Автор Тема: Лада 1600 1978  (Прочетена 68387 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 20, 2014, 00:28:47
Отговор #80

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
А, чудно, чудно ! Брей, колко натурално и автентично е станало под предниь капак! Тя сега е лъскава. Като й възстановиш джантите и сложиш чисто нови тасове - ще забравиш за разни други събития. Това е най-хубавата част, полагане на пясокъструени и прахово боядисани в оригиналния сребрист цвят джанти+тяхните тасове.  O0

Сега, тук има една подробност. Тези джанти с кръгли отвори и уши за тас не са само 1 модел. Единият се монтира на ВАЗ 21011. Те мисля че бяха 5,5 J. Отворите са отворени и са ориентирани навън. Вторият модел се монтира на ВАЗ 2103/2106 - 6,0 J. Тяхните кръгли отвори са прибрани и ориентирани към борда на джантата. Те са най-хубави и стилни. Когато се сложи тасът, а този на 2106 е по-изпъкнал от другите 2101 и прочие, самата джанта изглежда по-дълбока. Третия вид са едни такива странни джанти, чийто отвори са много прибрани към борда на джантата. Не ги знам колко им е ширината. На твоята Лада имаш такива джанти. Предна лява е различна от задна лява. Предна дясна е различна от задна дясна. Тоест - предна лява и задна дясна са еднакви, те са от 3-тия модел. А, предна дясна и задна лява са от 2-рия модел, стандартните за 2103/2106. Съществува реално практиката да се слагат такива различни по шарка джанти на нов автомобил. Поне до колкото съм разглеждал подробно Лади 1600, които просто така са сглобени и така са купени. Стандартните джанти са на преден мост, а другите са монтирани на задния. Това от завода излиза така, когато е сглобена със различен модел джанти. А, вече през годините, собствениците (съвестните, де) като разменят местата на колелата, вече разместват и мястото на джантите.  Този факт се дължи на друг фактор. Корекомските 1600 са със 4 абсолютно еднакви джанти. Мототехниковите са....както дойдат. Това ми е направило впечатление. Какво мислиш да правиш със джантите ? Ще търсиш още две оригинални или ще ги оставиш, както са сега ? :)


ПС Такава Лада заслужава един акумулатор, ама от онези със асфалтовата заливка и предпазен капак върху му. Е, тогава вече май няма да има по-автентична от тази. Акумулаторна батерия такава, не е невъзможно да се сглоби. Трудно, но е възможно да се намерят части за нея, да се осъществи асфалтовата заливка, след това да се залее с електролит, да се КАЛИБРОВА и чак тогава да се зареди и пусне в експлоатация. Когато се монтира със предпазния похлупак, няма да има изгнила кожена изолация на преден капак и корозирал капак отвътре. Така и така то си се монтира и се закрепва чрез осигурителната шина. И след това с редовна поддръжка такъв акумулатор да изкара 7-8 години. Колкото и караха, де. Може и повече, като се кара редовно колата и не се претоварва батерията. Ако решиш да правиш тази работа, дай акумулатора или частите за него, да ги сглобим, да ги калиброваме и след това да си го сложиш с кеф. Отдавна не се е виждала такава батерия по мероприятията. М, не бъди предубеден. Не е по-лош вариянт от сегашен нов. Дори със съхранени елементи със запазена активна маса и правилна калибровка, става батерия която се демонтира основно за почистване на двигателния отсег и се откача при вършене на съответната поддръжка - проверка на нивото на електролит, почистване на повърхността, подмазване на клемите и прочие.
« Последна редакция: Април 20, 2014, 00:40:03 от Тодор Живков »

Април 20, 2014, 17:52:13
Отговор #81

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
А ся де, отде да започна.Да, отзад напред... акумулатор, хубаво, ма и стар такъв да открия няма да е лесно.И тъй като все пак без тоя консуматив колата няма как да се задвижи, купих и един делфи, по всяка вероятност мъде ин прц!, с който засега ще работим.По натам вече може и акумулатор да рециклираме...
За джантите, тези странните дето викаш, са джанти "Заря".За мой късмет се снабдих от обява с две чисто нови и станаха четири такива.Резервната ще е от руските една.
Купих и гумета 165/80.Тойо 350... а почему нет советские?Патамушта, блин! Не ми се занимава с глупости, как да си сложа някакви тридесет и кусур годишни гуми и да карам спокойно с тях?От тези които бяха на колата, на две им се бяха сцепили бордовете от старост.И в същия дух, сметнах за престараване да пясъкоструя и боядисвам прахово джантите, при това щеше да ми стъпи на джанта повече отколкото струва гумата.И нанобоядисани да са, пак ще се цапат, драскат, може и ръждичка да им избие, в крайна сметка са от шибана Ст3кп06, ръждата ги дебне постоянно.Затова-глупав спрей тип "три в лайно", даже с хамър ефект (просто ми седяха няколко флакона на рафта в гаража), който хитро прецаках и сега са просто сребристи... отвън.Отвътре са си с начукан ефект.

