Classic Car Bulgaria

Общи форуми => Общи приказки => Вехтории и артефакти => Темата е започната от: Presy0 в Август 25, 2020, 21:06:37

Титла: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Август 25, 2020, 21:06:37
В ъгъла на тавана ни с години стоеше едно колело, отдавна ми е привличало вниманието с червения си цвят.
За първи път изкарах това Балканче, когато бях 2-ри или 3-ти клас. Тогава разбрах, че е било на майка ми, модел "Осъм", купено през 1983 г. Карах го из града, дори два пъти го сгънах в багажника на дядо ми и ходихме до морето с него. Баща ми прави различни ремонти по него, спомням си че разглобихме голяма част от колелото, за да го смажем. В 4-ти клас обаче ми купиха ново колело, стандатно с 21 скорости, от типа на всички "крос"-ове и т.н. и Балканчето отново потъна в пепел.
Вече в 8-ми клас, през извънредното положение, ми дойде идеята да извадя балканчето отново.
(https://pichost.name/images/2020/08/25/1915963cf36987aaa6b61f31538d884d.md.jpg) (https://pichost.name/image/oTWXD)
Съставих си списък какво трябва да се прави и купува, като цяло бяха козметични ремонти - пребоядисване на калниците и предпазителя на веригата, ново динамо и фар, стикери (единия го бях разлепил в 3-ти клас, намерих същите за моя радост). Отначало мислех да го карам от време на време, обаче като седнах веднъж, повече не исках друго колело! Оставих старото колело на сестра ми и вече от началото на лятото всеки ден карам Балканчето по поне 3 км.
Много ми е удобно, харесва ми, че е леко и много лесно се качвам по бордюри, късо е и лесно завивам. За първи път като излязох с "приятели" да карам колело и бях с балканчето ми задаваха всякакви въпроси, бяха доста очудени, например кога ще си купя ново колело, като имаше и доста подигравателни подмятания. Въпреки това искаха да го карат, дадох им, само да не правят трикове, но уви, още със сядането имах изкривен заден калник, а после криви капли. Следва второ боядисване на белите елементи и вече тези мои "приятели" действително го харесаха и ме питат сериозно от време на време откъде да си купя такова. Нямам планове да го сменям, голямо удоволствие ми е да го карам!
Снимки от някои "приключения": :D
(https://pichost.name/images/2020/08/25/ecfa13325bb486f4de6efb7723d155f6.md.jpg) (https://pichost.name/image/oTxu9)
Ползвам го и като статив за рисуване понякога! :D (съжалявам за кривата снимка)
(https://pichost.name/images/2020/08/25/196d87a4ad626d40a61084c94994deec.md.jpg) (https://pichost.name/image/oTFMG)
Реших да пусна тема, защото видях че има подобна, въпреки че е от преди доста години, но все пак е ретро превозно средство.  :D
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: РумбатаБс в Август 25, 2020, 21:22:13
Браво!
Днес Балканче утре Harley или Indian  :)
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Механджията в Август 26, 2020, 17:40:51
браво, така се почва :)   остави комерса на другите, те и без това никога няма да разберат нито какво искат сами, нито какво харесват, дори...
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: oldrat в Август 26, 2020, 21:16:18
Голямо БРАВО!!! Огън си!  8)) Балканчето е супер и за трикове ,но трябва да сваляш калниците.
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Август 26, 2020, 23:13:17
Благодаря! :)
За триковете, действително като е толкова леко се усеща малко като BMX, само че е по-високо. Все пак, карам го нормално, че ще се доразвали :D
След днешното каране се убедих, че трябва да си нося универсалните му ключове в чантичката - още в началото на карането му падна едната гайка от педала, която държи гумата и светлоотразителя. Веднъж пък както си карам се разхлаби болта на горната част на кормилото, върнах се пеша до дома, завихме го максимално с баща ми и после на връщане, на няколко километра от дома ми направи същия проблем :D Сега е с един грозен болт, докато купим нов, старият не става вече.
