Автор Тема: Mercedes 300SE W140  (Прочетена 77769 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 10, 2023, 22:42:49
Отговор #280

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Хора, от известно време имам  странен и гаден проблем с работата на мотора на колата. Пускам тук питането  и описвам случая с надеждата някой да е минал през подобен проблем и да даде насоки  и съвет за какво става въпрос.
Да кажа първо, че човека който ми прави двете коли  спря да работи като сервиз и останах без майстор, който да познава колата  и модела !

Проблема е, че колата започва да прекъсва  на над 1000 оборота до 2000 оборота при плавно подаване на газ, ако подам рязко газ  проблема не се изразява независимо дали е студена или топла. Колата при прекъсването не може да се форсира добре докато не мине да кажем над 2000 -2200 оборота, след това отпушва  и работи.
Освен това  проблема се появява не всеки път при палене на колата, има моменти при които паля колата и всичко работи гладко, карам във всякакви режими, но спра ли и угася ли колата при следващото палене не е гаранция че тоя проблем няма да се появи.

Закачих минали ден тестера за грешки и се появиха няколко грешки които изтрих  и след каране не се появиха. Не мога да схвана какво става, дали е дебитомер, дали е комутатор, дали е дросел.

Първия път като ми го направи това  реших че е от датчик на разпределителен вал който беше нов, но беше избил масло и контакта бе в масло , въпреки това купих още един нов и го поставих , временно изчезна проблема но не е никава гаранция че е от него още повече че той сработва до колкото знам при НАД определени обороти за корекции  на центровката .........
« Последна редакция: Април 10, 2023, 22:52:00 от fokke »

Април 11, 2023, 01:35:22
Отговор #281

Неактивен bomber

 • Публикации: 4497
 • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
Детонационен датчик? Дал съм ти координати на подходящите хора. :)
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Април 11, 2023, 07:24:25
Отговор #282

Неактивен 75 turbodelta

 • Публикации: 242
Преди да изтриеш грешките снима ли ги , ако си снимал пусни снимките , аз никога не трия грешки ако не съм ги снимал поне , защото това е ориентира ти какво се случва , случайно записани грешки почти никога няма.
мирелка написа: кои мухльо ве оня дет е тъп кат клечка за уши ли  \"hahah\"

Април 11, 2023, 10:39:37
Отговор #283

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Случайно да имаш някакви проблеми с уредите на колата или климатика/парното?

Април 11, 2023, 11:04:35
Отговор #284

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
Случайно да имаш някакви проблеми с уредите на колата или климатика/парното?

В мометта нямам проблем с парно и климатика, но преди непонятно защо не тръггваше всеки път , свалях Елмотора да го ревизирам  за сега върти.

Снимал съм всички грешки, ще ги пусна като снимки 


Април 11, 2023, 11:51:24
Отговор #285

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Възможно е проблемите всъщност да са в т.нар. "Реле перегрузки"... пиша го на руски, защото не знам на български как се води това нещо, от клипове на руснаци разбрах за съществуването му. Това е едно високоамперово реле, което преразпределя напреженията из колата, по различните линии, най-грубо казано. Сега, не знам дали W140 има такова реле, възможно да е по друг начин направено, но 124 и очиларките го имат. Проблема му е че се пропуква калая на платката на това реле и то започва да работи некоректно, съответно се появяват хаотично едни необясними на пръв поглед проблеми и проблемчета. При мене например ми угасваше оборотомера в движение и климатика лятото, а също и парното зимата просто спираха да работят, тоест вентилатора върти но не духа нито топло, нито студено. По това което съм чел из форумите, това е само един вид от сума ти симпоми които може да се проявят. Моята е дизел и има по-малко неща по двигателя които работят с ток, но при бензиновите стават страхотии.
Релето е с алуминиев корпус и отгоре си има гнездо за бушон или два бушона, с прозрачно капаче. Корпуса му е валцован за основата, с търпение и права отвертка се развалцова и така се достъпва платката му. Презапоява се и се връща обратно на мястото му и ако всичко се е оправило, може да се херметизира после с каквото има налично. Освен че ми се оправиха проблемите с оборотомера и климатика/парното, колата започна да работи много по стабилно, да повървява малко повече и да сменя предавките по-меко. Обяснявам си го с това, че вакуумните линии си имат електрически клапани за управление и като съм им стабилизирал напреженията, са заработили както трябва.

