Автор Тема: Изработка на каравана Ken-Skill 1947 Teardrop trailer  (Прочетена 12552 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 10, 2021, 12:28:29
Прочетена 12552 пъти

Неактивен fokke

 • Публикации: 1008
  • fokkerc.com
Здравейте, както коментирахме в темата ми за W140 започнах проект по изграждане на двуместен караван с кухня американски тип наречена Teardrop Trailer самия модел на каравана е  Ken-Skill от 1947ма година модел , разбира се с леки осъвременявания от моя страна , поставяне на мивка с топла вода , нормален хладилник , газов котлон и кухненски шкафове за прибори и ред други нужни за една нормална кухня неща.
П0неже от дълги години ходя с караван на морето , а последните  бях на палатка, но на моите години вече палатката ми става твърде екстремна, а и влача с мен 3 каяка дървени пак правени от мен , та от 10 години ми се върти идеята да си построя такъв тип караван за разходките ни по Морета и океани:)
Обикновено влача каяците по таваните на колите с които ходя на море, но сега идеята ми е да направя багажник на самия караван за да не си товаря колата.

Много мислих за самата форма на каравана , и реално се бях спрял на класическа и такава от 50те години със заоблена задница. Натделя по-лесното изпълнение на задната врата , което е на каравана от 47ма година, а и самата капковидна форма повече ме привлича.

Ето и 3Д на самия трейлър , като аз няма да правя промени по външния вид освен да оставя двете страници дървени, верочтно ще ги облека с фурнир , а тавана и кухненската врата ще са алуминиеви листи с дебелина около 1.5 или 2мм според това каква ламарина и с какви размери ще намеря.« Последна редакция: Април 12, 2021, 11:10:35 от dido1903 »

Април 10, 2021, 12:34:53
Отговор #1

Неактивен fokke

 • Публикации: 1008
  • fokkerc.com
Във втория пост пускам снимки на такива каравани за да онагледя  и да покажа цялото им разнообразие и това, че всеки който е тръгнал да си прави подобно нещо решава сам как да го стилизира,  оцвети и изгради като кухня.
Понеже с жена ми имаме 2 деца, дъщеря ни е на 20г и излетя от вкъщи в далечните холандски полета , а сина ни е на 10 , та се надяваме с този двуместен малък караван да се еманципираме  и да сме само двамата, че да ни мирясат главите вече :))) Това в кръга на шегата разбирасе ;)

Ето какво разнообрази от такива трейлъри има от същия модел като моя :


Април 10, 2021, 18:40:24
Отговор #2

Неактивен fokke

 • Публикации: 1008
  • fokkerc.com
За да започна начинанието  първо купих ремарке.
Бях купувал тополов шперплат за моя бизнес, но навремето се оказа че е лепен с екстериорни смоли и не става за рязане на лазер и го бях зарязал ако потрябва за нещо, та ето че потрябва. От него имам 13 листа 4мм топола избелен.
Направих си чертежите в Корел и сметнах , че ще са ми нужни 2 листа 20мм ОСБ за пълнеж 25 метра гредички  30х50мм , 20 коларски болта , едно лепило монтажно , ново зеге на Бош че ми се скапа боклучавото за 20 кинта , 1500винта за дърво 40х4 и 20х4  и 13 кила бака с Ц200

Това е като за начало на офанзивата, като с жена ми предварително почнахме да пишем всичко като цена  и работочаса , за да имам представа накрая колко струва всичко и колко време работа ми е отнело по каравана, като идеята е всичко да е готово за началото на този сезон.

На 124ката на горен багажник от Троян купих ОСБто  и за 5 дена без много зор направихме от ремарке с канати  караван който ще покажа в снмимки като снимките ще ги подредя хронологично за да върви като стори.

