Автор Тема: Немските автомобили на USfan  (Прочетена 97275 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 16, 2023, 19:27:39
Отговор #240

Неактивен USfan

 • Публикации: 10840
Като каза съединител та се сетих да питам - с обратен съединител ли е?

Ами нещо подобно, маховика е закачен на огледалния диск, и всеки път се сменя с него, което бая оскъпява смяната на амбриажа.
Би могло да се конвертира на обикновен амбриаж от 1.6 литра мотор, но си е бъзикня, а и амбриажа с имплантирания маховик на ГТИ моторите, е доста по-държелив.

https://www.motor-talk.de/forum/golf-2-mkb-nz-kupplung-wechseln-t2021428.html

А иначе тия дни трябва да му сменям жилото на скоростомера, че нещо не показва скорост и пробег вече.
Така че за собствениците на Голф 1 и 2, Джети, а и Сироко 1 и 2, ето 2 хубави клипчета, как се сменя това жило.
Първо трябва да се свали клъстера с уредите на арм. табло, и после вече и от в двигателния отсег от скоростната кутия, са откача и сменя жилото.

&ab_channel=Oli%27sGarage

&ab_channel=Oli%27sGarage

И понеже стана въпрос за ремонти и обслужвания, ето един гид за всички тези процедури, правени по късна версия Голф 1 Кабриолет, какъвто е и моя.
Някои от тези неща аз съм ги правил в посл. години, някои ще ги правя скоро отново.
Специално маслото в скоростите го смених в 2015 год, а оттогава не съм минал и 1000 км пробег.

https://mk1maintenance.com/guides.html

Ето как става смяната на маслото в предния трансаксъл /при колите с предно предаване също има трансаксъл скорости – в случая на тези Фолцове, това са напречните скорости плюс си.диференциала/.

https://mk1maintenance.com/replacing-manual-transmission-fluid.html
« Последна редакция: Януари 16, 2023, 20:43:46 от USfan »

Януари 20, 2023, 15:14:01
Отговор #241

Неактивен USfan

 • Публикации: 10840
На нещо интересно може да се акцентира по отн. на сглобените във фабриката Карман кабриолети на база Голф 1, което всъщност важи и за разни други открити Карман продукти, като предшественика на Голфа, Кеферите кабриолети 1200-1300-1500-1303, както и за Рената 19 кабрио, и Форд Ескорт Кабрио от 1 и 2 Ген, които всичките са правени там, и това е екстремно високото ниво на конструиране и качествено сглобяване, на техните сгъваеми меки покриви.

За разлика от например други коли с меки покриви, простиращи се в широкия диапазон от Мазда Миата до Бенц СЛ-и роадстери, чийто меки покриви са еднослойни само, този на Голф 1-цата, както и на другите гореизброени модели, е трислойна конструкция, и включва освен външния винил или плат, и вътрешен таван, както и дунапрен/вата между тях.

По този начин се постига високо ниво на топло и шумоизолация, което и днес установих, понеже покарах Голфа по време на дъждовете.
Ударите на капки въобще не се чуват по гюрука, а гумените-пластмасовите съединения отстрани и върху ръбовете на страничните стъкла са добре конструирани, и не влиза вода в купето покрай прозорците.

На последното акцентирам, понеже при двата ми други кабриолета които сега имам- 1987 Мустанга ГТ, и 1999 Маздата Миата, въпреки че и на двете са им сменял гюруците с нови, заедно и с гумените им лайстни и уплътнения отгоре на ръбовете на стъклата, тия гюруци винаги си подлизваха вода покрай стъклата и колонките на предното стъкло.
Та, Голфа в това отн. е направо класа сам за себе си.

Ето му малко снимки от днес.
Ракурсите с ранния следвоенен Остин А70 са пред сервиза на председателя на техн. комисия на БАК- Сашо Каменов, който се намира в Драгалевци, където ходих днес да си взимам протокол за гражданска за Триумфа.
На въпросния Остин преди 12-13 години му е бил пален мотора, и е работел тогава добре, по инфо на Сашо, който му е собственик, а в този му вид той му иска 1000 лева цена.

Трябва да се изкърпи и боядиса, но пък отдолу е на шаси.
Вътре трябва да се претапицира, както и целия му хром е за правене, и сигурно и още 1000 неща трябва да се правят по него, но би бил интересен проект.
Отн. луксозен модел е бил, салона е от естествена вишнева кожа, като задната седалка е запазена, а предните са доста зле.

