Автор Тема: Ниса 522Т 1989 г.  (Прочетена 68379 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 29, 2017, 10:44:54
Отговор #90

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7169
Браво на теб, постепенно но методично действаш - така трябва! И аз се опитвам да правя същото, но напоследък не ми се получава, по-точно успявам що-годе, но само за една от колите, а по другите е пълен застой и в карането и в планираните поправки и подобрения... затова така и не успях да намина да почовъркаме нисата заедно на по бира, макар че си ми почти комшия. За купето щом засега ще стои навън пробвай поне временно да консервираш най-ръждивите и податливи места, за да спрат да се разрастват поне. На парада Спасовден предлагаха една подходяща химия, която защитавала на открито до няколко месеца без допълнително покритие, тъкмо да я пробваш и дадеш реални отзиви ;)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Май 29, 2017, 15:09:10
Отговор #91

Неактивен desistanev

 • Публикации: 66
Хубав автопарк,красив!Все едно гледам "общински гараж"от миналото.Казвам го с най-топли чувства!
За карбуратора-добре си решил.Едно време изхвърляхме двукамерните и слагахме еднокамерни.Целта естествено беше една–икономия на бензин.Никога няма да забравя разхода с еднокамерен–14/100 градско и 9/100 извънградско.Просто заковаваше тази цифри,а я товарех редовно с по 700-900кг и въобще не я жалех.Само гледай карба да не падне :D
На татко първата кола беше Варшава 223.Много живи спомени имам от нея,макар,че той я заряза бързо пред къщи и така си изгни.Но той баща ми си е "файтонджия".Спомените ми са за нещо голямо,сигурно,нечувстващо дупки и неравности...И никога няма да забравя тихия,кадифен звук,излизащ през задното гърне на Варшавата!
П.п. В Плевен има магазин Жук-Ниса.В къщата на собственика си е.Като прочетох темата ти,веднъж минах от там и спрях да го питам дали има нещо останало и конкретно резервоар,защото разбрах,че вече е дефицит.Е..,няма.Последният го бил дал на някакъв софиянец...Но все още има части и мога да попитам за нещо конкретно,ако те интересува.

Май 29, 2017, 15:30:28
Отговор #92

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
 :D Аз съм някаквият софиянец... Резервоарът и в момента ми е на Варшавата.
От еднокамерните съм много доволен. Едно, че пали от четвърт и при най-кучия студ. Варшавата съм я палил и на -24 след няколко дни навън. Само и показваш ключа и работи. Само не бива да се натиска газта, за да сработи пусковото устройство. И Шкодите са така - само дърпаш смукача, припомпващ да пръсне от човката 3-4 пъти и на затворена дроселова клапа пали.
Второ, като й дадеш газ, не се замисля, а направо ускорява. Иков не е правен за "икономия", както 80-тарския Вебер, а просто си работи добре и дава при нужда богата смес.
В резултат се кара с по-малко натискане и разхода не е висок.
Между впрочем, вчера сложих и ново, много по-дълго жило на смукача - от Варшава. Сега ръкохватката е една идея синя, ама нищо. Това да й е. Но самото жило минава без резки криви.
Днес ми се ще да врътна едно кръгче, да пробвам как е с новия карбуратор.
Отзад си освободих мястото зад вентилатора на парното и сега би следвало да има по-силно отопление.

Юни 14, 2017, 09:59:39
Отговор #93

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
В последно време съм се хвърлил да правя два проекта едновременно - Волгата и Нисата. Нисата ми трябва, за да возя железа за Волгата.  А Волгата - тя трябва да стане това лято.
Времето никак не ми достига и зарязах ходенето по мероприятия. Тоя уикенд изтървах един път ретро рали "България", втори път Класиккар срещата и трети път събора на клуб "Москвич". Сега пък в събота е Китен. Гласих се, гласих се и пак жената не може да дойде. Ще си ремонтирам таратайки, пък да видим какво ще излезе.
В съботата поне ходихме и ядохме пастърви под Рилския манастир. Оттам се покатерихме на Стобските пирамиди.
Прибираме се, жената е уморена. Аз обаче паля Нисата и отивам при един приятел да промиваме охладителната система и резервоара.
Ето ни преди да се почне цялата дейност.

Ползвах препарата "Антикалц". Резервоарът го бях напълнил от вторник, охладителната система я варих на място. Бълбука, смърди, обаче почисти котления камък и ръждата. Първо хубаво промих с маркуча в радиатора и отворени кранове. Термостатът е свален. Сипах 2л препарат и останалото вода. Оставих час половина на загрял двигател. Текна бяла гадост, а радиаторът отвътре изглежда като нов.
Като купих Нисата, имаше допълнителна перка с копче. Аз я разкарах, обаче в задръстване вдигаше температура.
Сега не успява да вдигне над 85 градуса по уред, тоест ще живее.
Резервоарът си беше сух. И от него излезе гадост. Не съм го пробвал, че му се е нацепил маркуча за вентилация и оттам текна вода, докато го промивах.
В неделя подхванах скоростната кутия.
Още като е била зарязана в завода, някой си е свалил страничния капак от кутията. Бившият собственик я купува, слага какъвто капак намери и така я кара. Скоростите трябваше да ги търсиш с карта и компас. Плюс, че втора изключваше. Човекът ми даде още една кутия за части.
Ето я значи свалена кутията от Нисата:

Свалих й страничния капак. Свалих и този от кутията за части.
И двата - кой от кой с по-мандахерцащ се избирач.

Вчера отивам при Жоро Григоров в Обеля. От двата капака харесахме повече оня от резервната кутия. Щифтът, който държи избирача, върху който се нахлузва лоста, да не се мести из пространството, и на двата капак беше заминал. Жоро направи нов от 6мм стебло на клапан. Стана стабилно.