Но като цяло не ме е предавало, освен тези пъти. Върнах му помпата вече на мястото, обаче е изгубен маркуча ѝ, стои си само за украса. Звънецът бях сложил, обаче се разби и сега е поредното нещо, което дрънка като минавам през дупки или някоя павирана улица, затова пак временно уж го махнах.
Вече като проблеми за изчистване останаха само да се изправят каплите и да намеря нещо на мястото на стопа му - имам от пластмасовите стопове, но не ми се слага, не ми харесват, а и през цялото колело кабели трябява да вървят. Реално така е по-автентично, с кабелите и пластмасовия стоп, оригиналния му фар даже на това е правоъгълен, обаче мисля как на мен да ми харесва повече. Търсих някои по-ретро изглеждащ светлоотразител, кръгъл, за да пасва на предния фар, обаче освен един стъклен за 40 лв друго не намерих и сега си седи без нищо отзад. Останалите са все твърде големи. 
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: USfan в Септември 02, 2020, 20:30:31
Колега, браво, възстановил си го цветово на калниците и въобще оптически, абс. точно.

Аз преди 25-40 години имах две Балканчета, като второто ми от тях беше точно същата последна лифтингова версия като твоето.
И моето нашите ми го купиха в 1983 година, бе с тия новите вече 20 цолови колела, новата тази по-голяма златно-хромирана лепенка с надписа, и стандартните за не-чопъра версия, в бяло боядисани калници.
Някъде ми се върти из къщи на моето Балканче и книжката за експлоатация, която е комбинирана с нещо като там паспорт или фактура за закупуване, издадена на мое име.
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Септември 02, 2020, 21:27:58
Благодаря!
Интересно ми е да чуя историите на хората, всеки има някакъв спомен с балканче. И двамата възрастни, които са ме спирали да ме поздравят, са ми казвали, че са им го откраднали. :D На баща ми също е откраднато, пак червено, обаче било предния модел, "Вит" (май това беше), с "правата рамка" и по-малките капли.
Аз с книжка и паспорт на колелото не мога да се похваля, но мога с прясно изкривен заден калник от точно тази вечер, за втори път това лято. За пореден път ще се боядива явно това лято, ама така става като го давам на "приятели"...
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: USfan в Септември 03, 2020, 16:17:11
Ами, аз от даване на приятели за каране на колела- Балканчето и един полубегач Турист, и двете дадоха фира.  :))
Балканчето, това от 1983, дето го описах, същото като твоето с големите колела, не ми го откраднаха, ама години наред седя в един съученик уж да го кара, и така и не ми го върна после.
А Туриста след 5 години каране ми го върнаха, даже го бях забравил, ама в бая скрофен вид, и с 2 спукани и по незнайни причини  O:-) боядисани с червена боя, външни гуми.

та ка че оттогава избягвам да си давам колелата, а и колите също, дреги да ги карат.
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: retrobicycle в Ноември 10, 2020, 15:50:52
Здравейте. Много интересен модел! Това е първата година, в която е пуснат модела СГ 7, а именно 1983.Разликата от предишния СГ 5 е в кръглата рамка. Тук обаче виждам нещо, което все още е останало от предходния модел - сгъвката! Може би от следващата 1984-та година тя изчезва и е заменена с черното кранче, чрез което велосипедът не се сгъва, а се разглобява изцяло на две. Бихте ли ми казали сериен номер на колелото, със сигурност ще е малък сериен номер, предполагам под 40 хиляди бройки. Серийният номер се намира под средното движение , отдолу. И ако имате възможност питайте за точната дата или поне кой месец през 83-та е купено. И да - оригиналния фар е бил правоъгълен пластмасов, съветски. А аз съм на път да направя таблица, чрез която всеки ще може да провери годината на производство на своето Балканче чрез сериен номер. Имам доста данни, фактури, книжки за експлоатация и т.н. , чрез които може да се оформи доста интересна схема за идентифициране на година на производство, като отклонението ще е най-много година.