Април 22, 2014, 00:15:58
Отговор #82

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Добре. Само да знаеш, не е трудно да се намери старомоден акумулатор. Руснаците произвеждаха такива стартерни батерии чак до края на 90-те. Има и още по-нови производства на този тип със шините. Така като съм ги разглеждал, понеже дирех такава батерия за бялото Пежо преди 2-3 години, понеже френския аналог ,,Тюдор" е на цена колкото две Пежа. Та, имаха точно точния модел, 6СТ-55. По традиция ги складират сухи. Наистина сухи, не са заляти с електролит. И капачките не са с разпробити вентилационни отвори. Ако мишките не нагризат асфалта или не прегризат/пробият кутията, такава батерия може да е произведена през 1991-ва година и е много вероятно да е твърде годна за експлоатация. Пък и да не е, руснаците имат и елементи за такива батерии. В България също някъде седи такъв акумулатор. Като цяло е непотребна и никому ненужна вещ. За това следва да ти го предложат на цена за килограм, като по вторичните суровини. Купуваш го за 20 лева и готово. Като се окаже годен- ще го покажеш да се нарадваме и ние. Като се окаже негоден - вторични суровини. Или поне може да краси гаража, де. То, такива артефакти не са за боклука. Специално 6СТ-55 е много хубава и надеждна батерия. Изолационните пластини между плочите са пластмасови и много трудно се чупят. Те и за това средно живеят с по 4-5 години повече от сегашните такива обикновени акумулатори.  Докато по-старите  от 6СТ-55 модели са със едни ужасни изолации, дето заради самите тях, здрави плочи окъсяват по между си.  ,,Товароподемни" са, да знаеш.  :)  Проблемът е да се случи на хубав. вариянтите са два или се скапва още в началото - или кара много километри и години.

Гумите. Знам ги заводските. Карал съм Лада с такива, както и с Вида Спорт. За музеен експонат, да, подходящи са. Разумен човек, обаче не би шофирал МПС с тях. Освен, че са по-твърди от асфалта, състоянието им ги прави много крехки и неустойчиви  на удари. Сгрешиш ли някъде, удариш ли такава гума - гърми. Разпада се. :) С новите - волана ще й олекне значително, а возията с този размер ще стане точно онази характерна за Лада. Преди всичко шофьора ще може да завива и спира адекватно.  Е, не пречи резервната да е една от заводските, която е най-запазена. То това е въпрос на лично виждане вече. Бе, карай. Много хубаво се получава.


Април 22, 2014, 14:21:16
Отговор #83

Неактивен skodko

 • Публикации: 1015
Ако не се лъжа, тук във форума се продаваше такъв акумулатор на скоро.

Април 22, 2014, 22:58:52
Отговор #84

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Знам го, но той беше от по големите, за Волга и УАЗ-буханка.Не се събира на тенекията на ладата, иначе щях да го купя.

А резервна гума ще трябва да и сложа, някаква, що годе читава 165/70, че иначе има опасност да се избомби капака...

Май 26, 2014, 22:10:08
Отговор #85

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Вече има какво съществено да напиша-движиме се по страната :) Това всъщност е второто и пътуване.Първото реших да не го отбелязвам, тъй като беше пробно, исках да установя кое се нуждае от донастройка.В общи линии зле беше диференциала-виеше.Свалих го и го регулирах.Сега вече не вие.Останалите неща още не съм ги оправил, а именно-кардана има осезаема вибрация.Тъй като съм му сменял каретата имам идея кое трябва да се промени.И второто е, че не иска да пали след кратък престой загряла.Тук вече ще трябва да помисля какво да пипна, преди да хвана да пипам.

http://frysco2103.snimka.bg/automobiles/lada1600.590599.33272464

Май 27, 2014, 08:47:05
Отговор #86

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5107
Радо, и аз искам светоотразителчета за задните калници :)
Ще видим ли колата в събота на Спасовден?
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Май 27, 2014, 12:51:04
Отговор #87

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Разкош и красота !

