Автор Тема: Škoda 120 GLS - Lenka 1979 г.  (Прочетена 40841 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 04, 2020, 19:10:06
Отговор #80

Неактивен michev

 • Публикации: 2561
 • only rear wheel drive
Не съм запознат в детайли с охладителната система на Шкода, ама няма ли някъде по охладителната система нещо пак вързано на малкия кръг, примерно като отопление на дросела /карбуратора респективно/? Навремето на Ладите се връзвахме там, на Москвичите също. Така съм направил, към отоплението на дросела и двете 36-ци, така ми е и Пунтото. И в най-голям студ нямам проблем, въпреки обратните твърдения на газаджийте. Най лесно става при коли без кранче на парното, там просто се прекъсва единия маркуч и толкова.

Март 04, 2020, 20:49:26
Отговор #81

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1486
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
Видях, че при теб изпарителя е отдясно, а на баща ти на Шкодата е отляво?

Решение на монтиращите. Отляво има повече място. Водохващането е еднакво.

Точно така, при мен е с тройници и течността върти през изпарителя вместо през по-дългия кръг напред.
При твоя вариант би следвало да не спираш парното никога, или се бъркам....

Бъркаш се. Конструктивно има поставен байпас или двете тръби на парното са свързани или окъсени с водно съединение. Това е с цел при затворено кранче на парното охл. течност да се върти през този байпас.
Затова казвам, че изпарителя трябва да се върже преди този байпас. Изпарителя по никакъв начин не пречи на системата да функционира правилно. Не са нужни никакви тройници. Имаш си готови накрайници на тялото на термостата и кривата тръба, където е байпаса. Само трябват 2 парчета по-дълги маркучи да се докарат до изпарителя.
А това, че нямаш кранче на парното е голям минус. По-бавно загрява. Върти постоянно през парното. Бавно влиза двигателя в режим. Тук не са по 20см. маркучи, като на Ладата, а по 2м. в посока. Охл. с-ма на Шкодата събира 13л. антифриз. Двигателя отзад, парно и радиатор на големия кръг отпред....

Не съм запознат в детайли с охладителната система на Шкода, ама няма ли някъде по охладителната система нещо пак вързано на малкия кръг, примерно като отопление на дросела /карбуратора респективно/?

 105/120 нямат.
Това вързване на изпарителя е супер елементарно. Не е нужно да се хваща от другаде. То и няма от къде де.
Škoda 120L '90г. 
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Март 05, 2020, 09:22:44
Отговор #82

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Вчера разгледах колата. Отворих си и книгите за Фаворит и 120 и нещата се проясниха.
Охладителната система на двигатели 105/120/130 за заден надлъжен монтаж е следната:


Парното 11 взема течност от тялото на термостата 3 и я връща към водната помпа 2. На тръбите 13 има байпас 17, който обезпечава циркулиране на течността дори и при спряно парно. Логично изпарителят се връзва след термостата последователно и хем имаме газ, хем не влияе на парното.

При Фаворит системата е следната:


Тук има подгрев на колектора и парното е вързано към колектора и водната помпа. Пак супер елементарно.

За любителите на мотор от Фаворит в задномоторно купе има следния сайт:
http://www.rapidity.cz/motor.php


Конкретният чех ползва карбураторен 781.136 като моя. Сложил му е водна помпа и термостат от 120 и си е вързал подгревите на карбуратора и колектора. При карбураторен Фаворит има и подгрев на карбуратора, както е на Лада.

Идваме обаче на конкретната зелена кола, на която аз вчера се чудех как аджеба е реализирано парното и защо го няма никакво.


Имаме си водна помпа и термостат 120. Тръбите на парното са сменени с PVC и съответно байпасът липсва, или поне не го видях в тъмното отгоре.
Парното и изпарителя са вързани на тройник към термостата. Оттам топлата вода тръгва напред до радиаторчето и назад и се влива през отделно направен извод към блока.
Изпарителят взима от термостата и дава към водната помпа.
Няма и да има парно при този вариант. Просто няма сила, която да накара водата да се върти през 5 метра тръби и радиаторче.
Трябва да си направя байпаса и да вържа изпарителя последователно, като целият кръг да си тръгва от термостата и да отива в помпата. Допълнителният отвор в блока трябва да се затапи.
Съответно да се постави отопление с всички работещи клапи и лостчета и ново кранче. Отопление имам и даже го знам къде е. Кранче имам, както и уплътненията му. Остава да купя маркуч и да си измисля как да стане байпаса. Две тетки и късо маркуче с рестриктор например.


