Люска, много хубава среща сте си спретнали

. За Кабриотата Голф GTI сме говорили и доста сме ги карали. Няколко интересни неща за Фолцовете Костенурки. И по конкретно за 1500.
Радвам се за Тони. Първата ми Костенурка, която купих през далечната вече 1994-та година в София, беше точно ФВ 1500 1967г. Т.нар. Н-мотор 1500 кубика и 44 кончета. Това дефактно е най-добрия стоков мотор при Костенурките. Коляновия вал вече е 69 мм и доста по-здрав от този на 1200, вдигнато в разумни граници е сгъстяването и с все още еднопортови/едноканални глави, тези мотори и не пукат глави! Те и другите не пукат, ама нашего брата като пообърка настройките на карба и центровката (на око, на ухо и т.н.

) и тогава вече в един момент пукат

. Купето все още е доста по-леко от макферсонните 1302 и 1303, които се появават началото на 70те години.
И понеже ти е интересно как върви такава 1500 Костенурка. Ами от първа ръка казвам - много, много прилично и приятно!
Моята я купих в началото на лятото на 1994г. от единия от небезизвестните тогава (а и по соца) братя Пампулови. Този конкретния брат от когото я купих по това време май беше некъв там член или незнам какво си мисля във футболния съюз, но може и да бъркам. Иначе много добре знам, че са тенесисти. Та има няма месец след като го купих Фолца 1500 за 1 уикенд направх "разходка" София-Варна-София (тогава бях офицер в София). Ами още след като излязох от София на магистралата преди Ябланица (тя тогава дотам беше магистралата) в юлските жеги карах поне 10-15 мин между 145 и 150 по километраж, което са реални около 135+. По-долу са каталажните данни на тази 1500 Костерурка. Теглото е точно 800 кг. и мах и крюизна скорост я дават скромните 125км/ч, но реалната максимална е около 130 (и то с 2 души и пълен резервоар), а както пък аз бях сам е напълно нормално да е направила около 135.
Интересна е съпоставката с Фолца 1600 Фастбек, който сте имали семейно. Ами при по-мощните 54 кончеви версии тези двукарбураторни Тип 3 1500S и 1600 Фолцове (в края на производството има и инжекционни Тип 3 ) са точно 10 кончета отгоре, но са и чувствително по-тежки! Костенурка 1500 е 800 кг. а 1600 Фастбека е вече 920 кг. Тези 120кг. на 50на кончета машини се усещат и то сериозно. Показват го и реалните тестове. На тестове от италианци, публикувани в Куатроруте, Костенурка 1500 прави 0-100 за около 21 секунди. А Тип 3 Фолцовете на по-тежките купета 0-100 за около 19.5-20 секунди! Разликата не е голяма и от порядъка на само 1.5 секунди, което за 20 секундни до 100 коли е нищо. Отношението тегло/мощност си казва. Иначе откъм мах скорост тип 3 Фолцовете със сигурност ще дадат едни 5-10км/ч отгоре. Те и по офицални данни им дават 135 км/ч мах и крюизна скорост, като почти навсякъде се споменава, че реалната мах скорост е около 140. А тази по-добра мах скорост се дължи и на малко по-добрия драг коеф. при Тип 3 Фолцовете (особено при Фастбека) спрямо Костенурката.
И накрая. На видето съм на едно много познато за теб място. Кръговото след Албена посока Кранево. Същото място, където миналато лято позасилихме моя Кефер със сегашния мотор. А тука на клипа е ускорение 0-100 с малкия ми 1200 мотор. Който стоково е само 34 кончета и при мен може би малко над 40. Но тези около 40 кончета са "сложени" на тежащото само 760кг купе на ФВ 1200 и при това съм и с малко по-лек маховик. Ами с този 1200 боксер на абсолютно равно след кръговото на Албена мах 19 секунди от 0-100 ... т.е. приблизително същото и дори малко по-добро време от Тип 3 54 кончета. Разбира се аз съм сам в това 760кг купе и вероятно с не повече от 20л гориво в резервоара, а тези данни на графиките по-долу би трябвало да са с 2 души и пълен резорвар с гориво. Така, че разликата в теглото е чувствително над 200кг (т.е., тестовото тегло на тея Тип 3 Фолцове е едни 30+% над моето!). И поне от 0 до 100, това 30+% отгоре тегло при Тип 3 Фолцовете "изяжда" едни поне 12-13 кончета

.
На първата "снимка" са заводските данните за ФВ Костенурка 1500 (тегло и мах скорост).
На втората- тестове на ФВ Костенурка 1500, публикувани в Куатроруте.
На третата и четвъртата - тестове на 1500S и 1600 Тип 3 Фолцове.