Април 11, 2023, 19:12:13
Отговор #286

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
В140 търсих но няма такова реле , далеч по-сложна ел система предвид екстрите и всичките тъпотии набити по колата.

Ето грешките които показа компа , но тия грешки се набиват по различни причини, една от които е примерно вадене на контролния блок на компютъра при неизваден полюс на акумулатора , или при смяна на датчик не е изтрита грека и седи ......


PIN 4
LH Sequential Multiport Fuel Injection Sistem (LH-SFI)
Mistake 8: Camshaft position sensor signal. Open or shortcuit.

Pin7
Electronic Accelerator/Cruise control/Idle Speed Control
Mistake 5: Stop lamp switch (S9/1)
Mistake 6 Starter lock-out/backup lamp swich
Mistake 7: CAN data bus signal from EA/CC/ISC, ABS/ASR,HFM-SFI or LH-SFI (right or left) control modul faulty.

PIN 8
Base module (BM)
Mistake 10: Voltage supply for LH-SFI control module interrupted
                  Voltage supply for  fuel injectors interrupted
Mistake 11: Voltage supply for accessory eqipment control module Interrupted
Mistake 12: Voltage supply for ABS control module, ABS/ASR control module or SD control module interrupted

PIN 17
Distributor Ignition (DI) LH-FSI
Mistake 6: Camshaft position sensor faulty

Руснаците са големи фенове на тоя Мерцедес и съответно имат и те богат набор от сайтове и помощна литература стига чоек да разбира  езика им , но и да не схваща има гугъл :)

Ето два полезни сайта за хора с такава кола на които биха им били полечни:

https://vsepredohraniteli.ru/mercedes/140.html

https://www.msvmaster.lv/cars/mercedes/s-class/w140/location-of-main-electrical-components.html
« Последна редакция: Април 11, 2023, 20:25:04 от fokke »

Април 11, 2023, 20:50:16
Отговор #287

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Май наистина има проблем с напреженията в колата, поне по това което виждам като грешки... сега малко разсъждения на кенче бира: Сименс и Бош са натворили такива проблеми в колите от тая епоха, заради първите опити да бъдат еколози. Типичен пример е Ситроен ХМ, който е страхотен по замисъл в часта с механиката и пълен провал в електрониката. Това се получава като резултат от изискванията на проектния отдел, който инжинерния за да реализира трябва да вложи електроника. Водещите в тая област са немците, като схемотехника и дизайн. Но тогава вече е намесено екомисленето и не толкова по-малко важно е и политиката, та се заменят редица елементи, например оловото в припоя, ценните метали в елемнтите като цяло.
W140 всъщност е епоха напред от W124 и там е заложена доста електроника, изпълнителите вече ги споменах, проблемите им също. То е нямало избор, ако едната кола е здрав немски войн, който никога не трябва да се предава, другата е вече борец за емоциите на купувача....
Та така, чисто практически съвет ако ти трябва - мултицета, схемите и търси пад на напрежение някъде. Прекалено много неща се оплакват от това, според грешките.....

Април 12, 2023, 06:49:47
Отговор #288

Неактивен Bogi

 • Публикации: 755
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Ето грешките които показа компа

закачи го на Star Diag xentry
немец мръсен, бандит магистрален ...

Април 13, 2023, 00:22:00
Отговор #289

Неактивен fokke

 • Публикации: 1067
  • fokkerc.com
закачи го на Star Diag xentry

Bogi дали чете и моя мотор, че се оказа голям зор да се намери в София софт за тия стари мерцедеси? Другата седмица съм се разбрал с майстор  да закарам колата да видим какво ще се разбере там , Благодаря за връзката с майстора на bomber !