То си е твоя работа, ама недей залита много към високите обороти, дори карбураторите да ти го позволяват. Със стокови пружини на клапаните 8000 оборота хич не са здравословни, виждал съм 1-2 пъти какъв е резултата. Да не говорим, че е абсолютно безсмислено на стоков мотор, със заводски разпределителен вал, заводска генерация и клапани и непортната глава.
Благодаря за мнениятал

Да, и двамата адаши сте прави, и стоковите пружини определено имат граница, преди да влезат в зловредни фреквенции.

Що се касае за портването, то заводски по-портната глава от на КР 16в инжекциона, Фолц не са имали, няма и да имат сигурно.
Ники, то адаша 1600ГТ ти вметна тънките разлики между този КР модел 16в мотор, и наследника му ПЛ със само 129 коня.
Основната е в диаметъра на тръбите на всмук колектор. Толкова са огромни, че тая глава с тия колектори в почти непроменен вид я слагат и но редката топ версия Голф 2 Лимитед, където стига над 200 коня катализирани с помощта на Г-Ладера.
Иначе за ауспусите също си правл
Но имам към мотора, ориг изх колектор на 16в, където тръбите, макар и 4 в 1, са с доста голям диаметър. Нататъка ще ъпна тръбите на 2,5 инча или 50 мм диамерър, като плюс е това че колата, макар и късна 1-ца кабрио, е от италия и няма фабр. катализатор.
Що се касае за устойчивостта на обороти, бих акцентирал, че при тия стоковите 16в ВАГ мотори, дори и с сериините пружини и хидравл. повдигачи, тя е много голяма.
За сравнение ще дам 2 литра мотора 16в на Аудито ми купе.
Набил съм на него, мехл инжектори с по-голям дебит, от турбо 20в мотора на Ауди 80 еС2-100 еС4, и съм махнал катализатора. Сложил съм и обикновен палец на делкото без ограничител на оборотите.
И тоя 2.0 мотор, дето е по-спънат по принцип от спрямо по-развъртения 1.8 блок, го развинтвам лесно до 7100-7200 оборота по оборотомер, със сериен диаметър гуми и джанти, без проблеми.