Автор Тема: Новият живот на Балканчето от тавана  (Прочетена 2312 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 25, 2020, 21:06:37
Прочетена 2312 пъти

Неактивен Presy0

 • Публикации: 34
В ъгъла на тавана ни с години стоеше едно колело, отдавна ми е привличало вниманието с червения си цвят.
За първи път изкарах това Балканче, когато бях 2-ри или 3-ти клас. Тогава разбрах, че е било на майка ми, модел "Осъм", купено през 1983 г. Карах го из града, дори два пъти го сгънах в багажника на дядо ми и ходихме до морето с него. Баща ми прави различни ремонти по него, спомням си че разглобихме голяма част от колелото, за да го смажем. В 4-ти клас обаче ми купиха ново колело, стандатно с 21 скорости, от типа на всички "крос"-ове и т.н. и Балканчето отново потъна в пепел.
Вече в 8-ми клас, през извънредното положение, ми дойде идеята да извадя балканчето отново.

Съставих си списък какво трябва да се прави и купува, като цяло бяха козметични ремонти - пребоядисване на калниците и предпазителя на веригата, ново динамо и фар, стикери (единия го бях разлепил в 3-ти клас, намерих същите за моя радост). Отначало мислех да го карам от време на време, обаче като седнах веднъж, повече не исках друго колело! Оставих старото колело на сестра ми и вече от началото на лятото всеки ден карам Балканчето по поне 3 км.
Много ми е удобно, харесва ми, че е леко и много лесно се качвам по бордюри, късо е и лесно завивам. За първи път като излязох с "приятели" да карам колело и бях с балканчето ми задаваха всякакви въпроси, бяха доста очудени, например кога ще си купя ново колело, като имаше и доста подигравателни подмятания. Въпреки това искаха да го карат, дадох им, само да не правят трикове, но уви, още със сядането имах изкривен заден калник, а после криви капли. Следва второ боядисване на белите елементи и вече тези мои "приятели" действително го харесаха и ме питат сериозно от време на време откъде да си купя такова. Нямам планове да го сменям, голямо удоволствие ми е да го карам!
Снимки от някои "приключения": :D

Ползвам го и като статив за рисуване понякога! :D (съжалявам за кривата снимка)

Реших да пусна тема, защото видях че има подобна, въпреки че е от преди доста години, но все пак е ретро превозно средство.  :D

Август 25, 2020, 21:22:13
Отговор #1

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3063
Браво!
Днес Балканче утре Harley или Indian  :)
retrobs.com

Август 26, 2020, 17:40:51
Отговор #2

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1244
 • XJ6
браво, така се почва :)   остави комерса на другите, те и без това никога няма да разберат нито какво искат сами, нито какво харесват, дори...
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Август 26, 2020, 21:16:18
Отговор #3

Неактивен oldrat

 • Публикации: 1031
 • beep beep
  • Renault 4F6
Голямо БРАВО!!! Огън си!  8)) Балканчето е супер и за трикове ,но трябва да сваляш калниците.

Август 26, 2020, 23:13:17
Отговор #4

Неактивен Presy0

 • Публикации: 34
Благодаря! :)
За триковете, действително като е толкова леко се усеща малко като BMX, само че е по-високо. Все пак, карам го нормално, че ще се доразвали :D
След днешното каране се убедих, че трябва да си нося универсалните му ключове в чантичката - още в началото на карането му падна едната гайка от педала, която държи гумата и светлоотразителя. Веднъж пък както си карам се разхлаби болта на горната част на кормилото, върнах се пеша до дома, завихме го максимално с баща ми и после на връщане, на няколко километра от дома ми направи същия проблем :D Сега е с един грозен болт, докато купим нов, старият не става вече.
Но като цяло не ме е предавало, освен тези пъти. Върнах му помпата вече на мястото, обаче е изгубен маркуча ѝ, стои си само за украса. Звънецът бях сложил, обаче се разби и сега е поредното нещо, което дрънка като минавам през дупки или някоя павирана улица, затова пак временно уж го махнах.
Вече като проблеми за изчистване останаха само да се изправят каплите и да намеря нещо на мястото на стопа му - имам от пластмасовите стопове, но не ми се слага, не ми харесват, а и през цялото колело кабели трябява да вървят. Реално така е по-автентично, с кабелите и пластмасовия стоп, оригиналния му фар даже на това е правоъгълен, обаче мисля как на мен да ми харесва повече. Търсих някои по-ретро изглеждащ светлоотразител, кръгъл, за да пасва на предния фар, обаче освен един стъклен за 40 лв друго не намерих и сега си седи без нищо отзад. Останалите са все твърде големи. 

Септември 02, 2020, 20:30:31
Отговор #5

Неактивен USfan

 • Публикации: 8691
Колега, браво, възстановил си го цветово на калниците и въобще оптически, абс. точно.

Аз преди 25-40 години имах две Балканчета, като второто ми от тях беше точно същата последна лифтингова версия като твоето.
И моето нашите ми го купиха в 1983 година, бе с тия новите вече 20 цолови колела, новата тази по-голяма златно-хромирана лепенка с надписа, и стандартните за не-чопъра версия, в бяло боядисани калници.
Някъде ми се върти из къщи на моето Балканче и книжката за експлоатация, която е комбинирана с нещо като там паспорт или фактура за закупуване, издадена на мое име.

Септември 02, 2020, 21:27:58
Отговор #6

Неактивен Presy0

 • Публикации: 34
Благодаря!
Интересно ми е да чуя историите на хората, всеки има някакъв спомен с балканче. И двамата възрастни, които са ме спирали да ме поздравят, са ми казвали, че са им го откраднали. :D На баща ми също е откраднато, пак червено, обаче било предния модел, "Вит" (май това беше), с "правата рамка" и по-малките капли.
Аз с книжка и паспорт на колелото не мога да се похваля, но мога с прясно изкривен заден калник от точно тази вечер, за втори път това лято. За пореден път ще се боядива явно това лято, ама така става като го давам на "приятели"...

Септември 03, 2020, 16:17:11
Отговор #7

Неактивен USfan

 • Публикации: 8691
Ами, аз от даване на приятели за каране на колела- Балканчето и един полубегач Турист, и двете дадоха фира.  :))
Балканчето, това от 1983, дето го описах, същото като твоето с големите колела, не ми го откраднаха, ама години наред седя в един съученик уж да го кара, и така и не ми го върна после.
А Туриста след 5 години каране ми го върнаха, даже го бях забравил, ама в бая скрофен вид, и с 2 спукани и по незнайни причини  O:-) боядисани с червена боя, външни гуми.

та ка че оттогава избягвам да си давам колелата, а и колите също, дреги да ги карат.

Ноември 10, 2020, 15:50:52
Отговор #8

Неактивен retrobicycle

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 6
Здравейте. Много интересен модел! Това е първата година, в която е пуснат модела СГ 7, а именно 1983.Разликата от предишния СГ 5 е в кръглата рамка. Тук обаче виждам нещо, което все още е останало от предходния модел - сгъвката! Може би от следващата 1984-та година тя изчезва и е заменена с черното кранче, чрез което велосипедът не се сгъва, а се разглобява изцяло на две. Бихте ли ми казали сериен номер на колелото, със сигурност ще е малък сериен номер, предполагам под 40 хиляди бройки. Серийният номер се намира под средното движение , отдолу. И ако имате възможност питайте за точната дата или поне кой месец през 83-та е купено. И да - оригиналния фар е бил правоъгълен пластмасов, съветски. А аз съм на път да направя таблица, чрез която всеки ще може да провери годината на производство на своето Балканче чрез сериен номер. Имам доста данни, фактури, книжки за експлоатация и т.н. , чрез които може да се оформи доста интересна схема за идентифициране на година на производство, като отклонението ще е най-много година.

Ноември 10, 2020, 16:01:19
Отговор #9

Неактивен retrobicycle

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 6
Ако някой има книжка - инструкция за Балканче нека покаже тук, особено важни са данните, писани ръкописно с химикал. Иначе от началото на производството, т.е през 73-та година до около 90-та се ползват 4 вида книжки, които са комплект към всяко закупено колело. Тъй като през 73-та са само 10 000 Балканчета - вероятно книжките им тогава са били други, но не знам какви. Първата книжка е от 74-та година и се среща сравнително често за продажба, втората книжка, която е издадена е през 77/78 година - тя ми липсва. После има книжка от 81-ва и накрая книжка от 86-та, тя върви към колелата поне до 1990г. След това има пак едни Балканчета, ама по-калпави, те са Уикенд и Балмо, излизат някъде през 90-та или 91-ва - за тях не знам дали има отделни книжки издадени или пък се ползват тези от 86-та, но може да има и нови книжки , защото има доста промени. Ако има някой такава - нека покаже.