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: retrobicycle в Ноември 10, 2020, 16:01:19
Ако някой има книжка - инструкция за Балканче нека покаже тук, особено важни са данните, писани ръкописно с химикал. Иначе от началото на производството, т.е през 73-та година до около 90-та се ползват 4 вида книжки, които са комплект към всяко закупено колело. Тъй като през 73-та са само 10 000 Балканчета - вероятно книжките им тогава са били други, но не знам какви. Първата книжка е от 74-та година и се среща сравнително често за продажба, втората книжка, която е издадена е през 77/78 година - тя ми липсва. После има книжка от 81-ва и накрая книжка от 86-та, тя върви към колелата поне до 1990г. След това има пак едни Балканчета, ама по-калпави, те са Уикенд и Балмо, излизат някъде през 90-та или 91-ва - за тях не знам дали има отделни книжки издадени или пък се ползват тези от 86-та, но може да има и нови книжки , защото има доста промени. Ако има някой такава - нека покаже.
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: slikman в Ноември 14, 2020, 15:38:34
Здравейте аз имах такова колело но с кранче за разглобяване. Купиха ми го за 1 клас 1985г. беше на цвят жълто. Тогава в спортния магазин във Велико Търново имаше само някакви почти розови беше много грозен цвят, баща ми намери някакъв познат в Г. Оряховица и от тамошния магазин ми изровиха единственото различно жълто. Една година ме изпратиха с него на село и ми го откраднаха, но понеже беше жълто и всички познаваха дядо ми след две седмици един човек го донесе вкъщи. Внукът му го беше откраднал. То седеше на село и след няколко местения му загубих дирите. Много спомени имам със него.  :winktongue:
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Ноември 14, 2020, 16:04:16
Много се радвам, че колелото ми ви е напомнило за тези спомени, на мен винаги ми е интересно, когато някой разкаже неговата история за Балканчето си :)
retrobicycle, това е страхотна идея, ще погледна серийния номер още днес и ще разпитам повече.
Поради липсваща част на спирачката, която, да бъда честен, не мога да обясня точно каква е, но представлява като шайба, която държи парчето метал, което пък хваща двете челюсти на спирачката, се сдобих с още едно балканче с по-малка предна гума, ще погледна точния модел, но не е с "чопър" седалката, мога и от него да дам сериен номер?
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: hydrometalique в Ноември 14, 2020, 18:51:58
Пресрасна тема !
Много съм щастлив натакива теми по няколко причини.
Първо - авторът очевидно е в 9-ти клас ( пише в началото , че е бил в 8-ми клас по време на първия локдаун във връзка с пандемията ). Ще рече, че съвсем новото поколение всепак има изградено отношение към вече "ретро" културата от 80-те години. И то какво отношение !
Второ - прекрасни истории покрай ползването на тези "ретраци" .

Аз самият никога не съм бил фен на Балканчето. Децата около мен караха 90% Балканчета, а аз имах първо Школник, после Лястовица, после една Мифа и накрая Украйна. Но баща ми упорито не ми купуваше Балканче, а и аз не се натисках. Не ми харесваше. Беше ми неудобно, искаше повече усилие в краката, не развиваше добра скорост, абе ... не ме кефеше . И въпреки това от време на време карах Балканчетата на приятели. И в тази връзка имах неприатна случка. Взех едно Балканче на приятел и тръгнахме да се състезаваме в махалата. Правехме скоростни отсечки. А аз въртях яката педалите. Та на една такава отсечка, тъкмо взех преднина пред конкуренцията в отсечката и се усещам, че кормилото доби странна форма и не успявам да контролирам нещата . С една дума - кормилото ми остана в ръцете и се откачи от рамата. Последва падане и чупене на лява ръка. Цял следобед играх тенис на маса , понеже ме освободиха от училище, заради счупената ръка ... Заради това ... Балканче  :)
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Ноември 14, 2020, 21:06:55
Много благодаря! :)
Точно така, в 9-ти клас съм, за жалост доста "приятели" го взеха на шега това колело, все пак се възползваха от него... Така и не успях за последен път тази година да боядисам белите детайли (за трети път), защото нито време ми остава, а се и застуди..
