Автор Тема: ВАРШАВА 223 1969  (Прочетена 169376 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Септември 30, 2012, 17:23:06
Отговор #90

Неактивен 1300

 • Публикации: 85
Отлична работа.Мен ме интересува тези филтри с времето не се ли скапват по някакъв начин защото искам да монтирам такъв на моята кола.Поздрави. :)
„1300“ since 1979

Септември 30, 2012, 18:14:06
Отговор #91

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
На филтрите нищо им няма, стига да не са стояли на влага. Корпусът е от ламарина, филтриращият елемент от хартия. Айде, "Гарантът" е примерно на 15 години. А филтриращите елементи за филтъра за фино пречистване, с които карах до сега, са производство на ПП "Успех" към Съюза на слепите в България и са производство 84-85 година най-новите, които са ми попадали.  :D :D :D Ако не е разлепено лепилото, свързващо двете метални основи с хартията, си работят идеално и нищо им няма.
Днес свърших още неща.
Отстраних теча от кранчето на парното. Кранчето се намира отпред на цилиндровата глава и установих, че понякога прокапва по малко върху ремъка. Карах си така няколко години, защото не ми се занимаваше.  В един момент купих ново кранче за пътнически Жук и Ниса - то е същото като на Варшава, само че с два отвора за водата, защото при микробусите има две радиаторчета - едно за шофьора и едно отзад. В крайна сметка се оказа, че уж вътрешните елементи са еднакви, ама не съвсем. На Жука самия затвор е с една идея по-малък диаметър. И лоста за закачане на жилото има друго разположение на издатината за определяне на крайно положение. В крайна сметка монтирах затвор от Варшава, о-пръстен от Жук, предна част от Жук и лост от Варшава. В резултат ремонтираното кранче работи перфектно и не тече.
Повиших оборотите на празен ход от карбуратора с една идея - вероятно от 450-500 на примерно 750-800 об/мин. По този начин динамото на празен ход се върти с обороти, достатъчни да покрива нуждите на запалителната система и включените къси светлини. До сега на празен ход амперметърът показваше силен разряд, а динамото не достигаше минималната си работна честота. Е, вече всичко е ОК дори на запалени фарове.
И за капак датчикът за налягане на маслото, който монтирах вчера, се развали. Вчера показваше точно, а днес почна да прави номера. На празен ход показва 2 атм, а при повишаване на честотата на въртене ту спада до 1,5, ту се качва до 2, а с мъка минава двете атмосфери. Брал съм ядове и навремето с тия калпави датчици. Жалко, че не можах да отвия стария от филтъра за грубо пречистване. Сега предстои пак да купувам датчици, докато не се намери един изправен... Еднакво калпави са и руските, и полските...

Октомври 02, 2012, 09:00:30
Отговор #92

Неактивен MZ ES

 • Публикации: 336
Като чета по руските форуми,много от собствениците преминават на монтиране на съвременен филтър.Така че се замислям и аз дали да не направя същата операция на двигателя на моя ГАЗ 69.Искам да те попитам откъде намери фланеца за новия филтър.Като гледам двигателя ти много прилича на двигателя на моя джип, а доколкото знам Варшавовите двигатели са модифицирани от двигател на ГАЗ М20.

Октомври 02, 2012, 20:00:00
Отговор #93

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Фланецът е полски, произвеждан фабрично за този модел двигател (S-21) от средата на 70-те нататък. Съответно можеш да го намериш на Жук и Ниса. Става без преправяне и за двигател М-20.

Октомври 11, 2012, 19:44:04
Отговор #94

Неактивен Sancho

 • Публикации: 127
 • Москвич 412, 434
Варшавата е страхотна.  :) Имах честта да я разгледам и да се повозя и ми остана доста добро впечатление от нея.

Февруари 02, 2013, 21:05:22
Отговор #95

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Бях я позарязал темата. Реших да я актуализирам.
...