После фиксирахме избирача във вертикално направление посредством втулки. Стана добре.
Оказа се, че лостът за скоростите влиза с голяма хлабина върху избирача. Жоро запали оксижена, и го нагря до червено.

С чук и дорник намали диаметъра.

Стана много добре - лостът вече не се клати, или айде така да кажа - поне се клати минимално...

Бях купил 2013г. една нова кутия от Победа ГАЗМ20.
Реших да я сложа на Нисата. Разликата е само страничния капак и липсата на датчик за заден ход. Ще караме и без светлини за заден ход, още повече, че на тая ниса (нали е от последните) фарчето е едно такова никакво и виси под бронята като чужд елемент.
Ето карантиите на новата кутия. Нова нова. Всичко неизносено.

Слагам снощи кутията.
Бръм Нисата - скоростите влизат мазно мазно, нищо общо с предната фуражомелка.
Първа даже не хърка, ако и да е правозъба.
Покарах, всичко работи супер. Тръгнах да спускам "Черни връх" от Кръста надолу. На втора.
Лостът - цък и в неутрално положение. @№$%@!
Пак изключва втора!
Е, не е като на предната кутия лостът да не се удържа и да издава предсмъртни хрипове, но все едно - малко му трябва да бутнеш ръкохватката назад и втора излиза. (на нисата втора е напред, а първа и трета са назад).
Абе, като цяло, вече може да се кара. Днеска един приятел вика - направи по-лек лост. Тоя тежи кило и нещо с голяма топка отгоре - представлява 1м криво желязо. Изглежда все едно е правен в час по трудово. Два имам - и двата са отвратителни. Но не ми се вярва чак пък толкова да натяга, че чак да изключва зъб. В страничния капак сачмата, задържаща вилката, изглежда ок.
Ще покарам така, пък то ще си покаже.
Довечера почвам волгата...
 

Юни 14, 2017, 12:02:54
Отговор #94

Неактивен selan4eto

 • Публикации: 97
Може точно износването на зъбите да е причина за изключването.Затова често са сменяли блоковата ос или май по точно е да се каже вал.Така съм чувал де,може и да не вярно.Успех!:)

Юни 14, 2017, 12:22:44
Отговор #95

Неактивен qwerty95

 • Публикации: 188
И на моята Ниса изключва втора понякога, точно при пускане на газта или спускане по надолнище, особено като е позагряла. Относно скоростния лост, моят подскача нагоре надолу и дрънчи при по-висока скорост, да кажем към 60 км/ч. Знам, че на Жука (където лостът излиза от друго място и има една чупка преди това) има една пружина между чупката и купето, която държи лоста във въздуха да не вибрира. Трябва ли да има такава пружина на Нисата и къде ще да е вързана? Или има друго нещо, което прави лоста да не подскача?

Юни 14, 2017, 13:41:43
Отговор #96

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Кутията е нова, некарана. Вариантите садва - единият - да е износена муфата на синхронизатора. Ако държиш лоста и изключва, става така. Вторият е да е заминал фиксатора, който е на капака. Представлява сачма с пружинка.
Изключване без товар по принцип е от муфа, но аз не усетих да рита. Старата кутия риташе, ама тя си беше износена.
Иване, лостът не трябва да ходи нагоре - надолу. Износени са ти елементите, държащи избирача към капака на кутията. И моя капак беше много зле. Няма никакви допълнителни пружини, които да държат лоста на място.

Юни 14, 2017, 14:35:54
Отговор #97

Неактивен nmz

 • Публикации: 11
Напълно е възможно заради тежкия лост да изключва скорост.. Веднъж си бях сложил за топка на лоста едно бутало 80мм и понякога изключваше някой скорости. Не става въпрос за ниса, ама нали пак е било скоростна кутия  :))

Юни 17, 2017, 13:51:58
Отговор #98

Неактивен qwerty95

 • Публикации: 188
На моята кутия (3-степенна) пробихме дупка, направихме резба и завинтихме датчик за заден ход, където вилката отива назад при включване на задна и натиска датчика. Има го в Интернет точно къде се пробива и какъв датчик пасва. Има на Габрово такива. При 4-скоростната кутия обаче не знам как трябва да е.

Юни 19, 2017, 09:46:03
Отговор #99

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Вчера изпробвах Нисата на извънградско. Закарах Волгата за ремонт на купето.
Нисата я бях натъпкал яко с ламарини, 8 стари гуми и какво ли още не.
По баирите си държи 80-85 км/ч без проблем. 100 ги вдига без никакво замисляне. Естествено, вътре е адски шумно, защото няма никаква шумоизолация, а двигателят е в купето. Все едно, аз много се изкефих.
Даде супер нисък разход от 11,5 л/100км, което за такъв фургон си е чудесна стойност предвид 2120-кубиковия двигател. Чехословашкият карбуратор Иков дава хем добра мощност, хем нисък разход - на Варшавата съм със същия и там падам под 10л/100, което е перфектно.
Хората с нормалните коли не спряха да ни се радват на нашата импровизирана ретро колона.


Е, имах и малък инцидент. На връщане Нисата угасна в движение на магистралата в дъжда. Махам капака - мила картинка. Отвил се капака на карбуратора. 4 винта разхлабени много, един изпаднал безвъзваратно Стягам, сложих друго винтче. Паля, пали, обаче не се изфорсира и гасне. Айде пак отвивам... Бре, кво ти стана?! вадя емулсионната тръбичка... Аааа, ми то отвора към човкатна на дифузора е тука, е самата човка не е срешу него. Дифузорът се върти. Намествам, стягам! Газ!  :D