Март 05, 2020, 10:09:03
Отговор #83

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1486
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
При теб липсват оригиналните тръби, които са метални и имат щуцери за байпаса. Едната е входящата към водната помпа и е по-дълга. Минава покрай главата на мотора. Другата е къса, към която се връзва изпарителя. Такива тръби трудно ще намериш. И да намериш, може да са изгнили или пред пробиване, защото са от черен метал.
Добро решение е с тетки. Още по-добро е ако има тетки с намалител. Диаметъра на байпаса е около 4-5 мм. по спомен, но не повече! Може да използваш и съществуващите тройници, но трябва да им се намали сечението за байпаса.

п.п.
Цитат
Трябва да си направя байпаса и да вържа изпарителя последователно, като целият кръг да си тръгва от термостата и да отива в помпата. Допълнителният отвор в блока трябва да се затапи.

Момчиле, на снимката не виждам помпата да има щуцер за вход от парното. Може би затова влиза в блока.
Това е 135/6 мотор. Не му знам историята. Може и от Фаворит да е свален. Ако е от предно моторна Шкода има още един проблем: Водната помпа не е същата. Осигурява по-малък дебит, защото охл. с-ма е с по-малък обем.
« Последна редакция: Март 05, 2020, 11:30:54 от joro-120L »
Škoda 120L '90г. 
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Март 09, 2020, 13:12:12
Отговор #84

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Ето ги новите гуми на Шкодата:
Barum Brillantis 2 165/80R13


Гумите са пресни - произведени преди един месец. (4 седмица на 2020)
Barum винаги са били заводските гуми на Шкода.
Бежовата беше с добре познатите на всички Шкодаджии Barum OR34 със същия размер 165/80R13.
Сега и зелената ще се движи с чешка марка гуми (нищо, че конкретните са произведени в... Румъния).
« Последна редакция: Март 09, 2020, 13:19:48 от m_g »

Март 16, 2020, 09:41:50
Отговор #85

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
В събота се заехме ударно със Шкодата.
Започнахме от задно дясно колело. Бях купил нови накладки, цилиндърчета и маркучи и за двете задни колела.
Поставихме скоба. Без нея барабанът няма сваляне.


С доста напън постигнахме успех. Защо колелото даде значително по-слабо спирачно усилие?
Блокирало от стоенето цилиндърче, както и ръждясал самореглаж.


Сложихме ново цилиндърче и раздвижихме самореглажа. Накладките бяха в перфектно състояние и си ги оставих.

Шкодата има двукръгова спирачна система. От главния спирачен цилиндър тръгват две тръбички - една за предния и една за задния мост. Стигат до тройници и оттам по една тръбичка до ляво и до дясно колело на съответния мост. Заради задното независимо окачване и 4-те колела имат спирачни маркучи.
Всичко това изглежда не беше пипано последните 41 години.

Всички тръбички ги бях купил нови от магазина на Симеоновско шосе. Още повече, има разлика в дължината на тръбичките от главния спирачен цилиндър за кола със и бяз серво. Тази фабрично е била без, а сега слагам Шкодово серво и нов ГСЦ, та монтираме и съответните тръбички.

Trubka brzdova...


С тапички, културна работа.


Сложихме новите тръбички и нови маркучи на задните колела.


Както може да се досетите, бях купил и предни спирачни маркучи. Да де, ама не бях взел тръбите на самите спирачни апарати, които също се оказаха ръждясали.
Решихме да сменим само тръбите от тройника до маркучите, а маркучите и тръбите на апаратите са лесни и ги оставям за друг път.
Ето старите тръби - дали не са ръждясали???


