Автор Тема: Alfa Romeo GTV 2000 '74 Bertone - сериозното предизвикателство  (Прочетена 10864 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юни 29, 2020, 10:08:00
Отговор #80

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1253
 • XJ6
за мен лично стойката на колата от последните снимки а абсолютно перфектна! :)   
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Юни 29, 2020, 14:36:17
Отговор #81

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4975
На мен ми е доста стенс-инфлуенс  ::)

Красива е така колата, но едва ли ще е съвсем безгрижна в шофирането.
Подобна ниска стойка е много ангажираща и скапва доброто настроение на моменти.
И все пак, избор на пружини има.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GTV 3.0 24v

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Юни 30, 2020, 10:41:56
Отговор #82

Неактивен DMC

 • Публикации: 1355
 • Георги Димитров
За момента колата ще остане така ниска. Така или иначе минах реглаж и съм настроил страничния наклон на колелата спрямо тази височина на пружините.
Миналата седмица си поиграх още с карбураторите. Единият цилиндър отчиташе значително повече вакуум сравнен с другите. Това е първия цилиндър, този от който взимам вакуум за дистрибутора. Дистрибутора го взех от една Алфа 75 заедно с цялото електронно запалване и просто го бях сложил без много да го проверявам. Смукнах с уста и установих, че мембраната е спукана. Запуших маркучето и я оставих само на центробежен регулатор за момента. Имам резервно делко, но нямах време да го сменям.

Когато регистрирах Алфата през Ноември я регистрирахме като спряна от движение, защото в КАТ намериха няколко технически проблема. Проблемите бяха: недопустимо голям луфт на секторната кутия, неработещ един габарит + плафони на рег. номер, слаба ръчна спирачка на ляво колело. Тогава ми дадоха един протокол, с който можех да се движа в рамките на един месец, в който трябваше да отстраня проблемите и да се върна повторно с автомобила в КАТ за да ме пуснат в движение и да ми дадат и малкия талон. Тогава дойде зимата, после карантина, а и по Алфата имаше и друга работа, та съвсем наскоро се хванах да ги оправя тия неща. Луфтът в сектора се оказа от това, че когато сглобявах секторната кутия сложих някакви болтове на капака и колкото да се затвори и да видя дали съм я сглобил правилно. И така съм ги забравил :) А някаквите болтове, които съм сложил на дължина са добре, но са доста по-тънки от отворите (те са проходни). Резултатът  - като съм ги стегнал всичко е нормално, но като направя 10 пъти крайно ляво ,крайно дясно и се разхлопват. Смених болтовете с правилните и луфтът изчезна. Оправих и електрическите проблеми. Пооправих и разни луфтове на механизма на ръчната на лявото колело.
И реших, че е време да ида в КАТ да довърша работата с документите на автомобила. Откакто сглобих Алфата съм я карал няколко пъти на разстояние 3-4км (до сервизи, подемници разни) и то винаги имаше проблеми - я кардани, я съединители... Но събрах смелост, събрах инструменти и реших, че тръгвам с нея на ход до Габрово. Притеснен бях заради две неща - не знаех как ще се държат мотора и скоростите като позагреят, опасявах се да не ме спрат властте за проверка (едномесечния протокол за движение беше изтекъл отдавна).
Както и да е, реших че ще играя "играта на смелите" и я подкарах към Габрово.Спрях на първата бензиностанция преди Витиня за да огледам как са нещата по колата - да няма някой стопен кабел, някой теч и т.н. Излезнах от колата и при затварянето на вратата страничното ляво задно стъкло се изсипа на земята - УЖАС! Оказа се, че има изгнила зегерка на пантата, която го държи и се е откопчала от там. Удивлението ми беше голямо когато след падане от около метър на асфалт това стъкло остана здраво. Живо чудо! Изнамерих разни крепежи в куфара си и закрепих стъклото.
Закарах колата до Габрово нормално. Минах технически преглед в КАТ и колата е вече съвсем легална за движение по пътищата :)
 Моторът има тяга, окачването е добре регулирано - не тегли на никъде, автомобилът следва точно права линия. Откъм механика не ми харесва звукът от скоростите - в момента съм без маншона, който изолира кутията от купето и чувам всичко. Доста шумна ми се струва и не знам дали всички са така. Като сложа маншона почти нищо не чувам в купето, но все пак се чудя дали всичко е наред?
Другото, по което трябва да поработя са спирачките. Когато купих колата тя беше с премахнато устройство, което редуцира спирачното усилие към задните колела. Не съм сигурен дали се казва кантар това, но така или иначе знаем каква функция има. И сега без него колата спира първо на задни колелета. И усещането е странно, не спира уверено както трябва да спира. Оригиналното редуциращо устройство за Алфата е производство АТЕ и е над 200лв. Като го гледам обаче е същото като при БМВ Е12. Взел съм едно Е12-ково, също и Е30-ково и трябва да намеря време да ги пробвам.
На отиване към Габрово карах с около 100км/ч, но на връщане вече по-уверен в колата държах 120км/ч. А тя има сила и за повече. Над 100 ускорява нетърпеливо, скоростите са с добре подбрани числа и се чувства приятно динамична. Освен това Алфата стъпва хубаво на пътя и със скорости от 150км/ч. Единственото кофти е лошата настилка на маг. Хемус между Ябланица и София :) Колата опипва подробно асфалта и реагира моментално на неравности. Не бих казал, че е много твърда или некомфортна, но със сигурност бих казал, че тази отсечка от магистралата не е за нея.« Последна редакция: Юни 30, 2020, 10:48:24 от DMC »
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83

Ноември 05, 2020, 21:53:23
Отговор #83

Неактивен DMC

 • Публикации: 1355
 • Георги Димитров
Колко много неща се случиха в последните няколко месеца с тази кола...
Разбрах защо не ми се затварят вратите:Липсваха едни езичета от механизмите и на двете врати. Наложи се направо да поръчам нови механизми.

