Classic Car Bulgaria

Автомобили => На изток от Желязната завеса => Темата е започната от: fysb в Януари 24, 2014, 23:00:49

Титла: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Януари 24, 2014, 23:00:49
Здравейте колеги,
Заех се с възстановяването на един Фиат 125p. Купен е 1982 година от Мототехника, двигател 1500см3, 75к.с. Не беше докосван повече от четиринадесет години, така че с пътна помощ отиде директно в работилницата. Предстои му "пълно реставриране + подобрения". Постарах се (сигурен съм, че не съм успял напълно) да прочета (и доколкото мога да разбера), написаното по темата за поправката и подобренията по този автомобил, както в този форум, така и в нета като цяло. Целта на тази тема е ако мога да получа по-точни отговори на следните въпроси:
1. Мога ли и с какви да заменя задните спирачни апарати, тъй като знам, че създават проблеми. Преработката на заменящите не е проблем - имам познати майстори, металообработчици. Само ми е нужно да знам от какъв автомобил може да се вземат апарати, да се преработят и да се сложат отзад на Фиат-а;
2. Каква 5-степенна скоростна кутия мога да сложа на Фиат-а. Доколкото разбрах, се взима кутия от по-новите 125-ци, на които скоростния лост е по-близо до таблото и и се монтират части от Полонезова 5-степенна кутия. Въпросът е може ли някой да ми даде по-подробни обяснения. Също така, някой слагал ли е друга 5-степенна скоростна кутия във Фиат 125p, каква и как?
3. Доработвал ли е някой от Вас двигател на такъв Фиат? Планирам да преработя всмукателния колектор, главата, изпускателната система. Ще се наложи и преработка на част от охладителната система, за да отговори на променените характеристики на двигателя. Имам някои идеи, но ми се иска да разбера правил ли е някой нещо по темата, какво и как?
4. Тъй като колата ще се изгражда едва ли не наново, има ли слабости в конструкцията, които мога да отстраня по време на реставрирането на купето? Слаби места, които се изкривяват или чупят? Които подават с времето и създават проблеми? Места, на които трябва да обърна специално внимание при поставянето на антикорозионно покритие?
5. Знае ли някой добър тапицер, който да се наеме с претапицирането на салона? Планирам да подменя тапицерията на седалките и вратите с естествена кожа, да тапицирам и таблото с кожа, защото от времето се е скапало (меко казано). Ще трябва да се подмени и тапицерията на тавана, като също искам да е от естествена кожа. Ако някой е ползвал услугите на тапицер или самият той предлага такива услуги - нека пише.
6. Хромираните детайли - препоръчайте ми къде да си подменя покритието на хромираните детайли - брони, лайсни и т.н. Прочетох доста оферти и мнения, но така и така пускам тема - ако някой знае, нека пише;
7. Подменял ли е някой стандартната кормилна уредба на Фиат 125p с такава с рейка? От каква кола? Как? Иска ми се да избегна проблемите със секторната кутия, ако е възможно;
8. Как да постъпя с електрическата система? Има оголени и прекъснати проводници. Търся да си закупя нова, но както предполагате и Вие не се намира лесно (да не кажа никак). Ако някой знае къде мога да намеря нова такава (включително и по чужбина), нека пише. Ще ми се да подменя таблото с предпазителите, като си направя ново такова, което да използва съвременните предпазители (тънките, плоски и цветни "бушончета"). Правил ли е някой някога такова нещо? Как? Дайте съвет и как най-сигурно да се справя с поправката на наличната електрическа система.
9. Какви подобрения по окачването на автомобила с цел постигане на "по-спортно поведение" бихте ми препоръчали?
10. Споделете опит - чувствайте се свободни да ми напишете всичко, което мислите, че ще ми е от полза (вреда) в начинанието.
Благодаря Ви, че изтърпяхте моите словоизлияния!
Оставам в очакване на Вашите отговори.

Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: michev в Януари 25, 2014, 00:50:49
Почни с купето, ако нямаш купе, нямаш нищо.Финализирай там нещата и тогава прецени по какъв точно път ще поемеш.Като гледам къде се насочваш, колата няма да цели автентичност, което в случея е жалко, защото въпреки да са били масови преди коли, сега почти няма запазени такива. По автомобила могат да се променят много неща, за да го направиш такъв, какъвто го искаш, но за да се получат нещата качествено, идея си нямаш какви суми ще ти коства.За преработка на оригиналния двигател по-добре забрави, фиата в стандартна експлоатация си има проблеми с 3-опорния си вал, та какво остава ако се понапъне.Там ти трябва фиатова двувалка, а най-добрия вариант е арджентовата двулитрова модификация с инжекцион, от там взимаш и кутията, може да се ползва такава и от 131 или 132, ама и те като коли са отдавна неоткриваеми.А окачването е съвсем друга тема, особено с наличието на ресори отзад, стигни до там и ще говорим отново. Успех и качвай снимков материал :D
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: fysb в Януари 25, 2014, 01:12:52
 Благодаря за бързия отговор.
Идеята е колата да бъде максимално близо до класиката. Няма да е с 19-ки и карбонов капак :-) Затова ми се искаше и двигателят да остане "оригинален", но ти потвърждаваш това което четох - никой не ги преработва, слагат други. Със сумите съм се примирил, парите не ги бера от дърветата, но пък и нямам 155 други хобита, за които да харча. Освен това сантименталната стойност е огромна, така че живот и здраве, лека полека, пари се изкарват. Наясно съм и за купето, затова питам ако трябва някъде да се усили, докато е голо. Всичко пада от него, отива на песъкоструйка, сменявам всички калници и престилки, прагове, дъна, кош и каквото още каже майстора. Явно обаче трябва да се заема с търсене на двигател от 131 или 132. И с доста четене де, че полският език ми е много чужд, а google translator и той не го долюбва много, особено като е жаргон. Снимки ще кача след малко.
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: fysb в Януари 25, 2014, 01:22:06
Ето ги и снимките. Без да се плашите, това е началото. Изкопаването от прахта.
(http://pichost.name/images/2014/01/25/151220131142.jpg)
(http://pichost.name/images/2014/01/25/151220131144.jpg)
(http://pichost.name/images/2014/01/25/151220131146.jpg)
(http://pichost.name/images/2014/01/25/151220131135.jpg)
(http://pichost.name/images/2014/01/25/151220131136.jpg)
После ще кача снимките от събличането и други интересни процеси :-)
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: trabi_bs в Януари 25, 2014, 01:23:40
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11384029620830317&f1=details&slink=5gupaq ето една 131 , добре изглежда фиата с доста търсените капачки на болтовете е.
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: michev в Януари 25, 2014, 01:32:15
Ако това са оригиналните ламарини, то базата е повече от добра. С упорство и труд всичко се постига, така че смело колега :D Виж, за усилването на купето търси информация при колегите в Полша, тук не знам някой да е подготвял фиати за спорт, ако беше лада лесно, но предполагам и тук преработката ще касае подкалниците отпред, че горният носач при лада и фиат е почти идентичен с лека промяна в геометричните форма и размери.Долните вече нямат нищо общо, което ми припомни конструкцията на фиата, та се сетих, че при него е важна и долната греда под радиатора, поради факта, че там се свързват надлъжните щанги на долните носачи. По-специално внимание трябва да се обърне и на точките за закрепеане на ресорите към купето, а за всичко друго тенекеджията, ако си разбира от работата сам ще прецени къде и какво да пипне. Задължително пълна презаварка на коша отпред като цяло и монтаж на стърт /разпънка/ между ботушите.Ако това не ти стигне, или си склонен на големи простотии :D, следващата стъпка е ролкейдж :D
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: fysb в Януари 25, 2014, 01:33:24
Тази 131 я гледам от доста време, ама 70к.с. ... той моят фичо си е 75 :-) Иначе Rally си е класика :-)
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: fysb в Януари 25, 2014, 01:35:56
Сменени са предните калници, затова и имат дупки за мигачите, но нямат мигачи :-) Всъщност се оказа, че мигачите (незнайно кога закупени) се намират, чисто нови в жабката :-) Колата е "гледана" и глезена до преди да бъде изоставена за 14 години под навес. Живот и здраве, времето ще покаже какво ще се получи. Аз се надявам да успея да дам всичко от себе си за един добър резутат
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: michev в Януари 25, 2014, 01:57:13
Това 131, за което си пуснал линк на обявата в другата тема, е също с долновалов 8 клапанов мотор, почти като твоя.Само дето е 1400 кубика, използва се по него време и от Сеат и Тофаш /Турция/, като го има и 1600 кубика. Не ти върши работа като мотор исках да кажа, а за една рейка и кутия не си струва.
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: nigth_driver в Януари 25, 2014, 02:55:47
Чичо ми имаше оригинален 125 който беше със1608 кубиков двувалов мотор и ходеше по състезания с него За времето си беше истинска бегачка Друг наш роднина имаше като твоя и още му се премятат някакви части Мога да попитам ако искаш
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: Speeder в Януари 25, 2014, 09:38:12
Колега fysb, добре дошъл при нас!

Изглежда тук ти е мястото :)
Реставриране с ограничени модификации по техниката му казват Resto mod  в чужбина и съвсем не е лош вариант.
Така може да си персонализираш машината и да я направиш по-привлекателна с едни джанти, ниска стойка, звучна изпускателна система.

