Автор Тема: Лада 1600 1978  (Прочетена 87119 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Юни 16, 2011, 14:11:52
Отговор #10

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Относно втулките, няма начин да не ги сменя, не просто защото са напукани, а защото са станали на камък, освен да тропат и да скърцат, могат и да се вкоравят и да престанат да изпълняват демпферната си функция.Затова се подменят.Всичко що е гумено по тая кола има нужда да се подмени.
Бай Тоше, са на неутрална територия, я кажи какво имаш за мен?Търсят се оригиналните тасове за тая лада, знаеш кои са, също така липсва и емблемата.

Юни 17, 2011, 00:24:55
Отговор #11

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Тасове ще ти намерим за Ладата веднага. Но, понеже знам какви ги харесваш, по-добре да изчакаме малко. Не е проблем да ти дам 4 броя, че имам поне 20 такива. Хубави са, прави са, не са надраскани, но пак не са това което трябва. 
Сега, ако ми искаш мнение да ти кажа. Ладата ти явно ще се прави, както трябва. Пак казвам, има много хубав цвят. Като я завършиш ще бъде още по-свежа. Та в този ред на мисли, трябват ти и други работи към тасовете. Едни рингове, които скриват отворите на джантата и се закрепват чрез самия тас. Знам, че няма да сложиш чак такива кичини, но може да пробваш. Едно време, купих 1 комплект от 4 броя нови и така не ги сложих. После ми подариха едни 4 стари, но свалени от Лада 1500 (03), още като нова. Ако си послушен и си заслужава крайния резултат на това, което си започнал - ще ти ги подаря. В прочем, те са 2 модела. Едните са тип Х , другите ІІ. Оригинално на 2106 и 2103 ги има и двата вида.  Много хубаво стоят.  Ей-такива:




Юни 17, 2011, 08:15:57
Отговор #12

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Добре де, ще бъда послушен. :D

Знам ги тези рингчета, но досега съм ги виждал само на 2103, голям проблем беше че като съвсем леко ги дебалансираш, изхвърчаха направо с таса, та се продаваха и едни планки с централен болт, дето седяха под таса и го фиксираха да не пада.
А за ладата, ще се постарая да я направя както трябва.Тази кола е изцяло за мое удоволствие... освен това докато нямах лада, научих много нови хитрини, а си мислих че всичко знам за тези коли.Е, сега съм наясно, че не е така, та преоткрих тея коли.Радвам се че има форум, където я оценяват такава каквато си е.

Да се гмурна обратно в детайлите.Избрах си този път да я правя по търпеливо-каквото сваля, първо да го ремонтирам и после да продължавам със следващото.И така в момента правим главата.Тъй като нямам нужните машини, помолих за помощ един познат и той откликна.Той ми направи дорник за избиване на водачи и на пресата ги извадихме като на шега, напълно успешно според мен, без да завлечем дори стружчица.Друг опитен човек, врял и кипял, ми намери по размери подходящи водачи, тъй като оригиналните ладови чугунени водачи са стара и ненадеждна технология с нарезите си вътре, а освен това се оказа че са крива изработка отвсякъде-нецентрован отвор, разлика в дебелината от няколко стотни в началото, средата и върха на водача ОТВЪН.Затова ще набиеме синтеровани водачи за съвсем друг автомобил, но пасващи напълно по размери.Ако всичко мине успешно, после ще ги райбероваме и ще трябва да се фрезенкова наново леглото на клапана.Самите клапани също ще сменя, понеже изпускателните имат корозионни язви по ръба си, там също ми препоръчаха едни качествени, неруско производство, но са си за лада.След като ги пасна, остава да си намеря хубави гумички, комплект нови кобилици и нов разпределителен вал с нов кожух.За съжаление за крехкия си пробег, оригиналните са се износили твърде много, като една кобиличка дори е зверски изкопана.Ще сложа вал от новото руско производство, изработен от избелен чугун.

Юни 17, 2011, 13:15:20
Отговор #13

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Често явление е това с кобилиците. Дължи се на неправилен реглаж или изобщо липса на такъв, съчетано са разни масла ,,хубави". Заедно с тях, заминават и гърбиците на вала. В интерес на истината, Ладата от завода излиза с хлопащ разпределителен вал в кожуха. Допуските им са доста тясни, но на книга. И това нещо, като поработи 30-40 000 и се охлаби още малко, после никаква регулировка не помага, защото е невъзможно. И газоразпределението тропа, трака шуми и това е. Хубаво е новия кожух да го видите къде е. С него и валът. Ако трябва потърсете няколко кожуха, докато се случи такъв, който е в съответния допуск с вала. Два еднакви кожуха няма, което е добре.

