Бях я позарязал темата. Реших да я актуализирам.
...
Октомври 2012г.
Отивам на ретропарад в Стара Загора. Всичко хубаво, завъртях едни към 800км с ходенето до Димитровградския пазар с колеги от БАК Ретро. Пазарът в Димитровград е умряла работа и няма особен смисъл да се ходи там, зашото няма стари неща... Както и да е. На връщане вече в София усетих, че един цилиндър си дава почивка.
Викам си - свещ. Отвивам, свещите и четирите керемидени, перфектни. Извадих компресомера. Три цилиндъра - добре, първи - 1 атмосфера. Клапан. Главата - долу. Наливам коресилин в горивната камера, изпускателния клапан не държи изобщо. Ясна е работата.
Обаждам се на известния реставратор, колекционер и специалист по ремонт на двигатели и цилиндрови глави Жоро от Обеля:
- Така и така, окотих мотора, може ли да донеса главата за ремонт?
- Може, заповядай!
Нося аз главата. Оказа се, че водачите на два от изпускателните клапани са силно износени.
?! А главата е чисто нова, на 15000км. Купих я оборудвана, изчистих я от греста и я сложих. Да де, ама поляците явно са "забравили" шлайфпаста в два водача... То може и нарочно да е - главата е производство от 80-те, а тогава в Полша е времето на "Солидарност" и са се правили такива мизерии.
Както и да е - два нови водача, обработка на легла и 8 клапана, шлайф на главата - мъничко, колкото да се изравни, нови гумички на всмукателните клапани - от ГАЗ 21 (еднакви са на Волга и Варшава), а изпускателните нямат гумички.
В добавка, с помощта на Жоро, реших да оправя вибриращото и трошащо се динамо.
Заварка на конзолата, наваряване на отворите под размер. Изработка на нови болтове спрямо отворите на ушите и конзолата. В добавка - най-накрая оправих замазания болт, закрепващ плъзгача на динамото към блока. За целта демонтирах и радиатора, и водната помпа. Болтът ми се откри в цялата си прелест - да ми е удобно да го лекувам. Пръсках, киснах с разни магии. Хващам гедорето и леко-леко опитвам болта. Айде малко сила, още малко и болта, както се полага, се скъса в блока.
Хайде с подходящо свредло, разпробивай болта. Леко и внимателно, даже и резбата се запази. Хайде и на нея един метчик. Нов болт, изработен от Жоро по размер. Стана перфектно.
...
Разглобяването не съм го снимал. Сглобяването го направих за един ден.
Утро!
Всичко е готово за сглобяване. Попътно сменям датчика за налягане на маслото. Старият така и не можах да го отвия от филтъра за грубо пречистване. Сложих един от Жук, и той не работи. Купувам нов полски и монтирам него. Най-накрая си имам работещ датчик.
Ето значи, разоборудвана Варшава:
После - с генератор и датчик за налягане на маслото!

Цилиндровата глава - сглобена. Пефектна работа от страна на сервиза на Жоро:

:twisted: :twisted: :twisted: Гарнитурата - нова, намазана с графитна грес:

След затягане с динамометричния ключ. На термостата не съм слагал гарнитура, а го намазах със силикон на Виктор Рейнц:

Поставих нова, гумена гарнитура на капака на клапаните. Старата, коркова и твърда като камък, с 300 зора я изчегъртах с нож.
Остават само колекторите:

Вечер!

Двигателят е сглобен. Заредил съм охладителната система с вода за проверка и промивка...

И това е! Запали от половин оборот! Направих малка разходка, не тече от никъде. Източих водата, заредих висококачествен Пежовски антифриз, концентрацията, както обичам, я оставих на -40 градуса.
Хайде на път!
Варшавата работи добре.
Пак затягане на главата.
Затягането и регулировката на клапаните ги правя по следния начин: първият път при сглобяването на двигателя, вторият - след час работа, третият - след 500км. След това, както заводът препоръчва - регулировка след всеки 6000км, или при поява на шум.
Измих Варшавата и направих фотографии

Като цяло, остава да си намеря хартиен въздушен филтър, който да сложа в корпуса на инерционно-масления филтър. Едно, че старата конструкция не чисти кой знае колко, и второ - маслото от филтъра си прокапва от вибрациите и попада във въздушния поток, съдаван от вентилатора. Резултатът е вечно омазан двигател и кош. Затова и не съм си давал зора да го чистя сега. За 1000км пак ще се омаже...
Ето видео след ремонта:
rbvYg
Викам си - като съм почнал, да карам до край. 4 години колата беше с нов карбуратор Иков 40СОП. Реших да го сменя пак с нов. Иков са капризни и калпави карбуратори, и често правят проблеми. В моя случай карбураторът от нов даваше много богата смес на празен ход.
Jikov 40SOP - в пълния му блясък:

После монтажа:

Резултатът е добър. Новият карбуратор дава по-бедна смес на празен ход, което беше и идеята на упражнението. Иначе вървенето си е на ниво. Тествах я както си трябва и останах доволен.
Декември 2012г.
Въпреки студа и снега, решавам да изкарам Варшавата.

Работи както и изглежда...
Та така... С нетърпение очаквам края на март - ще се ходи на Калояново!!!