И все пак, завърши купето като начало.
Нека тенекиджия го оцени и ти каже какво трябва да се замени. После започваш да търсиш останали от едно време части (това ми е най-любимо занимание) в магазини и при бивши собственици.
Срещаш много интересни хора, които те "запалват" още повече и си създаваш приятели.

След като си готов с купето се местиш към двигател, спирачки, скорости и окачване.
Там колегите споделиха мнения.

Аз бих ти споделил нещо за кожения салон. Тази работа си е за най-накрая и ще глътне много средства за да стане качествено и без да изглежда евтино и претупано.
Кожен салон си означава естествена кожа, другото е балатум за мен.
Не е препоръчително таванът да е тапициран в естествена кожа тъй като от температурните разлики се свива/отпуска. Веднъж опъната кожата може да обърне шприглите ако се свие.   

Всичко отнема много време и средства. Дано ги имаш и дано имаш постоянството да завършиш автомобила.

Успех! :)
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: Tasmanian_Devil в Януари 25, 2014, 10:10:00
От кога чаках такава тема! Пожелавам ти успех и ще следя темата редовно! Пускат повечко снимков материал, че и мен ме чака това! :)
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: fysb в Януари 25, 2014, 10:52:59
До Speeder:
Благодаря за приветствието, колега. Наистина, всички сме единодушни, че купето е основата на автомобила. Затова и ще започна от там. Реално имах проблем с намирането на добър майстор (тенекиджия), на който му се работи по такава кола, но мисля, че успях. Живот и здраве, до началото на февруари би трябвало да е останала гола голеничка и започне огледа (обещавам снимки). Реално започнах търсенето на някои части (ламарини най-вече) и установих, че наистина при контакта с колегите се обогатявам изключително много със знания и идеи. Затова и сега пускам тази тема, за да видя какво ще споделят запалените фенове, а и после да послужи на някой, като колегата Tasmanian_Devil. Колкото до средствата - време и пари ... имам желание :-), а това мисля, че е най-важното. Много благодаря за съвета за тавана на салона. Интересно ми е какво ще кажат тапицерите, до които отправих запитвания за предложения и оферти. С материала - естествена кожа, не смятам да правя компромиси, както и с нищо друго по колата - или ще се прави както трябва или по-добре да не се захващам.
Моля да ме извините, ако за по-дълги периоди нямам нови публикации, но работата ми е такава, че пътувам насам-натам и се случва по 10 дни да нямам как да пиша. А да ... и когато съм в застой не мисля да Ви тормоза с постове от сорта "Чакам ... чакам ... чакам". Пак много се разписах. Благодаря още веднъж на всички!
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: peter67 в Януари 25, 2014, 11:33:59
На мен също много ми харесва проекта и ще го следа. Ето и един друг 125 който е направен в Полша.
http://topgear.bg/?go=article&p=detail&tg_articleId=4918
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: SKODA в Януари 25, 2014, 12:01:16
видях че питаш за задните спирачки. вярно е, че са проблемни - няма да имаш ръчна спирачка като хората, но почистиш ли буталото и смениш уплътненията задните спирачки ще станат добри. даже преди състезателите с лади вземаха целия заден мост на фиата и го слагаха на мястото на техния, защото беше с барабанни спирачки. освен това като гледам се продават доста нови части - потърси си спирачни челюсти. аз също карах фиат 3-4 години и не съм се оплаквал от спирачките. още повече, че усилието е предимно на предните спирачки.
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: michev в Януари 25, 2014, 12:17:57
Никога на състезателна лада не е слаган мост от Фиат, дори само поради простата причина, че има хомологация на автомобила, на която той няма да отговаря с такава промяна.Дори ВФТС-ите на Брунза са хомологирани с барабани отзад, смяташ ли, че кола хомологирана с вебери, разплетена генерация и алуминиеви панели по купето нямаше да я направят на дискове ако е било нужно.Да не говорим, че няма как да стане, заради ресорното окачване, а и отделно фиата се славеше със значително по калпавите си диференциали. Иначе лично аз съм слагал мост със дискови спирачки, ама свален от фиат 124.За целите, които гони колегата задни апарати от някоя по-съвременна кола с преходни фланци са много по-добро решение.Така няма да се занимава с реанимация на 40 годишни апарати, може да варира и в диаметъра и типа на диска ако в един момент го подгонят такива мераци или много засили мотора.Така или иначе няма да се гони автентичност.
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: krankenstein в Януари 25, 2014, 13:25:13
Цял мост от Фиат едва ли са присаждали, но главиниите с дискове и апарати съм срещал дори на Шкода присадени... ама малко се отклонихме от темата.
Купето наистина изглежда без дупки от ръжда, но нещо не ми се нрави линията на калниците спрямо вратите от шофьорската страна особено. Не знам дали такава е била заводски или фиата е претърпял някакви произшествия, но задачата за тенекеджията да му върне линията никак не е лека.
Що се отнася до модификациите аз бих потърсил и цяло табло от италиански Фиат, защото оригиналното ми се струва много грозно и неподходящо, особено ако ще се търси по-спортна визия. В детството си харесвах този модел в сравнение повечето други соц. алтернативи изглеждаше и дори звучеше различно. Успех и от мен!
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: fulcrum в Януари 25, 2014, 15:11:55
Честито и добре дошъл! :)

За ,,сърцето'' на проекта издири италианско двувалово - ще ти пасне силово на кутията , може обаче да препавяш закрепването. Може
да налетиш на двувал Типо /Темпра 1,6 моно 90 магарета , или на 2, 0 двувалов.
Ако избереш инжекционна ГС , виж дали ще се вмести в коша -  делкото е на единия разпределителен вал , мотора стои вече надлъжно
и дали няма да опре в предницата/торпедото на коша , защото на Лада не се побира.И други подробности.
Най автентично е това:
http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=4197.0

За електрооборудването отделно ще пиша.
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: Tasmanian_Devil в Януари 25, 2014, 15:46:24
По отношение на задните спирачки, не знам защо не ги харесвате? Моите досега не са създавали никакъв проблем и ръчната държи чудесно (на преглед вади колата от валяците). За да бъдат изправни, трябва да са добре почистени и гумичките трябва да са качествени, иначе се размазват и задържат. Също така ръчната спирачка трябва да се ползва постоянно иначе създава проблеми.
За кутията, наистина може да се сложи 5та предавка на по-новите кутии. Другия вариант е с кутия от фиат 131 или Полонез със 5та скорост. Едно момче от Пловдив сложи преди 3-4 години от Полонез. Пасва идеално, само не помня дали преработва съединителя с жило или ползва хидравличния.
Хромираните елементи не бързай да ги отписваш. 1во ги почисти от мръсотията, после ако нямат много ръжда, вземи препарат за хром и алуминий (ползвам на Нигрин, но има и други хубави) и ги полирай. Ще се учудиш какъв блясък може да имат, но това при условие, че нямат много ръжда, ако имат леки точки, не е проблем, препарата покрива язвите и ги пази дълго време от ръжда отново!
Електрическата система е сравнително надеждна. Нямал съм проблем с лоши връзки или нещо подобно. Единствено бушониерата създава проблеми. Най-лесно е кръглите бушони да се заменят със същия по брой, но плоски бушони и се използва оригиналната кутия. Накъсаните кабели ги възстанови и след това ги мини с един платнян мъхест изолир, така стават като фабрична инсталация.
За кормилната уредба, скоро гледах в карса се продаваше един Фиат с хидравлична рейка. Скоро попаднах в продавалника на такава рейка. Ето обявата: http://prodavalnik.com/prodavam-hidravlichna-kutiya-za-polski-fiat-125-125special-132-argenta-i38840459
Но 200лв не бих дал аз, при положение, че стандартната кормилна кутия, при изправен паразитен хебел позволява на волана да се върти с 1 ръка на място (освен, ако колата не е с зимни гуми на грапав асвалт де :) ). Ако има нещо питай, с радост бих помогнал, ако мога! Успех.
Титла: Re: Възстановяване на Фиат 125p
Публикувано от: SKODA в Януари 26, 2014, 11:44:43
Никога на състезателна лада не е слаган мост от Фиат, дори само поради простата причина, че има хомологация на автомобила, на която той няма да отговаря с такава промяна.Дори ВФТС-ите на Брунза са хомологирани с барабани отзад, смяташ ли, че кола хомологирана с вебери, разплетена генерация и алуминиеви панели по купето нямаше да я направят на дискове ако е било нужно.Да не говорим, че няма как да стане, заради ресорното окачване, а и отделно фиата се славеше със значително по калпавите си диференциали. Иначе лично аз съм слагал мост със дискови спирачки, ама свален от фиат 124.За целите, които гони колегата задни апарати от някоя по-съвременна кола с преходни фланци са много по-добро решение.Така няма да се занимава с реанимация на 40 годишни апарати, може да варира и в диаметъра и типа на диска ако в един момент го подгонят такива мераци или много засили мотора.Така или иначе няма да се гони автентичност.
по-добре вземи обясни на колегата на нормален език какво може конкретно да направи, вместо да използваш сложни термини. темата на колегата е относно фиат, който иска да направи. а не за лада, за която ти разви цяла дисертация на тема "Заден мост".
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: joro-120L в Януари 26, 2014, 13:43:19
Тази кола май е била свърталище на мишоци. Поразиите са непредвидими. Може да са изгризали и инсталацията.
Имай едно на ум, когато закачиш акумулатора.

(http://pichost.name/images/2014/01/26/151220131135.jpg)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Януари 26, 2014, 14:00:14
Благодаря на всички за идеите до тук! Благодаря и за предупреждението за кабелите. За мишоците сте прави или поне в модификацията им плъхове :-) Аз затова и съм поставил въпроса за електрическата инсталация. Нямам никакво намерение да подавам напрежение на "това нещо" докато лично не съм се уверил, че всяка верига и всеки консуматор са изправни. 
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: m_g в Януари 26, 2014, 19:54:56
Колега, ще ти го напиша откровено и моля да не ми се сърдиш - нищо лично, просто не ми се ще да си хвърляш парите на вятъра.
Ако прочетеш писаното от колегите, може и да придобиеш не съвсем реална представа за състоянието на нещата. Да, по принцип всичко може и да се реставрира кола не е сложна работа. Аз имам преки наблюдения над реставрацията на единствения 125п, който идва по ретро мероприятия в София. Същият, 82г, оранжев, само беше поне 3 пъти по-запазен преди да се почне процеса.
Наблюденията ми са следните:
1. За Полски ФИАТ 125п в България няма никъде, ама наистина никъде резервни части. Не броим поляка в Русе - и в неговия магазин няма наличност на елементарни неща - вече никой нищо не купува, а вноса от Полша е неоправдано скъп. По тази причина частите са на баснословни цени, ако ги намериш.  От Лада няма какво да ползваш освен стъкла, фарове... джанти. Май дотам.
2. И мотора, и скоростите на 125п са безобразно архаични (от ФИАТ 1300/1500 - моделите преди 125 в Италия). Адски са трошливи. Слаби места са коляновия вал и буталата - много лесно задира, а буталата се пукат в долната си част. Кутията се троши също супер лесно - малко бърнаут, малко дрифт и си дотам. За това навремето изхвърляха оригиналните агрегати и слагаха от Лада.  Ладова кутия пасва с преработки, които по настоящем обезмислят упражнението. Отделен въпрос как ще минеш през КАТ и после на ГТП с такъв правеняк.
3.  Мотор от ФИАТ - двувалка. Хубави мотори са, но в момента няма от къде да намериш ФИАТ за части. Не сме 2000г., когато ги имаше навсякъде. Няма Арджента, няма 131, няма Регата... И да намериш мотор, той е за ремонт. Ремонтът струва 4 цифрена сума в лева. И пак получаваш нещо, което не може да се регистрира при настоящия затегнат режим.
4. Самият 125п не е нищо особено дори сред соц колите. Да речем, че има приятен звук, широк салон и голям багажник. С това плюсовете свършват. Карал съм такъв в перфектно състояние на малки километри. Първо, воланът е адски тежък. По-тежък е от на Варшава, а Ладовия е като перце сравнен с това чудо. Не знам колегата по-горе как го върти с един пръст, явно аз с мойте 2м и 115кг съм слаботелесен. На два запазени ФИАТА съм пробвал, и на двата беше така. Така е и по мнението на хора, които са купували 125п нов от Мототехника. Да се преправя кормилната система с рейка за мен е рисковано и недопустимо от техническа гледна точка. Дава добра перспектива за тежка катастрофа, ако нещо се обърка. Спирачките са на нивото на Лада и Шкода 120, задните дискове са само бреме за обслужване и реално не дават някакъв забележим ефект. Заради листовите ресори подскача при опити за бърнаут като Москвич, Волга или Варшава - всички коли на ресори го правят. В завой се накланя колкото Лада да речем. Върви колкото Лада 1500, само че не му понасят високите обороти и двигателят се скапва. Гори повече. Салонът е по-евтин от този на Лада 1500/1600, и е на нивото на Жигула - с изкуствена кожа навсякъде... 

Направи трезва преценка дали ще ти стигнат познанията и финансите за един такъв голям и скъп проект. Колата, с която си се захванал, по мое мнение е годна само за донор, или за скрап. Гаражен 125п на оригинална боя, без ръжда, в движение с всичко редовно, може да се купи за 7-800 лева. Да дадеш 4-5000 лева (това ти е като минимум) за реставрация на тая, да ме прощаваш, съборетина, дето смърди на мишки и е кърпена и боядисвана и всичко й е за правене... Двигател, охладителна, горивна система, запалване, ел инсталация, купе, окачване, нови гуми... Ами регистрация... Тя е без номера. Оригинално калниците за 82г. са без мигачи и има странични лайсни. Тук всичко е замазано с кит, което подсказва, че е правена колкото да върви. Отдолу кой знае какво е. Изборът е само твой, парите са си твои, колата си е твоя, времето си е твое.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: DMC в Януари 26, 2014, 22:05:31
СУпер е Фиата, изглежда да има хляб в него. Само искам да добавя, че ако сменяш кутията имай в предвид, че по всяка вероятност тя е по-дълга от 4-степенната и карданът ти ще дойде дълъг. Ще трябва да си търсиш и кардан или да режеш и балансираш наличния ти. Според мен е ненужда заигравка, освен ако не мислиш да пътуваш на дълъг път с нея.
От време на време излиза по някоя Аргжента, намират се и 131, но е трудно. Трудно, но не и невъзможно. Хубавото е, че като намериш донор, той е на цената на спанака обикновено.
Успех!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: rsk в Януари 28, 2014, 19:50:03
Вероятно Момчил е прав за наличието на резервни части за този модел, но пък от друга страна това е бил дълго продаван модел у нас и ако не по магазините, то по гардеробите и гаражите все някой нещо е скътал. Има и коли за донори все някъде останали и така... А и не е някаква рядка, примерно американска машина... Друг е въпросът дали точно този екземпляр си струва, което Момчил също е загатнал, но това си е въпрос на лична преценка. По принцип всичко е възможно, така че - успех от мен!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: m_g в Януари 28, 2014, 20:38:50
Росене, аз кола от нищо съм правил няколко пъти и не обичам да пиша без да се аргументирам. За хората, които са виждали реставрация само по телевизията, ще напиша един елементарен пример.
Взимам най, ама най-евтиният стар автомобил за реставрация - ВАЗ 2101. Части за него има във всеки български град и може да се избира между производители, степен на оригиналност и т.н.
Реставрираме преден мост. Купуваме си оригинални руски (ВАЗинтерсервиз) или съветски части от магазина. Имаме нормално износена кола със скъсано ухо на гредата на моста (или сменяме и коша, та ни трябва чисто нова греда), скъсали сме шпилките на долните носачи и въобще правим всичко както трябва.
4 шарнира по 10 лева + болтове за тях = 50лв.
два долни носача руски = 40 лева
два амортисьора СААЗ оригинални = 60 лв
сайлентови втулки комплект 8бр = 16лв
оси на носачите 4 бр с гайки = 50 лв
къси накрайници 2бр. + дълги накрайници 2бр. = 50 лв.
муфи за накрайниците 2х4=8лв
щанга кормилна средна = 30лв
паразитен хебел 25лв
греда преден мост = 80лв
гумени  опори за пружините (гума + метал) 15лв
гайки с пръстен против саморазвиване = 10лв
До тук сме на 434 лева без реглажа (а изтървахме още разни дребни неща, които пак се купуват с пари)
сложи 2 спирачни маркуча + течност за още 20лв
ако обслужим и спирачките... 2 диска = 50 лв
накладки някви прилични 24 лв
4 цилиндърчета = 60лв
оси за накладките 4бр. = 8лв
тръбички на апаратите 4лв
реглаж 30лв
До тук от воле хвърлихме 630 лева за да си направим предницата на най-евтината кола, за която всичко го има в магазина. Не въртим телефони и не търчим до еконт, купуваме си всичко от родния ни град. И без труда, щото си я правим сами. В цифричката не влиза времето и горивото за ходене по магазините. И нямаме заминали лагери на колелата и не боядисваме горните носачи, шенкелите и ламаринените щитове на спирачките. И не си купуваме нова кормилна кутия нито части по нея.

На Полският ФИАТ слагаме коефициент между 1,5 и 2 в цените на частите. (а не бе...) Там въобще не ни искат 50 лева за спирачна помпа ( на ладата е 20) и т.н... Или 90 за водна помпа (ладова е 20, айде 30).
И не правиш Бентли, а соц кола. Сметките са елементарни, всеки може да си ги направи. И трябва, преди да се захване, или преди да даде съвет.


Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: rsk в Януари 28, 2014, 21:53:50
Момчиле, ти си се аргументирал, но и без това аз знам, че има резон в думите ти.
Обаче хората са различни - едни наливат по пет бона за Trabant, други за Жигули, трети наливат по десет бона и т. н. Видял си първите въпроси на колегата и си наясно, че той не се е занимавал много, така че с работата по тази машина той ще научи много неща - как се правят и / или как не се правят. Освен това и за силов тунинг става въпрос (малко или много), така че нещата са ясни - кола за забавление.
Иначе за неопитните най - добрият вариант е да имаш стара кола в движение, която да си поддържаш сам и покрай това да придобиеш елементарни умения. Да не разбираш много и да си мислиш, че ей тъй на ще реставрираш кола не е особено разумно, но е начало, от което никой не бива да се страхува.
Какво ще стане е друг въпрос, така че на колегата бих пожелал още веднъж успех и да го посъветвам да запали мотора, след нужната профилактика, да прегледа спирачките, да изчисти основно цялата мръсотия и да покара с кеф, и своевременно да отстранява всички дребни проблемчета. После ако иска - нека реставрира или тунингова,  колкото си иска.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Януари 31, 2014, 16:14:41
Колеги,хайде да не убиваме ентусиазма на момчето.Какво толкова му е лошото на Полския Фиат? Кола със свойте недостатъци и предимства като всяка друга.Това дали ще стане хубава и приятна за каране зависи само от собственика.Като гледам колегата има мерак и желание а това не е никак малко.Ето и нещо от Мен за надъхване и да се види че тая кола не е чак толкова голяма вещица:

(http://pichost.name/images/2014/01/31/MG27742.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/fiat-03.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/fiat-bok.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/fiat-04.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/MG2697.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/872120cb746fd9f0.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/fiat-125p-Czechy.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/Fiat_125p2C_kobieta_za_kierownicą2C_2.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/fiat-125p-07.jpg)

(http://pichost.name/images/2014/01/31/fiat-125-bbs-rm-title.jpg)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: nigth_driver в Януари 31, 2014, 18:44:13
Синият от последната снимка е 125s Имаше го чичо ми Още помня оригиналното му радио-Пианола Когато го купи беше като от магазин-нямаше 2г Беше ми детска мечта един ден да е мой Докато взема книжка по него по думите на чичо имаше една ръчна количка кит :D И все пак доживя да ме закара със повредена скоростна кутия на бала ми :D След безброй катастрофи и няколко ралита беше още с оригиналните фарове които си спомням че имаха някакво особено захващане с пружини и това им бе помогнало да оцелеят Само единият беше спукан Макар външно много да прилича на полският си събрат малко неща бяха взаимозаменяеми Дори лагерите на полуоските
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Януари 31, 2014, 19:11:09
На нашата улица имаше два такива Поляка 125Р.Единия прекара живота Си на улицата изгни тотално и замина за скраб.Механиката Му беше перфектна но купето тор.Другия го кара все още една стара жена отдавна минала 70г и не от най-добрите шофьори.Лятото най-редовно ходи с него по язовирите за риба.Незнам колко са чупливи тия коли но и двата ги помня от дете (а това беше доста отдавна) и не знам за някакви сериозни ремонти по тях.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Февруари 01, 2014, 14:26:08
Здравейте колеги,
Благодаря на всички за окуражаващите, както и за отрезвителните постове! Живот и здраве, хванал съм се на хорото и смятам да го играя докрай. Когато мога, колкото мога. Знам, че сметката в края ще е много над сумата, за която можеш да си купиш дори нова кола, но ... животът е един, а катафалката багажно няма, така че... Разглобяването започна. Когато направя снимки, ще кача, ще опиша и кое какво е (някои неща имат неподозиран вид). Благодаря за съветите и идеите, смятам да се възползвам от тях. Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Февруари 01, 2014, 14:37:34
Снимай и показвай смело.Колкото повече снимки толково по-добре.Тамън и някой съвет може да получиш ако някъде сгрешиш.
Успех и горе главата.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: krankenstein в Февруари 02, 2014, 18:06:05
На нашата улица имаше два такива Поляка 125Р.Единия прекара живота Си на улицата изгни тотално и замина за скраб.Механиката Му беше перфектна но купето тор.Другия го кара все още една стара жена отдавна минала 70г и не от най-добрите шофьори.Лятото най-редовно ходи с него по язовирите за риба.Незнам колко са чупливи тия коли но и двата ги помня от дете (а това беше доста отдавна) и не знам за някакви сериозни ремонти по тях.
Зависи как се кара... колегите нагоре споменаха, че мотора е само на 3 основни лагера /като шкодите/ и не търпи много изцепки в обороти. Най-добре ще е да се смени с нещо италианско, така или иначе няма да се гони оригинал...  купе в подобно състояние, което вече не си струва средствата да се връща към оригинала е благодатно именно за тунинг и персонализация. У нас досега не съм виждал някой да е тунинговал качествено точно този модел, така че колегата /ако завърши проекта/ ще бъде уникален!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Lucky в Февруари 02, 2014, 19:40:28
Колега,аз имам един такъв в гаража и съм му замислил същото упражнение.
Успех.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: skodko в Февруари 03, 2014, 10:53:50
http://prodavalnik.com/prodavam-chasti-za-polski-fiat-125r-i36172485
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Февруари 05, 2014, 16:33:13
Зависи как се кара... колегите нагоре споменаха, че мотора е само на 3 основни лагера /като шкодите/ и не търпи много изцепки в обороти. Най-добре ще е да се смени с нещо италианско, така или иначе няма да се гони оригинал...  купе в подобно състояние, което вече не си струва средствата да се връща към оригинала е благодатно именно за тунинг и персонализация. У нас досега не съм виждал някой да е тунинговал качествено точно този модел, така че колегата /ако завърши проекта/ ще бъде уникален!

То за всеки един мотор важи "Зависи как се кара" та ако ще и на 16 лагера да е.А на колегата полежавам успех с проекта.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: krankenstein в Февруари 05, 2014, 19:52:44
Да, така е... освен това не всички мотори с 3 лагера е препоръчително да се карат в ниските обороти... примерно за старите Шкоди са ми казвали точно обратното, че повечкото обороти осигуряват по-добро смазване => по-малко износване, затова съм свикнал да карам именно в този стил >:D Полски Фиат признавам не съм карал никога, макар че мой съсед имаше такъв няколко години, затова си вадя заключенията само от написаното от спецовете в темата.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Февруари 06, 2014, 11:38:01
 :) :) :) Нали се сещаш и за другия термин.....карък......има хора ако ще и на 10 лагера да е пак ще го скапят.
По принцип и Аз Съм рак за техниката.Карам все едно са ми дали да я счупя.Масла и филтри мразя да сменявам и не пипам нищо докато може да се движи колата.И въпреки всичко (явно Съм късметлия) тежки ремонти (диферинциали скорости двигател) не се е налагало да правя. Освен една кутия на едно Митсубиши която оставих без грам масло щото ме мързеше да сменя един семеринг дето Аз си го скапах.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: michev в Февруари 06, 2014, 12:18:47
Не знам защо, ама не ти вярвам, дори и само заради състоянието на камиона ти :D
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Февруари 06, 2014, 12:52:04
Аааа камиона е друга бира.Но и там нещата стоят по друг начин.Макър че не е на 100% това което изглежда.Но все пак когато караш по 28-29-30 тона в нещо направено за 16-17т трябва и да може да разчиташ че ще свърши работата и няма да те изложи.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: pavel.velev в Февруари 06, 2014, 20:04:01
май имам оборотомер за фиат 125п (http://pichost.name/images/2014/02/06/imgres_2.jpg) (http://pichost.name/images/2014/02/06/imgres.jpg)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Февруари 06, 2014, 20:58:01
Ако колегата не прояви интерес Аз бих го сложил в една Руска техника ако се спазарим.Но за сега Съм пас.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: gogo в Февруари 07, 2014, 20:36:29
Браво за избора за реставрация на този модел на Фиат,колега!Аз имам същият полски оригинален оборотомер на моят полски звяр и мога да кажа,че работи много добре.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: krankenstein в Февруари 08, 2014, 11:25:11
... само дето местото където се монтира май е по-подходящо за отчитане на показанията му от навигатора... ама какво да се прави - явно полет на полската инженерна мисъл върху крилете на... няколко водки :))
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Февруари 08, 2014, 13:47:58
То тоя от снимката явно е поставян после от собственика като тунинг.Не вярвам от завода да го монтират там та и след няколко шишета водка да са.Ма то пък знае ли човек.На колко от новите автомобили уредите се монтират заводски по средата на таблото та е по-удобно да ги следиш от багажника отколкото от шофьорската седалка. :) :) :)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Andy FX в Февруари 09, 2014, 11:07:42
Случайно я мернах и се сетих за теб, а и пепелниците те чакат ;)

