Автор Тема: ГАЗ М-21М Волга 1964 г.  (Прочетена 152615 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 22, 2016, 08:51:14
Отговор #20

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Люси, цветът изглежда да е "Голубая ночь". Не е от най-масовите. Мой съсед през 1964 става ръководител на ДКМС в МК "Кремиковци". Каза, че първата му служебна Волга е била точно този цвят. Взел я "втора употреба". Първо била служебна кола на началника на КАТ - София. Имала регистрационен номер, който знаели всички регулировчици. В резултат винаги освобождавали движението за него и му отдавали чест.

Вчера ходих при едни хора, които са имали М-21. Обзаведох се с разни интересни неща за Волга и Варшава.
Най-интересна безспорно е чисто нова комбинация уреди за М-21 със синьо-зелената полусфера на скоростомера. Пробег - 900 метра на стенда в завода.Откровено се чудя дали сега да ги разглобявам и да монтирам уредите на моята синя основа, или да си ги оставя, и когато пребоядисвам колата, да боядисам новата бяла основа в синьо и да ги монтирам.

Март 22, 2016, 10:05:57
Отговор #21

Неактивен Viva_lancia

 • Публикации: 365
Честито за таблото. А хората как ги намери, ако не е тайна? Познати ли са ти или просто са те видели с волгата и така е станало на въпрос за частите? А освен таблото по твоите думи разбирам, че има и други части, покажи ги и тях :) . Вчера се чух с мой приятел, който сега живее в София и ми кажа, че видял синя Волга и аз веднага го питах дали е била със силистренски номера, но той ми отговори, че е с регистрация СВ, но не запомнил числата. Да не би вече да е с нов номер? А да кажа, че той знае че това ми е колата мечта и ако не беше такава едва ли щеше да ми звънне да ми каже, че видяната Волга е  ГАЗ 21. Ама иначе тъя надежди и за една Газ 2410 на 14 000км, но собственика е възрастен и нея продава.

Март 22, 2016, 21:31:45
Отговор #22

Неактивен vasko4

 • Публикации: 590
 • 0899936995

Откровено се чудя дали сега да ги разглобявам и да монтирам уредите на моята синя основа, или да си ги оставя, и когато пребоядисвам колата, да боядисам новата бяла основа в синьо и да ги монтирам.
Момчиле,честито за придобивката, ако мога да помагам с някакви съвети (не че разбирам много, но все пак съм минал по този път). Та предвид многото хром по тази кола моята основа я хромирах и стана поне според мен много добре, помисли и върху този вариант

Март 22, 2016, 21:58:49
Отговор #23

Неактивен pavel.velev

 • Публикации: 944
Честито.Много добра Волга.
 

Март 29, 2016, 13:44:47
Отговор #24

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Не спирам да работя по колата и мога да се похваля с някакви успехи.
През изминалия уикенд сменихме стъклоповдигача на предно дясно стъкло. В събота ходихме и свалихме здрав от друга Волга, на която е собственик мой приятел. Те и триъгълните прозорчета на Жигулата ми са от негова кола... Оказа се, че стъклото на Волгата някога се е извадило от шината (на повечето стари коли е набито през дебело парче гума или плътен битум). Та старецът "хитро" налял хелметекс в шината и боднал стъклото. Добро решение, стига стъклото да не се движи. При демонтажа на стария стъклоповдигач шината просто се отлепи.
Как я излекувахме? Изрязох от стара вътрешна гума две ленти (една идва тънка). Един опъва гумата по стъклото, двама държат стъклото да не падне, а аз с моите 115 килца набих шината в стъклото (с ръце и накрая внимателно с чука) . След пускане гумата допълнително се разширява и стегна брутално. Естествено, и стъклото, и шината ги почистихме и обезмаслихме преди операцията.
Монтажът е интересен. Наложи се да свалим триъгълното стъкло (има скрит винт под ключалката), развихме скритите винтове на мъхестото уплътнение (било е уплътнение, когато Лили Иванова е била изгряваща певица). Внимателно разкачихме вътрешната метална декоративна рамка и се сдобихме с достатъчно широко отвор да мине стъкло и шина.
Следва почистване и гресиране на новия стъклоповдигач, еквилибристика по намъкването му във вратата. Вкарах всичките плъзгачи в шината на стъклото и неподвижната шина (стъклоповдигачът е лостов на буквата "Х"). След финални регулировки се сдобих с работещ стъклоповдигач.

Вчера подкарах Волгата.
Беше забавно самото пътуване до работа. Нося две 11л шишета от минерална вода, пълни с гореща вода. Наливам, паля (на газ). Вънка е -1. Волгата мина през всичките задръствания успешно. Никого не блъснах, макар че челното стъкло се заледяваше, защото отоплението е изключено - ще го пусна като оправя главатаи спре да вкарва по малко масло във водата. В задръстването излизам, чистя стъклото и пак вътре. Двигателят прекъсва, гърми, ама работи.
Вечерта най-накрая врътнах центровката. Двигателят заработи нормално, вече не прекъсва. Улових още 10 коня, които свободно пасяха. Като му се направи главата, сигурно ще уловя още поне 15-20.  Въпреки, че още е куц кон, Волгата спокойно върви с 80 по Цариградско.
Направих пълно гресиране, ходовата част е наистина добра. Явно и старият собственик е гресирал редовно.
За моя радост спирачките са добри, кормилното управление няма наднормен луфт и Волгата минава учудващо гладко през неравностите.
Карданът се оказа тотална щета. Луфт в шлиците, скъсан отдясно крак на гумения тампон на висящия лагер... Каретата и те заминали.
Поръчах нов кардан комплект и утре, живот и здраве, е много вероятно да го монтирам.
Имам да й залепя нови уплътнения на вратите. Добре, че имам за Варшава комплект нови, а профилът е същия... Остава да оскубя старите и за 1 час ще е готова.