От другите ретро велосипеди съм виждал единствено големи Балкани в движение, останалите са били в ретро музея във Варна. Като цяло в моя район обаче (Горна Оряховица/Велико Търново) дори и тях не виждам, нито пък балканчета като моето - специално за Горна мога да кажа, че се движат само 2 велосипеда "Балкан" (с моето), но и самият град не е много равен. (въпреки че аз намирам балканчето за по-удобно от колело със скорости, дори и за мое очудване)
retrobicycle, серийният номер на колелото е 025 632, точно както казахте - малък и под 40 хил, СГ-7. Разпитах кой може да е точният месец, в който е купено, но баба ми и дядо не помнят дори, да са ми казвали, че е от 1983 г. (майка ми също) Предполагам е купено за рождения ден или края на учебната година, което значи май/юни '83-та. Нямам обаче нито документи някакви, нито указания, за да се определи точно.
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: retrobicycle в Ноември 21, 2020, 16:05:52
Да, със сигурност е от 83-та. Това е т.нар СГ 7, който е бил съвсем нов модел за конкретната 83-та. Преди това са били СГ 5, но без такива етикети с цени по самите велосипеди. Да - дайте и сериен номер на другото Балканче, за да го определим и него :)
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Ноември 21, 2020, 16:29:10
За жалост са го разглобили у дома, някои части ги намирам, други не, представа си нямам какво точно е останало, но сигурно не е цяло колело вече - не откривам точно задната му част, където щеше и номера да го пише... :(
Все пак се надявам да съм помогнал за данните с номера от моето, ще се радвам да видя таблицата, когато е готова!
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: retrobicycle в Ноември 21, 2020, 16:36:02
Ето и моята история с колело Балканче. Бях първи клас, когато ми го купиха - през 88-ма година. Исках от тези със дългата седалка с облегалката, но нямало такива. Моето беше с обикновена седалка, модел „Осъм” - цена 110 лв, но тъй като беше от почти края на соца, имаше още малко промени във външния вид, в сравнение с тези от 85-та - а именно - седалката му не беше с черна кожа и дунапрен, а една като гумирана, от полиуретан, иначе същата форма. Друго - педалите бяха по-различни. Фарът беше руски, черен пластмасов, но кръгъл, а стопа отзад не беше просто светлоотразител, а светещ, свързан към динамото. Контрата чешка - фаворит. Всичко останало си беше същото. Моето беше в тъмно син цвят с мръсно бели калници. Като деца обикаляхме много, изминавали сме следните маршрути : Поморие - Каблешково, Поморие - Бургас, Поморие - Ахелой ( и по- далече сме ходили, но с други колела) При това навсякъде по централните пътища без вело алеи, но нямаше такова движение, а и колите бяха по-бавни. Поморие Бургас съм го засичал , за 1 час и 13 минути. Най-честия проблем при мен беше късането на спици на задната капла. Затова, към 1999 г. направих генерален ремонт на каплите - махнаха ми всички спици и ми сложиха по-дебели от Симсон - разбира се и всички отвори бяха разпробити, за да може да се сложат тези спици. Това беше необходимо само на задна капла, но за да не изглежда различно - направиха ми същото и на предната капла - ремонтът струваше 60 лв, което към 99-та година не бяха малко пари. През 90-те имах счупване и на предната вилка - едвам ми намериха друга, нова - но с червен цвят. С течение на времето всички аксесоари се изгубиха или счупиха, бях му сложил една тромба вместо звънец, фар с батерии, надписите „Балкан” бяха поизтрити, въобще колелото се превърна във вехтория с лош вид. Преди 8 години го върнах в първоначалния му фабричен вид - намерих абсолютно всички оригинални за модела части и аксесоари, разглобих, боядисах, сглобих, намерих му и оригинални стикери „Балкан” , единственото нещо, което оставих - са тези дебели спици, можех и това да върна в оригинален вид, но - някакси да махна здрави дебели спици, които никога не се скъсаха, за да сложа оригинални - тънки, някак не ми се струва добра идея. Ходили сме на толкова много места с тези колела, толкова спомени, спукани гуми, бутане, късане на спици и неглижиране на проблема, съответно каплата танцуваше наляво, надясно - и дори ми гръмна гумата от опирането в рамата...