Октомври 2012г.
Отивам на ретропарад в Стара Загора. Всичко хубаво, завъртях едни към 800км с ходенето до Димитровградския пазар с колеги от БАК Ретро. Пазарът в Димитровград е умряла работа и няма особен смисъл да се ходи там, зашото няма стари неща... Както и да е. На връщане вече в София усетих, че един цилиндър си дава почивка.
Викам си - свещ. Отвивам, свещите и четирите керемидени, перфектни. Извадих компресомера. Три цилиндъра - добре, първи - 1 атмосфера. Клапан. Главата - долу. Наливам коресилин в горивната камера, изпускателния клапан не държи изобщо. Ясна е работата.
Обаждам се на известния реставратор, колекционер и специалист по ремонт на  двигатели и цилиндрови глави Жоро от Обеля:
- Така и така, окотих мотора, може ли да донеса главата за ремонт?
- Може, заповядай!
Нося аз главата. Оказа се, че водачите на два от изпускателните клапани са силно износени.
?! А главата е чисто нова, на 15000км. Купих я оборудвана, изчистих я от греста и я сложих. Да де, ама поляците явно са "забравили" шлайфпаста в два водача... То може и нарочно да е - главата е производство от 80-те, а тогава в Полша е времето на "Солидарност" и са се правили такива мизерии.
Както и да е - два нови водача, обработка на легла и 8 клапана, шлайф на главата - мъничко, колкото да се изравни, нови гумички на всмукателните клапани - от ГАЗ 21 (еднакви са на Волга и Варшава), а изпускателните нямат гумички.
В добавка, с помощта на Жоро, реших да оправя вибриращото и трошащо се динамо.
Заварка на конзолата, наваряване на отворите под размер. Изработка на нови болтове спрямо отворите на ушите и конзолата. В добавка - най-накрая оправих замазания болт, закрепващ плъзгача на динамото към блока. За целта демонтирах и радиатора, и водната помпа. Болтът ми се откри в цялата си прелест - да ми е удобно да го лекувам. Пръсках, киснах с разни магии. Хващам гедорето и леко-леко опитвам болта. Айде малко сила, още малко и болта, както се полага, се скъса в блока.
Хайде с подходящо свредло, разпробивай болта. Леко и внимателно, даже и резбата се запази. Хайде и на нея един метчик. Нов болт, изработен от Жоро по размер. Стана перфектно.
...
Разглобяването не съм го снимал. Сглобяването го направих за един ден.
Утро!
Всичко е готово за сглобяване. Попътно сменям датчика за налягане на маслото. Старият така и не можах да го отвия от филтъра за грубо пречистване. Сложих един от Жук, и той не работи. Купувам нов полски и монтирам него. Най-накрая си имам работещ датчик.
Ето значи, разоборудвана Варшава:


После - с генератор и датчик за налягане на маслото!


Цилиндровата глава - сглобена. Пефектна работа от страна на сервиза на Жоро:


 :twisted:  :twisted:  :twisted: Гарнитурата - нова, намазана с графитна грес:


След затягане с динамометричния ключ. На термостата не съм слагал гарнитура, а го намазах със силикон на Виктор Рейнц:


Поставих нова, гумена гарнитура на капака на клапаните. Старата, коркова и твърда като камък, с 300 зора я изчегъртах с нож.


Остават само колекторите:


Вечер!  :D  :D  :D Двигателят е сглобен. Заредил съм охладителната система с вода за проверка и промивка...
И това е! Запали от половин оборот! Направих малка разходка, не тече от никъде. Източих водата, заредих висококачествен Пежовски антифриз, концентрацията, както обичам, я оставих на -40 градуса.
Хайде на път!
Варшавата работи добре.
Пак затягане на главата.
Затягането и регулировката на клапаните ги правя по следния начин: първият път при сглобяването на двигателя, вторият - след час работа, третият - след 500км. След това, както заводът препоръчва - регулировка след всеки 6000км, или при поява на шум.

Измих Варшавата и направих фотографии :D  :D  :DКато цяло, остава да си намеря хартиен въздушен филтър, който да сложа в корпуса на инерционно-масления филтър. Едно, че старата конструкция не чисти кой знае колко, и второ - маслото от филтъра си прокапва от вибрациите и попада във въздушния поток, съдаван от вентилатора. Резултатът е вечно омазан двигател и кош. Затова и не съм си давал зора да го чистя сега. За 1000км пак ще се омаже...

