В събота бойна група от фенове на старите автомобили отидохме при Драго в болницата, за да докараме Нисата до София.
Първо сменихме колелата от Нисовите 16-ки на Варшавови 15-ки. За целта преди това сложих на Варшавата каквито колела имах под ръка и взех нейните. Колкото и да ми е неприятно, трябваше да го направя, защото нямах под ръка пътна помощ, годна да превози Ниса зимата, а на ход да я карам с Видинки не е разумно.
За половин час сменихме колелата. Сложих зареден акумулатор (пак от Варшавата).
Нисата запали от раз и с малко боксуване изпълзя от преспите пред гаража. В същия гараж някога е живеела друга Ниса - линейка.
Смених гривните на фаровета, че старите ме дразнеха, а старите стопани ми подариха две нови.
Оправихме чистачките, или по-скоро пуснахме кабели и ги вързахме на едно копче, което вече беше сложено на щатното място за допълнителни копчета вдясно от уредите. На линейките и милиционерските коли там е управленитео на всякакви допълнителни фарове, сирени и т.н.
Готови бяхме за път!

Иначе огромните 195/80R15 изглеждат миниатюрни, монтирани на Ниса. Естествено, сложих 4 чисто нови хромирани таса.

Уверено потеглихме за София. Нисата спокойно държи 60-70км/ч. Забелязах, че температурата се вдига. Навихме нагоре калъфа пред решетката - парче балатум, закрепено със зелени котешки очета и тел. Веднага температурата падна до нормалните 70 градуса и си остана така през целия път.
Спряхме на Скравена да изядем по една чорба.

Нисата безпроблемно стигна до София. Витиня я изкачи на директна предавка с 55км/ч в най-горната точка. Иначе по равното вдигнах дори 80 на места. Има добра тяга.
Ето я в компанията на Волгата.

В неделя станах рано и се заех с Нисата. Стъкломиещото устройство не работеше. Оказа се, че заводското мехче - резервоарче се е пробило. Тръгнах да слагам ново полско. Надух го с уста и то взе, че се спраска. Ето ги двете калпави мехчета.

Взех едно чисто ново за ВАЗ-2103 от ранните. Пасва на кукичките (Нисовото е от Полски ФИАТ 125п). Сложих чисто нова нисова помпичка и маркуче с цедчица. Заработи от раз.
Махнах окончателно калъфа пред решетката.

Отидох до кварталната гумаджийница и размонтирахме колелата. На момчетата им се взе малко здравето, ама се справиха със залепналите видинки.
Тази сутрин рано-рано излизам. Вънка е -11. Нисата пали от раз. Почиствам стъклата със стъргалката. Много стъкла, много нещо има тоя рейс.
Отидох в КАТ, където предизвиках много усмивки и спомени за миналото.
Нисата се сдоби с нови софийски номера.

Покарах я из София, работи без проблем. Забавно е да се кара подобен звяр.
Много ми се зарадваха двама хамали на старата пиаца за товарни таксита на бул. Христо Ботев. Ухилиха се до уши и направиха недвуслислени жестове, че харесват Нисата. Не малко Ниси работеха като товарни таксита и хората все още явно ги помнят с добро.
По темата за гумите. Свалих си от сайта
http://oldpolbus.com/viewforum.php?f=44Оригиналното ремонтно ръководство за 522. Ето какво дават за гумите:

Нисата е била оборудвана или с диагонални 6-платови гуми, или с радиални 10-платови.