия цвят за тези коли, така ми казваха години по-късно. До казармата изобщо не ме влечеше, мразех да ходя да я мия с баща ми, да му помагам за гърнета и други дреболии. Татко не си разбираше от коли и когато се разваляши всякакви негови приятели се пробваха на нея. Колко пъти съм ставал сутрин по-рано за да я изкараме от гаража с бутане и после пак с бутане да запали и да отиде на работа. Та така до влизането ми в НШЗО и от там видях едни снимки с ралита в България, фиати, булгаралпини, мосвичи. И край. Влюбих се в колите. Във всяко писмо до семейството питах и за колата, работи ли или е развалена. Повечето отговори бяха, че стои в гаража и не работи. Като се уволних, първата ми задача бе да почна да събирам части и да я направя. Див ентусиазъм. Парите от заплата отиваха за нея, що части от други марки ми продаваха с уверението, че ставали. Колата ни освен за екскурзии, се ползваше и като за товар. Строехме къща и естествено имаше отгоре багажник. И така беше поочукана, с ръжди тук там и започнах. Майстори да я кърпят, боядисват, що част някъде ми изпадне купувах и сменях. И стана МОЯТА кола. Не ме изостави на пътя. От 1986 до 1996 не угасна на пътя и да ме прибере приятел. А я карах всеки ден. До януари 1997 година, когато приятел ме удари свирепо и смаза цялата дясна част с колонката в средата. Първите думи според свидетелите, като съм излязал от колата са били "Човече какво ми направи на колата", лицето ми било в кръв от стъклата и много уплашен.
Бях отчаян, защото деформациите бяха жестоки, беше криза и .... тогава дядо ми ми каза "Спокойно ще я бъде". Почнахме ден след ден калници, врати, стъкла, дреболии. Пак майстор бояджия и я върнахме на пътя. МОЯТА.    / Следва продължение/
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: ilian в Февруари 20, 2019, 19:31:23
И така 9 години. После дойде времето на втората кола в семейството, вече се бяхме увеличили, като членове и в един момент ми трябваха пари и я продадох с надеждата, че фиати бол и когато искам мога да си купя поне като моя. Но, не. Започна да ме човърка чувството, че съм сгрешил и не след дълго взех фиата на мой приятел. Беше някакъв странен оранжев цвят, пребоядисах го, малко повече разправии в КАТ и вече го имах, като реплика на моя си. Бях му вложил всички части които си оставих за мен от първия и си внушавах, че си е МОЯ, ПЪРВИЯ. Не беше. И се разделих и с него. И сега,след толкова години пак търся онзи масленозелен звяр, който искам да притежавам.
С годините желанията са различни, усещането, че можеш също. Ако бях на 19 бих опитал като младежа да възстановя семейната кола,защото съм го правил на тези години. Пожелавам му дързост преди всичко и " Напред, пък каквото сабя покаже"! Това, нашето е лудост!
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: moskvich3v1 в Февруари 24, 2019, 18:19:25
Тя поне регистрация да имаше тази самоходна конструкция да си струва поне малко от малко занимавката.
Но и аз като всички други колеги минали по подобен път да ти кажа, че конкретната кола не заслужава и 1лев да се вложи в нея.
Като ти е сантимент купи някоя по-запазена и прехвърли нещата, които са ти сантимент от детството и другото на пункта.
Просто не може да е пребита от каране и експлоатация и да се хващаш да я връщаш от отвъдното.
То може де ама е абсолютно неоправдано... Просто ще наринеш хиляди левове и накрая като я погледнеш няма да прилича на нищо. :)

Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Mitko_DSV в Декември 04, 2019, 00:53:29
Здравейте,
от доста време не съм писал тук. Все не намирах време да влезна тук, да прочета какво сте писали, да напиша нещо и аз. Но ето че от няколко дена започнах отново да влизам във форума и прочетох някои от темите тук, а сега да взема да пиша малко и в собствената си тема, че хептен я забравих.
Благодаря на тези, които ме подкрепят. И напълно разбирам аргументите против, но ако не друго, то поне искам да се пробвам. Не искам да се отказвам, въпреки всичко. Честно казано понякога ината ми е в повече, но здраве да е.
Та относно какво се случва с фиата. Вече не е до гаража, излезе си най-спокойно от мястото, постоя малко пред гаража, а вече е вътре.
Не работят задните спирачки, изглежда не сме оправили помпата както трябва, защото не дава налягане на задните спирачки, но течността си тече свободно.
Сложихме нови свещи и кабели за свещи. Нов бензин в резервоара и малко почистване и раздвижване на някои механизми (някой друг ден ще разкажа по-подробно, но сега съм доста уморен, та ще си спестя подробностите). Но като резултат вече двигателят работи доста по-добре.
Лятото нямахме време за сериозно кърпене, но където имаше повърхностна ръжда, а не дупка, бе изчистено до чист метал, където е възможно, а където не е - колкото може. После минаване с преобразувател на ръжда (не помня точно кой, но май беше на Вюрт), с кит го пооформихме и го минахме с грунд. Като резултат колата в момента е още по-цветна от преди, но поне оправеното да се запази, до колкото е възможно.
Вече сигурно повече от месец колата е в гараж, където я вкарах на собствен ход. Вярно че бяха само няколко метра, но все пак ми беше кеф - след толкова години седене вече се движи, пък и даже я подкарах малко (е на за първи път я карах из двора, но за първи път я вкарах в гаража, където не бе влизала от 2010 година).
За сега знам, че ще трябва да се кърпи пода отпред, отзад изглежда здрав. Левия праг има малко за кърпене, а десния се огъва от крика, та ще го видим. От дядо ми разбрах, че праговете вече са сменявани 5 пъти.
Откъм части, поне за сега, ми останаха само уплътненията за вратите да купя. Лятото подредихме и гаража, където намерихме и части за колата, нови, както и стари свалени от нея, поради една или друга причина. За сега освен задните спирачки, не работи и лампата за заден ход и не показва правилно бензина (вече имам нов поплавък, но мисля да го сложа по-нанатък, за сега няма смисъл). Другото работи правилно.
Скоро пак ще пиша, вече с повече подробности, ще кача и снимки с напредъка.
Титла: Re: Polski Fiat 125p от 1976 г. - Връщане на пътя
Публикувано от: Mitko_DSV в Декември 10, 2019, 18:57:30
Изглежда няма да имам време да разкажа по-подробно, доста съм зает с учене (за университета). Но все пак накратко да кажа и покажа напредъка по купето.
Та започнах с предния капак. След не малко жулене на ръжда, китосване и оформяне, мисля че добре се получи.
(https://i.imgur.com/rFMFgVC.jpg)
Последваха някои дребни забележки по вратите да се оправят, поне отвън, отвътре има още работа. Тук нямам подходяща снимка. След това се захванахме със задницата.
(https://i.imgur.com/IbNbgZV.jpg)
(https://i.imgur.com/vB3dEwH.jpg)
Левия калник не се получи особено добре, леко е къдрав, но се личи само под определен ъгъл.
(https://i.imgur.com/ACkwGt9.jpg)
Ще видим напролет като го огледам пак, дали ще реша да го оправя. Така и така предните калници са „в същия стил“, та ако оправя това ще трябва и тях да оправя. Понеже не се забелязва особено и колата изобщо няма да се гласи да е перфектна, то това не е с голям приоритет.
Свалихме стоповете и изчистихме всички връзки, излъскахме всичко колкото можахме. Основите на стоповете са си оригиналните, а стъклата - май не, не съм сигурен. Оправихме и осветлението на задния номер, фасунките бяха ръждясали, едната даже беше изгнила, разпадна се, но намерих 2 „нови“ в олх, купих ги, сложих ги и вече всичко свети.
(https://i.imgur.com/RaVHNF1.jpg)
В предния ми пост казах, че не свети само лампата за заден ход, но забравих и че не свети осветлението на таблото, не съм се занимавал да видя защо, по-нататък ще е това.
Ето и една снимка на интериора, бях седнал на задната седалка. На барчето под жабката се виждат няколко касетки, оправих си и касетофона (нов ремък) и си слушам музика. Поне с това се справих без никакви проблеми, а пък и все е нещо, напредък, макар и не много съществен.
(https://i.imgur.com/Xv4NXju.jpg)
На една разходка до Надин в един Опел Кадет си намерих часовник за таблото (пробвах го - работи) и мисля да го сложа на фабричното място за оборотомер. Вижда се на горната снимка, до касетките съм го сложил. То има още доста работа по колата, докато стане годна за каране, но все пак като видя нещо интересно или ми хрумне да добавя някоя „екстра“ си се подготвям.
За сега имам надежда, че напролет отново ще почнем с работата по фиата, но вече дано имаме шанс да се захванем