За тасовете и ринговете си прав. Обаче, тези са за 1600. Сещаш се, че имат пластмасово кръгче в центъра. Кръгчето се сваля, а под него има отвор.  O:-) Може да се направи и да се закрепя с болтове, ама със сплескана глава някакви. За да може върху него да се сложи черното кръгче и нищо да не личи. Това, ако ти се занимава с правенето на разни планки и прочие. Струва си да се подсигурят, вместо да се откачат и изпомачкат.

Юни 17, 2011, 14:28:51
Отговор #14

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Прав си.
-И за кожуха:трябва да се търси такъв какъвто има малка хлабина.Иначе не толкова регулировката, колкото долнопробния материал е проблема.Подариха ми чисто нов вал от време оно, уж оригинал... Стоманен, закален на ТВЧ, еми ебати закалката, с шабъра мога да ти изтържа цяла гърбица от него за 10 минути.
-И за тасовете:трябва да са за 2106, с кръга.Като ще е автентична... ако няма запазени, ще търся с похабено покритие и ще ги дам да го възстановят, задължително трябва да имат подсигуряване.


Юни 17, 2011, 23:57:58
Отговор #15

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Да, аз точно за тях говорих - оригиналните с кръгчето. Няма да слагаш овехтяли, спокойно. Ще имаш хубави. И прави.  :)

 В интерес на истината, тасовете не падат лесно. Падат, когато са уморени и намачкани по периферията от сваляне/слагане и най-вече, когато се слагат на нестандартни джанти. Джанта с уши за тас, но предвидена за безкамерна гума - тасове не държи. Старите джанти за камерните гуми са ок. Стига да не се случи някоя с кофти пресовани уши.

Юни 27, 2011, 18:47:57
Отговор #16

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Засега, няма нищо ново по колата, та рекох да напиша че няма нищо ново по колата:)
На приятеля с който ще сменим водачите му се случват неприятности и не го тормозя, даже се мъча да му помогна.Иначе купих водачите и клапаните-клапаните ще ги снимам, защото са уникални, такива клапани за руска кола не бях виждал.Съвършенна изработка.
Очаквайте снимки на частите.

Юли 07, 2011, 08:36:49
Отговор #17

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Ух че ми е сложно с това снимане... фотоапарата ми е огледално-рефлексен, доста е голям и не ми се мъкне много-много насам натам, затова още няма обещаните снимки.
Иначе ремонта на главата се задълбочи, но напредва.Набихме новите водачи, използвайки спрей за замразяване, за да ги свием няколко стотни.Набихме ги със стегнатост около 7-8 стотни, което е в допуска даден от завода.Нямаше проблеми със набиването.Главата бше загрята докъм 40 градуса, а водачите изстудени до -30, при което стегнатоста падна до 3-4 стотни и влезнаха като в масло.След това си ги райберовах с конусно-цилиндричен райбер 8 и напаснах клапаните с шлайф паста.В момента намазан с масло клапан слиза съвсем бавно във водача, оставен да изпадне, което ме устройва.
След като набихме водачите, се заехме да проверим как лягат клапаните в леглата и естествено установихме, че има нужда от фрезоване на леглата.Сдобих се с комплект твърдосплавни фрезери и вчера потърках малко, при което излизат, но се иска доста упорство и търпение.Купих си и три пасти за пасването-RZ 9, RZ 5 и RZ 3 за финала.Междувременно обаче сложихме главата на трасажната маса, отделно и с линеал, установихме че просветва в средата, та ще я изправиме на фреза тея дни.

Юли 07, 2011, 09:53:50
Отговор #18

Неактивен Smooth_Dog

 • Публикации: 212
 • Делян Петков tlf-0899806094 Варна
Изправете я на шлайф-машина, не на фреза. И леглата е добре да се изправят на машина
SUZUKI GSX 750 ES'83  ИЖ Планета'70, Jawa 50'65
https://www.facebook.com/M-J-Motors-610910035659939/?ref=hl

Юли 08, 2011, 11:01:39
Отговор #19

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Дали на шлайф ще стане така?
http://media.snimka.bg/8959/024173271-big.jpg

Отнехме 0.034, със гладкост 3 микрона.
За още снимки, вижте албума: http://frysco2103.snimka.bg/automobiles/lada1600.590599.all