Ето видео след ремонта:
rbvYg

Викам си - като съм почнал, да карам до край. 4 години колата беше с нов карбуратор Иков 40СОП. Реших да го сменя пак с нов. Иков са капризни и калпави карбуратори, и често правят проблеми. В моя случай карбураторът от нов даваше много богата смес на празен ход. 

Jikov 40SOP - в пълния му блясък:


После монтажа:
Резултатът е добър. Новият карбуратор дава по-бедна смес на празен ход, което беше и идеята на упражнението. Иначе вървенето си е на ниво. Тествах я както си трябва и останах доволен.

Декември 2012г.
Въпреки студа и снега, решавам да изкарам Варшавата.
Работи както и изглежда...
Та така... С нетърпение очаквам края на март - ще се ходи на Калояново!!!

Февруари 02, 2013, 21:25:25
Отговор #96

Неактивен sbalkan

 • Публикации: 800
Прелест! И изключително рядка гледка, ретро кола на сняг ;)

Февруари 03, 2013, 10:35:56
Отговор #97

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
 :D Мерси! От Варшавите в София в движение са 5, от тях поне 2 се карат целогодишно като ежедневни коли. С хубави гуми проходимостта е на ниво предвид бавнооборотния двигател, високата конструкция и сравнително голямата собствена маса. Гази преспите и въобще не се замисля. Недостатък е поведението при поднасяне - по-трудно се овладява от съвременна кола със задно. Слабо място е отоплението в купето. Конструкцията е непроменена спрямо М20 Победа, съответно парното в движение е много силно, но вентилаторчето е много слабо и духа единствено на челното стъкло. Съответно в града при ниска скорост стъклото замръзва отвътре. При -20 е жива мъка да изкараш Варшавата на пътя, ако е стояла навън. Двигателят пали от четвърт, но стъклото се заледява отвътре и трябват поне 20 минути, за да загрее двигателя на място и стъклото да се размрази от слабото вентилаторче. Така е и на другите коли от ония години - примерно на Москвич 407... Чегърташ юнашки леда и се чудиш "Защо не тръгнах с рейса"... При мене поне парното се пуска от купето, а не с кранче на двигателя.

Иначе - да, рядка гледка станаха колите от 50-те и 60-те в движение. Виждаш - дори и тук във форума почти никой няма наистина стара конструкция в експлоатация. И по ретро мероприятията основната маса са коли от 70-те, а вече и от 80-те почнаха да идват. След 70-та колите са в пъти по-пригодни за шофиране в съвременното движение, плюс че са по-надеждни и най-важното - евтини за ремонт и поддръжка. 
На мен пък ми харесват по-архаични автомобили.

В този ред на мисли - ето малко видео по темата. Годината е 2009-та, Варшавата тамън съм й оправил двигателя и я подкарах.

http://youtu.be/2GeEJ3jp8h4


Февруари 03, 2013, 10:55:27
Отговор #98

Неактивен sbalkan

 • Публикации: 800
В момента изглежда много по-добре, знам, че не си я пребоядисвал, а що така?

Февруари 03, 2013, 11:14:38
Отговор #99

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Пребоядисвана е, и още много други работи са й правени. Това на видеото е оригиналната полска боя, тук там матирала, тук там чукната. Десен калник и врата боядисвани някога левашки и така... Бръкнах в джоба и за три месеца се сдобих с лъскава кола. Това през същата 2009-та година. Толкова много време отиде поради неразумната идея да се боядисат само повредените детайли. Да де, ама новата боя стана перфектно, а останалата част от колата изведнъж почнаха да й се виждат дребните забележки от годините. Хайде обратно - цялата с база-лак и в резултат не искам и да чувам за "оригинална боя с дребни забележки".
Всичко това съм го разказал и в началото на темата, а мисля, че и в разговор съм го разправял.

Сетих се какъв кеф беше, като я взех от бояджията.

Снимки от 2009г:
Какво беше:
Какво стана:


И тука вече на смесена светлина си личи наистина хубаво: