после ще трябва да си направиш една стара шкода бус на кемпер със засилена моторетка, че да влачи ремарке платформа с натоварени двете - 130ката и форумлата! ще е уникална композиция без аналог

[/quote]
Страхотна идея,но вече ще ми дойде много нанагорница,ще ги теглим с нещо по съвремено.След кутията се захванах поне за мен с най0лесната и сладка част от проектаа именно ,да тунинговам и сглобя двигателя.Двигател на формулата е от 110р,1107 кубика
72мм диаметър и 68 ход,заради късия си ход е доста по оборотен,това може да се каже е заводски тунингован двигател,с повищена степен на сгъстяване,кобилици с по голям лифт,разпределителен вал с повече градуси,по голям всмукателен колектор,плитък алуминиев картер,оребрен за охлаждане произвеждал е 53к.с.Обаче при формулата е позасилен още малко,с още по голяма степен на сгъстяване от 9.4 на 10.4,като се е карал само с високо октаново гориво,разширени отвори на главата и тръбен изпускателен колектор и така конете нарастват до 65 к.с.
Заех се с тунинга на главата,имам книгата в която чехите са описали как се подготв стандартна глава за състезателни цели.Понеже на главата се разширяват много каналите,предпочетох да взема чисто нова глава,не ми се рикуваше с над 30 годишни разядени глвви карани на вода или некачествени антифризи.Намерих си чисто нова глава,заено с клапани от Шкода 105,при нея горивната камера е най-малка и не се налага да се реже главата за да се постигне по.голяма степен на сгъстяване.

И тунинга започна,заводски смукателен порт

и финалната работа по него

изпускателен отвор преди

и след

разтворени легла преди и след и оформяне на горивната камера около всмукателния клапан ,защото след 5 хил оборота пълненето не е ефективно заради формата на оригиналната камера.

преработих и клапаните,с тази модификация се постига по добро пълнене съответно и изпразване при ниски и средни обороти
стандартен клапан

и преработени