http://prodavalnik.com/instruktsiya-za-obsluzhvane-servizno-rkovodstvo-za-upotreba-polski-fiat-125p-polski-fiat-125p-i24841013
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: gogo в Февруари 09, 2014, 11:30:59
При мен стои отляво и е близо до шофьора,което позволява да се следи.На по-старите модели 125р оборотомера е монтиран отляво, а на последните е отдясно.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dino412 в Февруари 09, 2014, 20:18:55
Ами явно верно ги е хванала водката накрая. :D :D :D
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Февруари 26, 2014, 22:19:43
Здравейте колеги,
Да споделя докъде се придвижиха нещата за последния месец. За съжаление, тенекеджията ми върза тенекия - колко оригинално :-) Отказа се от колата, преди да я е започнал още и само ме забави месец. Хубавото е, че се намери друг. Намериха се и схеми с контролни размери по купето, което е още по-добре. Все пак купето е основата на нещата. Успях да си закупя следните нови ламарини: предни и задни калници, прагове, кош, предна маска и предна престилка. След преглед се установи, че това е което е препоръчително да се смени с ново (не всичко беше наложително, но няма да правя 5 коли, нали). Сега съм изправен пред въпроса с какви материали да обработя ламарините и най-вече тези повърхнини, които след изкърпването се оказват затворени и няма достъп до тях (например праговете отвътре и задните калници около и под багажника). Очаквам да помогнете със съвети, защото изборът на пазара на химии е прекалено голям и предпочитам да получа информация от хора с опит. Благодаря предварително!
п.с. Не съм забравил за пепелниците, но (оправдания) рядко се прибирам вкъщи. Благодаря за търпението!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: krankenstein в Февруари 27, 2014, 11:37:31
Признавам, не съм човек с опит в тенекеджийството, но пък имам доста опит с тенекеджиите и съм забелязал, че обикновено те не обичат да ги учиш с какви материали трябва да работят, а сами си ги избират... казвам ти го това, за да не стане така, че да се издразни и да те отреже и тоя накрая. Най-добре първо го питай какво ще ти препоръча и после сподели тук, за да чуеш мнения от знаещите дали да му гласуваш доверие. С тенекеджиите никога не знаеш какво да очакваш и дори да се съгласят с твоите изисквания и после много да им висиш на главата, накрая все ще намерят как да го направят както те си знаят и да те поставят пред свършен факт :-\ ... мога да ти дам и примери от опит, но и без тях мисля че ме разбра какво искам да кажа.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Февруари 27, 2014, 23:20:15
Даммм, колега, много си прав. Въпросът е, че този ме попита - "кажи какво искаш, аз не мога да ти препоръчам нищо, за да не кажеш после, че не те устройва". Та, затова питам. То ясно, че каквото реши и на прави, това ще е, ама... Ако не ми изнася да хващам флекса и електрожена, нали. Благодаря за съвета!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: NikMar в Март 02, 2014, 12:01:07
Ако искаш прочети това http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=94028&highlight=%EB%F3%E4+%F3%EC%EE%F0%E0 и ако те заинтригува му се обади
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Илиян в Април 23, 2014, 00:05:35
Аз лично , на твое място ще потърся първо мотор - 2ка от Аржента . Върви повече , не трябва да го караш само във високи обороти (като 1500 кубиковия) пасва идеално , без да режеш и да отслабваш купето .

пс: трудно се намира Аржента в днешно време , така че не взимай под голямо внимание съвета ми ...  :(
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: GT в Май 04, 2014, 01:32:24
Привет и добре дошъл.  :) 

Аз, няма да бъда многословен. Слушайте какво, тук сме за да си помагаме. А, помощта няма как да бъде помощ, когато няма общо с истината. Истината е нещо, което е много неудобно. Такава е тя. Но, за да се получи нещо, без истината няма как.  Аз съм съгласен със Момчил.  В няколко точки е показал реално как стоят нещата за конкретния автомобил. Стилът си е характерен инженерен - точен и прям, де. Не се засягайте от тези неща, защото автомобилът е нещо преходно. Днес го има-утре го няма. Между първото и второто, човек с течение на времето стига до истината. Въпросът е, когато върви по този път да си вади изводи и поуки. Грешки прави всеки. Докато си жив човек, не си безгрешен.  Аз те разбирам, де. Преди години бях точно пред същата дилема. Само че автомобилът беше Лада 1600.  Имах го, карах го, семеен беше.  И беше най-хубавият. 

Обаче.  Истаната е такава, че беше най-хубавият в моите спомени и преживявания. Покрай него, тогава за пръв път се докоснах до на практика чисто нови Лада 1500 и Лада 1600. Ама, по-нови и от нови. И истината беше такава, че тази новата - имаше друга форма, друга линия, всяка лайстна се връзва с другите, вътре мирише на ново, няма гнилочи, няма виещи скорости, няма шумящ износен идференциал, двигателите работят като.....тръгваш да палиш и НЕ чуваш стартера дори. Като ги подкарах - като пусках по инерция в началото се стъписвах и постоянно гледах оборотомера и лампите, СУПЕР ТИХИ бяха. Управлението - леко, много леко. Без хлабини, без луфтове и прогнили кошове. Ми, аз я кара 100-110 км/ч. и вътре е рай. Изключително комфортна работа. За соц. автомобил. Трябва да ти кажа, че това беше истината. Викам си, брей, колко лесно се кара тая Лада, колко е тихо вътре, всичко е уплътнено и няма да фири вятър. И не на последно място - върви. Като е добре центрована,  доста върви и малко гори.  И друго. Тя, самата форма на тези с 4-те фара е много красива. Боята лъскава, лайстни по врати, вежди на калници, прагове, никелирани  брони, шарен и разнообразен интериор. Изобщо, по друг начин се кара, по друг начин стъпва на пътя, по друг начин изглежда като цяло.  Е, след това имаше време, когато купувах-продавах няколко такива почти нови Лади, дето съм ги ровил из гаражите. Но, те бяха автомобили, не видяли сняг, нито дъжд, на оригинални бои. Някои бяха със нови гуми Вида, други със заводските.  Е, трябва да ти кажа, че това са си страхотни коли в това състояние. Имаше и Лади на по 300 километра, реални, зазидани в гаражи, консервирани като сардини вътре. Бе, така съм се нарадвал, че отдавна имам еталони за сравнение.  :)) Карал съм и гробници, и много запазени. Една такава Лада, ако си на късмет - намира се не скъпо. Сега вече ги няма тези Лади, които аз толкова много харесвам. Не и в състоянето, в което е достойно да бъде. А, когато човек решава да стане собственик на соц. мпс, трябва да търси възможно най-запазения екземпляр. Тавана на Ладите преди 3-4 години  беше 2000-3000 лева за уникални Лада 1600. Ама, истинска 1,6  , не 1500S. Бяли, зелени, червени, охри, оранжево-червени, намираха се такива. И когато си купиш автомобил в такова състояние, от теб се изисква да си защитиш каросерията с хубави мазила, да се ревизира цялата механика и да се приведе в движение. Това е приятната работа. Вярно, изисква време и пари, но - ти правиш ревизия на чисто нови части. Повечето от тях са се спаружили от старост И бездействие, а  не от тотална амортизация. Интериорът вътре е нов, оригинален, автентичен - да ти е приятно да го разглобиш и сглобиш.  Въпросът е, че я има базата - читаво купе и валидна регистрация със първи собственик. Може да няма ГО, ГТП и прочие, но първите две неща са най- важни. Акумулатор също може да няма. Аз, да не мислиш, че всичките Лади са имали акумулатори. Те си имаха, но не можеха да работят. Както и да е. Тогава да започнеш да разглобяваш с цел да градиш - става. И резултатът след това е......разбираш, какво толкова има в този автомобил, та да е толкова харесван в целия Соц. лагер. 


 И понеже така реших, прецених, че точно моята Лада няма да стане като тези, новите. Никога. Колкото и да я направя - винаги ще личи, че не са й оригинални праговете, калниците, интериор ще се намери запазен, ама пак няма да си бъде от тази кола точно. И така-нататък.

Дисковете са нещо полезно.  Полският Фиат, като го подкараш из планински терени и не само, разбираш, че в завой спира по-добре от Лада. Особено в поредица от завои, където се наложи да намалиш коростта, спира по-добре от Лада в завой. Няма да си кривя душата. Такъв съм карал три и правил един. Помня, че трудно му намерих жила за ръчната спирачка, както и задни накладки. Ладови фарове НЕ стават и не пасват точно. Разминават се крачетата на рефлекторите. Не че не може да насилиш Ладови фароме на 125Р и обратно, обаче трябва да се изкривят крачетата и тогава да се монтират. Което не е културно. Единия такъв Фиат седи теоретично нов в един гараж от 20 години. На практика, двигателя му не работи, както и всичко около него. Купето му е ново, понеже е добре съхранен в много хубав гараж. И той така купен, каран малко и в гаража. Преди хептен да се забрави в гаража му сменихме масло, маслен филтър, свещи, семеринги на клапани, регулировки най-старателно. И така остана в гаража. Палеше се 2-3 пъти годишно. От поне 10 години изобщо не е работил. Не знам дали ще тръгне, ако го врътна сега. Резервоара е пълен до горе със 10 годишен бензин, карбуратора трябва да се погледне, маслото е 10 годишно и не е редно изобщо да се пусне в него, камо ли да работи.  Като видяХ на къде отива работата, поне да не се скапе мотора - налях във всеки цилиндър моторно масло, ама по много, да има. И така, 4-5 години се превърташе двигателя 1-2 пъти годишно. Последните 5 години, пък там изобщо не е влизано. И така остана той, нов. Да видим до кога ще седи. Точно в тези години исках да го купя, когато що-годе се движеше, пък и много запазен. Дядото не го даде, оставил го за внучката за сватбата. Тя е доктор, сгодена, живее в Германия......и така-нататък.   :))


Волана му е тежък, да.  За това има решение. Хидравличната кормилна кутия от 131/132 Аржента пасва на мястото на оригиналната 125 Р. С известни условия, обаче.  Цялата предница е ~ 131/132, така че не му е слаба предницата изобщо.

