Автор Тема: BG Шкоди, които рядко виждаме  (Прочетена 70206 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Юни 21, 2017, 21:27:03
Отговор #90

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7173
ПАНЕЛЕН ВАН (което най-вероятно е тази кола)
Интересно... имаш ли някакви оригинални снимки на тази модификация, понеже в архивите на Шкода в нета, пък и на други места търсих, но така и не успях да открия подобен вариант, освен показаната по-горе линейка.
п.с. неработещите уреди на оригиналното табло, ако им "побае" колегата fulcrum, може пък и да проработят ;)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юни 21, 2017, 23:01:03
Отговор #91

Неактивен Стефан Иванов

  • Публикации: 568
Няма никаква информация за тази модификация на този етап.Проверил съм всичко възможно,което е в мрежата.От Шкода Чехия ми поискаха серийните номера за да установят за какво иде реч.От време на време излизат архивни снимки на компанията,но в края на ВСВ част от заводите на Шкода за унищожени и предполагам,че са заминали доста архиви.Заради по-голямото задно стъкло си помислих да не е била катафалка.За времето си катафалките на Шкода са били с такива по-големи задни стъкла,но няма информация от тъп 913 да са правени катафалки.Предполагам,че е взела участие във ВСВ поради цвета ѝ когато е била закупена през 1987-ма.

Юни 22, 2017, 14:06:03
Отговор #92

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7173
Според мен към този конкретно автомобил биха проявили именно и единствено от заводите на Шкода... обаче не знам дали нивото на реставрация ще отговаря на критериите им, мисля по-удачно щеше да е за тях във вида преди реставрацията. А проверката по сериен номер даде ли някакъв резултат или все още няма отговор?
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юни 22, 2017, 15:01:04
Отговор #93

Неактивен Стефан Иванов

  • Публикации: 568
Освен номерът ми поискаха и снимки на автомобила от различни ъгли и в цял размер.Все още такива снимки нямам.Ще се опитам този уикенд да ги направя за да мога да я кача в различни международни сайтове за автомобили.

Юни 22, 2017, 16:02:43
Отговор #94

Неактивен buhalab olimpia

  • Публикации: 87
Ако това не е екзотика здраве му кажи.Защо я преместиха в тази тема да се чуди човек то си е екзотика за европа.Да не забравяме, че в темата класически екзотики има Бмв зет1,Мерцедес 190 ево нима те са по-големи екзотики то тази Шкода. O:-) O:-) O:-)

Юни 22, 2017, 22:04:42
Отговор #95

Неактивен USfan

  • Публикации: 10842
Ако това не е екзотика здраве му кажи.Защо я преместиха в тази тема да се чуди човек то си е екзотика за европа.Да не забравяме, че в темата класически екзотики има Бмв зет1,Мерцедес 190 ево нима те са по-големи екзотики то тази Шкода. O:-) O:-) O:-)

В крайна сметка най-универсалния критерии да кажем за по нашите ширини уважавана кола- ретро или екзотика, все едно, е постигнатата, а не само искана, цена.
Споменатите по горе Ево 1 не само им искат, а се продават лесно по търгове за по 100000 Евро плюс.
Ево 2-ки има достигнали и търгови цени от над 200000 Евро, което с премиума комисиона прави почти 250000 Евро.
Зет 1-ци лесно се продават по 40-50000 Евро ако са хубави стандартни.
Ако са оригинални Шницери и Алпини Зет-1, които са доста редки, и те може да праснат 100-рка в Евро.
По новите Зет 8-ци лесно и те праскат вече по 200 бона в Евро, ако са много малко карани, което прави вече почти двойна цената и като нова преди 16-17 години.
Другото интересно при янгтаймер екзотиките е, че цените им постоянно растат, за разлика например от при спортните и луксозни коли от 30-те години, където цените стоят общо взето стационарни в последните 10 години.

Е на тоя расов спортен и ценови фон, къде ще мешаме тая гробарка, още повече и ако е самоделка, и дори само естетически, хеле пък ценово.
100 бона искани и в Евро, ако се пошегувам, дори и в Донги за нея, са наистина голям смях.

Твърдо бих предположил, изхождайки от мои известни наблюдения върху успешно продадени от мои двама познати ретро соц. коли в Германия при това всякакви видове /от Лади 1500 и Заз 968, през Волги 21 и 24, също по 1 бройка и от ГАЗ-13 и 14, та даже и една Татра 613/ през последните години, и върху там кандидат клиентите маниаци на коли от Ост Европа, че на тази кола, точно както е оклекана, много трудно биха и дали 10000 Евро в Германия, Австрия или Бенелюкс-а.
И то биха и дали цели 10 бона, ако е там закарана вече на място, и евентуално е регистрирана на исторически номера.
Така както е в БГ колата, в тоя си ужасяващо окепазен вид, никой западняк нищо няма да даде за нея.

Така си мисля де, може и да не съм прав, ама надали.
Ако не бях прав, колата да е заминала на Запад още на 1-та седмица от обявите.
Седи ли тук да я оплюваме, толкова и е стойността, за това основно да става.
Колкото и на някои от нас да не ни харесва да е така, тя си е идеален случай да си се упражняваме вербално върху нея, къде с хейтърство, къде с компетентни мнения, къде, според мен, с необосновано обожаване.

