Автор Тема: ГАЗ М-21М Волга 1964 г.  (Прочетена 132669 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 16, 2016, 14:13:30
Отговор #80

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Направихме основен ремонт на двигателя на Волгата.
Защо? Всичко започна с идеята да отстраним течовете на масло. Течеше много и отвсякъде. С моя приятел Стефан свалихме двигателя с цел да сменим графитената набивка на коляновия вал откъм маховика.
Ето го пациента, поставен на стойка и готов за разглобяване:


Оказа се, че картера е удрян и запояван левашки. Колата е оставала без масло. Това е довело до завличане на лагери. Замерването показа, че е коляновият вал вече е с ремонтни лагери - 0,75 на основните и 0,50 на биелните. Разпределителният също е за нови лагери. Ризите са нови, на номинал. Три бутала се оказаха УМЗ (за УАЗ) и едно ЗМЗ (ГАЗ)... Сегментите наредени с ключовете един под друг на 2 от буталата. Имаше и лек луфт в буталните болтове. Навсякъде, където силистренските байовци бяха пипали, си личеше - двигателят е ремонтиран грубо, по "текезесарски".  Слагани са разни крепежи и въобще нямаше нещо да е като хората.
Последва киснене е керосин и баня с водоструйката до придобиване на чист вид:


Както се вижда, блокът е гол. Останалите неща са наредени на пода в халето:


Почесвам се по темето и се сещам, че един добър човек от Гара Яна ми подари части за Волга 24. Разопаковам вързопите. След киснене в керосин се разкрива следната гледка:


Имам си нови колянов вал, както и ризи с бутала и бутални болтове! Но са за Волга ГАЗ 24. Разликата в коляновите валове е в петия основен лагер. На ГАЗ-21 е по-широк, а на 24 е с еднаква ширина като останалите. Съответно на 24 маслогонния пръстен е по-навътре от на 21. Ризите също са различни и не пасват на 21. Но буталата и буталните болтове пасват.
Един колега ми подари нови основни и биелни лагери за 24. След кратък размисъл решаваме да префасонираме блока за колянов вал 24. Съответно следва да се фрезоват блока и петата на петия основен лагер, за да може да влезе маслогонния пръстен.
Блокът го даваме в шлайфбазата в Доброславци за фрезоване на блока и петата, както и за набиване и обработка на лагерите на разпределителния вал. Носим им два комплекта лагери, които са еднакви на 21 и 24. Защо? Ами зашото петите са през милиметър и ако нещо се обърка, трябва да има резервни от всичките размери.
От Доброславци се изложиха. Върнаха блока със скъсана и неизвадена шпилка от блока. Мързяло ги да нагласят база с подлагане и хванали и буквално изскубали оригиналните шпилки от алуминиевия блок. Извадили и ризите. За какво - не знам. В резултат се наложи бате Жоро да им оправя свинщините.
Междувременно нося на Жоро биелите с нови втулки. Жоро Григоров за пореден път е перфектен. Направи ги като по учебник, болтовете влизат плътно.


Нося му и блока. Успя да фрезова скъсаната вътре в блока шпилка и постави ремонтна втулка.
Всички капаци и капачета, на които не е противопоказно ги дадох на пясъкоструйка и прахово боядисване в Оптикомеханичния завод. Направиха ми ги отлично.
Паралелно Драго от Бяла Слатина ми подари картер за УМЗ - 414/417 - от джип УАЗ. Идеята беше да прехвърлим фланеца за щеката за масло на новия картер.
Старият обаче изглежда по-добре, някак си е по-красив и видимо по-старателно изработен. Стефчо изрязва квадрат със сцепеното и заварява на плътен шев нов здрав метал. После пясък и прахово и картерът отново изглежда като през 1964-та.

Почваме сглобяването:


Навсякъде нови гайки и шплентове. Изглежа доста симпатично:


Знаех, че на Варшава, Жук и Ниса и Волга 24 съединителите са взаимозаменяеми. Извадих един от запасите ми. Изненада!
Волга М21 е с по-голям маховик. Беше събота и нямаше начин. В магазина на Ботевградско шосе оставих малко над 200 лева за нов руски съединител Триал с диафрагмен притискателен диск. В интернет има различни мнения за тия съединители. За сега работи добре...
 

Слагаме маслена помпа. Новата УАЗова не пасва на 21цата. Или поне не и със стандартната тръба. Айде слагаме 21цовата.
Лекуваме течовете (нали за това свалихме мотора). Нова немска набивка за Мерцедес. Нови "четворки". Гумени уплътнения. Лек слой уплътнител на Виктор Рейнц. Естествено всичко се реже и напасва на място.


Следва нова водна помпа с капсуловани лагери. Двигателят е сглобен и регулиран на станока.


Кошът е друга тема. Отне ми един ден миене с керосин, обезмаслител, стъргане с шпакла и пръскане с водоструйка, докато остана на метал. Поне 5 кила кал и масло паднаха. Гредата на моста беше буквално запечатана...
Слагаме мотора вътре. На заден фон се виждат гнусните висящи кабели, които в последствие прибрахме в снопове и облепихме с платнено тиксо. Получи се като от завода.


Карбураторът беше разпробит некадърно в горната част на две места. Стефан рециклира един друг карбуратор, който прибихме където трябва и вече имаме оптимална работа на газ и на бензин.


Много важен момент за бъдещото здраве на двигателя е доброто пречистване на маслото. Подарен ми беше комплект УАЗов преходник за пълнопоточен филтър, само за да разбера , че няма място за филтъра в коша на 21. На всичкото отгоре затрих подарения ми преходник и си купих още един. Накрая Стефан даде на познат чертежа и се сдобихме с преходник....


Съответно разкарах филтъра за грубо пречистване, маркучите и останалите идиотщини от коша. Сега цялото масло минава през станартен Ладов пълнопоточен филтър, както е на по-новите УАЗове.

Ето го вече готовия двигател. Оставихме го да работи над 1 ден на празен ход при различни честоти.


Установихме, че датчика за температурата се "побърква"... Но колата не грее.
Покарах я, перфектно работи.
Тръгнахме с жена ми до пещерата "Проходна" до с. Карлуково. Красота, Волгата с 65-70 се носи по магистралата. Налягане на маслото перфектно. Водата и тя на 80 градуса въпреки жегата (сложих 6-лопатна перка от УАЗ, за да няма изненади).
И на връщане....
ПляяаааС! ЛЮС! Две-три експлозии и Волгата умря на разклона за Ябланица на магистрала Хемус.
Звъня за помощ. Отзовават се всички - Стефан, Ясен, Жоро, Сашо, Стани... Кво и е на Волгата? Няма искра. Бобина? Комутатор? Палецът не се върти. Изронило се е зъбното колело на привода на делкото.
Стефан идва с неговото камионче и ни спасява.


Оказва се, че приводът от УАЗ е несъвместим с двигателя М21.
Не, защото са му различни зъбите или размера. Просто мазането му е решено, като в блока има канал 2мм от лагера на вала и се подава масло под налягане към привода. На 21 няма каналче, а на вала на привода е направена маслогонна резба, така че да се качва маслото, което по въдушно - капков път е стигнало до зъбното колело.
Заради липсата на мазане валът на уазовия привод се беше заварил към корпуса.
Стефчо измисли как да го преработи мазането. Купихме нов привод, Ладови втулки за делко (на ВАЗ делкото се маже минимално, но вала е на меднографитна втулка). Стефан изстругова, наби втулки, наряза маслогонна резба в тях... Пробата показа, че вече масло се качва, както на оригиналния 21 привод. Набихме отгоре допълнително грес и масло. Новият привод работи за сега добре и не грее.
Накрая отказа датчика за налягане на маслото. Сложих нов от "Ботевградско", цилиндричен за УАЗ. Е, не отчита и той като хората. Дойде моя приятел Филип със своя Москвич 409. Подари ми камбанка от 1975г, нова. Тя няма грешка и отчита в комбинация с уредите на М21.
   

Смяних и датчиците за отчитане на температура - тип тм-101 в помпата и за прегряване тип тм-104 в радиатора. Пак съветски от 80-те. От бул. Габрово - "Старците". Вече отчита реалните под и около 80 градуса температура.

В добавка Волгата има и чисто нова генерация от край до край, ама за нея ще разкажа в следващ пост.

След всичките приключения двигателят работи чудесно, колата върви много повече, а и има перфектен звук...