Двигателя. Оригиналния си е италиянски. М, когато се експлоатира, като Лада - износва се силно първата втулка на разпределителния вал. От там започва да губи масло. И като започне да му примигва лампата за маслото, просто тоя мотор има сигурна повреда вътре.  Та, тук идва интересното. Италиянци ползват този двигател във 124, а след това 124-ката получава първите двувалови двигатели - 1400ТС и 1600ТС. Това се осъществява през 1968-ма/1969-та година.  :))Тези тяхни първи двувалови двигатели са изработени със Руски материали. Идващи от Русия, която по това време строи автомобиният завод в град Толиати.  O0 Руски стомани, руски чугуни и сплави. Само технологията е италиянска. И когато италиянци внедряват новите и наистина модерни за времето си ТС двигатели- архаичния, долновалов 1300 и 1500, заминава във Фиат 125 Р, който респективно бива 2 вариянта - 1300 куб.см и 1500 куб.см. .  Италиянци имат един чуден модел 125. Италиянски 125. Страхотна кола !  Двувалов двигател, много здрав, много здрави скоростни кутии и диференциали, луксозен и шукарен интериор, типично по италиянски. По екстериора -  4 фара, квадратни, никелирана решетка, лайстни по врати, калници, вежди на калници, прагове и прочие.  Ей - такъв Фиат да намериш, заслужава си. И много върви. Много. Хм, тези ТС можеш да ги шпориш до Рим и обратно, на пълна газ, години на пълна газ и здраво каране. И по този начин, успяват да минат 400-500 000 километра.  Ремонтът - зависи. За да е износен за ремонт, трябва да е на грандиозен пробег. И пак не е страшно, правят се. Двигатели такива има. Части за тях - има. Всичко има за тях. А, ТС е мотор, който веднъж ремонтиран качествено, няма спиране, няма чупене. Единствения начин да го скапеш е да го оставиш с малко масло или да го прегрееш умишлено.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Май 30, 2014, 21:40:55
Здравейте колеги,
Както казват някои, реших да поизтупам темата от прахта. Благодаря на всички за споделената информация, оказа се полезна. За съжаление, все още не съм изпълнил най-важната стъпка - започване на работата по купето. Перипетите с тенекиджиите продължават, а аз вече се чудя къде да си съхранявам частите, които съм си купил - имам поне един Фиат на части :-) За съжаление (според повечето от Вас) това, което нямам е двувалов двигател от Фиат. Имам си един стандартен триопорен агрегат, който живот и здраве ще го видим (надявам се всички заедно), колко ще изкара. Разбира се, не спирам да се оглеждам за двувалов двигател, но няма. Не мога да си намеря и задни ресори, по-точно два. До тук имам един нов, а ми трябва и втория. Иначе, общо взето, всичко, което се върти в колата, съм го купил ново (намерено по гаражи, тавани, мазета и др.). Както и ми предсказахте, покупката на всяка част ми донесе и определено знание. Относно обработката на ламарините, линкът на NikMar се оказа безценен - колегата от другия форум защити дисертация как и какво да направя. Лошото, което остава е, че не съм започнал. Надявам се скоро да мода да се похваля със снимки от работата (градивната) по купето.
Това е от мен за сега, поздрави на всички!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: NikMar в Май 31, 2014, 13:00:35
Относно обработката на ламарините, линкът на NikMar се оказа безценен - колегата от другия форум защити дисертация как и какво да направя.
Радвам се, че съм помогнал с нещо, нали за това сме тук. Пожелавам ти успех и бързо напредване.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Август 27, 2014, 20:48:36
Здравейте колеги,
Явно неусетно са се изнизали три месеца от последното "побутване" на темата. За този период си набавих още части, идеи и предложения. Това, което към момента ми трябва са кормилна кутия, както и уплътнения ... всички гумени уплътнения по врати, прозорци, капаци и където там се намират. Ще съм благодарен за идеи от къде да си набавя най-вече уплътненията.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: m_g в Август 28, 2014, 16:00:23
За врати, прозорци и капаци си купи уплътнения от Лада- не знам обаче дали ладовото за багажник ще стане на Полския Фиат. От Лада ще станат и лайстните под стъклата (отвън и отвътре) + пластмасовите ленти, които се трият в стъклото. Лентите ако са за 2105/07 - те са по-дълги, си ги режеш с нож колкото ти трябва.
Място за купуване - магазините за Лада по Симеон, Козлодуй 2 или Слатина.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Август 28, 2014, 20:56:22
Благодаря, колега!
Още утре, живот и здраве, отивам на пазар.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Август 31, 2014, 17:28:54
Здравейте,
Сагата започна (снимки утре вечер, живот и здраве). Вчера, след един слънчев, работен ден по купето не остана почти нищо. В резултат установих, че ще ми трябват нови седалки. Както някои от Вас бяха забелязали, плъховете са взели своето. Така че търся си нови седалки. Ако може, дайте съвет и какви други мога да използвам.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Септември 01, 2014, 21:56:24
Здравейте, колеги!
Както обещах - малко снимки:
Лежерно очакваш съдбата си в тревата...
(http://pichost.name/images/2014/09/01/300820141272.jpg)

Съдържание на коша, преди интервенцията...
http://pichost.name/images/2014/09/01/300820141273.th.jpg

Двигателят си заминава...
(http://pichost.name/images/2014/09/01/300820141274.jpg)

Вече няма почти никой в коша... хубавото е, че и ръждата я няма... много :-)
(http://pichost.name/images/2014/09/01/300820141276.jpg)

Поглед отпред...
(http://pichost.name/images/2014/09/01/300820141277.jpg)

Поглед отвътре...
(http://pichost.name/images/2014/09/01/300820141278.jpg)

И разбира се, поглед отзад...
http://pichost.name/images/2014/09/01/300820141280.th.jpg

Това е за сега. Както написах, търся си седалки, че моите са изядени (и не само) от плъховете.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: dashev_ec в Септември 01, 2014, 23:51:52
Миналата седмица в един пункт в Плевен имаше такъв Фиат,буквално като чисто нов! Никаква ръжда!За съжаление когато попаднах на него вече бяха успяли да го смачкат....Хората от пункта казаха,че при тях е дошъл цял,само мангалите са били изкормили ел инсталацията.Колата е била и с редовни документи...Преди 2 дни като се отбих вече го бяха откарали.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Септември 11, 2014, 19:44:07
Здравейте колеги!
Сдобих се с уплътнения и седалки, благодарение на Вас. Сега си търся корите за А колонката, че моите са счупени долу, както и дръжки за прозорци и врати - колкото повече, толкова повече.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Септември 19, 2014, 19:44:13
В списъка с търсените части включвам и пода на колата (дъна). Ако някой знае от къде да си взема - да се чувства свободен да пише.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: NikMar в Септември 23, 2014, 15:33:27
Дали няма да станат от ВАЗ?
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: michev в Септември 23, 2014, 18:06:23
Май фиата беше с по-голямо междуосие, та може и да не станат, ама не съм сигурен. В крайна сметка всеки кадърен тенекеджия ще ги направи, я какви чудесии правят някои колеги тук.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Септември 23, 2014, 22:08:29
Здравейте, колеги!
Благодаря Ви за издеите!
И аз помислих за ВАЗ-ови, но никой не е писал по темата (поне аз не намерих) за взаимозаменяемостта точно на тези части. Иначе, тенекеджията сигурно ще ги направи, но ми се щеше да ги взема готови - хем "заводско" изпълнение, хем да му спестя малко работа. Както и да е. Ако някой попадне на материал по темата, ще съм благодарен да сподели.
А да - все още си търся и нова кормилна кутия - намерих си нов кормилен вал с нови карета, но кутия нова си нямам. А моята, има няма, 20-30 градуса луфт докарва на волана  :)
И като съм подкарал с допълненията - трябват ми и тръбички за спирачната система, иска ми се да ги подменя всички, за моя, лична сигурност. Както и преди съм казвал - ако някой знае какви и от къде да купя или евентуално кой ги прави - да пише.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: NikMar в Септември 24, 2014, 11:46:37
За тръбичките 99% съм сигурен че стават от ВАЗ, говоря за щуцерите като размер, а иначе за дължина и кривки може да се напаснат.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: michev в Септември 24, 2014, 12:10:23
В София има фирма произвеждаща тръбички, при това май ги правят медни, имаше информация във форума.Иначе отпред може и да паснат от лада, но отзад заради ресорното окачване и дисковите спирачки едва ли.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Септември 24, 2014, 21:28:19
Извинявам се за въпроса за тръбичките. Явно съм изпуснал темата, а тя е доста подробна. Благодаря за напомнянето. Разгледах я и мисля, че ще свърши работа. Преди време карах Citroen BX и се сетих точно за това, че за него ми правиха тръбичка по модел от моята и се замислих не се ли предлага същото и за спирачните тръбички.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Октомври 12, 2014, 13:56:51
Така ... вече тупаме темата не от прахта, а от ръждата. Дилемата е следната - ремонт на ламарините на вратите (най-вече горе, при стъклата) или купуване на нови врати. Ако е купуване - стават ли врати от лада 1500/1600 на този мой Фиат. Четох противоречиви мнения по въпроса, на други места, но тук не успях да намеря подобна дискусия и затова, моля за мнение.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Viva_lancia в Октомври 14, 2014, 19:27:23
В Русе в магазина на поляка, мисля че има бая ламарини за Fiat 125. Поне като съм ходил съм виждал калници, подкалници, дъна, може да има и други ама не съм проявявал интерес.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: peter 1978 в Октомври 20, 2014, 16:32:55
Здравей колега,