Документи стари български няма налични, но Сашо каза, че ако някой го купи, след реставрацията може да му се издаде ФИВА карта, и с тази карта лесно може да се възстанови регистрацията в КАТ.
Вече имало такива прецеденти, с коли на членове на БАК Ретро.
Януари 20, 2023, 15:42:29
Отговор #242

Неактивен fokke

 • Публикации: 1066
  • fokkerc.com
Ето тук едно моделче в голям мащаб на твоите любими Ауди


Януари 25, 2023, 22:14:50
Отговор #243

Неактивен USfan

 • Публикации: 10840
Тази детска количка е много готина, даже е същия бордо цвят като моето 80 Купе.  :)

Вчера си чистих някои документи от архива и открих още интересни неща свързани с бившите ми коли, които може да са любопитни и за аудиторията тук, а и вероятно полезни като инфо, при подобни случаи.
Та, това са оригиналния немски договор от 1992 год. за покупка на резеда-зеленото 1976 БМВ 630 ЦС, както и от няколко години по-късно, едно от поредицата заплашителни писма от Столична митница, което се сетиха ама години след просрочения по транспортен лист внос на това БМВ, да ме плашат с глоби и/или конфискация на бавареца, ако не съм го предоставил за обмитяване.

Интересното в договора за покупката на бавареца е, че предишния собственик, стар български емигрант в Германия- Хер Петко Станоев, там бивш борсов брокер и финансист в по-младите му години, в Ситито на Франкфурт на Майн, много настояваше да пишем някаква по-малка сума за купуване на тази 6-та серия, от спрямо реалната, че да обяви той пред немския ФинанцАмт, по-малък доход за годината.
Съответно, вместо 12 или там 12 500 ДМ, колкото го спазарих да го купи баща ми БМВ-то от него, писахме в договора принцовата сума от 5 бона във Вест Дойче Маркони.

Иначе, купува ли се все още директно кола от Германия, типовия договор на немски дето се изготвя, е нещо подобно на този тук.

Писмото от митницата обаче е още по-любопитно.
По-принцип тогава, доста от колите които съм имал нов внос през 90-те години, бяха с по-големи мотори, и съответно ги хващаше, освен митото и тлъст акциз, който бе първо 30 %, после 40%, на база на примерната стойност на колата.
Затова при внос на такива коли, обикновено ги купувах и ми ги докарваха някакви там оборотни джамбази, на временни митнически транспортни листа /които бяха със срок до 6 месеца, и после даденото МПС или трябваше да се обмити, или да се изкара обратно навън/.

Съответно, и това зелено БМВ 630 ЦС на баща ми, и едно друго мое от 1981 синйо 633 ЦСИ, и няколко от другите ми коли през 90-те които имах, като един 1986 Бенц 420 СЕК, 1981 Датсуна ми 280 ЗетХ, един 1987 Олдс Торонадо Трофео, и един Ягуар ХЖ6 серия 3, и сигурно и разни други коли, все ги карах на изтекли транспортни листа, на старите им там, западноевропейски или американски регистрационни номера, или пък въобще без номера. ))

Митницата по принцип би трябвало след изтичане на 6 месечния срок на транспортните листа, да почне да гони такива недовършили вноса си лица, и да си търси тези коли.
Но обикновено, чак след няколко години време поне Столичната митница се сещаше да праща писма, и да плаши там, с конфискация на колата, и-или глоби в размер на 200% от дължимите митнически сборове. Почти човек ще вземе да им повярва, хаха. ))
Аз специално на тия жалби на митниците не им обръщах особено внимание, и не е имало някакви последствия.
Пък и те винаги като след няколко години се сещаха да си търсят митата, по-принцип, но не винаги, тия коли, след 2-3 или 4 години каране, вече ги бях продал.
В случая с това БМВ на баща ми, както се вижда, чак в 1997 год. се сетиха да ми пишат писма, а то беше внос в БГ в началото на 1993 година.
Специално тогава, отидох да Столичната митница с един адвокат, специалист по митнически освобождавания и партидни плащания, и се оправихме лесно с комисията от митничари. Предвид на инфлационната и кризисна 1997 година, там служителите в централата бяха поумрели от глад, та си стиснахме ръцете да затворят партидата по временния внос на това елитно за времето си МПС, на цената от към днешна цена да кажем, 2 бутилки синйо Джони.  O:-)