 
« Последна редакция: Септември 16, 2016, 14:22:19 от m_g »

Септември 16, 2016, 15:13:30
Отговор #81

Неактивен michev

 • Публикации: 2561
 • only rear wheel drive
Ами честито, поне графа *двигател*, си я отметнал в списъка с възстановителни работи по Волгата :D И Москвич 409 няма, не измисляй нови модели :D

Септември 16, 2016, 15:36:03
Отговор #82

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1486
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
Момчиле, всичко което правиш е чудесно, но шплентовете на петите са поставени неправилно. Това не го пиша, за да ти търся някакви кусури, а защото темите ти са образцови. С подробни обяснения и снимки. Служат за пример на много хора кое как се прави.
правилно поставен шплент


Škoda 120L '90г. 
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Септември 16, 2016, 16:08:53
Отговор #83

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
За шплентовете - да, така е, но ми беше жал да ги кълцам. И така няма да изпаднат.
По темата за развиването.
Волга има един много гаден проблем. Обича да си саморазвива тапите в коляновия вал. В резултат маслото от вала отива в картера, вместо в лагерите и двигателя блокира. Стегнахме тапите юнашки и след това им чукнахме резбите, за да не могат да се отвият.

Септември 16, 2016, 21:20:08
Отговор #84

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7173
Бреййй, всичко това кога се случи във времето? Оня ден минах покрай блока ти и Волгата си стоеше кротичко пред него, ама дали със или без мотор... не съм се навеждал да проверя :) И като стана въпрос за него, понеже нищичко не отбирам от газово-уазови технологии няма да търся никакви кусури, освен може би един в малко по-друга насока. Щом моторът е бил извън коша, не беше ли подходящ моментът освен основното и много важно почистване да му се направи вътрешна подготовка и боядисване /на коша/? Вярно, че още не си на етап боя, но когато стигнеш до него не ми се вижда разумно пак да вадите мотора...
Между другото имам за теб дребен аксесоар-подарък за новата ти придобивка, а също и една-две също дребни молби, та ако не се видим утре или вдругиден в Копривщица очаквай позвъняване ;)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Септември 17, 2016, 07:21:35
Отговор #85

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Мите, днес съм на кръщене и няма начин - пропускам Копривщица. Ремонтът го правихме за един месец някъде - август. По отношение на коша - мисля тоя път да не пръскам колата на съставните й части. На коша нищо му няма да си остане на оригинална боя, само зоната на акумулатора ще я боядисам. Волгата има много тръби, тръбички, приводчета, кабели, и ще бера големи ядове да сваля всичко и да го сложа пак. Това не е Лада, да го има всичко в магазина и нещо като се прецака, да си купя ново. Да се пръска на неразглобено става чудна свинщина. Звънни ми.

Септември 28, 2016, 15:02:16
Отговор #86

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Волгата успешно мина 1000км разработка.
Разходът на масло е минимален, нивото за тия 1000км беше спаднало съвсем незначително.
Вчера смених маслото и филтъра и я прегледах.
При счупването на привода на делкото Волгата гръмна няколко пъти много силно, явно в генерацията... Новото гърне се е раздуло зачудо и приказ. Ще купя още едно и ще го сменя като това окончателно приключи. Имам лек теч на масло от оста на задвижването на иначе новата бензинова помпа. Там фабрично няма уплътнение и май няма какво да направя. В резултат за 1000 км картера пак се беше омазал. Да са изтекли 50 грама, ама пак стигат за да стане свинщина. Десният фар прави някакви мизерии с масата - един път свети нормално, втори - мъждука... Тия дена ще го лекувам. Стегнахме пиньона на диференциала и сменихме маслото, че не беше сменено. Намаля тресенето на 70-80. Появи се леко виене като върна газта. Износен си е диференциала, ще го правим и него все някога.
Иначе - 21 се оказа кола, много приятна за дълги пътувания. Седалката не изморява. Държи без проблем 90-100км/ч, и то сравнително безшумно. Повече няма какво да се желае от кола от модел, излязъл на пазара в края на 1956г.
Охладителната система се държи много добре. Дори и на стръмни баири и при каране в града, Волгата едвам минава 80 градуса. Реално стои на 75-80. Като е студено, си иска дръпнати жалюзи.
Парното за положителни температури - около 5 градуса, върши работа. Вентилаторът е значително по-ефективен от на Победа - Варшава, и реално спомага за бързото загряване на въздуха в купето. Има  примитивна система за рециркулация (затворен външен люк, отворен вътрешен (от там засмуква) и отворено отопление с включен вентилатор. За 2 км в купето вече се усеща затоплянето.
На газ без проблеми държи 120км/ч. Разходът е около 15/100 газ при каране с 80-90км/ч.
Пак ме мъчи датчикът за налягане на масло. Не показва повече от 2 атм на таблото, а на празен ход падна почти до нула. Нямахме под ръка подходяш преходник да сложим механичен манометър, но вързахме нов уред от Москвич (датчикът ММ-9 се ползва на М-21, и всичките стари Москвичи до 2140 включително). Е, 2 атм. на празен ход и 4 на средни обороти. Значи уредът на таблото не отчита вярно, или тоя датчик не сработва с него. С Варшавата съм го играл - и там смених една торба датчици, докато не сложих полски и работата заспа. Цялата конструкция на тоя датчик е малоумна с мембрана и биметална пластина вътре... Та ще си купя 2-3 датчика ММ-9 и ще сменям, докато не получа стойности, дето да ме кефят. Явно двигателят няма проблем с мазането - нито грее, нито има стружки в маслото, нито не върви.Октомври 03, 2016, 16:34:53
Отговор #87