Съжалявам че прочитам темата ти малко късно, но още си в началото на хорото и може да промениш малко стратегията си относно колата. Мисля, че това което ще ти напиша може да те заинтересува.
Нямам представа за колко пари си купил този фиат и колко си налял в него до момента, но ако си фен на модела знам къде има два италиански фиата 125, на които двуваловите мотори работят. Те са комплектни и вярвам, че би могъл да купиш или единия от тях или двата ако се понапънеш.
Така първо ще получиш повече динамика, която искаш от класически двувалов фиатов мотор и второ ако решиш можеш да направиш някой от италианските фиати. Така парите, които ще вложиш много повече ще си заслужават, а гарантирам ти от личен опит човек рано или късно си задава въпроса за смисъла на вложените средства - ти сам казваш че парите не ги береш от дърветата.
Колегата Момчил е много прав като ти е обяснил нещата в началото на темата. Ти наистина можеш да купиш читав полски фиат в движение за 1000 лева, защо трябва да минаваш през всичко това с което си се захванал, още повече че и колата няма някаква сантиментална стойност за тебе? Ако ти се възстановява кола то и полски фиат за 1000 лева ще има достатъчно работа по него.
Решението си е изцяло твое, но поне си помисли дали някой от италианските 125 няма да представлява интерес за тебе поне за донор.
Пиши ми ЛС ако те интересува да те свържа със собственика на Фиатите.
Поздрави
Петър
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Март 16, 2015, 22:15:45
Здравейте колеги!
Развитието - купуване на нови врати, без шофьорската ... не намерих. И използване (изкърпване) на старите дъна - нови, от нормална ламарина, не намерих. От загнилите кутии се сваля шаблон, изрязват се, огъват се и се монтират на мястото на старите ... мъка... Предстои да поръчам спирачните тръбички да ми ги изработят - насочил съм се към Овчо(е) поле. Ако някой знае по-... майстори на тръбички, моля, нека пише.
Ето и една снимка - малка кутийка от тунела към А колонката:
(http://pichost.name/images/2015/03/16/DSC0004.jpg)
Малко, но важното е, че започна :-)
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: gogo в Март 18, 2015, 17:59:01
Привет!Защо не пробваш медните спирачни тръбички от Лада дали ще станат?Междудругото,какво им е на оригиналните тръбички?Радвам се,че фиатаджиите се увеличаваме!Успех с възстановяването на 125р!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: michev в Март 18, 2015, 18:21:19
На лада тръбичките никога не са били медни, така че много добре се е насочил колегата.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Март 18, 2015, 18:26:51
Може и да звучи смешно, но искам максимално частите и агрегатите по колата да са нови. Старите тръбички са ОК с изключение на 2, които се бяха "заварили" към сервото и в резултат останаха без накрайници. Иначе отвън изглеждат нормално като за 33 годишни, а отвътре изтече нещо ... Няма да ги хвърлям, но предпочитам да си направя нови. На Овче поле съм си правил за един BX, който карах навремето, но това беше отдавна. Иначе за ладовите, питах, признавам че не съм пробвал, но ми казаха, че не стават. Другата седмица, живот и здраве ще ходя да ги поръчам, пък каквото излезе, един комплект в повече няма да тежи на гаража.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Frysco в Март 21, 2015, 18:24:18
Овче поле, това май е Скантех.Аз съм си поръчвал от тях тръбички, но за опел.За лада преди време нямаха накрайници, те са малко друга стъпка на резбата... но не знам на фиата същите ли са накрайниците.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: GT в Март 22, 2015, 14:25:15
Медна спирачна тръба, не е лошо нещо. Стоманената, корозира, ръждясва и се разяжда отвътре. Когато стане на 25 години, вече е опасна. Да не говорим, когато е на 30-40 години. На бялото ми Пежо, което беше с оригиналните, стоманени спирачни тръби, тръбите външно си бяха ок. Обаче, бяха се запушили. Нито помпата му беше повредена, а маркучите смених с чисто нови, веднага след като купих колата. Беше още с оригиналните, а те се бяха раздули и капеха. Течовете тръгнаха веднага, след като подкарах колата. То и това й беше карането с тези спирачки, до нас. И задържаха, и постоянно се стичаше спирачна течност по ламарините. Категорично отказах да я карам така. Подмених ги, като важна и неотложна дейност по колата. Свалих спирачните апарати с цилиндрите. От маркучите, вътре се бяха напълнили с разложена гума. И вече с минали през разглобяване, почистване и мазане със синтетична грес за спирачни цилиндри, имах напълно изрядни спирачки. Доволен от тази работа и от състоянието на частите, подкарах колата. Спирачките започнаха да задържат, предните. Осезаемо. Стори ми се, че някак си и не спира точно както трябва да спира, голяма кола с 4 дискови спирачки. Чувствително й загряваха предните колела. Чудих се, чудих се, накрая свалих стоманените спирачни тръби на предно ляво и предно дясно колело. Бяха задръстени. Надувах ги с какво ли не, дори ръжда и боклуци не искаха да изязат. А, обикновено излизат ръжди със метални части от стените на тръбата отвътре. Тогава, взех решение. Да ги сменя с нови, тези тръби. Купих си медна тръба, такава за спирачни и хидравлични системи. В самия магазин, (кв. Кършияка), чичото имаше различни накрайници за различни модели раздувки на тръбите. Разду ми медните тръби, а след това ги монтирах. Тогава, Пежото взе да спира, като западна кола.  :)  Тогава разбрах, че въобще не съм имал спирачки. Разликата беше колосална. Знам, че медната тръба, не е оригинална част, обаче по-важно за мен е това, автомобила да има перфектна спирачна система. И смятам, че не бива да се прави компромис с тези неща.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: exton в Март 22, 2015, 18:30:11
Можеш и сам да си ги направиш с конусна дъска.
Така си ги направих аз, защото оригиналните тръбички не бяха налични и не знаех с каква дължина търся, а не искам да ми висят разни тръбички.
В крайна сметка може и малко по- скъпо да ми излезе отколкото, ако си бях купил готови, но затова пък инструмента ми остана.
(http://pichost.name/images/2015/03/22/конусна_дъска.jpg)
Не всички конусни дъски обаче имат накрайниците за изработка на " пъпки" за спирачни тръбички.Така че ако си вземаш внимавай.
Допълнително си купих само накрайника от "Beta".
(http://pichost.name/images/2015/03/22/конусна_дъска_2.jpg)Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: niki4 в Март 22, 2015, 19:35:07
И от мен едно мнение за спирачните тръбички. Мисля, че е по-логично в друга насока да се влагат пари в инструменти, а не в тази. Колегата Живков правилно е посъветвал. Сваляш оригиналната тръбичка. Ако не можеш да я развиеш, режеш я близо до накрайника. Запазваш и формата - по-късно по нея ще огънеш новата. Измерваш дължината и. Осигуряваш си мостра от тръбичката, за да може чичкото в магазина да знае какво да ти даде и да не мъкнеш цялата, още повече ако са няколко...Развиваш накрайника, за да я ясна резбата и си намираш магазин, където правят тръбички. Във Варна знам две места, сигурен съм, че и при теб има такива. А цената - медна тръбичка от 80 см - 7 лв. Сигурен съм, че спестеното време има къде да го ползваш по колата....
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Toni only Benz в Март 22, 2015, 20:10:37
И смятам, че не бива да се прави компромис с тези неща.

Абсолютно прав си .

Аз на всеки 3 години източвам ,промивам и сменям спирачна течност.