Задните светлини на М-21 винаги са ми били интересни. Мигачът е решен, като се включва в мигащ режим жичката за стопа (зад червения разсейвател има една крушка с 21/5 Вт за стоп/мигач и габарит). Типично американско решение. При натисната спирачка + включен мигач единия стоп свети постоянно, другия мига.
Белите стъкла отдолу са за заден ход.
Габаритите се виждат и отстрани.
 

Задният ход:


Много е приятно да я виждам, как ден след ден става все повече и повече на кола.
 

Март 29, 2016, 17:58:01
Отговор #25

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7169
Не траеш ей - голям мерак, голямо чудо :) Важното е, че малко по малко вършиш добра работа за приближаване към крайния рвзултат, само може би малко си избързал с монтажа на новите уплътнения - за боядисването ще трябва пак да ги сваляш и да внимаваш някъде нещо да не се скъса преждевременно. И още, щом ходиш с нея дори на работа защо не дойде и в неделя до пазара да я разтъпчеш?
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Март 29, 2016, 19:58:24
Отговор #26

Неактивен michev

 • Публикации: 2561
 • only rear wheel drive
А защо да не я разходи в неделя до Калояново :D Тя колата съм убеден че ще се справи, но с такъв кардан ще е проблем.

Март 30, 2016, 09:24:26
Отговор #27

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Волгата не е още за каране. Трябва да й се ревизира главата. Карданът би трябвало днес да дойде и ако не ми мине котка път, довечера ще спре да вибрира.
Имам да я подкарам и на бензин. Трябва да се източи субстанцията от резервоара, която вече не мирише на бензин дори. Малка ревизийка на карбуратора, даже съм взел ново контролно стъкло за поплавъковата камера....
Има да се модифицира мазилната система с нова маслена помпа и преходник за пълнопоточен филтър.
Уплътненията на вратите ще ги сложа сега. Винаги мога да си поръчам нови, а и нямам планове за цялостно пребоядисване в близките 2-3 години. Старите уплътнения са станали на битум, а е важно в колата да не влиза вода. Сега лятото ще я пооправя и външно частично, за да не ме дразни много.
На Калояново имам с какво да отида. Жена ми няма да я возя на смрадливите и пепеливи седалки на Волгата. Лятото ще я изперем, ще й спретнем едни калъфи и ще си стане нормална кола за возене с чисти дрехи, не с гащеризон.

Март 30, 2016, 19:54:21
Отговор #28

Неактивен vasko4

 • Публикации: 590
 • 0899936995
Има да се модифицира мазилната система с нова маслена помпа и преходник за пълнопоточен филтър.
Измислил ли си точно как ще стане интервенцията, че чувам доста различни мнения...

Март 31, 2016, 09:23:33
Отговор #29

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Васко, вариантът съм го написал още в първия пост. Маслена помпа от УМЗ 414 или УМЗ 417 с неподвижния смукател и вграден разтоварващ клапан + "китара" от УМЗ 451М. Китарата вече я имам, маслените помпи са по 60 лева във всеки магазин за УАЗ.
Вчера получих новия кардан.
Аз - щастлив закарвам Волгата в гаража на един приятел, че има канал. Малко се оказа широка, ама влезна...


С двама ентусиасти изхвърляме стария кардан навън. Новият го слагаме...


И удряме греда. Предната част се оказва с 3-4 сантиметра по-къса. Иначе всичко си е същото. Явно е от Латвия. След няколкоминутни ругатни решаваме да правим от двата кардана един.Разглобихме новия, отвих с ключ 27, чук и мамата гайката на фланеца към задната част. На стария кардан гайката се въртеше на ръка, а вместо шплент имаше някакви остатъци. Измъкнахме скъсания гумен тампон от лагера на старата предна част. Бях си намерил нов тампон, реших да ползвам него. Не че е нов като години - и той е от Балканската война, ама ми се видя по - жилав от на новата предна част. Лагерът и предното каре на старата предна част се оказаха видимо здрави. Ще живеят още. Стягаме всичкото гайка.
Попътно сменихме тампоните на иначе скапаните задни амортисьори - да не хлопат.
Мръсни и зли се натоварихме на Волгата.
Газ!
...
Не тресе. 40-50-60-80-90! Не тресе бе, никаква вибрация няма!
Завъртяхме една победоносна обиколка за шок на хората с нормални коли. Да те изпревари в тъмното бързодвижеща се стара Волга с теглич, антистатик, на газ и със силистренски номера.
Безценно!
Волгата вече я пишеме в графата коли годни за движение. Не е зле!