Автор Тема: BMW Z4 Roadster (E85) 2.2i 2004  (Прочетена 3028 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 01, 2025, 19:03:10
Отговор #30

Неактивен Nik1600GT

• Публикации: 1239
Успешна 2025та на всички колеги! Поразтрих я баварката тези дни и на малко сняг, и днес на разкошно сухо и слънчево време. Ето дне снимки и тема за размисъл относно маслата. На капачката за маслото на двигателя на баварката пише Castrol. Ами не. Твърдо не. Който му се чете да хвърли едно око тук - https://540ratblog.wordpress.com/2013/06/20/motor-oil-wear-test-ranking/ Блогът е на тема моторни масла, има много данни от тестове на моторни масла,  обновява се непрекъсното и последно е обновен на 15 декември 2024г.
Кастролът, с който би трябвало да карам баварката, е на незавидното 219то място в класацията на американеца от блога по-горе, който американец от 10на години тества масла и е тествал стотици масла. Ето коментара на американеца за Кастрола - преведен със съкращения.
219. 5W30 Castrol Edge Extended Performance (gold bottle)
75,212 psi
Това масло е тествано през лятото на 2022 г.
Няма извинение за моторно масло API SP през 2022 г., което дава толкова лоша psi стойност за защита от износване.
В продължение на много, много години Castrol беше отлично представяща се марка моторни масла от най-висок клас. Самият аз ги използвах дълги години. И в ранните години на този инженерен блог те се тестваха много добре. Всичко беше добре. До около 2015 г., когато всяко моторно масло Castrol, което тествах, имаше големи спадове в способността си за защита от износване. Никое друго моторно масло не направи това при моите тестове. Този спад в производителността се отнася САМО за Castrol.
През лятото на 2022 г. някои от читателите на моя блог искаха да знаят дали последната версия на API SP на Castrol може да се е подобрила.
Неохотно се съгласих да тествам 5W30 Castrol Edge Extended Performance, API SP, ILSAC GF-6. Беше тествано точно както всяко друго масло, което съм тествал през последните девет години, откакто имам този блог. И можете да видите от psi резултата по-горе, че работата на моторното масло Castrol НЕ се е подобрила изобщо. Има над 200 други моторни масла, които работят ПО-ДОБРЕ от това моторно масло, което е най-добрият продукт на Castrol. Много тъжно...
ПП. От това, което е тествал американеца (и е по-разпространено и го има и у нас), най-добре се представят част от маслата на AMSOIL и RAVENOL. Така, че лятото, като сменям масло на баварката, вероятно ще сложа RAVENOL. 

« Последна редакция: Януари 01, 2025, 20:03:40 от Nik1600GT »

Януари 01, 2025, 20:43:43
Отговор #31

Неактивен USfan

• Публикации: 11179
Благодарим, и на теб Честита Новата Година, Ники, с най-хубави авто и лични пожелания!  :)

Темата която отвори за маслото е много интересна. Тия Кастрол отдавна са дали фира като производство, и аз го знам, ама инфото ти е навременно.

Тия дни и седмици ще си сменям маслата на двигателите на Пробата ГТ, и на една по-тромава амер. кола, Мустанга ми 4-та Ген. купе, с 3.8 литров мотор.
Та специално на Пробата, щото е с турбо мотор, а и обичам да и давам обороти, трябва да и намеря някаква много злобно яка синтетика, примерно 5в-50, или 0в-60, нещо подобно.
Ама щом казваш, нищо от гамата на Кастрол, или от концерна му майка от друга братска тяхна марка, няма да търся.
« Последна редакция: Януари 01, 2025, 21:35:35 от USfan »