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
По двигателя останаха малко несменени неща. Кобилиците бяха износени. Търсих, търсих... За 21 не намерих нищо заслужаващо купуване. На всичкото отгоре беше позаминала леко леко и оста им.
Значи, търся комплект.
Намерих ей това срещу 80 лева от склада:
Комплект нова ос с кобилиците, производство на УМЗ и предназначена за Волга 24-10 с двигател ЗМЗ-402. Според каталога оста си е с номер 21-..., а на 24-10 на мястото на крайните шайби и пружинните пръстени при старата Волга са поставени едни допълнителни опори. Всичко друго било ставало, пишат руските другари.
Новите части бяха потопени в течна грес. Следва миене с нафта и прочистване на всяко едно каналченце. Доволно досадно дело.
Прочистих и промих всичко и, махнах опорите и сложих шайби. Слагам цялото нещо и... ГРЕДА! Кобилиците натискат крайчетата на клапаните, не средата. Е@@СИ!
След проверка се оказа, че новите кобилици са подобни по размер на старите.
Само дето едната не беше обработена в завода там, където натиска клапана. Айде направи си сам с шмиргела, фината шкурка... И се сдобих с обработена кобилица.
Гледам цялата ш@@ана ос и беснея. Кога ще купя някаква част, която да монтирам и да заработи от раз?! /Като сменя марката вероятно/
Хванах и пръснах гадта на съставните й части. Обръщам една опора и с една кобилица слагам оста на шпилките. Отвратителното нещо взе, че пасна точно.
Подреждам целия комплект е обърнати опори и се получава това:
 
Бях толкова бесен, че даже клапаните не регулирах съвсем точно, та пак почукват. Нейсе, палих я без капак - маже се, тече масло, работи.
Захлопнах гадното синьо нещо и вчера не съм го пипал.
Ама тая вечер мисля да го покарам ако евентуално работи...
Ааа, сложих нов полски датчик за маслото - под 2 атм не пада. Това ще да е датчика.
Я да питам!
На колко се прави хлабината на клапаните на Волга на горещ двигател. На студен знам колко е.

Октомври 03, 2016, 21:38:11
Отговор #88

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
На горещ не само на Волгата, ами на всяка кола, трябва да е нула, тоест да няма хлабина.

Октомври 03, 2016, 23:44:55
Отговор #89

Неактивен michev

 • Публикации: 2561
 • only rear wheel drive
Ако колата е с хидроповдигачи може да се приеме за истина горното твърдение, но условно, хлабината пак си я има, но е *подпряна* от маслото в повдигача. При автомобил с регулиращи се хлабини, тя е задължителна - няма как клапана да затваря без хлабина. Понеже знам, че имаш Лада може да си направиш следният експиримент - мерни хлабината на студен мотор, загрей до отваряне на термостата и пак примери, гарантирам ти, че ще се откажеш от горното си твърдение, а и определено ще си изненадан предполагам дали има хлабина и в каква посока се изменя.