А като цяло съм съгласен с колегата Момчил.
Отдавна вече в БГ има качествено и съвестно реставрирани соц. коли, и такива максимално оригинални автомобили трябва да са референтна точка и стремеж за подражание на всеки реставратор, както и обект за възхищение за всеки обективен ентусиаст.
« Последна редакция: Юни 22, 2017, 22:13:49 от USfan »

Юни 22, 2017, 23:03:57
Отговор #96

Неактивен buhalab olimpia

  • Публикации: 87
Това колко струва една кола превръща ли я в екзотика ,че почва вече да ми става смешно.Тази Шкода явно е една в България и дали струва 100000евро не е важно.То за всеки влак си има пътници зет1 50000евро или Волга 10000евро да си ги купуват това не ги прави екзотики или 190 ако ще и ево 10 да е.

Юни 23, 2017, 08:59:00
Отговор #97

Неактивен fifobradata

  • Публикации: 324
Това колко струва една кола превръща ли я в екзотика ...
Мисля, че да. Думата екзотика предполага нещо едновременно рядко срещано и много желано, а при малко предлагане и голямо търсене, цената се увеличава... ;D

Юни 23, 2017, 16:36:52
Отговор #98

Неактивен USfan

  • Публикации: 10842
Мисля, че да. Думата екзотика предполага нещо едновременно рядко срещано и много желано, а при малко предлагане и голямо търсене, цената се увеличава...

Благодаря, Фифо като отявлен фен, но и по-широко скроен ценител на задокеанските коли, напипва същината на все пак отн. произволния термин- Екзотична кола.
И тук, правя лека лингвинистична забележка на Кранки,  ;D а и въобще, че не е уместно да се произнася на английско произношение, така или иначе европейското име на модела.
Все пак и на чешки и дори на български си се казва- Суперб.

Разбира се, че конкретния Суперб, колкото и да е рядък, не покрива почти никой от общоприетите сред автоентусиастите, критерии за екзотична кола.
Той просто си е, и тук ще си позволя пак да бъда вербално груб, но мисля справедлив- рядка тоалетна.
За рядкостта ясно, а е кенеф първо на форма /нещо много важно за екзотична кола, той няма, да го кажем по народному- фаца/, и второ- на сегашно видимо поне на снимки състояние.
И в тоя ред на разсъждаване, това че е рядък /но пък, то е ясно- нетърсен и необожаван като модел/ в конкретния случай не го прави много по-ценен от това да е оценен на база на субективната му грозотия, и на база обективния му незадоволителен реставрационен резултат.

Както и подчерта Кранки, дори и в заводския музей на Шкода сега /за другаде наистина нямя смисъл да говорим/, определено щяха да са по-щастливи да им бе доставен в ориг. му огрухан вид, отколкото с тия сега накичени по него блажни цветни петна, и както се е е изразил самия собственик в интервю- пласт хубав шеллак върху фурнирите.  O:-)

А за дефинирането на, така или иначе, не съвсем ясно определения термин- екзотична кола, не е необходимо да откриваме топлата вода.

Ето на линка долу дискусията по темата в авторитетния ентусиастки сайт- Ултимейт кар гараж.
Както се вижда, изброени са 23 критерия, на които е редно да отговаря една кола, за да я титулуваме- Екзотична.
Макар няколко от изброените критерии аз лично да не ги намирам за удачни в споменатия им вид, предполагам ще се съгласите, че въпросното комби /или ван, все едно/, не покрива дори и само 5-6 от изброените неща, дори и в теоретичния идеален случай да беше в като от завода /каросериината работилница/ реставрирано състояние.

http://www.ultimatecarpage.com/forum/showthread.php?t=1408

Всъщност, най-близко до общоприетото разбиране за екзотични коли се намират суперкарите.
Ние като по-бедни в БГ, може и да разширяваме списъка и с интересни други спортни модели, които не са точно коли-мечти, но пък за нас, а и другаде по света, имат иконичен статус.
Но както и да гледаме на Гралета Ево и Бенцове Ево, или пък на БМВ Зетки и Датсуни Зетки, абс. последното, дето може да се нарече кола-мечта, ще бъде баш тоя клет луксозен седан, обърнат на баничарка, гробарка, или там кой знае какво.

А който си пада по наистина прелестни и секси довоенни чешки коли, да ми разгледа темата за колите от Политехническия музей.
Там съм снимал една страхотно оригинална и малко карана, жестоко красива и заради цвета, резеда зелена Татра Т77 /или пък бе Т97/, която е ползвана от Георги Димитров за всекидневна кола в последните 3 години от живота му, и която и сега се намира в доста непокътнат вид в гаража на музея /да, тоя гараж, откъдето през 1992 дигнаха Пакарда му/.
« Последна редакция: Юни 23, 2017, 16:47:03 от USfan »

Юни 24, 2017, 01:26:47
Отговор #99

Неактивен Стефан Иванов

  • Публикации: 568
USfan,вземи създай нещо ти.До скоро имах положително мнение за теб от компетентните ти и изчерпателни коментари по различни теми,но тук удари дъното.Нека не забравяме,че няма почти автомобилна компания без "редки тоалетни" в историята си.Ще те запозная със собственика на Шкодата.Кажи му на него мнението за колата.