Първото нещо бе да махна канатите и някои мигачи от ремаркето , да преместя оста на ремаркето назад с 16см , но вероятно ще го дръпна с още 16 назад заради теглото на кухнята която още не съм сглобил.
Изрязахме ОСБто по хартиен чертеж 1/1 който си принтнах , след което изрязах и за всяка стена по две 4 милиметрови страници от шперплата. На следващия ден намазахме с Ц200 и направихме сандвичите на всяка стена, като всяка стена се състои  от ОСБ като вътрешен и от двете му страни шперплат . Сандвича след намазване го хванах със стеги и му навих 20х4мм винтове за да няма въздух никъде.
На третия ден всичко стегнало , дупчене на дупки по ремаркето и стените и изправяне на стените. Първо направих проба как  се падат дупките , след това  монтажно лепило и стените ги залепихме и завихме за ремаркето.
Тук е мястото да кажа, че това цялото нещо го правим аз , жена ми и сина ми . Те ми помагат  като единия придържа, а най-малкия подава инстромети и винтове и ролетки (подай Петре)

В последстие , започнахме да редим гредичките между двата панела.


Април 11, 2021, 00:06:07
Отговор #3

Неактивен Bogi

 • Публикации: 645
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Баща и син, над един проект !!!
Сигурен успех
немец мръсен, бандит магистрален ...

Април 11, 2021, 20:33:30
Отговор #4

Активен MZ ES

 • Публикации: 336
Впечатляващо начинание! Ще следя с интерес! Как ще се осъществи регистрацията?

Април 12, 2021, 16:01:46
Отговор #5

Неактивен fokke

 • Публикации: 1008
  • fokkerc.com
Благодаря ви за коментарите:)

Ето и леко продължение на работата по каравана. Положих шперплата  от вътрешната страна на спалното помещение , следва да сглобя вратата на кухнята , която я нарязах на лазера и ще покажа снимки в последствие как се сглобява, тя е по формата на оригинала , но самата сглобка е моя измислица за да мога да я нарежа на лазер и да я сглобя сравнително лесно, като от горната страна ще е облечена с 4мм тополов шперплат , а над него за финиш ще е алуминиева ламарина 1.5мм
Април 13, 2021, 15:06:43
Отговор #6

Неактивен fokke

 • Публикации: 1008
  • fokkerc.com
Здравейте отново, пускам снимки и с последните неща , които съм правил по каравана . Изрязване на вратите  и техните прозорци.
Докато чакам слънце за да продължа започнах да купувам нужните ми неща за по-нататъшното развитие на проекта.
1. Люк за тавана
2.Брави за вратите вътрешни и външни , някой може да разпознае дори от какво са, видях ги в нета случайно и веднага ги взех , защото са точно дизайна който си представях за бравите. Тип стар хладилник  :)
3. Амортисьори за кухненската врата , те са от Фиат Брава , но нямам самите ябълковидни  елемента, които са фиксирани към вратата и купето, така че ако някой има идея от къде да купя ще съм благодарен за инфото.
4. Не на последно място  пантите. Те са 3 150мм за кухненската врата никелирани на лагери , 4 броя 125мм за двете врати хром с лагери и малките 4 броя за прозорците на вратите.

Следва да купя фазер 3мм за облицовка на тавана и ламарината .
Ламарина съм намерил на дебелина 1мм на 300х150 от фирма БГПласт https://bgplast1.bg/aluminiy/aluminievi-lamarini/gladka-aluminieva-lamarina

Ако някой знае  друга конкурентна фирма ще съм благодарен.

Ето и снимки на нещата  и прогреса :
Април 13, 2021, 15:53:43
Отговор #7

Неактивен Logrus

 • Публикации: 218
Много добре се получава - браво  :)
За ябълките за амортисьорите - ако на съответния автомобили са сменяеми (защото има заварени) то трябва да са в комплекта. Мисля че имам няколко - ще ги потърся и ще пиша.

Април 13, 2021, 16:40:18
Отговор #8

Неактивен fokke

 • Публикации: 1008
  • fokkerc.com
Много добре се получава - браво  :)
За ябълките за амортисьорите - ако на съответния автомобили са сменяеми (защото има заварени) то трябва да са в комплекта. Мисля че имам няколко - ще ги потърся и ще пиша.

Ще съм ти много благодарен, в единия край със сигурност е болтче с ябълковидна глава , но не го намирам като отделен артикул в нета . ако някой знае къде да чукна да го поръчам би било супер.


Април 13, 2021, 17:12:56
Отговор #9

Неактивен Logrus

 • Публикации: 218
12лв. за 4 бр. ябълки устройства ли те?
И да не те - поръчах ги, утре са в София и ще ги взема привечер - ако не са твоите, ще си останат за мен  :)