Мисля, че да. Думата екзотика предполага нещо едновременно рядко срещано и много желано, а при малко предлагане и голямо търсене, цената се увеличава...
Благодаря, Фифо като отявлен фен, но и по-широко скроен ценител на задокеанските коли, напипва същината на все пак отн. произволния термин- Екзотична кола.
И тук, правя лека лингвинистична забележка на Кранки,

а и въобще, че не е уместно да се произнася на английско произношение, така или иначе европейското име на модела.
Все пак и на чешки и дори на български си се казва- Суперб.
Разбира се, че конкретния Суперб, колкото и да е рядък, не покрива почти никой от общоприетите сред автоентусиастите, критерии за екзотична кола.
Той просто си е, и тук ще си позволя пак да бъда вербално груб, но мисля справедлив- рядка тоалетна.
За рядкостта ясно, а е кенеф първо на форма /нещо много важно за екзотична кола, той няма, да го кажем по народному- фаца/, и второ- на сегашно видимо поне на снимки състояние.
И в тоя ред на разсъждаване, това че е рядък /но пък, то е ясно- нетърсен и необожаван като модел/ в конкретния случай не го прави много по-ценен от това да е оценен на база на субективната му грозотия, и на база обективния му незадоволителен реставрационен резултат.
Както и подчерта Кранки, дори и в заводския музей на Шкода сега /за другаде наистина нямя смисъл да говорим/, определено щяха да са по-щастливи да им бе доставен в ориг. му огрухан вид, отколкото с тия сега накичени по него блажни цветни петна, и както се е е изразил самия собственик в интервю- пласт хубав шеллак върху фурнирите.

А за дефинирането на, така или иначе, не съвсем ясно определения термин- екзотична кола, не е необходимо да откриваме топлата вода.
Ето на линка долу дискусията по темата в авторитетния ентусиастки сайт- Ултимейт кар гараж.
Както се вижда, изброени са 23 критерия, на които е редно да отговаря една кола, за да я титулуваме- Екзотична.
Макар няколко от изброените критерии аз лично да не ги намирам за удачни в споменатия им вид, предполагам ще се съгласите, че въпросното комби /или ван, все едно/, не покрива дори и само 5-6 от изброените неща, дори и в теоретичния идеален случай да беше в като от завода /каросериината работилница/ реставрирано състояние.
http://www.ultimatecarpage.com/forum/showthread.php?t=1408Всъщност, най-близко до общоприетото разбиране за екзотични коли се намират суперкарите.
Ние като по-бедни в БГ, може и да разширяваме списъка и с интересни други спортни модели, които не са точно коли-мечти, но пък за нас, а и другаде по света, имат иконичен статус.
Но както и да гледаме на Гралета Ево и Бенцове Ево, или пък на БМВ Зетки и Датсуни Зетки, абс. последното, дето може да се нарече кола-мечта, ще бъде баш тоя клет луксозен седан, обърнат на баничарка, гробарка, или там кой знае какво.
А който си пада по наистина прелестни и секси довоенни чешки коли, да ми разгледа темата за колите от Политехническия музей.
Там съм снимал една страхотно оригинална и малко карана, жестоко красива и заради цвета, резеда зелена Татра Т77 /или пък бе Т97/, която е ползвана от Георги Димитров за всекидневна кола в последните 3 години от живота му, и която и сега се намира в доста непокътнат вид в гаража на музея /да, тоя гараж, откъдето през 1992 дигнаха Пакарда му/.