Така или иначе, това бивше БМВ 630 ЦС на баща ми, ако още е налично в северна България или другаде, все още е без мито и без БГ регистрация, понеже всичките му документи още са в мен.
Клиента главен инженер на централата в Козлодуй, дето го купи, така и не благоволи да си ги вземе от нас немския му Бриф и митническите книжа. Каза, че предпочита да му донесат контрагенти от Украйна, модните и тогава украински регистр. номера, че да не плаща и той тук мито и акциз.« Последна редакция: Януари 25, 2023, 22:31:20 от USfan »

Януари 27, 2023, 21:18:05
Отговор #244

Неактивен USfan

 • Публикации: 10840
На трип-компютъра на Голфа нещо му се изгубиха показанията за среден и моментен разход, въпреки че другите функции на компютъра като часовник, допълнителен начален/дневен километраж, и прочее, продължаваха да си работят.
Зачудих се каква е причината, разрових се под таблото, и видях един откачен прозрачен шлаух, предназначен да подава разл. вакумни показания от смукателния колектор, до вакуум сензора в трип-компютъра на комби-инструмента.

Вероятно съм го откачил, като рових наскоро разни жици вляво под арматурното табло, където е кутията с бушоните.
Понеже първо се зачудих този пластик вакуумен шлаух за какво е, разрових се по нета, и намерих разни инфота по въпроса, основно на немски.
Тук в линковете долу са описани всички функции и куплунги на трип-компютъра по таблото на Голф 1, като същото табло е и при лифтинговите Голф 1 кабриолет, и при Голф 2 и Джета 2.

Тези трип компютри, наречени MFA- MultiFunktionsАnzeige (Bordcomputer mit Außentemperatur/Öltemperatur, etc.), когато ги има поръчани с дадена кола, са едни и същи на функции, при всички тия 80-ски и ранно 90-ски Голфове, Джети, Корадо, Сироко 2, както и при Ауди 80 и 100 от същите периоди.
Функциите им, освен моментния и среден разход на гориво, включват и часовник, показания на външна и маслена температура, както и функция за дневен км. пробег.
За който има возило от горе изброените, тези инфота ще са му полезни.

https://golf1wiki.de/index.php/Steckerbelegung_Golf_1_Kombiinstrument

https://www.doppel-wobber.de/community/index.php?thread/33756-mfa-funktion/

https://www.doppel-wobber.de/lexicon/index.php?entry/67-mfa/

https://www.golf2forum.de/thread/2852-frage-zur-mfa-anzeige.html

https://www.canchecked.de/golf-mk1-mk2-mfa2-0-preview/


Март 16, 2023, 14:13:46
Отговор #245

Неактивен fokke

 • Публикации: 1066
  • fokkerc.com
Намерих вчера снимки на колата на моя приятел когато я купи 14та година

Март 16, 2023, 18:52:38
Отговор #246

Неактивен USfan

 • Публикации: 10840
Намерих вчера снимки на колата на моя приятел когато я купи 14та година

Брей, този видимо е същата пост-1988 генерация, и същите цветове вън и вътре като моя.
Както е и със син гюрук, и със същия тип 14-ки джанти.
Интересна му е версията- Миднайт Блу Спешъл, видимо по тези дилърово сложени ваденки отстрани.
Уточнявам- дилърово, понеже тази версия е била продаване само на СН-пазара, съдейки по инфото тук.

https://de.wikipedia.org/wiki/VW_Golf_Cabriolet

--- In der Schweiz wurden die Quartett als White Special, Red Special, Night Blue Special und Black Special vermarktet. Diese Modelle haben entsprechende Aufkleber unter der Zierleiste rund um das Fahrzeug. ---

За СН е имало всъщност един Квартет от 4 вида цветово различни Спешъли, като всичките са били с такива ваденки със съответните надписи отстрани, като напр. този изцяло в бяло издържан- Уайт Спешъл.А в тази листа за лимитирани версии на Фолцове, са указани заводските версии на разните генерации Голф кабриолети.

http://www.auto-pub.net/ASL/VW/page_VW.htm

Golf cabriolet:

Golf GTi Cabrio "All White" (85) (GB)
Golf Cabrio "CC" (85) (D)
Golf cabrio "Havanna" (85) (D)
Golf cabriolet "Quartet" (88)
Golf cabriolet "Youngline", "Sportline" & "Classicline" (91)
Golf cabriolet "Genesis" (92)
Golf cabriolet "Classic" (93)
Golf cabriolet "Coast" (94)
Golf cabriolet "Pink Floyd" (94) (CH)
Golf cabriolet "Rolling Stones" (95) (CH)
Golf cabriolet "Quartet" (1996)
Golf cabriolet "Classic Edition" (96) (A)
Golf cabriolet "Joker" (97) (D)
Golf cabriolet "Sport Edition" (97) (D)
Golf cabriolet "Bel Air" (99)
Golf cabriolet "Génération" (D) (1999)
Golf cabriolet "Classicline" (1999) (D)
Golf cabriolet "Mayflower" (2000)
Golf cabriolet "Sportline" (2000)
Golf cabriolet "Collector" (F)
Golf cabriolet "Last Edition"
Golf cabriolet "Executive" (2003)(B)
Golf cabriolet "Cup" (2014)

Иначе моята 1-ца е КласикЛайн версия /правена само в 1991 моделна година, и само в изцяло бяло, изцяло бордо, или изцяло синя гама, като моя/, и по принцип няма подобни указващи външни ваденки.
« Последна редакция: Март 16, 2023, 19:24:56 от USfan »

Март 17, 2023, 22:26:23
Отговор #247

Неактивен fokke

 • Публикации: 1066
  • fokkerc.com
Никаква идея нямам за това каква е колата , историята и тн. КОлата я купи моя най-добър приятел Ангел Цветанов, наш виден моден фотограф. Той притежава и супер реставриран 1300 Битъл  син цвят и купи този голф  като втора ретро кола. Тогава 2014та ме вози да ми се похвали в моя квартал , колата е с 1.8 мотор и вървеше като луда. За мое огромно съжаление 1 година по-късно Ангел почина  на 48 години и остави колите на своите двама племенници  с които нямам никаква връзка. ЗНам че за сега не са продадени, дано се запалят по хобито и видим колите на някое събитие някой ден :)

Иначе ето  костенурката на Геле :
Беше реставрирана и боядисана в сервиз на МотоФое София в края на 90те май
Април 03, 2023, 16:02:11
Отговор #248

Неактивен USfan

 • Публикации: 10840
Хм, тази кйонигсблау костенурка, в съчетание с тия хромирани тип джипови джанти, съм я виждал да се кара в София преди години.

И като стана въпрос за сини на цвят Фолцове, вчера тематично покарах за изборите Голфа кабрио, да дадем тематично визуална цветова подкрепа, на демократичните процеси и сили. )
Даже на една от снимките се вижда как съм паркирал Единицата пред нашия районен клуб на СДС, да полеем по съседски, резултатите от изборите. ))

Преди повече от 30 години, в подобен, но леко по-светлосин металик, беше боядисан и първия 500 СЕЛ в140 Бенц на журналиста Петйо Блъсков, който той си го купи още в първата цяла година на производство на в140- 1992, и го беше кръстил- Синята идея.
Тоя му син металик 500 Мечка, по-навътре в 90-те год. на Блъсков му го запалиха /или па той си го запали сам, за застраховка ) /.
По-късно вече след лифта от 1995 год, като заместител той си купи доста интересен тюркоазен металик в140 еС600 еЛ, който и продаде в края на 90-те, заедно и с други коли, дето бяха зачислени към гаража на пресгрупата.

Та, връщайки се в сегашното време, покрай каранията вчера по центъра, Голфа 1-ца на 2 пъти направи на километража и интересно цифрово съчетание от 0 и 4-ки.
Първо подмина 140400 км, като направи 140401 км пробег, и после му снимах тахото и на 140404 км пробег. Не е кой знае колко много пробег, за вече 33 годишна на производство кола.

Април 03, 2023, 16:18:12
Отговор #249

Неактивен USfan

 • Публикации: 10840
Иначе, 1-цата си върви безупречно и безпроблемно, вкл. и при по-динамично каране, почти е като кола все едно още със фабрична гаранция.
Изумително предвид на възрастта и, но не и толкова за учудване, предвид на умерения и пробег, и на съхранението, с което се ползва.