Стигнахме до главния спирачен цилиндър и сервото.
Оригиналната конзола на педалите е преправена, стената на купето набита навътре с чука, слагани са преходници заради различните резби на Ладовия ГСЦ. Не са слагани скобички, връзвано с тел по маркучите...
Понеже няма скоби е текла течност...
Тука се вижда как е пусната 16мм тръба с алуминиева вложка за сервото и как са садени едни маркучи, за да влезе...


В добавка багажникът е до половината небоядисан зелен.
За боята - ще кара и така за момента.

По спирачките обаче не може да има компромис.
Всичко старо в кофата. Серво от японка - подарък от Митко Ненов, благодаря му много за което. ГСЦ LPR за 40-тина лева от Симеоновско шосе. Нови кухи болтове, дихтунги, шкодови преходници. Ново казанче с капачка. Нов маркуч - в случая бензиноустойчив 8мм. Нов маркуч за сервото - 10мм.
Маркучът за сервото го пуснах и през съответния трети отвор в пода на багажника - в крайна сметка се получи нещо сравнително прилично.


Конзолата си остана надупчена, това някой ден ще го дооправям, както и изместения наляво главен цилиндър на съединителя.

В добавка сменихме гумите.

Какъв е резултата?
Шкодата има вече отлични спирачки. И педалът е по-мек, и спира супер стабилно.
Воланът олекна.
Колата се кара супер приятно.
Март 16, 2020, 14:51:15
Отговор #86

Неактивен txl

 • Публикации: 98
Дано новите части да са добри, имам предвид спричните цилиндърчета и главния спирачен цилиндър. Аз лично съм имал проблеми с ГСЦ Топран на БМВ - пропадаше педала, та на части от подобен ценови клас не разчитам много-много.
Имаш ли опит с бензиноустойчивия маркуч и спирачна течност? Аз бях слагал, не помня вече марката, но боклуци не обичам да слагам, та при мен се разтвори маркуча - появи се като конденз върху него от външната му страна от спирачната течност. И после си поръчвах от ибей EPDM маркуч за спирачна течност.

P.S. Виждам също и че си ги подредил правилно маркучите от резервоарчето за спирачна течност. Не че съм се съмнявал де, но съм виждал изпълнения :D

Март 16, 2020, 17:19:01
Отговор #87

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7189
Имаш ли опит с бензиноустойчивия маркуч и спирачна течност? Аз бях слагал, не помня вече марката, но боклуци не обичам да слагам, та при мен се разтвори маркуча - появи се като конденз върху него от външната му страна от спирачната течност. И после си поръчвах от ибей EPDM маркуч за спирачна течност.
Тоше, аз имам опит и се получи същия ефект... мислех, че се дължи на нашенското производство на маркуча и бях решил да го сменя с някоя реномирана марка като Gates или Semperit, ама сега като казваш може би ще се наложи да търся и аз от специален материал за спирачна течност. Би ли споделил линк откъдето го поръча?
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Март 16, 2020, 17:35:32
Отговор #88

Неактивен txl

 • Публикации: 98
Беше преди няколко години, нямам линк. Търси EPDM brake hose.

Март 16, 2020, 18:03:42
Отговор #89

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3765
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Дано новите части да са добри, имам предвид спричните цилиндърчета и главния спирачен цилиндър. Аз лично съм имал проблеми с ГСЦ Топран на БМВ - пропадаше педала, та на части от подобен ценови клас не разчитам много-много.
Имаш ли опит с бензиноустойчивия маркуч и спирачна течност? Аз бях слагал, не помня вече марката, но боклуци не обичам да слагам, та при мен се разтвори маркуча - появи се като конденз върху него от външната му страна от спирачната течност. И после си поръчвах от ибей EPDM маркуч за спирачна течност.

P.S. Виждам също и че си ги подредил правилно маркучите от резервоарчето за спирачна течност. Не че съм се съмнявал де, но съм виждал изпълнения :D

Маркуч за бензин не става за спирачна течност! При мен се просмукаха също

Момчета , сложих чисто нови ладови спирачни с плат отгоре и край на проблема! ;) O0
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987