За затрудненото палене, провери нивото на бензина в поплавъковата камера И също е добре да се провери количеството/качеството на сместа. Имай на предвид, че оригиналния карбуратор 2106-***** няма изход за обратен бензин. Когато загрее всичко и се спре мотора, бензина в маркучите също спира. Тогава, горещината го нагорещява и той започва да се разширява. Явлението се случва между бензиновата помпа и карбуратора. Между тези двете в маркучите има бензин. Когато помпата е изрядна - тя няма да му позволи да се върне обратно към резервоара. Тогава, бензина започва да оказва налягане в маркучите и търси място с най-малко съпротивление от което да излезе. В случая, такова място е иглата на карбуратора. На мен също ми се е случвало това. Тези факти и ти ги знаеш добре.  :)

И в този ред на мисли, провери иглата със леглото й. Може да са нови и пак да изпускат. Трябва да пробваш, докато се случат такива, които да не изпускат. То, такива почти няма. За това можеш да си паснеш една игла към легло и да се получи отлично уплътняващ такъв клапан. Пасването, трябва ти полираща, течна паста за боя и много точен вертикал. И минимален натиск. 10-15 оборота наляво и надясно са напълно достатъчни, за да се припаснат уплътняващите повърхнини около върха на иглата и тази на леглото. Ако прекалиш - ще се вкопае иглата и разшири отвора на леглото, което ще увеличи уплътняващата площ. Което не е добре, защото по този начин за горивото става по-лесно да преодолее съпротивлението на поплавъка. Както и да е, знам че ме разбра.

Нивото го регулираш на загрял двигател, защото на студен е възможно да те излъже.  Поплавъковата камера има наклонена стеничка от страната на входящия щутцер. Бензина трябва да стига до нейната среда по височина. Това е нормалното ниво, което трябва да имаш.  Като правиш регулировката - ще направиш проба. Както си го нагласил правилно и двигателя е загрял, ще го угасиш и ще го оставиш за 30 минути така. Може и за 1 час. След това, веднага проверяваш нивото. Ако се е вдигнало над и доста над средата на стеничката - игленият клапан. Няма друг начин за точна проверка. Защото може да си регулирал всичко като по книга, ама не всичко зависи от теб. Занимавка е това и трябва да намериш няколко часа, докато стане както трябва. Нещо, което като си спомня - почти никой не правеше за Ладата си. То и за това почти нямаше такава, която да е в час. Под в час разбирай, да работи тихо, да върви добре и да харчи малко. Каквато е в същност. Ти, до сега се стара толкова и нещата са ти станали толкова хубави, ще си направиш карбурацията. Тя, тогава и малко по-добре ще започне да ти върви.

Май 27, 2014, 21:27:14
Отговор #88

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Радо, и аз искам светоотразителчета за задните калници :)
Ще видим ли колата в събота на Спасовден?
То и аз искам резервни, ама уви, няма.Дори и идея нямам откъде мога да се сдобия.Само в руския нет съм срещал да се продават нови.
Но на Спасовден по всяка вероятност няма да ме има.Ще използвам времето за отстраняване на проблеми.Искам да премахна вибрацията в кардана, понеже адски ме вбесява.А и по принцип основната цел са извънградските разходки, тъй че е много по вероятно да се появя на някой събор в провинцията.

Разкош и красота !

За затрудненото палене, провери нивото на бензина в поплавъковата камера И също е добре да се провери количеството/качеството на сместа. 

Благодаря... качеството и количеството засега са настроени на слух, тъй като искам малко разработка, преди да ги уточня с газанализатора.Принципно резултатите са задоволителни.Непаленето е специфично, получава се след известен престой топла.Ако я загася и запаля веднага,  действително няма проблеми с паленето.Що се отнася до нивото, регулирах го с калибъра за тая цел, но не съм правил насрещна проверка по наклонената част.Просто не му беше още дошло времето, а сега е на дневен ред и това.Иглата с леглото ги проверявах на надуване, но може би по меродавно е проверка с вакуум (имам такава помпичка).

Август 04, 2014, 17:32:38
Отговор #89

Неактивен peter 1978

 • Публикации: 979
Колега поздравления и от мен - жълтата охра е един от най-хубавите цветове на Ладата. :)