Абе беше някакъв кошмар, на другите деца не им се късаха толкова много спиците, пък при мен - не знам, хем не бях дебел. Майсторът постоянно ми казваше да не влизам в дупки, бордюри, да не возя други деца на багажника...но...нямаше оправяне, докато не направих този ремонт с по-дебелите спици при друг майстор :)
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: retrobicycle в Ноември 21, 2020, 16:56:37
Голямо съвпадение, при мен имам документ за велосипед Балканче със сериен номер 025924, което е със сертификат за качество, отк подпис и печат за 03.11.1983 г. - не е ясно дали тогава е купувано или произведено, но така или иначе е същото, само с 300 бройки по-ново :) Интересна подробност е, че книжката е за модел СГ 5,защото по това време все още не е била готова книжката за този съвсем нов модел :)
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Ноември 21, 2020, 17:56:41
Интересна история, наистина :)
Аз до друг град съм правил само символичния маршрут Горна Оряховица-Лясковец (по тротоара между двата града) :)) В района пътищата са или доста стръмни, или са натоварени и тесни.
Голямо съвпадение е този документ, жалко че не мога да намеря оригиналния за моето колело. Мисля си все пак, че тази дата (3.11.1983) е дата на купуването, защото е само 300 бройки по-ново, обаче моето не вярвам да е купувано по-късно от юни - тогава е свършвала учебната година и точно тогава е и рождения ден на майка ми. Контрата му иначе е Shimano, може би оригинално е без стоп (има отвор, но може и някъде да е бил счупен стопа) и чантичка с инструменти, защото когато слезе от тавана за първи път нямаше, а пък нито майка ми, нито дядо ми ще са се занимавали да ги демонтират :))
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: retrobicycle в Ноември 21, 2020, 21:03:27
По-скоро не им се е занимавало да ги монтират. Иначе всеки велосипед ги е имал, но не са били по него, а отделно в картонени кутийки. Но задължително при покупка е било да се провери именно това - дали е пълен комплекта - помпа, чантичката с инструменти, по-скоро е кутийка черна пластмасова, фар, динамо, стоп и т.н. След това се проверява за някакви повреди дали няма и ако всичко е било наред се подписва фактурата и гаранционната карта, която всъщност е част от тази книжка за упътване. Колелото е идвало първоначално полуразглобено - кормилото разхлабено, настрани обърнато, педалите също, почти цялото е обвито в кафява хартия, а самото колело стои мазно от заводската смазка, с която са ги мажели - явно за да се запази ново по-дълго време докато се продаде. Това си спомням :)
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: Presy0 в Ноември 21, 2020, 22:19:41
Много интересни детайли, не съм знаел! :)
Явно да, не им се е занимавало да ги слагат и са се изгубили тези неща с времето, цяло чудо е че имам правоъгълния фар и помпата (без маркуча обаче, стои си за украса) още. Пластмасовата кутийка с инструменти ми беше подарък за 1 юни от баща ми, беше я намерил на битака   :))
Титла: Re: Новият живот на Балканчето от тавана
Публикувано от: dimko1 в Януари 02, 2021, 08:29:59
Ако някой иска такова балканче да реставрира , аз имам оборудвана рамка , трябват капли и седалка.