Междувременно отидох и при специалисти по изпускателни системи, за да оправя малко крепежите по моята+ формата и.След това стана беля - поради теч от една тръба в гаража един стар мотоциклетен акумулатор се запали. За щастие нямаше изгорели автомобили, но всичко беше покрито с гаден кисел прах от сухия електролит. В същото време бях разглобил Алфата да и правя задните спирачки, защото при мен липсваше кантар, поради което автомобилът не спираше уверено. Наложи се набързо в целия пушек и смрад да оправя бързо спирачките, за да я изкарам от там и да я измисля преди да се омирисала и повредила тотално.До тук добре, Pеter1978 се притече на помощ, оправихме спирачките и я закарах по най-бързия начин на автомивка.
Реших да се повозя после ,хем да се порадвам и на новите спирачки. И ... в ентусиазма си от 4та вместо 5та мушнах 3та (С около 110км/ч) и ... колата спря :)
Казах си - баси тъпите Алфи, това ако беше БМВ, нищо нямаше да му стане!
Ясно беше, че веригата прескочи. След като разглобихме видяхме , че обтегачът на веригата не е хванат с правилния болт и по правилния начин. И веригата е била хлабава, та е било въпрос на време да се случи случката.Ето как изглежда и главата:НЯмаше поражения, но пък леглата на изпускателните клапани бяха понагорели. Тук Mirka7a помогна и главата стана идеална след ремонта в Джуди.

Зацепване на валовете:Тест на компресията:След това колата запали нормално и се разходих до първата среща на класически Алфа Ромео в Перущица.
Ще си позволя да пусна 2 снимки и от там, въпреки че ги има в темата със съборите:
Към момента имам още работа по карбураторите. Преди време като се сдобих с тези карбове ги приех за ревизирани, ама се оказа, че са стояли толкова дълго, че платната на ускорителните помпи са на кокал, също и о-пръстенчетата на жигльорите. Филтрите и те бяха позадръстени... ОБщо взето, което не съм пипнал по колата то се чупи. Моторът уж беше хубав и здрав, реших да не го пипам и умря. Карбовете уж бяха ревизирани - еми не бяха:)

Скоро ще кача снимки от ревизията на карбовете+ резултатите след това.
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83

Ноември 11, 2020, 20:38:33
Отговор #84

Неактивен DMC

 • Публикации: 1355
 • Георги Димитров
Не съм сигурен дали споменах някъде из темата, че направих 2 модификации по автомобила свързани с повишаване на надежността.
Премахнах дистрибутора на запалването, който беше с чукче и наковалня и сложих такъв с датчик на хол и електронен комутатор.
Използвах всичко на готово от NORD двигател от Алфа Ромео Alfetta 2000. Запалването там е Marelli Plex и всичко е plug and play на моя двигател - целия дистрибутор+ модула за запалване.
Свързването е елементарно:Другото, което направих е да заменя оригиналния алтернатор с такъв от Алфета. Причината е, че Алфетовия е с вграден диоден блок и нямам външен реле-регулатор.
За жалост нямам снимки на двата алтернатора.
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83

Ноември 13, 2020, 16:48:02
Отговор #85

Неактивен 136

 • Публикации: 538
Поздравления за ентусиазма!Така нещата са по сладки.Автомобила е прекрасен и си заслужава.Ще дойде моментът на удоволствието и увереността когато седнеш зад волана.

Януари 11, 2021, 21:29:43
Отговор #86

Неактивен DMC

 • Публикации: 1355
 • Георги Димитров
преди 2 месеца закарах Алфата до Габрово, където ще зимува. Всъщност за момента там ще е и постоянния и гараж.
След последните 300км с колата все още не съм доволен от двигателя.
Замених датчика за наляггане на маслото с нов и вече имам коректни показания. Не ми харесва как звучат клапаните  - има няколко хлабави и ме дразни звукът им. Може би ще намеря време да ги регулирам през идния сезон. Има и едно замисляне  при ускорение, което не съм установил от какво е. След ремонта на главата не съм проверявал точно аванса, може и да е от него. А може и да е от карбураторите отново. Предстои следващия свободен уикенд да настроя смесите с помощта на куха свещ. Надявам се това да даде някакъв резултат.
Вътре имам още доста работа също. Трябва да вържа вентилацията на предното стъкло, както и да оправя централната конзола и радиото.
Освен това моторът не стои съвсем добре в коша, единия тампон е за смяна и трябва да го сменя в скоро време.

Тази година няма да мога да разполагам с колата всяка седмица, тъй като вече няма къде да стои в София. Но си мисля да я карам всеки път като се прибирам в Габрово.
Ето една снимка от късното есенно каране към Габрово:

 
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83

Февруари 27, 2021, 01:20:05
Отговор #87

Неактивен Sancho

 • Публикации: 127
 • Москвич 412, 434
Страхотен проект, който чак сега забелязах.

Относно това, което ти се е случило:

Цитат
в ентусиазма си от 4та вместо 5та мушнах 3та (С около 110км/ч) и ... колата спря :)
Казах си - баси тъпите Алфи, това ако беше БМВ, нищо нямаше да му стане!

Трета изобщо не е критична предавка за около 110км/ч, най вероятно оборотите са не много над 4500.
На малко по-модерната версия на твоят двигател съм набивал при 140, след трета, вместо четвърта - втора. Рязко.
Видях как оборотомера подмина 8000, а жестокият рев ме накара веднага да натисна съединителя. Последствия не настъпиха.
Относно болта на обтегача, и моята кола е с такъв, който няма тънкото пинче, и така си е фабрично.