Независимо от автомобила ми ,по-нов модел или класика.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Декември 21, 2015, 20:55:37
Здравейте, колеги!
Малко да пораздвижа темата :-) Тя колата скоро няма да мръдне, но...
Нещо положително да има преди празниците - купих си чисто нов, преден мост:
(http://pichost.name/images/2015/12/21/most81fc9.jpg)
Цената беше убийствена ... 15 (петнадесет) български лева.
Колкото до цялостното развитие - още е при тенекеджията... Сменени прагове, изкърпени дъна, сменен преден кош, сменени врати, сменени капаци, сменени калници, изкърпени колонки, сменено... всичко, което можеше да се купи като качествена ламарина...(то от старата кола само номерът на шасито остана)... Има обаче едни 5мм, разлика в два от диагоналите (обръщана е през покрив) и сега е в процес на "изправвяне". Снимки нямам, щото като свърших с ролетката не бях в настроение ... 5мм... а като я гледам от колко време стои и не му давам изобщо зор, само и само да я направи добре ... и ... 5мм.
И понеже си виждам предишния пост - тръбички дори още не съм си направил... Ужас...
Но нека сме положителни - имам нов, преден мост и предстоят празници!
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Октомври 26, 2017, 22:28:31
Здравейте, колеги!
Да поизтупам малко темата от забвението. Смених тенекеджията :-) Работата потръгна. Дано не го урочасам новия. Основната геометрия я е докарал, колата ще има една следа :-) Диагоналите са еднакви ... на ролетка, стъклата (предно и задно) влизат и не изпадат сами ... Сега се пасват калници, капаци, врати, маски и т.н., нали всичко е ново. Е да, търся си и читав, нов, преден, ляв калник, че имам ръждясал оригинал и нов, но български, който и на размер, че и на тегло не отговаря (почти двойно е по-тежък). А да ... рамката в която лежи уплътнението на багажника и нея я няма ... ще се сгъва наново :-) Но важното е, че поне се работи по колата. Не мога да повярвам колко време мина...
Нямам снимки за момента, майсторът малко срамежлив. Като се поотпусне ще направя.
Освен ламарини блокът мина на шлайф на цилиндри (стана 77,2, което е първи ремонт) и се сдоби с нови лагери на разпределителен вал. Живот и здраве ще си има нови разпределителен и колянов вал. Намериха се и четири нови биели и заедно с бутала, сегменти, бутални болтове и втулки е на път към нов живот. И тук съм длъжник за снимки.
В реда на мисли за блока, чака го боя. Някой да знае оригиналния цвят на тези блокове? Моят изглежда е бил светлосив. Така го виждам и по стари снимки, но не откривам (признавам, че не съм чел прекалено старателно) писмено описание на цвета на блока. Ще се радвам ако някой сподели опит.
Прекъсвам голословието до тук, надявам се скоро да кача и снимки, а и да има още развитие.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: VANZ в Октомври 27, 2017, 11:14:16
В този сайт   fiat125p.pl.,има кодовете на боите и доста полезни неща.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: ilian в Октомври 27, 2017, 12:07:58
Благодарско колега за сайта. Преди повече от две години случайно го бях напипал и после колко пъти съм се опитвал да го намеря за боите през годините.......
Много интересни неща си припомних. И да, цвета на блока е тъмнозелен, не се е променял през годините.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Октомври 27, 2017, 18:45:00
Сърдечни благодарности и на двамата колеги! Сега ще трябва да се тонира боя :-)
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: __smirnoff__ в Октомври 30, 2017, 10:14:12
Браво за развитието! Успех занапред, и чакаме с нетърпение снимки! :)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Януари 05, 2018, 22:17:48
Здравейте,
Много срамежлив този майстор, но и много добър (по моето скромно мнение). Снимките са от междинен етап, в който предстоеше финализирането на пода. Трябваше да премеря как влизат двигателят и скоростната кутия (дали ще се побере новата кутия в тунела, ще трябват ли доработки). Оказа се, че нищо страшно няма да се случва отдолу, за щастие :-)

Това е подновеният кош, даже и цвят има в него:
(http://pichost.name/images/2018/01/05/1f1925.md.jpg) (http://pichost.name/image/201GT)

А това е недовършена, но доста понапреднала страна:

(http://pichost.name/images/2018/01/05/2e769c.md.jpg) (http://pichost.name/image/20XZA)

И за да не е съвсем безкористен поста... Имам нужда от лайсните на покрива, които са при каналите за отвеждане на водата. Нямам претенции дали ще са черни или хромирани. Знам че стават от доста лади, но ... от къде мога да ги купя??? Обиколих няколко магазина, които предлагат части за ВАЗ в София, но всички ме гледаха със съжаление. Идеи?

Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: gogo в Януари 06, 2018, 00:15:09
Браво за напредъка!Какъв мотор и скорости ще монтираш?

Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Януари 08, 2018, 02:30:28
Привет,
За момента, двигателят си остава моя. Мина първи ремонт бутала, нови валове и нови лагери, нови биели ... всичко ново. За скоростите - пет степенна от Лада, първи ред. Такава я избрах, тъй като не иска преработка - фиатовата камбана и пасва перфектно. Иначе имам кутия от Аржента, но не иде наникъде :-) Ако я искам нея ще трябва да се режат двете камбани и да се заваряват. Затова - първо с ладовата.
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Котков в Януари 11, 2018, 00:00:13
Колега, поставянето на кутия от ВАЗ няма да мине без българизми! Твоят Фиат е произведен през 1982г.   и е със скоростна кутия от стария тип - с щанги и лост отделно от нея, захванат за купето. На Ладите и Полски Фиат произведен след март 1984 година  скоростният лост е част от скоростната кутия (както при Полонеза и Ладата). При монтиране на пет степенна кутия от Лада скоростният лост ще дойде по-напред (или по-точно под барчето при пепелника) а твоята дупка за лост е доста по-назад, което ще наложи да изрежеш нова в купето и да си търсиш друго барче.  За да не съм голословен ще приложа снимки на това как стоят лостовете на Фиатите преди 1984 и след 1984 и къде ще дойде твоят, ако се спреш окончателно на варианта с кутия от Лада.


1971-1984
(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/3c/b9/00/3cb90077d694780767a9bd66efd80f65.jpg)


1984-1991

(http://www.gieldaklasykow.pl/wp-content/uploads/2014/03/fso-1500-03.jpg)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Котков в Януари 11, 2018, 23:37:48
Причината да пусна още 2 снимки в отделен пост  се крие в това, че (за съжаление) няма бутон за редакция на предишни публикации.

Ето как изглеждат скоростните кутии на Полски Фиат 125 преди 1984 (без лост) и тази от Лада

Полски Фиат

(http://prikachi.com/images/449/9243449K.jpg)

ВАЗ

(https://images.ua.prom.st/320467478_w640_h640_f_dsc06151_20121407192342.jpg)

Има и разлика в тампоните на двете кутии. Както и такава в гредичките, макар и минимална

Вляво такъв от 125р, дясно- от Лада

(http://prikachi.com/images/451/9243451g.jpg)

Забравих да спомена... с кардана също ще има игра.
Колега, не приемай казаното от мен като заяждане, още по-малко като критика. Аз също имам Полски Фиат (най-хубавата кола на света  :D) Това са неща, с които ще се сблъскаш по време на монтажа на въпросната кутия
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: ilian в Януари 12, 2018, 15:04:37
Здравейте фиатаджии. И аз като такъв искам да попитам не е ли възможно само да се сменят кутиите откъм частта с щангата  и малко допълнителен труд, да речем. И аз взех петстепенна скоростна кутия от полонез и искам да я сложа на фиата ми.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Котков в Януари 12, 2018, 20:38:59
Много малко вероятно.

(https://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/f2/f8/bb/sprzedam-skrzynie-biegow-polonez-jarocin-467859128.jpg)

Ето и как изглежда подът на Полския Фиат произвеждан от 1984

(https://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/9a/92/f7/podloga-do-fso-polonez-fiat-125p-sprzedam-477003779.jpg)

И на по-стария модел

(https://images82.fotosik.pl/609/8de1f83117ee9f34med.jpg)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: fysb в Януари 12, 2018, 23:02:50
Привет,
Благодаря за изчерпателната информация и приложените и указания, и снимки. Ще са ми полезни, тъй като това така или иначе предстои да се случи. Знаех, че ще трябва да преправям всичко, просто при ладовата кутия не се налага промяна на камбаната. Иначе да - ще трябва да режа "тунела", да променям закрепването и евентуално нов кардан (запасил съм се с 2 + кардана ако се налагат преработки). Ако нищо не помогне ще пробвам с италианска кутия - там ще трябва прецизно рязане и заваряване на две камбани и после със сигурност скъсяване на кардан. Още веднъж благодаря за информацията - винаги е добре да знаеш какво те очаква. Както се казваше - подготви се за най-лошото, надявай се на най-доброто.
Иначе колата е подготвена за боя изцяло вече, сега се чака майсторът да каже "Хайде".
Поздрави!
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: 105L в Януари 27, 2018, 23:46:21
Здравейте, поздрави за свършената работа и успех за предстоящата!
Намира ми се една книжка за продаване "аз ремонтирам полски фият 125p" ако имаш интерес пиши ми на лично. Търся и 15лв.

(http://pichost.name/images/2018/01/27/2018-01-2419.05.5479f33.md.jpg) (http://pichost.name/image/8LOM3)
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: Мартин_ Фиат 125р 1981 в Декември 03, 2018, 15:38:31
Здравейте,  притежавам фиат 125п 1981 година. 
Искам да попитам дали някой е имал проблем с мигачите, те изчезват, също така таблото не свети.
Колата е в движение,  но без мигачи не искам да го карам много.

Ще съм благодарен, ако някой сподели опит или има идея, от къде може да идва проблема.

Хубав ден. Поздрави. Мартин.
Титла: Re: Възстановяване на FIAT 125p 1982 г.
Публикувано от: m_g в Декември 03, 2018, 16:38:43
Прегледай си таблото с предпазителите за изгорели или за лош контакт. Ако всичко с предпазителите е ОК, виж какво се случва с релето за мигачите. Проследи по схемата, не е кой знае каква философия. Провери навсякъде за откачени проводници. Ако всичко на куп ти чезне, едва ли е включвателя на кормилната колона, но все пак..